^

Gezondheid

A
A
A

Subdiaphrafmatisch abces

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Indien de binnenste infectieuze ontsteking van de weefsels vergezeld van hun vernietiging en purulente smelten geclassificeerd als subdiaphragmatic abces, betekent dit dat het abces (beperkte capsule Pusophoping) in de subcostal abdominale gebied - in de ruimte tussen de scheidende de borst- en buikholte membraan en het bovenste gedeelte van de buik organen zoals de lever, milt, maag en transversale colon.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Epidemiologie

Volgens statistieken is de vorming van subdiaphragmatische abcessen in meer dan 83% van de gevallen direct geassocieerd met acute vormen van ziekten van de buikholte; en in twee derde van de gevallen is het het resultaat van chirurgische interventie bij deze ziekten.

Bij 20-30% van de patiënten wordt een subdiaphragmatisch abces gevormd na verwijdering van geperforeerde purulente appendicitis; 50% - na operaties gerelateerd aan de maag, twaalfvingerige darm, galblaas en galwegen; bijna in 26% - met purulente ontsteking van de pancreas.

In minder dan 5% van de gevallen ontwikkelt zich een subdiaphragmatisch abces zonder predisponerende omstandigheden.

Rechtszijdige subdiaphragmatische abcessen worden 3-5 keer vaker gediagnosticeerd dan linkszijdige abcessen; het aandeel van bilaterale foci van ettering is niet groter dan 4-5% van de gevallen.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Oorzaken subdiaphragmatisch abces

Volgens de gegevens van klinische chirurgie zijn in de meeste gevallen de oorzaken van het sub-diafragmatische abces geassocieerd met operaties: voor geperforeerde ulcera van de maag of twaalfvingerige darm; acute geperforeerde appendicitis; verwijdering van cysten of galblaas (cholecystectomie); verwijdering van galgangstenen (choledocholithotomie) of reconstructie van kanalen; splenectomie (verwijdering van de milt) of leverresectie. De vorming van een subdiaphragmatisch abces is een uiterst gevaarlijke complicatie van dergelijke operaties.

Ook kan een subdiaphragmatisch abces gecombineerd trauma van thoracoabdominale lokalisatie veroorzaken; acute ontsteking van de galblaas, galwegen of pancreas ( purulente pancreatitis ). Het abces van deze lokalisatie kan het resultaat zijn van een doorbraak in het intrahepatische pyogene of amoebe abces of etulococcen cyste. In zeldzame gevallen wordt de ettering veroorzaakt door para-fritis of gegeneraliseerde septicopyemia.

Typisch wordt abces subdiaphragmatic zone gevormd binnen de buikholte in een voor-, boven-, achter-, predzheludochnogo, suprarenal okoloselezenochnogo of abcessen. Ze kunnen ook midden, rechts en links zijn (vaker - rechtshandig, dat wil zeggen, over de lever).

Er is een opstelling van het abces achter het peritoneum - in de cellulose van de retroperitoneale ruimte, die plaatsvindt onder het diafragma tot de hieronder gelegen bekkenorganen. Zoals subdiaphragmatic retroperitoneale abcessen optreedt als gevolg van infectie, hier vallende schok lymfe of bloed etterige ontsteking van de appendix, pancreas, bijnier, nier of darm.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Risicofactoren

Risicofactoren voor de ontwikkeling van postoperatief subdiaphragmatisch abces, evenals andere infectieuze complicaties bij operaties, omvatten de aanwezigheid van patiënten met diabetes mellitus of ernstige nierstoornissen; een groot verlies aan bloed, kinderen en ouderen, evenals de inname van glucocorticosteroïden of cytostatica, waardoor de algehele immuniteit wordt verminderd. Chronisch syndroom komt vaker voor bij patiënten die eerder antibiotica hebben gebruikt.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32]

Pathogenese

Pathogenese subdiaphragmatic abcesvorming een ontstekingsreactie geïnduceerd aantal aërobe en anaërobe bacteriën (Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella spp., Bacteroides fragilis, etc.) in het ontstoken orgaan en Iz voor bacteriële besmetting - infectie van de zone van operatieve interventie met nosocomiale microben.

Door activatie van macrofagen en andere immuuncel in plaats van het inbrengen van bacteriën - ongeveer pyogenic holte met dode cellen en leukocyten - gevormd bindweefsel capsule scheidingszone suppuration van gezond weefsel en continu bijvullen van pus.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38]

Symptomen subdiaphragmatisch abces

Artsen aandacht besteden aan het feit dat de symptomen van subfrenische abces typische intracavitaire ontsteking met etterende afscheiding, maar hun intensiteit is afhankelijk van het verloop van de ziekte etiologie en lokalisatie van gebonden etterende. En klinische kenmerken van deze ziekteverschijnselen kunnen variëren van ernstige acute ziekte chronisch sluipend proces met intermitterende koorts, verlies van eetlust en gewichtstoename, bloedarmoede en niet-specifieke symptomen.

