^
A
A
A

Griepvaccin kan worden gebruikt om complicaties van het coronavirus te voorkomen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

27 September 2021, 09:00

Een vaccin dat beschermt tegen seizoensgriep kan een persoon beschermen tegen de gevaarlijke complicaties van COVID-19 . Dat stelden wetenschappers tijdens het European Congress of Clinical Microbiology and Infections.

Universele anti-coronavirus-immunisatie van de bevolking is nog steeds een van de dringende mondiale problemen. De meeste landen zullen naar verwachting pas in 2023 een relatief stabiele vaccinatie op hun grondgebied benaderen. Ondertussen geven een aantal consistente onderzoeken aan dat het conventionele griepvaccin relatieve bescherming kan bieden tegen covid-complicaties en kan bijdragen aan de bestrijding van de verspreiding van infecties.

Vertegenwoordigers van het Miller College of Medicine aan de Universiteit van Miami in de Verenigde Staten analyseerden informatie over enkele tienduizenden patiënten in Amerikaanse, Britse, Duitse, Italiaanse, Israëlische en Singaporese klinieken. De deelnemers aan de studie liepen het risico een ernstig verloop van een coronavirusinfectie te ontwikkelen. De belangrijkste risicofactoren waren leeftijd, de aanwezigheid van slechte gewoonten en andere gezondheidsproblemen (diabetes, obesitas, chronische luchtwegaandoeningen, enz.).

De deelnemers werden voorwaardelijk in twee groepen verdeeld. De eerste groep werd ongeveer ½-6 maanden voordat ze ziek werden met een coronavirusinfectie gevaccineerd met een griepmedicijn. De tweede groep deelnemers werd ook ziek met COVID-19, maar was niet eerder ingeënt tegen de griep. Experts hebben de incidentie van complicaties van de ziekte bestudeerd. Zo werd ook rekening gehouden met het complexe infectieverloop met septische complicaties, cerebrovasculaire accidenten, veneuze trombose, longembolie, acute respiratoire insufficiëntie, distress-syndroom, artralgie, nierfalen, longontsteking, enz. Klinische afdelingen, evenals sterfgevallen binnen 4 maanden na een positieve test op de veroorzaker van coronavirusinfectie.

De studie toonde aan dat deelnemers die geen griepvaccin kregen 20% meer kans hadden om op de intensive care te worden behandeld. Ze ontwikkelden ook vaker septische complicaties (tot 45%), cerebrovasculaire accidenten (tot 58%), veneuze trombose (tot 40%).

Tot nu toe kunnen wetenschappers niet precies zeggen hoe het griepvaccin de mate van ontwikkeling van complicaties door coronavirusinfectie zal minimaliseren. Volgens één theorie wordt na vaccinatie een aangeboren immuunafweer geactiveerd, die niet specifiek is en zelfs een ziekteverwekker als SARS-CoV-2 kan weerstaan. Het is mogelijk dat de resultaten van dit onderzoek kunnen worden gebruikt om de bescherming te waarborgen van burgers van die landen die nog niet in staat zijn om anti-coronavirusvaccins in de vereiste hoeveelheden te kopen.

Informatie op de pagina's van het  European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.