^

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.04.2020
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Alle processen die in het lichaam plaatsvinden hebben een oorzakelijk verband. Tot op heden meer dan 50 oorzaken van haarverlies bij vrouwen. De belangrijkste zijn erfelijkheid en factoren die geen verband houden met genetische aanleg. Alle oorzaken zijn verdeeld in intern en extern, overweeg ze:

Extern

 • De impact van hoge en lage temperaturen - deze categorie omvat de schadelijke effecten van ultraviolette straling, bevriezing, verwering en andere weersfactoren.
 • Onjuiste zorg - gebrek aan hygiënemaatregelen (wassen, kammen, drogen), evenals blootstelling aan de hoofdhuid van chemische en andere bijtende stoffen leidt tot een storing in de structuur van de krullen en hun verlies.
 • Onevenwichtige voeding - als het lichaam niet de volledige hoeveelheid voedingsstoffen ontvangt die nodig zijn voor zijn normale groei en functioneren, dan begint het pijn te doen. Dit geldt voor het haar. Rationele voeding, rijk aan vitamine-voeding, heeft een positief effect op het algemene welzijn en de haarconditie.
 • Overtreding van het regime van de dag - het gebrek aan lichaamsbeweging heeft een negatieve invloed op de stofwisseling en circulatie van het hele lichaam, inclusief de lagen van de hoofdhuid. Regelmatige sporten in combinatie met een volledige rust zorgen voor een goede gezondheid en een gezond uiterlijk.
 • Slechte gewoonten - sigarettenrook maakt de krullen broos en geeft ze een onaangename geur, de hoofdhuid verliest zijn elasticiteit. Alcohol tast destructief het functioneren van het hele lichaam aan.

Intern

 • Dermatologische pathologieën - ziekten van schimmel-, bacteriële of virale etiologie gaan vaak gepaard met verhoogd haarverlies. In dit geval, hoe meer verwaarloosd de ziekte, hoe slechter de toestand van het hoofd van horen.
 • Overtredingen van het bewegingsapparaat (bovenste spine) - osteochondrosis van de halswervelkolom is een schending van communicatie tussen bloedvaten en zenuwvezels die de verbinding van het hoofd met de rest van het lichaam en het transport van zuurstof en andere voedingsstoffen op de hoofdhuid te ondersteunen.
 • Endocriene ziekten - hormonale storingen van verschillende intensiteit verstoren de fysiologische toestand van het haar en het hele lichaam. Bij intensieve kaalheid wordt patiënten aangeraden om de conditie van de schildklier en de bijnieren te controleren.
 • Ziekten van het maagdarmkanaal - door schendingen van de werking van de maag en de darmen verliest het lichaam nuttige stoffen en kan het niet volledig absorberen. Mislukkingen in het werk van de lever en galblaas manifesteren zich door hoge vette krullen, kaalheid in het gebied van de kruin en de slapen.
 • Nierziekten - leiden tot een schending van de water-zoutbalans in het lichaam. Hierdoor zien de strengen er dik uit en andersom droog en levenloos. En het eerste en tweede geval leiden tot de dood van haarzakjes.
 • Aandoeningen van het centrale zenuwstelsel - stress, nerveuze ervaringen, emotionele schokken, depressieve toestanden en andere factoren, hebben een negatief effect op de conditie van de krullen en kunnen hun overvloedige verlies provoceren.

Om de ware oorzaak van kaalheid bij vrouwen te bepalen, moet u een tricholoog raadplegen en een reeks door artsen afgenomen examens afleggen.

Schildklier, bijnieren en haarverlies bij vrouwen

Hormonale veranderingen in het lichaam - dit is een van de oorzaken van haarverlies bij vrouwen. Aandoeningen van het endocriene systeem worden meestal geassocieerd met ziekten van de schildklier of bijnieren. Elk van de voorwaarden vereist een zorgvuldige diagnose en behandeling.

