^

Nek- en decolletélift: operatietechniek

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Plastische chirurgie wordt uitgevoerd op bijna elk deel van het lichaam, inclusief de nek. Een populaire chirurgische ingreep als een neklift stelt mensen bijvoorbeeld in staat om van zo'n esthetisch probleem als een slappe huid onder de kin af te komen. Het is niet mogelijk om dit defect op andere manieren te elimineren, daarom wordt platysmaplastie (de zogenaamde neklift bij chirurgie) beschouwd als een vrij algemeen complex van chirurgische ingrepen.

Indicaties voor de procedure

Er is relatief weinig vetweefsel in het nekgebied. Verzakking van de huid wordt gevormd met de leeftijd, en in veel opzichten is de kleine vetlaag hier "schuldig", en de structurele kenmerken van de onderhuidse spieren, "platysma" genoemd, is een dun spierelement dat zich direct onder de huid bevindt en samensmelt met de dermis. Bij veel mensen heeft platysma geen doorlopend oppervlak, maar onderscheidt het zich door afzonderlijke spierclusters, die met de leeftijd uitdrogen en hun functionaliteit verliezen.

Anatomisch gezien is platysma geclassificeerd als een mimische spier, daarom neemt het niet deel aan de motorische activiteit van de nek, maar wordt het alleen geactiveerd tegen de achtergrond van bepaalde emotionele toestanden - bijvoorbeeld wanneer een persoon hevige pijn ervaart, of erg bang is of boos. Omdat we dergelijke emoties, eerlijk gezegd, zelden ervaren, is platysma bijna altijd in een ontspannen toestand. Met de leeftijd vertraagt de bloedcirculatie in de weefsels van de nek, de spieren worden minder elastisch en slap. Dientengevolge - verslapping van de huid onder de kin, hangende mondhoeken, enz.

Wanneer kan een patiënt worden aanbevolen voor een halslift? Allereerst worden leeftijdsgerelateerde defecten als een indicatie beschouwd, evenals defecten die zijn ontstaan door de individuele kenmerken van de structuur van de nek of door een bepaalde levensstijl. Meestal zoeken vrouwen in de leeftijd van 25-30 de hulp van een nekliftchirurg. Oudere patiënten ondergaan een facelift om problemen zoals "kalkoennek", "Venusringen", dubbele kin te corrigeren.

De nek van een kalkoen is een defect dat zich bij het ouder worden bij absoluut alle mensen ontwikkelt, omdat het gepaard gaat met een natuurlijk verlies van elasticiteit van de huid en het spierweefsel.

Ringen van Venus zijn een veelvoorkomend esthetisch defect dat wordt veroorzaakt door overmatige ophoping van vetweefsel in het nekgebied. Dit wordt op zijn beurt geassocieerd met een geleidelijke verzwakking van de bloedcirculatie en een vertraging van metabolische processen. Uiterlijk lijkt het probleem op de vorming van eigenaardige ringvormige verdikkingen langs de cervicale omtrek.

Een dubbele kin is een even vaak voorkomend probleem dat niet alleen gepaard gaat met overgewicht, maar ook met leeftijdsgebonden verdikking van weefsels in de nek.

Elk van deze tekortkomingen kan worden gecorrigeerd met een bekwame neklift.

Voorbereiding

De arts zal, voordat hij de patiënt doorverwijst naar een halslift, zeker een voorafgaand evaluatiegesprek voeren: het is noodzakelijk om de mate van leeftijdsgebonden of andere weefselveranderingen te bepalen, de omvang van de aanstaande ingreep voor te stellen en de meest geschikte te kiezen. Geschikt type operatie. De arts zal de patiënt vragen naar de problemen die hem bezighouden, naar mogelijke contra-indicaties voor een neklift, naar die defecten die moeten worden verholpen en gecorrigeerd. Daarnaast wordt de patiënt geïnformeerd over hoe de neklift zal worden uitgevoerd, hoe lang de procedure zal duren. De arts zal zeker informatie geven over de verdere revalidatieperiode en over mogelijke gevolgen en complicaties.

Ter voorbereiding op een halslift ondergaat de patiënt een diagnostisch onderzoek. Ook worden preoperatieve foto's gemaakt om vervolgens alle veranderingen te analyseren.

Twee weken voor een halslift moet de patiënt stoppen met het nemen van medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden - we hebben het over acetylsalicylzuur en andere geneesmiddelen met een vergelijkbaar effect. Als een persoon gedwongen wordt om constant medicijnen te nemen, moet de opererende arts hiervan vooraf worden gewaarschuwd.

