^

Antioxidant bescherming

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Zuurstofparadox

Iedereen weet dat zuurstof essentieel is voor het leven, dus iedereen is bang voor zuurstofgebrek. In feite is het onmogelijk om zonder zuurstof te leven, en zelfs een lichte daling van het zuurstofgehalte in de lucht heeft ogenblikkelijk invloed op onze gezondheid en tegelijkertijd is het gevaarlijk voor levende wezens (dit is de "zuurstofparadox"). Dezelfde eigenschappen die hem zo nodig maakten, maken het ook gevaarlijk.

Alle aërobe (zuurstof-ademende) wezens ontvangen energie door organische moleculen met zuurstof te oxideren en ze moeten allemaal worden beschermd tegen het hoge oxiderende vermogen van zuurstof. Strikt genomen is oxidatie hetzelfde branden. Alleen in het lichaam "verbranden" stoffen geleidelijk, in fasen, waarbij energie in kleine porties vrijkomt. Als organische moleculen snel zouden verbranden, zoals hout in de oven, zou de cel sterven aan een hitteschok. Nadat het molecuul is geoxideerd, verandert het. Dit is niet het molecuul dat eerder was. Houtpulp wordt bijvoorbeeld geoxideerd tot kooldioxide en water tijdens het verbranden van hout - het wordt rook. De oxidatiereactie kan worden voorgesteld als de selectie van iets. Als u bijvoorbeeld uw portemonnee op straat hebt weggenomen, bent u 'geoxideerd'. In dit geval 'herstelde' degene die de portefeuille in bezit nam. In het geval van moleculen neemt de oxiderende substantie het elektron uit een andere substantie en wordt het hersteld. Zuurstof is een zeer sterke oxidator. Nog krachtiger oxidatiemiddelen zijn vrije radicalen van zuurstof.

Vrije radicalen

Een vrije radicaal is een fragment van een molecuul dat een hoge reactiviteit heeft. De zuurstofradicaal mist een elektron en heeft de neiging om een elektron uit andere moleculen te nemen. Wanneer het lukt, wordt het radicaal een molecuul en verlaat het spel, maar het molecuul verstoken van een elektron wordt een radicaal en begeeft zich op het pad van diefstal.

Moleculen die voorheen inert waren en deed reageren, en nu komen tot de meest grillige chemische reacties. Bijvoorbeeld twee collageenmoleculen die vrije radicalen worden geconfronteerd met de zuurstofradicalen worden zo actief die met elkaar communiceren om een dimeer, terwijl de normale collageenvezels kunnen niet met elkaar communiceren. Verknoopt collageen minder elastisch dan normaal collageen, en bovendien is het niet beschikbaar voor matrix metalloproteïnasen (enzymen die breken collageen oud, werd zijn plaats ingenomen door de nieuw gesynthetiseerde), zodat de accumulatie van collageen in de huid van de dimeren leidt tot het ontstaan van rimpels en verlies van huidelasticiteit.

In het DNA-molecuul kunnen radicalen zelfs twee delen van een enkele DNA-streng worden - in dit geval kunnen ze met elkaar communiceren, waarbij ze dwarsverbindingen vormen binnen één DNA-molecuul of tussen twee DNA-moleculen. Crosslinks en andere beschadigingen in DNA-moleculen veroorzaken de dood van cellen of de degeneratie van kanker. De ontmoeting van een vrije zuurstofradicaal met enzymmoleculen eindigt niet minder dramatisch. Beschadigde enzymen kunnen niet langer chemische transformaties controleren en complete chaos begint zich in de cel aan.

Peroxide-oxidatie - wat is het?