 1. Schildklier

Het is het orgaan van het endocriene systeem, dat zich onder het strottenhoofd en voor de luchtpijp bevindt. Het bestaat uit de linker en rechter lobben, verbonden door een landengte. De klier produceert schildklierhormonen en reguleert de fundamentele metabole functies. Verantwoordelijk voor de normale werking van het centrale zenuwstelsel, de groei van botten, de ontwikkeling van het voortplantingssysteem. Het beïnvloedt ook de conditie van de opperhuid, het haar en de nagels.

Met een tekort aan of overmatige hormonen schildklier, is er een verstoring in de groei van vegetatie. Follikels worden langzaam atrofisch, wat leidt tot haaruitval. De pathologische toestand kan door dergelijke factoren worden veroorzaakt:

 • Diffuse struma.
 • Oncologische laesies van de schildklier.
 • Verminderde functie van het orgel.
 • Auto-immune thyroiditis.
 • Thyroiditis met verhoogde secretie van thyroxine.

Naast het verlies van krullen gaan schendingen van de schildklier gepaard met dergelijke symptomen:

 • Scherpe gewichtstoename.
 • Droogte van de huid.
 • Prikkelbaarheid.
 • Verhoogde vermoeidheid.
 • Slaapproblemen.
 • Verhoogde transpiratie.
 • Nageldystrofie.
 • Tremor van vingers.
 • Hyperthermie.

De ontoereikendheid van schildklierhormonen vertraagt alle processen in het lichaam, inclusief de groei van haarzakjes. Het dunner worden van het haar is het duidelijkst op de achterkant van de nek en in het voorhoofd. De behandeling bestaat uit hormoonvervangingstherapie, die bijdraagt tot de geleidelijke opkomst van krullen en de eliminatie van bijkomende pathologische symptomen.

 1. Bijnieren

Dit zijn gepaarde endocriene klieren die zich boven het bovenste deel van de nieren bevinden. Ze nemen deel aan de regulering van het metabolisme en produceren hormonen. De bijnieren produceren androgeen en progesteron.

Als een vrouw een hoge concentratie van androgeen en een verlaagd oestrogeengehalte heeft, leidt dit tot alopecia. Wanneer hormonen veranderen aan de mannelijke kant, is er een toename van de vegetatie op het gezicht en andere delen van het lichaam.

Er zijn zulke belangrijke oorzaken van verstoring van de bijnier:

 • Frequente stress en emotionele schokken.
 • Verhoogde cortisonproductie.
 • Auto-immuunziekten.
 • Tumorafwijkingen van de bijnieren.
 • Secundaire bijnierinsufficiëntie.

Hormonale onbalans beïnvloedt niet alleen de conditie van het kapsel negatief, maar ook de werking van het hele lichaam. De behandeling is gericht op het herstel van het normale werk van de bijnieren. De therapie is lang en bestaat uit hormonale preparaten.

Hormonen die het haarverlies bij vrouwen beïnvloeden

Veranderingen in het endocriene systeem - dit is een van de oorzaken van verhoogd haarverlies bij vrouwen. Pathologische effecten op de huid en de vegetatie hebben een onbalans van geslachtshormonen, wat wijzen zijn om alopecia te veroorzaken.

Het vrouwelijk lichaam bevat zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtshormonen. Alopecia en overmatige vegetatie zijn meer geassocieerd met het werk van oestrogenen, androgenen en progesteron.

 1. Oestrogenen - een schending van het niveau van dit hormoon draagt bij aan het verschijnen van de eerste tekenen van veroudering. Veranderingen beïnvloeden niet alleen de conditie van het hoofd van het gehoor, maar ook de toestand van de opperhuid, de contouren van het lichaam en algehele welzijn.
 2. Androgenen - mannelijke hormonen beïnvloeden het werk van de eierstokken, bot- en spierweefsel, zweetklieren en haarzakjes. Het verhoogde gehalte aan androgenen veroorzaakt haaruitval op het hoofd en het verschijnen van ongewenste vegetatie op andere delen van het lichaam.
 3. Progesteron is een geslachtshormoon dat de zwangerschap, menstruatiecyclus en embryonale ontwikkeling beïnvloedt. De concentratie van deze stof neemt toe tijdens de dracht van het kind en wordt hersteld na de bevalling. Vanwege een sprong in het niveau van het hormoon, is er tijdelijk een verlies van krullen.
 4. Thyrotrope hormonen - worden geproduceerd door de schildklier, beïnvloeden de groei van weefsels en metabolische processen in het lichaam. Verhoog de overleving van haarzakjes, reguleer de celcyclus van de bollen.

