^

Gezondheid

A
A
A

Symptomen van stress: in welke situaties is het de moeite waard om over na te denken?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De symptomen van stress zijn duidelijke tekenen die altijd gepaard gaan met de reactie van het menselijk lichaam op een ongewone, extreme situatie voor hem, die de kalme en emotionele balans van een persoon verstoort. De oorzaak van stressvolle situaties kan elke situatie zijn die onnodige opwinding en een vlaag van emoties veroorzaakt. In tegenstelling tot sommige meningen, kan de stressreactie van een organisme niet alleen ontstaan door gebeurtenissen met een negatieve kleur, maar ook na het testen van plotselinge positieve emoties.

Het concept van 'stress' betekent druk, spanning. Het lichaam ervaart voortdurend verschillende soorten omgevingsinvloeden. Wanneer het geconfronteerd wordt met een probleem (fysiologisch, psychologisch plan), onderzoekt het lichaam eerst het probleem (de moeilijkheid van het probleem) en gaat dan in de fase van actie. In de praktijk ziet het er als volgt uit: wanneer immuniteit wordt geconfronteerd met een virus of protozoa, herkent het agressors en neemt het beslissingen - vernietig buitenstaanders. In het geval van het fenomeen van hogere zenuwactiviteit bij een botsing met een nieuw probleem, wordt een oriëntatierreflex (actief of passief) opgenomen en worden aanvullende gegevens geanalyseerd, waarna de persoon overgaat naar de beslissings- en actietrap. Verschillende factoren zijn de moderne persoon aan het drukken, en virussen en parasieten zijn de meest banale oorzaken van fysiologische stress, die in de regel niet onze aandacht trekken. Maar de problemen van het psychologische plan, stressvolle situaties die het lichaam niet kan overwinnen vanwege de ervaring van eeuwen van evolutie, brengen de moderne mens gewoon in een staat waarin hij de hulp van specialisten zoekt of zich bezighoudt met zelfmedicatie.

Dus, de stress in een persoon in de moderne samenleving ontstaat alleen op voorwaarde dat de druk ervaren door de psyche groter is dan de psychologische bron van aanpassing, met andere woorden, de drempel van stressbestendigheid voor elk individu is anders. Deze drempel wordt gevormd door het type zenuwstelsel (sterk, zwak), het vermogen om te herstellen en de levenservaring van een persoon.

Artsen definiëren stress als een beschermende reactie van het lichaam op extreme factoren die optreden op een moment dat een persoon niet verwacht. Tijdens deze toestand begint de hormoon-adrenaline zich te ontwikkelen in het lichaam, waardoor het verlangen ontstaat om te vechten met irriterende factoren.

De staat van stress ontwikkelt zich langzaam genoeg, de manifestaties ervan kunnen door anderen of door de persoon zelf worden opgemerkt. Als een stressvolle situatie onmiddellijke oplossing vereist en plotseling tevoorschijn komt, dan zullen, in de regel, hoe meer uittredingen uit een stressvolle situatie die de persoon ziet, hoe gemakkelijker het is om stress te overwinnen. In de meest optimale versie, zouden er meer dan 3 uitgangen moeten zijn, wanneer je beslist over de mogelijkheid van slechts 2 uitwegen, kun je praten over de neurotische persoonlijkheid (neurotische keuze). Heel vaak kunnen de symptomen van stress zich manifesteren als een "nerveuze schok" - in de vorm van verlies van bewustzijn, hysterische aanvallen, verlies van een korte periode van herinneringen, enz., Enz.

Soms eindigen de stresssituaties echter niet helemaal, zijn de conflicten niet uitgeput en nemen de belastingen niet af, de stress gaat naar de chronische toestand. Dus, wat zijn de symptomen van stress kan een persoon vertellen over zijn aanwezigheid, als een persoon praktisch gewend is om in een "stressvolle situatie" te leven?

In aanwezigheid van nadruk factoren lichaam reageert op deze hoge beschikbaarheid "voor de strijd" - toegewezen bepaalde hormonen (adrenaline, noradrenaline) Ze verminderen lumen van bloedvaten, verhoogt de bloeddruk, hartslag versnelt, verminderen pijngevoeligheid enzovoort. Deze manieren van reageren gered duizenden jaren mensheid moet vechten om te overleven in de wilde wereld, maar nu is deze manier van fysiologische reacties is overbodig geworden, omdat vrijwel alle soorten van de opkomende problemen worden opgelost met behulp van intelligentie.

Volgens de theorie van Selye reageert ons lichaam op externe prikkels op deze manier: 

 • Ten eerste mobiliseert het lichaam alle beschikbare middelen - de reactie van angst; 
 • Vervolgens probeert de persoon de stimulus het hoofd te bieden - de fase van weerstand; 
 • Uiteindelijk zijn de adaptatiemiddelen uitgeput en begint het stadium van uitputting.

Een van de problemen in de moderne samenleving is de afwezigheid van detente, waardoor de symptomen van stress worden gladgestreken, omgezet in een chronische vorm en het lichaam vernietigen.