Het meest ernstige gevolg van het verschijnen van vrije radicalen in de cel is peroxide-oxidatie. Peroxide wordt genoemd omdat zijn producten peroxide zijn. Meestal oxideert het peroxidemechanisme onverzadigde vetzuren, waarvan de membranen van levende cellen zijn samengesteld. Evenzo kan peroxidatie optreden in oliën die onverzadigde vetzuren bevatten en dan gaat de olie scheuren (de lipideperoxiden hebben een bittere smaak). Het gevaar van peroxidatie is dat het door een kettingmechanisme stroomt, d.w.z. Producten van deze oxidatie zijn niet alleen vrije radicalen, maar ook lipidenperoxiden, die heel gemakkelijk in nieuwe radicalen worden omgezet. Aldus neemt de hoeveelheid vrije radicalen, en derhalve de snelheid van oxidatie, op een lawine wijze toe. Vrije radicalen reageren met alle biologische moleculen die ze onderweg tegenkomen, zoals eiwitten, DNA, lipiden. Als de lawine van oxidatie niet stopt, kan het hele organisme sterven. Dit is wat er zou gebeuren met alle levende organismen in de zuurstofomgeving, als de natuur er niet op zou letten om hen krachtige bescherming te bieden - een antioxidantensysteem.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn moleculen die in staat zijn om de reacties van vrije radicalen oxidatie te blokkeren. Ontmoeting met een vrije radicalen, de antioxidant geeft het vrijwillig een elektron en vult het aan tot een volledig molecuul. In dit geval worden de antioxidanten zelf vrije radicalen. Vanwege de eigenaardigheden van de chemische structuur van de antioxidant zijn deze radicalen echter te zwak om een elektron uit andere moleculen te nemen, dus ze zijn niet gevaarlijk.

Wanneer de antioxidant zijn elektron aan de oxidator afgeeft en zijn destructieve processie onderbreekt, oxideert het zichzelf en wordt het inactief. Om het terug te brengen naar de werkende staat, moet het opnieuw worden hersteld. Daarom werken antioxidanten, zoals ervaren medewerkers, meestal in paren of groepen waarin ze een geoxideerde partner kunnen ondersteunen en deze snel kunnen herstellen. Vitamine C herstelt bijvoorbeeld vitamine E en glutathion herstelt vitamine C. De beste anti-oxidantencommando's worden gevonden in planten. Dit is gemakkelijk te verklaren, omdat planten niet kunnen ontsnappen en zich kunnen verbergen voor schadelijke effecten en weerstand moeten kunnen bieden. De krachtigste antioxidantsystemen zijn planten die onder erbarmelijke omstandigheden kunnen groeien - duindoorn, dennen, sparren en andere.

Een belangrijke rol in het lichaam wordt gespeeld door antioxidante enzymen. Dit is een superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathione peroxidase. SOD en catalase vormen een antioxidant-paar dat vrije zuurstofradicalen bestrijdt en hen ervan weerhoudt oxidatieprocessen met startkettingen te starten. Glutathionperoxidase beschikt over lipidenperoxiden, waardoor de peroxidatie van het ketenlipide wordt verbroken. Voor het werk van glutathione peroxidase is selenium nodig. Daarom verbeteren voedingssupplementen met selenium de antioxidatieve verdediging van het lichaam. Veel verbindingen bezitten antioxiderende eigenschappen in het lichaam.

Ondanks de krachtige antioxidantbescherming hebben vrije radicalen nog steeds een voldoende destructief effect op biologische weefsels, en met name op de huid.

De reden hiervoor zijn factoren die de productie van vrije radicalen in het lichaam dramatisch verhogen, wat leidt tot een overbelasting van het antioxidantensysteem en tot oxidatieve stress. De meest ernstige van deze factoren is UV-straling, maar een teveel aan vrije radicalen kan in de huid verschijnen en door een ontsteking, blootstelling aan bepaalde toxines of vernietiging van cellen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Antioxidanten in cosmetica

Nu twijfelen maar heel weinig mensen eraan dat de huid moet worden beschermd tegen vrije radicalen. Daarom zijn antioxidanten een van de meest populaire ingrediënten in cosmetica geworden. Maar niet elke crème met antioxidanten kan onze huid beschermen. Het maken van een goede anti-oxidantencocktail is een delicate kwestie, het is belangrijk om een mengsel te maken waarin verschillende antioxidanten elkaar zullen herstellen.