Er zijn veel redenen die hormonale onbalans veroorzaken die het haarverlies bij vrouwen beïnvloedt. De belangrijkste zijn:

 • Hormonale anticonceptiva - soortgelijke preparaten bevatten in hun samenstelling oestrogenen, die mannelijke geslachtshormonen onderdrukken. Na het stoppen van de medicatie wordt het hormonale systeem hersteld. Sommige anticonceptiemiddelen onderdrukken bovendien, naast het voorkomen van ongewenste zwangerschappen, de groei van haarzakjes en veroorzaken daardoor alopecia.
 • Zwangerschap - tijdens deze periode is er een verhoogde productie van progesteron, wat dihydrotestosteron (hormoon alopecia) blokkeert. De levenscyclus van de follikels en hun intensieve groei nemen toe.
 • Postpartumperiode - een onbalans ontstaat door pogingen van het lichaam om het verhoogde niveau van progesteron te normaliseren. Haar vervaagt, wordt broos en droog, drop-out. Zodra het niveau van hormonen weer normaal wordt, stopt het pathologische proces.
 • Dysfunctie van de schildklier en bijnieren - vanwege het onvermogen van het lichaam om hormonen te produceren in de vereiste hoeveelheid, is er sprake van een overtreding van de metabole processen. De onevenwichtigheid van vitaminen en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor normale voeding en bolgroei leidt tot hun dood en kaalheid.
 • De menopauze is een fysiologisch proces van uitsterven van de ovariële functie. Verminderd oestrogeen leidt tot kaalheid bij vrouwen.
 • Stress - chronisch nerveus overspannenheid en emotionele schokken, slaap- en ruststoornissen, vermoeidheid, leiden tot een verhoging van het cortisolniveau. Cortisol is een hormoon dat de hoeveelheid dihydrotestosteron beïnvloedt. In de regel duurt het van het moment van een stressvolle situatie tot een zichtbaar probleem met een kapsel ongeveer twee maanden.

Het verlies van krullen veroorzaakt door een hormonaal falen heeft een karakteristieke symptomatologie:

 • Overvloedige neerslag van strengen vindt plaats in het laagseizoen, dat wil zeggen, de herfst-lente periode.
 • Als het niveau van mannelijke hormonen wordt verhoogd, worden de krullen dik en vertoont de huid acne en acne. Tegen deze achtergrond, het uiterlijk van de vegetatie boven de bovenlip en op de kin, de schending van de menstruatiecyclus, gewichtstoename.
 • Veel vrouwen merken op verhoogde geïrriteerdheid, zweten, depressieve toestand, druksprongen.

Het probleem van hormonale aandoeningen en het verlies van haar op deze achtergrond, moet de arts worden ingeschakeld. In de regel vindt de behandeling tegelijkertijd plaats bij de gynaecoloog en tricholoog. Als het probleem aan het toeval wordt overgelaten, zal dit leiden tot verergering en ontwikkeling van alopecia.

Prolactine en haarverlies bij vrouwen

Lactotroop eiwithormoon, de voorkwab van de hypofyse, stimulerende lactatie in de postpartumperiode is prolactine. Overtreding van het niveau leidt tot de ontwikkeling van hyperprolactinemie. Een van de tekenen van dit probleem is kaalheid. Pathologie kan optreden tegen de achtergrond van hirsutisme, dat wil zeggen wanneer de lokken op het hoofd dun worden en op andere delen van het lichaam dikker worden.