14 dagen voor de procedure moet de patiënt stoppen met roken (of in ieder geval het aantal gerookte sigaretten aanzienlijk verminderen). Het feit is dat roken een spasme van bloedvaten veroorzaakt, wat kan leiden tot een verslechtering van de bloedstroom in de weefsels, zowel tijdens de interventie als tijdens de revalidatieperiode.

Een week voor een neklift moet de patiënt vet en gekruid voedsel uit het dieet verwijderen en de consumptie van alcoholische dranken uitsluiten.

8-10 uur voor de ingreep mag u niet eten of drinken: op het moment van de ingreep moet de maag leeg zijn.

De operatie zelf duurt meestal ongeveer 30-40 minuten, waarna de patiënt wordt gestuurd voor klinische observatie.

Techniek nek lift

Er zijn verschillende methoden van neklift bekend: chirurgen kiezen de optimale op basis van de individuele kenmerken van de patiënt. Dit zijn de methoden:

 • cervicale liposuctie;
 • geïsoleerde neklift;
 • complexe nek- en facelift;
 • cervicoplastie;
 • radicale platysmaplastiek.

Cervicale liposuctie wordt uitgevoerd via een kleine incisie (ongeveer 3,5 cm), waardoor overtollig vetweefsel wordt verwijderd. Deze techniek is optimaal voor het elimineren van de dubbele kin.

Een geïsoleerde neklift omvat lokale plastiek en het verschuiven van huidflappen: deze methode is milder, maar geeft geen uitgesproken verjongend effect.[1]

Een complexe lift is een gecombineerde techniek die de correctie van de hals- en gezichtshuid combineert. De methode kan een liftprocedure, liposuctie en contouring omvatten.

Cervicoplastiek omvat het verwijderen van slappe weefsels die hun elasticiteit hebben verloren: overtollige huid wordt weggesneden in het nek- en kingebied.

Als een radicale platysmaplastiek wordt uitgevoerd, kan een neklift op een van de volgende manieren worden uitgevoerd:

 • lateraal;
 • mediaal.

Bij een laterale lift wordt het platysma afgepeld, waarna overtollig vetweefsel wordt verwijderd. Daarna worden in het gebied van de slapen incisies gemaakt die de oren omhullen en erachter eindigen. Dankzij de methode wordt het platysma strakker, keert de toon terug, worden de contouren duidelijker (de weefsels worden opgetrokken en achter de oren gefixeerd). De procedure wordt vaak gecombineerd met SMAS-lifting, waarbij de onderste helft van het gezicht en de nek worden gecorrigeerd.

Met een mediale lift wordt de divergentie van de mediane spierranden gecorrigeerd - de zogenaamde korsethalslift wordt uitgevoerd. De weefsels worden onder de kin doorgesneden, de onderhuidse spieren worden naar het midden uitgerekt en er wordt een speciale nek-kinhoek gevormd. Het platysma wordt gehecht, de huid wordt gehecht.

Een neklift met rugincisie is een relatief nieuwe techniek die nog maar 7-8 jaar in de wereld van de plastische chirurgie wordt toegepast. In de landen van de post-Sovjet-ruimte is een dergelijke operatie niet bijzonder gebruikelijk - voornamelijk vanwege de nieuwheid en het gebrek aan praktijk onder specialisten.

Een halslift met mesothreads is een minimaal invasieve ingreep met een relatief korte herstelperiode. Dankzij de mesothreads, bestaande uit polydioxanon, ontstaat er een soort raamwerk, dat geleidelijk oplost in de weefsels. Tegelijkertijd stimuleren mesothreads de aanmaak van huidcollageen, zodat het liftende effect blijft bestaan, zelfs nadat het raamwerk is opgelost. Er zijn andere framedraden - Aptos. Hun samenstelling wordt weergegeven door caprolacton, dus het liftende effect is meer uitgesproken.[2], [3]

Endoscopische neklift behoort tot de categorie van laagtraumatische technieken, omdat het wordt uitgevoerd met behulp van een endoscoop. Een dergelijke lift vereist geen grote incisies en aanzienlijke weefselafschilfering. Het effect van een endoscopische halslift is echter niet minder dan dat van een traditionele halslift. Puncties voor de endoscoop worden gemaakt in de plooien achter de oren. Algemene anesthesie wordt gebruikt en de arts ziet het hele verloop van de operatie op de monitor: de chirurg herverdeelt zachte weefsels, fixeert spieren en spant de huid in de gewenste richting. Endoscopische neklift wordt bijna altijd gelijktijdig uitgevoerd met kinliposuctie en facelifting.[4]