Het is bijvoorbeeld bekend dat vitamine C vitamine E herstelt, maar om een cosmetische samenstelling te maken waarin dit antioxidant-paar samenwerkt, is niet zo eenvoudig. Vitamine E is in vet oplosbaar en vitamine C is oplosbaar in water, dus in een levende cel voeren ze complexe acrobatische tricks uit, aan de rand van het membraan en het cytoplasma. Bovendien is ascorbinezuur zeer moeilijk te introduceren in cosmetische samenstellingen, omdat het gemakkelijk afbreekt. Momenteel worden ascorbinezuurderivaten gebruikt die stabieler zijn. Ascorbylpalmitaat - in vet oplosbaar, stabiel, geschikt voor opname in de formulering tijdens de bereiding. In de huid wordt het palmitaat (vetzuur) gespleten door ascorbylpalmitaat-enzymen en komt ascorbaat vrij, dat een biologische activiteit heeft. Twee andere derivaten worden ook gebruikt: magnesiumascorbylfosfaat en natriumascorbylfosfaat. Beide verbindingen zijn oplosbaar in water en hebben een goede chemische stabiliteit. Een manier om effectieve crèmes te maken die zowel vitamine C als vitamine E bevatten, is liposomen te gebruiken. In dit geval wordt vitamine C in liposomen in een waterig medium geplaatst en wordt vitamine E in de vetlaag van liposomen ingebracht.

Ascorbinezuur, dat zo snel wordt vernietigd in cosmetische crèmes, wordt opgeslagen in groenten en fruit. Hetzelfde geldt voor andere antioxidanten. Dit betekent dat de antioxidantcocktails van planten beter worden gemaakt dan alle kunstmatige mengsels van antioxidanten.

Inderdaad, een reeks antioxidanten in planten is veel rijker dan in dierlijke en menselijke weefsels. Naast vitamine C en E bevatten planten carotenoïden en flavonoïden (polyfenolen). Het woord "polyfenol" wordt gebruikt als een generieke naam voor stoffen met ten minste twee aangrenzende hydroxylgroepen in de benzeenring. Dankzij deze structuur kunnen polyfenolen dienen als valstrik voor vrije radicalen. De polyfenolen zelf zijn in dit geval stabiel door het invoeren van de polymerisatiereactie. Flavonoïden hebben een zeer sterke anti-oxidant eigenschappen, en bovendien, ze ondersteunen actief en beschermen tegen de vernietiging van vitamine C en E. Omdat de noodzaak om vrije radicalen zich voor in alle planten te bestrijden, is er zo'n een extract geen plant die antioxiderende eigenschappen vertoont ( dus het is handig om groenten en fruit te eten). En toch zijn er planten die de meest succesvolle antioxidantkits bevatten.

Enkele jaren geleden werd aangetoond dat regelmatige consumptie van groene thee het risico op kwaadaardige tumoren aanzienlijk vermindert. De wetenschappers die deze ontdekking deden, waren zo geschokt door hem dat ze sindsdien verschillende kopjes groene thee per dag gingen drinken. Het is niet verrassend dat het extract van groene thee een van de populairste kruidenantioxidanten in cosmetica is geworden. Het meest uitgesproken antioxiderende effect is bezeten door gezuiverde polyfenolen van groene thee. Ze beschermen de huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling, hebben een stralingsbeschermend effect, verwijderen huidirritatie veroorzaakt door de werking van schadelijke chemicaliën. Er is gevonden dat groene thee polyfenolen het hyaluronidase-enzym remmen, vanwege de verhoogde activiteit waarvan de hoeveelheid hyaluronzuur in de verouderende huid afneemt. Daarom wordt groene thee aanbevolen voor toediening in de remedies voor ouder wordende huid.

Onlangs hebben wetenschappers veel interessante ontdekkingen gedaan, het analyseren van de statistieken van cardiovasculaire en oncologische ziekten in verschillende landen. Zo bleek bijvoorbeeld dat de mediterrane volkeren, die veel olijfolie consumeren, niet erg vatbaar zijn voor oncologische ziekten, en de oosterse keuken is een uitstekende bescherming tegen hart- en vaatziekten en hormoonafhankelijke tumoren. Omdat vrije radicalen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van tumoren en hart- en vaatziekten, hebben wetenschappers dankzij deze observaties veel nieuwe antioxidanten ontdekt.