De eerste tekenen manifesteren zich door malaise en een toestand van algemene zwakte. Zeer snel, een sterke toename van de lichaamstemperatuur (tot + 38,5-40 ° C) overdag met een lichte daling 's nachts, dat wil zeggen, er is langdurige koorts met rillingen en nachtelijke hyperhidrose.

Symptomatologie subfrenische abces ook: pijn onder de rib boog, via ribben 8-11 (palpatie van de buik - spierspanning en pijn in de rechter bovenste kwadrant), pijn, geven de schouder en onder het schouderblad en toenemen met diepe ademhaling; hoest, frequente en oppervlakkige ademhaling (vaak ademt de epigastrische regio over inspiratie); hikken, opwinding, slechte geur uit de mond, misselijkheid en braken. Veel patiënten nemen geforceerde halfslachtige positie in.

Aan de kant van het bloed is er een toename van het aantal leukocyten (leukocytose) en de versnelling van erythrocyten sedimentatie (ESR). Bij radiografie wordt bij ongeveer 80% van de patiënten pleuravocht aangetroffen en bij de derde daarvan - gasbelletjes boven een vloeistof.

Complicaties en gevolgen

Gevolgen en complicaties subdiaphragmatic abces: pyogenic capsule perforatie door het diafragma en sloeg pus in de borstholte en de longen (pulmonale empyeem, pyothorax reactieve pleuritis), in de peritoneale holte of de pericardiale zak (pericardium), alsmede in het darmlumen. Bij het ontbreken van de behandeling of de gevolgen van een verkeerde diagnose abces subdiaphragmatic - peritonitis, sepsis, septische shock en de dood.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46]

Diagnostics subdiaphragmatisch abces

Om diagnose subdiaphragmatic abces werd uitgevoerd in een tijdig, is er een regel in de chirurgie: bij elke patiënt met koorts van onbekende oorsprong, die buikoperatie (zelfs als de operatie heeft een aantal maanden eerder is uitgevoerd) had moeten worden verdacht chronische intraperitoneale, voornamelijk subdiaphragmatic abces.

Het onderzoek omvat noodzakelijkerwijs bloedtesten en instrumentele diagnose: radiografisch onderzoek (in twee projecties), echoscopisch onderzoek en een computertomogram van de buikholte en het oppervlak van het diafragma.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51], [52]

Wat moeten we onderzoeken?

Hoe te onderzoeken?

Differentiële diagnose

Heel belangrijk is de differentiaaldiagnose - vanwege de lokalisatie van ettering in het intrathoracale deel van de buikholte. Bestaande diagnostische criteria (over de samenstelling van bloed en instrumentele visualisatie) dragen bij aan de juiste detectie van dit type purulent-inflammatoir proces.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58], [59]

Behandeling subdiaphragmatisch abces

Behandeling van een subdiaphragmatisch abces is een operatieve behandeling die wordt uitgevoerd in een ziekenhuis.

Transthoracic (transpleural) of trans-abdominale opening van het sub-diafragmatische abces en verwijdering van pus uit de holte (door afzuiging) worden uitgevoerd. Vervolgens wordt de holte gewassen met antiseptische middelen en worden drainages gevormd met het hechten van de wond.

Hierna gaat de medicamenteuze behandeling verder, en hier zijn de belangrijkste medicijnen antibiotica. In de eerste plaats, door parenterale toediening preparaten cefalosporine: cefotaxime, Cefazolin, Ceftriaxon, etc., die ofwel intramusculair of intraveneus (drip) toegediend - 0,25-0,5 g elke 8 uur (bij ernstige gevallen 1. -2 g).

Ook gebruikt flucloxacilline, co-trimoxazol (Biseptolum, Bactrim, co-trimoxazol, Septra et al. Handelsnaam), Clindamycine (Dalatsin, Klindatsin, Klitsimin).

Antibioticum-lincosamide Clindamycine wordt voorgeschreven in de vorm van injecties - 2,5-2,8 g per dag. Onder de contra-indicaties wordt alleen de aanwezigheid van enteritis of colitis genoteerd. Zoals alle antibacteriële geneesmiddelen kan dit geneesmiddel echter bijwerkingen veroorzaken (veranderingen in het bloed, urticaria, bloeddrukverlaging, buikpijn, misselijkheid, diarree, intestinale dysbiose).

Het voorkomen

Tot op heden wordt de preventie van subfunctionele abcesvorming na chirurgische ingrepen uitgevoerd door de introductie van antibiotica gedurende een uur of twee vóór de operatie en binnen de eerste 24 uur erna.

trusted-source[60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67]

Prognose

De prognose van de uitkomst van het intra-abdominale abces in het subdiaphragmatische gebied - met een gemiddeld sterftecijfer van 10-20% - wordt bepaald door specialisten met verschillende factoren. En een belangrijke voorwaarde voor de veiligheid van het leven van patiënten is het tijdig openen van het sub-diafragmatische abces en adequate follow-uptherapie.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72], [73]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.