Laserhalslift verwijst naar niet-chirurgische methoden: de sessie is pijnloos en relatief eenvoudig uit te voeren, en het effect houdt vermoedelijk tot 2 jaar aan. De essentie van de methode ligt in het effect van een laserstraal op de huid, waardoor de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd en de huid zich begint te verjongen. Voor een duurzaam effect dienen minimaal drie sessies laserlifting te worden uitgevoerd. Fractionele CO2-laserresurfacing is een effectieve behandelingsoptie met langdurige werkzaamheid voor patiënten die voornamelijk huidlaxiteit en rimpels hebben, samen met pigmentatie van het huidoppervlak.[5]

Radiofrequente liposuctie (RFAL) voor contouren van nek en gezicht. Het is een veilige procedure om een significante vermindering van huidlaxiteit en vetophopingen in de cervico-kin en wangen te bereiken.[6]

De Hollywood-halslift is een unieke Hollywood-halslifttechniek die is ontwikkeld door plastisch chirurgen uit New York. Deze techniek zorgt voor een effectieve aanscherping van de kin en nek, het wegwerken van de slappe huid en het herstellen van jonge kenmerken van de nek en het gezicht. Deze neklift kreeg zijn Hollywood-naam vanwege zijn hoge populariteit onder Hollywood-acteurs. Na de procedure gingen patiënten snel weer aan het werk en bleven de littekens onzichtbaar voor anderen. De Hollywood-lift wordt niet alleen in de Verenigde Staten gedaan, maar ook in ons land, aangezien de techniek wijdverbreid is geworden in de meeste klinieken voor plastische chirurgie ter wereld.

Gecombineerd gebruik van ultrasone liposuctie en platysmaplastiek met beperkte incisie voor de correctie van de ouder wordende nekhuid. Deze combinatietherapie is pijnloos en leidt steevast tot een significante verbetering van de cervico-kin-hoek.[7]

Contra-indicaties voor de procedure

De chirurg zal geen halslift uitvoeren als de patiënt de volgende contra-indicaties heeft:

 • acute infectieuze en inflammatoire processen, perioden van exacerbatie van chronische inflammatoire pathologieën;
 • kwaadaardige en goedaardige tumoren en auto-immuunprocessen;
 • verminderde bloedstolling;
 • absoluut verlies van elasticiteit en turgor van de huid;
 • suikerziekte;
 • gedecompenseerde ziekten van het hart en de bloedvaten;
 • allergische stemming van het lichaam, acute perioden van allergische reacties;
 • onvoldoende nier- en/of leverfunctie;
 • schade en ziekte van de huid in het gebied van de voorgestelde operatie.

Gevolgen na de procedure

Sommige gevolgen na de procedure kunnen soms niet worden vermeden:

 • Bloedingen, hematomen, ophopingen van sereus vocht worden geassocieerd met weefselbeschadiging en openbaren zich als pijn, blauwe plekken of kleine zeehonden op het gebied van hechten, de aanwezigheid van dichte strengen achter de oorschelpen. In de meeste gevallen kan dit effect binnen de eerste 24 uur na een halslift worden opgemerkt. Als het probleem later wordt ontdekt, verslechtert dit de prognose en kan het de ontwikkeling van complicaties veroorzaken, bijvoorbeeld weefselnecrose.
 • Aanzienlijke hematomen of seromas, als gevolg van het vrijkomen van een grote hoeveelheid bloed of sereuze vloeistof in het weefsel, vereisen chirurgische ingreep. Ze worden verwijderd door middel van eerder gemaakte hechtingen, die vervolgens opnieuw worden aangebracht.
 • Haarverlies in het gebied van de nekliftoperatie (achter de oorschelpen of in het temporale gebied) is te wijten aan beschadiging van de haarzakjes tijdens de procedure. In de regel vindt haarherstel plaats zonder extra deelname van een arts, enige tijd na een neklift. Als er geen herstel is, kan de arts een haartransplantatie aanbevelen.

Onder bepaalde omstandigheden ontwikkelen zich na een neklift niet alleen tijdelijke gevolgen, maar ook behoorlijk ernstige complicaties. Hoewel dit volgens de statistieken relatief zelden gebeurt.