Deskundigen delen de symptomen van stress in verschillende categorieën, afhankelijk van de oorzaken waardoor het lichaam reageerde met een niet-specifieke respons. Net zoals stress kan psychologisch, emotioneel, fysiologisch zijn en de symptomen van stress kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen.

Laten we in meer detail kijken naar de eenvoudigste uitingen van chronische stress. Dus als iemand slapeloosheid (nachtmerries), pessimisme, concentratieproblemen, leerproblemen en besluitvorming heeft, zijn vergeetachtigheid en desorganisatie allemaal cognitieve symptomen van stress.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Symptomen van stress in verband met fysiologie

Als er geen ontlading op het fysiologisch niveau, een gevoel van het lijden, kan de mens hun tanden te malen, last heeft van diarree (verstopping), voel je de drang om te urineren, ervaren een "boeket" problemen met de gastro-intestinale (brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, oprispingen, misselijkheid), pijn op de borst, gevoel kortademigheid, vaak ziek ARI, stotteren, hoor geluid in uw oren, blozen en zweet, voel je een droge mond en hebben moeite met slikken, spierkrampen overdracht - de hele lijst van problemen die karakteristiek zijn fysieke (fysiologische) symptomen s stress.

Symptomen van stress in verband met fysiologie worden beschouwd als de meest gevaarlijke en schadelijk voor het lichaam. Ze zijn ook het moeilijkst te verdragen door een persoon, omdat ze meestal verschillende functies van het lichaam beïnvloeden en de gezondheid negatief beïnvloeden. Isoleer de symptomen van stress gerelateerd aan voeding. Een van de meest voorkomende symptomen van deze aandoening is een sterke afname van eetlust en gewichtsverlies als gevolg. De achterkant kan ongecontroleerde opname van voedsel en overeten zijn. Nachtmerries tijdens een nachtelijke slaap, de angst om in slaap te vallen en, als gevolg daarvan, langdurige slapeloosheid - zijn ook levendige fysiologische symptomen van stress. Als we het hebben over pijn, zeggen artsen dat niet alleen hoofdpijn een teken van stress kan zijn, maar ook pijn in de rug en de cervicale afdeling. De lichaamstemperatuur heeft een eigenschap om bij stress meerdere graden te verhogen: als je er zeker van bent dat het lichaam geen ontstekingsprocessen heeft, let dan op de emotionele toestand. Er kunnen dergelijke kenmerken van het lichaam zijn die de persoon niet eerder wist: een allergische reactie op conventionele producten, bloeddruksprongen, zweten dat niet gepaard gaat met de temperatuur van het milieu, ernstige bevingen in de bovenste ledematen en lichte stuiptrekkingen. Problemen met het spijsverteringsstelsel zijn ook symptomen van stress: maagzuur, braken, rezi in de maag. Als er bij afwezigheid van ernstige en chronische ziekten een groot deel van de bovenstaande symptomen bestaat, kunnen ze worden beschouwd als de eerste tekenen van stressvolle omstandigheden.

Fysiologische tekenen van stress: 

 • Rugpijn, hoofdpijn, maagkrampen, niet geassocieerd met typische lichamelijke ziekte; 
 • Plotselinge veranderingen in bloeddruk; 
 • Indigestie (diarree, obstipatie); 
 • Chronische spierspanning; 
 • Tremors, tremoren, krampen van ledematen; 
 • Allergische uitslag zonder contact met het allergeen; 
 • Verandering in lichaamsgewicht (afname of toename); 
 • Overmatig zweten als een vegetatieve reactie; 
 • slapeloosheid; 
 • Overtreding, verlies van eetlust; 
 • Verlies van seksueel verlangen, activiteit.

Symptomen van stress in verband met emotionele toestand

Als plotseling de uitgebalanceerde persoon wispelturig, prikkelbaar, in paniek, angstig werd, begon hij te klagen over een gevoel van eenzaamheid, isolatie, angstgevoelens, schuldgevoelens, begon zich teveel te concentreren op onaangename details - dit zijn emotionele symptomen van stress.

Symptomen van stress in verband met de emotionele toestand van de patiënt, minder gevaarlijk dan de fysiologische, als deskundigen zijn van mening dat een persoon kan omgaan met hen, zelfs zonder medische ondersteuning, worden zij beheerst door het lichaam sterk. Gebrek aan prikkels en doelen in het leven, een gevoel van onveiligheid en ondraaglijke eenzaamheid of grondeloze melancholie, woede-aanvallen, ongemotiveerde woede gericht op anderen - de belangrijkste symptomen van stress met emotionele ondertoon. Een persoon die in een stressvolle situatie, kunnen er paniekaanvallen en angst, wordt hij onzeker en voortdurend denkt over de mogelijkheid van de verkeerde beslissing, van haar eigen onproductief en zinloos. Een persoon in een stressvolle situatie, brengt veel moeite om anderen: hij wordt humeurig, onvoorspelbaar, een frons en dat alles is binnen handbereik. Symptomen van stress zijn vergelijkbaar met de symptomen van depressie: er zijn gedachten aan zelfmoord, een persoon voortdurend huilen, groeiende minderwaardigheidscomplex en insolventie.

