^

Gezondheid

A
A
A

Appendiculair abces: kliniek, autopsie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Acute appendicitis is een veel voorkomende chirurgische aandoening. Een dergelijke ziekte vereist een dringende chirurgische ingreep, anders kunnen er ernstige en levensbedreigende complicaties optreden. Een van deze complicaties is een appendiculair abces - ettering in het gebied van een ontstoken appendix.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Epidemiologie

Appendiculaire abcessen worden relatief zelden gediagnosticeerd: ongeveer 0,1-2% van de patiënten met acute appendicitis.

In de regel ontwikkelt appendiculair abces zich in de eerste drie dagen vanaf het begin van het acute ontstekingsproces in de appendix, of treedt het op als een complicatie van het infiltraat (binnen enkele dagen of enkele weken na de vorming ervan).

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Oorzaken appendiculair abces

De ontwikkeling van appendiculair abces treedt alleen op wanneer er geen correcte of tijdige behandeling van acute appendicitis is. Helaas is het onmogelijk om de acute ontsteking vooraf in de appendix te voorspellen. Bovendien wordt pathologie vaak verward met andere soorten ontstekingsprocessen in de buikholte. Vertraagde tijd en onjuiste diagnose leiden tot de vernietiging van ontstoken weefsels van de appendix, met de ontwikkeling van peritonitis of appendiculair abces. Er zijn individuele risicofactoren, waarvan de aanwezigheid het risico van vroegtijdige opsporing van blindedarmontsteking verhoogt en, als een gevolg, de vorming van een appendiculair abces:

 • Atypische lokalisatie van de appendix kan leiden tot de formulering van een aanvankelijk onjuiste diagnose - ontsteking van de nieren, baarmoeder, eierstokken, enterocolitis, cholecystitis. Als gevolg hiervan wordt de patiënt een behandeling voor andere ziekten aangeboden in plaats van een dringende chirurgische ingreep. In dit geval wordt de diagnose blindedarmontsteking pas duidelijk als een abces wordt gevormd.
 • Sterke antibacteriële behandeling op het moment van de initiële ontsteking in de bijlage kan leiden tot een afname van de ontstekingsreactie en de vorming van de zogenaamde "koude" abces - trage proces dat kan plaatsvinden over meerdere jaren, zonder de patiënt te storen.
 • Een laat beroep op medische hulp bij acute appendicitis leidt vaak tot de ontwikkeling van een appendiculair abces.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Pathogenese

Isoleer het primaire abces, dat zich vlak bij de appendix voordoet, en het secundaire abces, dat zich op enige afstand ontwikkelt. De vorming van een abces wordt voorafgegaan door het verschijnen van een appendiculair infiltraat - een soort afrastering van een ontstoken appendix vanuit de ruimte van de buikholte.

De vorming van het infiltraat is een gevolg van de effusie van fibrine en de adhesie van het aangetaste omentum, de darm, de buikwand en appendix.

Nadat de ontsteking is verdwenen, lost de appendix het infiltraat op. Maar in het geval dat het purulente proces afwijkt van het wormvormige aanhangsel, wordt het infiltraat onderdrukt.

De locatie van het appendiculaire abces hangt af van de locatie van de appendix. Gunstiger voor de patiënt, als het abces wordt gevormd in de ileumzone tegen de achtergrond van de laterale locatie van het aanhangsel: in deze positie wordt de maximale ontsteking van het ontstoken gebied uit de buikholte waargenomen.

Het secundaire appendiculaire abces is enigszins anders gevormd. Het purulente proces, dat zich verspreidt naar gezonde weefsels, beïnvloedt het gebied van het mesenterium van de dunne darm, de zone nabij de lever, het diafragma en de rechter nier. Door een soortgelijk schema worden secundaire appendiculaire abcessen gevormd na resectie van de appendix met destructieve ontsteking.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41]

Symptomen appendiculair abces

Het begin van de ontwikkeling van het appendiculair abces door de aard van het klinische beloop verschilt weinig van acute appendicitis.

De eerste tekens kunnen er als volgt uitzien:

 • de patiënt is aan het overgeven, kan braken veroorzaken;
 • er is een sterke zwakte;
 • de pijn in de buik is pulserend, het groeit en wordt ondraaglijk;
 • waargenomen opgeblazen gevoel, verhoogde gasvorming;
 • de lichaamstemperatuur stijgt.

Bij het palperen van de buik voelt de patiënt hevige pijn, maar er zijn geen symptomen van peritonitis. De lichaamstemperatuur is hoog (tot 40 ° C), vergezeld van koude rillingen.

