^
A
A
A

Hypertensie kan zich ontwikkelen door inademing van verontreinigde lucht

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

21 October 2018, 09:00

Het inademen van verontreinigde lucht door een zwangere vrouw kan ertoe leiden dat haar kind in de toekomst hypertensie zal hebben. Volgens wetenschappers bestaat dit gevaar tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Hun argumenten en suggesties zijn onlangs gepubliceerd door specialisten van de American Association of Cardiology.

De hoofdsamenstelling van vervuilde lucht wordt weergegeven door fijn verdeelde uiterst kleine deeltjes met een diameter van minder dan 2,5 micron. Dergelijke deeltjes zijn aanwezig in de uitlaatgassen van auto's en vormen ook tijdens de verbranding van olieproducten, steenkool en biobrandstof. Eerder hebben wetenschappers al bewezen dat het fijn gedispergeerde mengsel de bloedsomloop binnendringt en daardoor verschillende verstoringen in het menselijk lichaam veroorzaakt. Bijvoorbeeld, verlengde inademing van zwaar vervuilde lucht, volgens deskundigen, verhoogt het risico op het ontwikkelen van hypertensie bij zowel volwassenen als kinderen. Bovendien is slechte ecologie als geheel de factor die de eerste plaats inneemt bij de redenen voor de ontwikkeling van vele ziekten en vroegtijdige sterfte. Na een recent onderzoek rapporteerden wetenschappers ook dat het kind in de baarmoeder van de moeder ook risico loopt: inademing door de toekomstige moeder van vervuilde lucht verhoogt het risico op hypertensie van het kind - in de toekomst.

De studie werd uitgevoerd met de deelname van bijna 1.300 moeders en hun kinderen. Wetenschappers hielden constant toezicht op bloeddrukindicatoren bij kinderen, vanaf de leeftijd van drie en tot negen jaar. De systolische bloeddruk werd als hoog beschouwd als ze tot de 10% van de hoogste geregistreerde cijfers binnen een individuele leeftijdsgroep behoorden. Tijdens de analyse vestigden specialisten de aandacht op andere factoren die theoretisch van invloed kunnen zijn op de index van de bloeddruk, bijvoorbeeld het lichaamsgewicht van een kind en de slechte gewoonten van de moeder. Het bleek dat bij die kinderen die tijdens de zwangerschap in een situatie verkeren met hoge luchtverontreiniging, meer dan 60% meer kans heeft op bloeddrukproblemen, in tegenstelling tot degenen die in ecologisch schone gebieden hebben geleefd. Tegelijkertijd was dit effect niet afhankelijk van het gewicht van het lichaam van het kind. Ook merkten wetenschappers dat de ontwikkeling van hypertensie alleen wordt beïnvloed door inademing van vieze lucht tijdens de zwangerschap, maar niet in het stadium van de planning.

Deskundigen merken op dat de ontvangen informatie een andere bevestiging is van het belang van de kwaliteit van de ingeademde lucht. Een groot aantal deeltjes in de atmosfeer verhoogt het risico op veel pathologieën. Bovendien zijn de deeltjes in staat om placenta-bescherming te overwinnen en hebben ze een negatieve invloed op de ontwikkeling van de baby. Interessant genoeg was de beperkende concentratie die tijdens het experiment werd vastgelegd, 11,8 μg per kubieke meter: dit cijfer is zelfs iets lager dan de nationale standaard EPA (de standaardgrensconcentratie is 12 μg) suggereert.

Informatie is beschikbaar op de pagina's van de American Heart Association.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.