^
A
A
A

Hebben we controle over de tijd die we besteden aan gadgets?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

16 August 2021, 09:00

Zoals uit talloze onderzoeken blijkt, hebben de meeste mensen geen controle over hoeveel tijd ze dagelijks besteden aan gadgets en hoe lang ze naar de schermen van een monitor of smartphone kijken.

In de geneeskunde is er een concept als "schermtijd" - dit is de tijdsperiode waarin een persoon voor het scherm van een tablet, smartphone, computer of tv zit. Het is geen geheim dat zo'n periode behoorlijk lang kan zijn, wat een extreem negatief effect heeft op veel functies van het lichaam. Lange schermtijd wordt vaak niet alleen geassocieerd met visuele beperkingen, maar ook met de ontwikkeling van depressieve aandoeningen en neurosen, het optreden van asociale handelingen en zelfmoordgedachten, en de vorming van aandachtstekorten in de kindertijd en adolescentie. Bovendien heeft langdurige blootstelling aan gadgetschermen een negatief effect op de slaapkwaliteit en verstoort het de hersenactiviteit. Onlangs hebben zowel therapeuten als psychologen, evenals artsen van andere gebieden, hierover gesproken. Er zijn veel onderzoeken geweest die een sterk verband aantonen tussen de lengte van de schermtijd en het optreden van uitgesproken psychische problemen.

Niet iedereen en niet altijd zijn echter in staat om de schermtijd correct in te schatten. U kunt het natuurlijk traceren aan de hand van de periode van activiteit van de gadget. Maar hoe reëel is zo'n subjectieve beoordeling? Wetenschappers van de Universiteit van Stellenbosch en de Universiteit van Oslo hebben meer dan twaalfduizend wetenschappelijke materialen over dit onderwerp bestudeerd. Als gevolg daarvan hebben ze er bijna vijftig uitgekozen, waardoor een geldige schatting van de werkelijke schermtijd kan worden gegeven.

Het bestudeerde materiaal bevatte informatie over vijftigduizend mensen: het bleek dat bijna alle beoordelingen van de tijd die voor de schermen werd doorgebracht, niet overeenkwamen met de werkelijkheid. Wetenschappers leggen uit dat de gemiddelde gebruiker perioden verkeerd inschat door de duur ervan te overschatten of te onderschatten. Slechts ongeveer 5% van de deelnemers berekende de schermtijd relatief nauwkeurig.

Experts wijzen op de noodzaak om het moment waarop de gadget wordt in- en uitgeschakeld duidelijk vast te leggen, wat vooral belangrijk is voor kinderen en adolescenten. In de meeste gevallen wordt de duur van de schermtijd onderschat, omdat alleen rekening wordt gehouden met de langste periode van verblijf voor het scherm, zonder rekening te houden met de periodieke korte "benaderingen". Zonder dergelijke informatie is het niet mogelijk om de kans op het ontwikkelen van depressieve toestanden, gevoelens van nutteloosheid en eenzaamheid en antisociaal gedrag in te schatten.

Wetenschappers merken op dat het nodig is om meer van dergelijke onderzoeken uit te voeren, om het publiek meer over dit probleem te informeren, hoewel dit veel inspanning vereist.

De details zijn beschreven in het materiaal van de periodieke publicatie Nature Human Behaviour .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.