Naast het produceren van melk beïnvloedt het hormoon dergelijke belangrijke processen in het lichaam:

 • Vermindert pijngevoeligheid.
 • Neemt deel aan de vorming van het embryo.
 • Het stopt de eisprong.
 • Stimuleert het immuunsysteem.
 • Normaliseert metabolische processen.

Hyperprolactinemie is gevaarlijk vanwege onvruchtbaarheid als gevolg van een menstruatiecyclus. Ook zijn er aandoeningen in het genitale gebied: verminderd libido, pijn tijdens geslachtsgemeenschap en andere. Frequente schommelingen van het hormoon in de adolescentie - dit is de reden voor de vertraging in de seksuele ontwikkeling.

Prolactine veroorzaakt ernstige stofwisselingsstoornissen. Het verstoort de uitscheiding van enzymen en aminozuren. Het verhoogde gehalte van de stof maakt de normale opname van calcium in het lichaam niet mogelijk en veroorzaakt op jonge leeftijd osteoporose. Gebrek aan calcium - dit is een van de oorzaken van alopecia, een schending van de structuur, toegenomen broosheid en bezoedelde krullen. Visie verslechtert ook, frequente hoofdpijn, verschillende psychische stoornissen komen voor.

Normaal gesproken stijgt het niveau van prolactine tijdens de zwangerschap, maar er zijn andere oorzaken die hormonale onbalans veroorzaken. De ontwikkeling van hyperprolactinemie is mogelijk in dergelijke gevallen:

 • Sterke stress.
 • Verhoogde fysieke activiteit.
 • Medicijnen innemen.
 • Ziekten van de schildklier, nieren, lever en eierstokken.

Om het niveau van prolactine te controleren en het probleem van haaruitval op te lossen, moet u een endocrinoloog raadplegen. De arts zal testen voorschrijven die de diagnose bevestigen of weerleggen. Een tijdige en juiste behandeling stelt u in staat de balans van prolactine te herstellen en de groei van krullen te normaliseren.

Dihydrotestosteron en haaruitval bij vrouwen

Haaruitval is een probleem dat ontstaat door verschillende factoren. Heel vaak wordt alopecia geassocieerd met hormonale aandoeningen in het lichaam, bijvoorbeeld met een verhoging van het niveau van dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon verwijst naar het mannelijke hormoon en is verantwoordelijk voor de puberteit, het uiterlijk van secundaire geslachtskenmerken. De stof wordt geproduceerd door de bijnieren en testikels.

Dihydrotestosteron is ook aanwezig in het vrouwelijk lichaam. Het neemt deel aan zijn normale werking en voert dergelijke functies uit:

 • Reguleert het vrouwelijke libido.
 • Neemt deel aan het metabolisme van vet, eiwitten en koolhydraten.
 • Bevordert de ontwikkeling van het bot- en spiersysteem.
 • Reguleert het werk van de talgklieren en zweet.
 • Stimuleert de groei van vegetatie op het hoofd.

Bij vrouwen wordt dihydrotestosteron uitgescheiden door de bijnierschors en de eierstokken. De stof is verantwoordelijk voor de conditie van de opperhuid, het haar en de seksuele sfeer. De belangrijkste reden voor zijn overmatige productie zijn de tumorlaesies van het lichaam, die een hormoon en polycysteuze eierstokken produceren.

Een verhoging van het niveau van dihydrotestosteron leidt tot ernstige aandoeningen:

 • DHT hoopt zich op in de haarzakjes, waardoor de krullen vet worden, broos worden en geleidelijk beginnen uit te vallen.
 • Hormonale onbalans wordt weerspiegeld in de huidconditie: acne en acne, hoog vetgehalte.
 • Overtreding van de menstruatiecyclus leidt tot de ontwikkeling van amenorroe en bedreigt onvruchtbaarheid. Endometriale hyperplasie kan ook worden gediagnosticeerd.