Complicaties na de procedure

 • Huidnecrose ontstaat als gevolg van een verminderde bloedstroom veroorzaakt door dunner wordend weefsel of overmatige spanning op de hechtdraad. Na een halslift worden necrotische processen vaker gefixeerd in het gebied achter de oorschelpen.
 • Toetreding van een infectie is mogelijk tegen de achtergrond van een grootschalig hematoom of necrotische processen. Bovendien kan er een infectie optreden wanneer haar tijdens het hechten per ongeluk in het incisiegebied komt. Dit probleem lost meestal op met een antibioticakuur.
 • Overmatige ophoping van pigment in de huid of depigmentatie wordt waargenomen met verhoogde gevoeligheid van de huid, evenals met de vorming van uitgebreide intradermale kneuzingen.
 • Contourdeformiteit van het gezicht kan optreden als gevolg van de vorming van hematomen, verplaatsing van huidgebieden, beschadiging van de oppervlakkige cervicale spieren en overmatige verwijdering van vetweefsel in het kingebied. Vaak vereist een dergelijk probleem dat ontstond tijdens een neklift herhaalde chirurgische ingrepen.
 • De vorming van keloïde weefsel op het gebied van littekens wordt vaak gevonden bij patiënten met een erfelijke aanleg voor een dergelijke complicatie. Bij gewone mensen wordt de naad normaal gesproken maximaal 10-12 maanden volledig aangetrokken: als resultaat wordt een gewoon litteken gevormd. Als er schendingen optreden bij genezing, groeit keloïde weefsel in het litteken. Om complicaties te voorkomen, moet een aanleg voor keloïde gezwellen worden vastgesteld, zelfs in het stadium van het plannen van een neklift of een andere operatie.

Zorg na de procedure

Binnen enkele dagen na de halsliftprocedure staat de patiënt onder toezicht van een arts, in stationaire toestand. Met aanzienlijk pijnongemak, zal hij pijnstillers moeten nemen. Over het algemeen kunnen lichte trekpijnen in de nek ongeveer 10-14 dagen worden gevoeld, waarna ze geleidelijk verdwijnen naarmate de wond geneest. Gelijktijdig met de pijn verdwijnen hematomen, verdwijnt de zwelling.

Hechtingen worden 1-1,5 week na de ingreep verwijderd. Om het weefselherstel te versnellen, kan de arts fysiotherapie voorschrijven - in de eerste plaats is deze methode nodig om de functie van het spierweefsel van de nek te herstellen.

Na een neklift brengt de arts een modellerend verbandframe aan op de patiënt, dat vervolgens wordt vervangen door een speciaal compressie-cervicaal korset. Het moet 3-4 weken worden gedragen.

Aanvullend medisch advies kan zijn:

 • tijdens de periode van weefselherstel na een halslift kunt u niet naar het bad of de sauna;
 • neem geen warme douche of bad;
 • je kunt het solarium niet bezoeken, zonnebaden op het strand en zwemmen;
 • elke fysieke activiteit moet worden beperkt (het is onwenselijk om te rennen, springen, zware voorwerpen te dragen, voorover te buigen);
 • het is raadzaam om liggend te slapen, hiervoor kunt u een hoog kussen gebruiken.

Als u alle adviezen van een arts correct opvolgt, wordt het risico op complicaties na een neklift tot nul gereduceerd.

Beoordelingen

Meestal bieden plastisch chirurgen patiënten een neklift in drie opties:

 • laterale lift met weefselverstrakking door horizontaal stikken;
 • mediale lift, waarbij weefsels verticaal worden gehecht, naar het midden van de nek;
 • gemengde versie van de lift - lateraal-mediaal type.

Volgens deskundigen wordt de laatste van deze methoden als effectiever erkend, omdat deze kan worden gebruikt om alle slappe nekweefsels aan te spannen, wat de ernst van de cervicale contouren aanzienlijk beïnvloedt.

Zoals de patiënten zelf zeggen, helpt de laterale-mediale neklift om zelfs vrouwen ouder dan vijftig jaar letterlijk te verjongen. De belangrijkste voorwaarde is het kiezen van een goede kliniek en een opererende chirurg die gekwalificeerd en bevoegd is om dergelijke corrigerende operaties uit te voeren. Bij het bepalen van een procedure is het ook belangrijk om na te gaan hoe moderne apparatuur is betrokken bij het interventieproces. Als de patiënt te maken heeft met een geschikt niveau van kliniek, dan zijn de ideale resultaten van een neklift:

 • de hoek tussen nek en kin wordt uitgelijnd;
 • de huid wordt gladder, elastischer;
 • duidelijke cervicale contouren zullen verschijnen.

Het is beter als de neklift wordt uitgevoerd in combinatie met gezichtsverjonging. In dit geval kunt u een optimaal verjongend resultaat verwachten.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.