Wijs meer en gedragsmatige symptomen van stress - slaapstoornissen lengte, het nastreven van zelfgekozen isolement, misbruik van medicijnen, alcohol, verlangen om te gokken, obsessief, impulsief gedrag, achterdocht en leugens, onduidelijke spraak.

Bijzonder indicatief in de loop van chronische stress zijn verschillende somatische (lichamelijke) symptomen. Deze symptomen zijn onder spierpijn van onbekende etiologie (bijvoorbeeld, vaak een pijn in de nek spieren, "writer's kramp", "draaien" van de gewrichten van de handen en voeten zijn het bewijs van interne protest organisme tegen overschrijding van haar laadvermogen) alsook willekeurig verschijnen en verdwijnen tics, vooral trillen van de oogleden. Sommige van de symptomen van stress zijn verborgen onder pseudoallergy, waardoor het immuunsysteem werken met onderbrekingen en verschijnen op de huid als een rode huiduitslag of vloeistof bellen.

Ondanks deze verscheidenheid aan manifestaties, symptomen van stress in de ene persoon is niet altijd even divers als geënt, het lichaam is gevoelig voor enkele toonaangevende types reactie, bijvoorbeeld, kan de reactie op stress zijn aanhoudende onregelmatigheden in de huisvesting en gemeentelijke diensten, terwijl andere somatische aandoeningen afwezig zijn. De voortdurend terugkerende stresssituatie ontwikkelt niet alleen een verderfelijke reactie, maar fixeert het ook zodanig dat het vaak extreem moeilijk is voor een patiënt om zich te ontdoen van zijn leidende symptomen van stress. Iedereen kan zich bijvoorbeeld gemakkelijk voorstellen hoe moeilijk het is voor een persoon om zich te ontdoen van de gewoonte om op de nagels te knagen of obsessieve bewegingen te maken.

Emotionele tekenen van stress: 

 • Plotselinge woede, chronische prikkelbaarheid; 
 • Apathie, onverschilligheid, verlies van interesse in belangrijke gebeurtenissen, onderwerpen, objecten; 
 • Depressieve toestand; 
 • Angst, rusteloosheid; 
 • Gevoel van isolatie, eenzaamheid; 
 • Onredelijk schuldgevoel; 
 • Onethisch lage zelfwaardering, ontevredenheid over hun daden.

Sociale en gedragstekenen van stress: 

 • Atypische fouten, een toename van willekeurige kleine fouten in bekend werk; 
 • Onoplettendheid, verstrooidheid; 
 • Verlies van interesse in uiterlijk; 
 • Actief gebruik van alcohol als ontspanningsmiddel, sigaretten; 
 • Verhoogd niveau van conflicten - in het gezin, op het werk, in de samenleving; 
 • Chronische belasting van werkbelasting, werkverslaving als compensatie, vermijden van innerlijke reflectie; 
 • Verlies van interesse in eerder favoriet werk, atypische desorganisatie, optioneel; 
 • Constante tijdsdruk, gebrek aan tijd, onvermogen om over een tijdelijke hulpbron te beschikken.

Wat als je symptomen van stress hebt?

Methoden die door specialisten zijn ontwikkeld om gestresste mensen te helpen, zijn erop gericht om negatieve emoties te beheersen. Als een persoon erin slaagde een manier te vinden om zijn eigen emoties onder controle te houden, kunnen we aannemen dat hij de stress alleen heeft aangepakt.

De symptomen van stress zijn duidelijk met een aanzienlijke intellectuele overbelasting van het lichaam. Tijdens de termijnen, examenperiodes, lijdt een persoon vanwege de overvloed aan informatie en het zenuwstelsel houdt vaak geen spanning vast. Meestal zijn dergelijke symptomen van stress te zien bij adolescenten die te veel aandacht besteden aan leren. Dissipatie, het onvermogen om zich te concentreren op de vraag, het gebrek aan perceptie van informatie zijn tekenen van intellectuele vermoeidheid, die kunnen worden geëlimineerd door rust en ontspanning uit communicatie en informatiebronnen. 

Intellectuele tekenen van stress: 

 • Problemen met onthouden, vergeetachtigheid; 
 • De viscositeit van spraak, de herhaling van wat er is gezegd; 
 • Obsessieve gedachten, constant denken, vasthouden aan één gedachte; 
 • Besluiteloosheid, problemen met het nemen van een beslissing; 
 • Gedachten zijn meestal negatief.

Er zijn veel manieren om uit stressvolle situaties te krijgen, bijvoorbeeld een volle besef van de oorzaken van wat er gebeurt (rationalisatie), kunst therapie, psychoanalyse, Gestalt therapie, psychodrama - al deze methoden leiden tot een begrip van de oorzaken van somatische aandoeningen, communicatiestoornissen en manifestaties van het zijn in een stressvolle situatie. Echter, je moet altijd onthouden dat geen stress de oorzaak van alle kwalen en voor fysiologische afwijkingen gekoppeld aan stress kan zijn, om de ware ziekte van dezelfde organen en systemen die een persoon zou vermoeden bij de uitvoering van de symptomen van stress te sluiten.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.