Om dihydrotestosteron uit te sluiten als de oorzaak van kaalheid bij vrouwen en andere symptomen van hormonale onbalans, krijgt de patiënt een reeks laboratoriumtests toegewezen. De behandeling bestaat uit het nemen van hormonale geneesmiddelen en stimulerende ovulatiemiddelen, die de balans herstellen. In bijzonder ernstige gevallen, dat wil zeggen, met gedetecteerde tumoren, is chirurgische interventie geïndiceerd.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Progesteron en haaruitval bij vrouwen

Progesteron is een hormoon dat wordt geproduceerd in de tweede helft van de menstruatiecyclus. Een tekort aan deze stof verstoort de rijping van eieren en het proces van ovulatie. Als het lichaam een verhoogd oestrogeenniveau heeft, verlengt het de eerste helft van de menstruatie en onderdrukt het de afscheiding van progesteron. Tegen deze achtergrond hebben vrouwen problemen met de conceptie, verslechtert de conditie van het haar en de huid.

Progesteron wordt geproduceerd door de hypothalamus en gebieden van de hersenschors. Het ontbreken van een hormoon kan worden geassocieerd met schade aan de hersenstructuren. Er zijn ook andere oorzaken van hormonale stoornis:

 • Mislukkingen in de menstruatiecyclus.
 • Abortus.
 • Kwaadaardige tumoren.
 • Ziekten van het voortplantingssysteem.
 • Pathologie van het urinewegstelsel.
 • Langdurig gebruik van een aantal medicijnen.
 • Verhoogde fysieke activiteit.
 • Emotionele ervaringen en stress.
 • Gebrek aan slaap en slechte voeding.
 • Slechte gewoonten.

De bovengenoemde factoren bedreigen een schending van het niveau van progesteron, wat op zijn beurt leidt tot pathologische veranderingen in het reproductieapparaat. De conditie van het haar verslechtert, de structuur wordt dunner, roos en focale alopecia verschijnen. Ook zijn er problemen met het maag-darmkanaal, oedeem van de onderste ledematen, de toename en pijn van de borstklieren, hoofdpijn en emotionele instabiliteit.

De behandeling van pathologieën bij de ontwikkeling van progesteron wordt afgehandeld door een gynaecoloog en een endocrinoloog. Na het normaliseren van de hormonale achtergrond, zou het herstellen van de krullen de tricholoog moeten raadplegen. De therapie is lang en bestaat uit een vitaminerijk dieet, goede haarverzorging en een kuur fysiotherapie.

Alcohol en haaruitval bij vrouwen

Alcoholhoudende dranken leggen een negatieve invloed op de werking van veel organen en systemen. Alcohol beïnvloedt niet alleen de interne toestand, maar ook het uiterlijk. Misbruik van alcohol leidt tot verzwakking van het haar, draagt bij aan voortijdige veroudering van de huid.

Dagelijks gebruik van alcoholische dranken veroorzaakt veranderingen in het zenuwstelsel, wat op zijn beurt leidt tot dergelijke complicaties:

 • Haaruitval.
 • Verslechtering van de huidconditie.
 • Depressieve toestand.
 • Nervositeit en prikkelbaarheid.
 • Ziekten van interne organen.
 • Overtreding van het voortplantingssysteem.
 • Verslechtering van geheugen en mentale vermogens.

Alopecia wordt in dit geval geassocieerd met een verhoogde belasting van de lever. Het lichaam kan de verwerking van grote hoeveelheden alcohol niet aan en begint te storen.

Langdurig gebruik van alcohol veroorzaakt uitdroging en veroorzaakt een kater-syndroom. Tegen deze achtergrond is de hoeveelheid water en zuurstof in het lichaam aanzienlijk verminderd. Vanwege zuurstofgebrek beginnen cellen te sterven, inclusief haarbollen. Hoe alcoholrijker de ervaring, hoe uitgesprokener en zwaarder de gevolgen.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Roken en haaruitval bij vrouwen

Nicotine heeft, net als andere slechte gewoonten, een negatief effect op de werking van het lichaam. Roken leidt tot vernietiging van de luchtwegen, problemen met het cardiovasculaire systeem, snelle veroudering van de huid, geelverkleuring van het tandglazuur en verslechtering van de haarconditie.