Het is bijvoorbeeld bekend dat een prachtig Frankrijk, dat elke dag buitengewone hoeveelheden wijn opneemt, zeer gunstige statistieken heeft over cardiovasculaire en oncologische ziekten. Er was een tijd dat wetenschappers de "Franse paradox" de gunstige effecten van kleine doses alcohol verklaarden. Toen werd ontdekt dat de robijnrode kleur van edele rode wijnen wordt verklaard door het hoge gehalte aan flavonoïden in hen - de sterkste natuurlijke antioxidanten.

Bovendien flavonoïden, die kan worden gevonden in andere planten, in rode druiven die unieke verbinding resveratrol, dat een krachtige antioxidant, voorkomt de ontwikkeling van bepaalde tumoren, atherosclerose vertraagt de huidveroudering. Sommige wetenschappers, doordrenkt met vertrouwen in de medicinale eigenschappen van wijn, raden aan tot 200 - 400 ml rode wijn per dag te drinken. Toegegeven, voordat we deze aanbeveling opvolgen, moet er rekening mee worden gehouden dat we in dit geval een wijn van zeer hoge kwaliteit bedoelen, verkregen door gisting van zuiver druivensap, en geen surrogaten.

Vitamine E, dat de belangrijkste antioxidant blijft, kan ook in cosmetica worden geïntroduceerd, niet in pure vorm, maar in plantaardige oliën. Veel vitamine E komt voor in oliën: soja, maïs, avocado, borage, druiven, hazelnoot, tarwekiemen, rijstzemelen.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Hoeveel antioxidanten heb je nodig?

De vraag rijst: als antioxidanten zo nuttig zijn, hoeft u ze dan niet in hoge concentraties in cosmetica in te spuiten? Het blijkt dat de formule "hoe meer, hoe beter" voor antioxidanten niet werkt, en ze zijn daarentegen het meest effectief bij lage concentraties.

Wanneer antioxidanten te veel zijn, veranderen ze in hun tegenovergestelde - ze worden pro-oxidanten. Daarom doet zich nog een ander probleem voor: heeft de huid altijd extra antioxidanten nodig of kan het toevoegen van overtollige antioxidanten het natuurlijke evenwicht van de huid verstoren? Wetenschappers debatteren hierover vrij veel, en er is geen definitieve duidelijkheid over dit onderwerp. Maar je kunt zeker zeggen dat in dagcrème, die niet in het stratum corneum doordringt, antioxidanten nodig zijn. In dit geval spelen ze de rol van een schild dat externe aanvallen weerspiegelt. Het is altijd handig om natuurlijke oliën die antioxidanten bevatten in precies aangepaste concentraties op de huid aan te brengen, evenals verse groenten en fruit te consumeren of zelfs een goed glas rode wijn te drinken.

Toepassing voedende crèmes antioxidantwerking gerechtvaardigd in het geval dat de belasting van de natuurlijke antioxidant huidsysteem abrupt toe in ieder geval de voorkeur om crèmes die natuurlijke antioxidant samenstelling bevatten toe te passen - plantenextracten rijk aan vitamine C bioflavonoïden, natuurlijke oliën met vitamine E en carotenoïden .

Zijn antioxidanten effectief?

Onder wetenschappers is er nog steeds discussie over of het nut van antioxidanten niet overdreven is en of cosmetica met antioxidanten echt nuttig zijn voor de huid. Alleen het onmiddellijke beschermende effect van antioxidanten wordt aangetoond - hun vermogen om huidbeschadiging door UV-straling te verminderen (bijvoorbeeld om zonnebrand te voorkomen), om de ontstekingsreactie te voorkomen of te verminderen. Daarom zijn antioxidanten ongetwijfeld nuttig in zonnebrandsamenstellingen, dagcrèmes en ook in producten die worden gebruikt na verschillende huidbeschadigingen, zoals scheren, chemische peeling, enz. Minder vertrouwen bij wetenschappers is dat je, door regelmatig antioxidanten toe te passen, het ouder worden echt kunt vertragen. Deze mogelijkheid kan echter niet worden ontkend. Het is belangrijk om te begrijpen dat de effectiviteit van antioxidanten afhangt van hoe goed de antioxidantcocktail goed is samengesteld, de aanwezigheid van namen van antioxidanten in het recept betekent nog niet dat de remedie effectief zal zijn.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.