^
A
A
A

Vuilnisplekken in de Stille Oceaan nemen sneller toe dan voorspeld door wetenschappers

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

29 July 2018, 09:00

Talloze zeestromingen hielpen op één plek een enorme hoeveelheid rondslingerend plastic te verzamelen. Een angstaanjagend zicht kan worden waargenomen in de noordelijke zone van het oppervlaktewater van de Stille Oceaan. De gigantische cluster heette de Great Pacific vuilnisbelt. De nieuwste studie had betrekking op de vlek, onaangenaam verrast wetenschappers: het gebied van de "vuilnisbelt" bereikte echt een gigantische omvang - meer dan 1,6 miljoen vierkante kilometer. Voor de duidelijkheid merken we op dat Frankrijk bijvoorbeeld een gebied bestrijkt van bijna 644 duizend vierkante kilometer.
 
De afmetingen van dit bijna continent bleven lange tijd onduidelijk. Deskundigen bouwden verschillende aannames, volgens welke het gebied van de "vuilnisbelt" op niet meer dan 1,5 miljoen kwadrantkilometers werd geschat. Helaas, maar na de metingen was de figuur indrukwekkender, zelfs gezien de meest pessimistische schattingen. Voor het uitvoeren van gigantische stortmetingen hebben wetenschappers speciale netwerken gebruikt die clusters opvangen. Ook werd een complex fotografisch overzicht van het "object" gebruikt. De specialisten die de Ocean Cleanup Foundation vertegenwoordigen waren bezig met het bestuderen van het probleemgebied. Als resultaat van de metingen werden de ware afmetingen van de "dump" verduidelijkt.
 
Per gebied is de Great Pacific Trash momenteel 1,6 miljoen vierkante kilometer. Dit gebied is geschikt voor verschillende landen zoals Duitsland, Spanje en Frankrijk. Volgens het onderzoek bevat dit cluster meer dan 80 duizend ton plastic afval - 1,8 biljoen plastic deeltjes. Het grootste deel van de vlek - ongeveer 94% - wordt weergegeven door microplastic, dat wil zeggen een stof waarvan de deeltjes niet groter zijn dan 5 mm in diameter.
 
Afvalaccumulatie op de wateroppervlaktes in de Stille Oceaan is "verzameld" gedurende tientallen jaren. Onderzoekend en analyseerde de elementen die de vlek vormen, identificeerden de deskundigen plastic containers, flessen, dozen, delen van pakketten, polyethyleen, deksels en visnetten. Sommige monsters ten tijde van de analyse waren ongeveer 40 jaar oud. Het plastic puin dat zich in 2011 in de oceaan bevond als gevolg van de beroemde Japanse tsunami vond ook in vrij grote hoeveelheden plaats. Het aandeel van dergelijk plastic in de totale stapel afval is ongeveer 15%. Deze resultaten werden onthuld door Laurent LeBreton, die het relevante materiaal in wetenschappelijke rapporten publiceerde.
 
Een plastic wolk is niet alleen een gebrek aan orde in de natuur. Afval dringt de spijsverteringsorganen van vogels en dieren binnen en veroorzaakt vergiftiging bij vissen.
Het plastic bevat giftige stoffen en is bovendien in staat verschillende organische componenten te absorberen die een schadelijk effect hebben op levende wezens. Vooral vaak heeft dergelijke schade invloed op de voortplantingsfunctie van dieren.
 
Iets eerder hebben experts al bewezen dat zelfs vis met betrekking tot diep water niet beschermd is tegen het schadelijke effect van microdeeltjes van plastic, dat aanwezig is in de oppervlaktewaterlagen.

Informatie is beschikbaar op https://www.nature.com/articles/s41598-018-22939-w

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.