^

Gezondheid

A
A
A

Ziekten van het rectum

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Ziekten van het rectum worden gekenmerkt door typische symptomen, zich ontwikkelend met de ontwikkeling van pathologische processen daarin en het anale kanaal. In de praktijk van een chirurg komen rectale ziekten vaak voor, maar de ziekte kan niet alleen worden veroorzaakt door rectale pathologie, die wordt uitgevoerd door chirurgen en proctologen, maar ook door oncologie, urologische en gynaecologische pathologie.

Polymorfonucleaire manifest ziekte van het rectum, maar de belangrijkste symptomen is heel duidelijk: de anus pijn, vaak uitstraalt naar het heiligbeen en stuitbeen, perineum, dij, in een of andere manier schending van de daad van ontlasting en pijn op hem; jeuk; er kan ontslag zijn, bloeding.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Hoe kunnen ziekten van het rectum worden herkend?

Er zijn nogal wat diagnostische methoden, de proctoloog maakt een precieze diagnose, maar de chirurg moet doorverwijzen naar een nauwe specialist van de volledig onderzochte patiënt. In de meeste gevallen is er geen noodzaak voor een proctologist, behalve voor indicaties voor chirurgische behandeling. De belangrijkste methode van diagnose die zullen identificeren ziekten van het rectum is de rectale: inspectie, digitaal onderzoek, anoskoliya behulp van rectale spiegel, sigmoïdoscopie, fibrocolonoscopy. Zorg ervoor dat fecale houden: scatoscopy, ontlasting analyse van worminfecties eieren, fecal occult bloed, struma, in aanwezigheid van afscheidingen - cytologie en microflora analyse. Als er twijfel bestaat over het primaat van de pathologie of de connectie met andere bekkenorganen, is consultatie van de gynaecoloog en uroloog noodzakelijk.

Rectaal onderzoek toont de bedrijfstoestand van de anus spieren pathologische veranderingen van het anale kanaal weefsel (barsten, fistels, aambeien, hypertrofie van anale papillen, fibrotische poliepen, goedaardige en kwaadaardige tumoren, trauma geïnduceerde littekens, vreemde lichamen, intestinale contractie), cystische en tumorvorming, ontstekingsinfiltraten in adrectal weefsel, de verandering van de prostaat en zaadblaasjes bij mannen (adenoom, kanker, prostatitis) en genitaliën bij vrouwen buikvlies, douglas ruimte.

Diagnostische procedure begint met onderzoek van de anus: skin positie anus (de offset geeft de aanwezigheid van ziekte rectum adrectal weefsel: paraproctitis, zwerven abces, tumor, cicatricieel versprongen chronische proctitis), afsluiter mechanisme (in rust en tijdens persen), de aanwezigheid van zichtbare veranderingen - misvormingen (verlies, stenose), traumatische letsels, kloven, aambeien, fistels, poliepen, littekens, hypertrofie van de papillen en anderen.

Vingeronderzoek wordt geleidelijk uitgevoerd in de positie van de patiënt aan de zijkant, op de rug en bij voorkeur in de positie van de knie-elleboog. Eerst onderzocht toon, rekbaarheid, elasticiteit van de externe sluitspier van de anus, mucosa, aanwezigheid en de mate van pijn tijdens de procedure. Vinger wordt dan geschoven in de ampul, het bepalen van de toestand van de lumen (uitzetting, samentrekking, de aanwezigheid van vreemde lichamen) voorzichtig gepalpeerd en geëvalueerd wand (elastisch en zacht bij normale, pasteuze aanwezigheid uitpuilende, verbindingen, litteken vervormingen), prostaat status mannen, rectale vaginale wand en baarmoederhals bij vrouwen; Bepaal de staat van het pararectale weefsel, de aangrenzende wand van de Douglas-ruimte, het binnenoppervlak van het sacrum en stuitbeen. Na verwijdering van het handschoenvingerdeel inspecteren aanwezigheid of secreties: normale ontlasting, bewerkt ontlasting, slijm, bloed, purulent, ichorous afscheiding. Om de bovenste rectale en pelvoreceptale cellulose te bestuderen, wordt bimanueel onderzoek gebruikt.

Het detecteren van ziekten van het rectum en de pathologie van de anale zone helpt bij het uitvoeren van een anoscopie met een rectale spiegel. Diepgaande resultaten worden geleverd door een sigmoidoscopie en een colonoscopie (detectie van kanker, polyposis, colitis ulcerosa, onderzoek van diepe fistels en andere pathologieën). Voor dit doel moet de patiënt worden doorverwezen naar een getrainde endoscopist (ricinusolie 30 g aan de vooravond, klysma's 's avonds en' s morgens om water te reinigen) aan een endoscopist.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.