Mechanisme van blootstelling aan nicotine:

 • Sigarettenrook bestaat uit vele chemische componenten, waarvan sommige giftig zijn.
 • Rook heeft een nadelige invloed op de bloedcirculatie in het lichaam en veroorzaakt vasospasme, waardoor de bloedcirculatie in de haarzakjes wordt verstoord. Dit betekent een falen van de normale groeicyclus en verlies van strengen.
 • Wortels ontvangen niet genoeg zuurstof en nuttige stoffen, dus de haren worden droog, broos en sterven geleidelijk af.
 • Roken vertraagt de groei van de krullen aanzienlijk vanwege het harde werk van de endocriene klieren.
 • Een slechte gewoonte beïnvloedt de werking van de schildklier, het immuunsysteem en andere lichaamsstructuren, een overtreding in het werk waarvan kan leiden tot alopecia.

Om de schoonheid en dichtheid van het haar te herstellen, moet u stoppen met roken. Dit is de enige voorwaarde om het probleem van alopecia te elimineren. Om de haargroei te activeren, moet je regelmatig vitamines en mineralen nemen, vooral calcium. Hoofdmassage, voedzame en verstevigende maskers versnellen de groei van krullen en hun dichtheid. Een gezonde levensstijl en fysieke activiteit verbeteren de conditie van niet alleen het haar, maar het hele lichaam.

Psychologische oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Een vrij veel voorkomende oorzaak van verslechtering van algehele welzijn en verlies van sluizen bij vrouwen is een psychologisch probleem. In sommige gevallen zijn ze bedekt door tekenen van hormonale stoornissen en meer ernstige ziekten.

Overweeg de belangrijkste psychologische factoren die de toestand van haar en gezondheid in het algemeen negatief beïnvloeden:

 1. Emotionele vermoeidheid - ontstaat door de emoties die het leven overstromen, meestal negatief. Het leidt tot slechte groei en versneld verlies van strengen, hun toegenomen broosheid en droogte. In bijzonder ernstige gevallen komen roos en andere dermatologische problemen voor op de hoofdhuid.
 2. Chronische vermoeidheid is de tweede meest populaire oorzaak van alopecia. Het lichaam bevindt zich in een staat van constante stress en probeert zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van negatieve omgevingsfactoren. Pogingen om te slapen verbeteren de morbide toestand niet. Alleen het naleven van het werk- en rustregime kan een goede gezondheid herstellen.
 3. Verminderde stressbestendigheid - beïnvloedt de normale groei van follikels en hun kracht. Meestal gebeurt dit probleem tegen de achtergrond van interne conflicten, twijfels over jezelf, verlegenheid en squeeze. Vrouwen lijden aan de kenmerken van hun emotionele achtergrond. Als je de ziekelijke toestand op zichzelf laat, bedreigt dit de ontwikkeling van depressie, apathie, emotionele labiliteit en andere stoornissen.
 4. Depressieve toestand - komt voort uit verschillende oorzaken en factoren, kan jaren duren. Bevordert veranderingen in de dichtheid en structuur van de krullen, leidt tot verlies. Tijdens de periode van depressie als gevolg van veranderingen in de hormonale achtergrond, begint een vrouw veel koolhydraatrijk voedsel te consumeren of, integendeel, vermindert voedsel tot een minimum. Een tekort aan voedingsstoffen beïnvloedt de toestand van het hele organisme nadelig.

Naast het bovenstaande zijn er veel andere psychologische oorzaken van kaalheid. Tijdige reactie op tekenen van een pijnlijke toestand en veranderende gewoonten kunnen complicaties voorkomen. In bijzonder moeilijke gevallen zijn de hulp van een psycholoog en een behandeling met een tricholoog vereist om de schoonheid en gezondheid van het hoofd van horen te herstellen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.