Deze symptomen kunnen 2-3 dagen aanhouden.

trusted-source[42], [43]

Appendiceal abces bij kinderen

Tijdens appendiculair abces bij kinderen onderscheiden artsen verschillende stadia, analoog aan peritonitis:

 1. Reactief stadium - duurt ongeveer een dag vanaf het begin van de ontsteking. Het stadium wordt gekenmerkt door het verschijnen bij het kind van veel voorkomende symptomen van een ontstekingsreactie. Het kan een verandering in stemming, overgeven, verhoogde hartslag, koortsachtige temperatuur zijn. De pijn in het abdominale gebied neemt toe, de spieren van de buikholte worden benadrukt tijdens palpatie.
 2. Toxische fase - duurt 1-3 dagen. Er is symptomatologie van ernstige intoxicatie en uitdroging: de huid van het kind is bleek, de ogen glanzen en de periodes van braken worden permanent.
 3. De terminale fase wordt op de derde dag gedetecteerd en wordt gekenmerkt door de nederlaag van het hele organisme. In de eerste plaats lijden inwendige organen, verschijnen er tekenen van ademhalings- en cardiovasculaire insufficiëntie.

Na de reactieve fase kan de toestand van het kind per abuis worden verbeterd - de pijn wordt minder uitgesproken. Na een tijdje voelt de baby zich echter erg slecht. Er is een tendens: hoe ouder het kind, hoe langer de periode van valse verbetering kan zijn.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48]

Waar doet het pijn?

Complicaties en gevolgen

Met de ontwikkeling van een appendiculair abces, hangt het belang van hoe snel medische zorg in de eerste plaats afhangt van de ernst van de gevolgen.

Als er helemaal geen medische zorg werd gegeven of was, maar te laat, dan kan de dood van de patiënt optreden.

Tijdige en gekwalificeerde medische interventie biedt alle kansen op volledig herstel van de patiënt.

De meest waarschijnlijke complicaties van een appendiculair abces kunnen zijn:

 • sepsis - systemische ontstekingsreactie;
 • gangreneuze laesie van inwendige organen;
 • zelfklevend proces;
 • peritonitis;
 • leverinsufficiëntie.

De meeste complicaties van appendiculair abces vormen een ernstig gevaar, niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor het leven van de patiënt. De reden hiervoor is een etterende infectie die zich in korte tijd door het lichaam verspreidt.

trusted-source[49], [50], [51], [52]

Diagnostics appendiculair abces

Bij de eerste tekenen van blindedarmontsteking moet de patiënt onmiddellijk naar een medische instelling worden gebracht. De arts zal de patiënt onderzoeken zonder falen, zal de buik onderzoeken en de toestand van de patiënt als geheel beoordelen.

Diagnostische maatregelen voor een vermoed abendiculair abces omvatten altijd bloedonderzoek, urinetests.

Een bloedtest zal de aanwezigheid van een uitgesproken ontstekingsproces aantonen: een toenemende leukocytose met een verschuiving van de leukocytenformule naar links, versnelde ESR wordt gedetecteerd.

Diagnostiek kunnen worden weergegeven abdominale echografie, radiografisch onderzoek en gecompliceerde gevallen - diagnostische punctie, paracentesis (punctie van het peritoneum bij het verwijderen van vloeistof) en laparoscopie.

Sonografisch bewijs van appendiculair abces is de aanwezigheid van anehogene formatie met onregelmatige contouren, met detectie van detritus in zijn lumen. Als het abces niet groot is, is het moeilijk om het te onderscheiden van de darmlussen. Om de diagnose te verduidelijken, wordt echografie in de dynamiek uitgevoerd om een duidelijke darmconfiguratie te bepalen.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60]

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose van appendiculair abces is complex en wordt uitgevoerd met de volgende ziekten:

 • met voedselvergiftiging (vooral met de nederlaag van stafylokokkeninfectie);
 • met een voorbereidende staat van een maagzweer van maag en twaalfvingerige darm;
 • met perforatie van de maagzweer;
 • met een scherpe aanval van cholecystitis;
 • met hepatische koliek bij cholelithiasis;
 • met acute ontsteking van de pancreas;
 • met acute enterocolitis;
 • met acute ileitis (niet-specifieke ontsteking van de darm);
 • met diverticulitis en de perforatie ervan;
 • met acute darmobstructie;
 • met een acuut ontstekingsproces in de baarmoeder en / of aanhangsels, met intra-uteriene zwangerschap;
 • met pelvioperitonitis;
 • met rechtszijdige nierkoliek of rechtszijdige pyelonefritis.

Behandeling appendiculair abces

Vertraging in de behandeling van appendiculair abces zou niet moeten zijn, anders kan het abces breken, wat onvermijdelijk zal leiden tot de ontwikkeling van peritonitis. Het is categorisch onmogelijk om laxeermiddelen, ontstekingsremmers en pijnstillers te drinken met een appendiculair abces en een warm waterfles aan de maag toe te voegen. In het pre-ziekenhuisstadium moet de patiënt zorgen voor rust met verplichte bedrust. Je kunt verkoudheid op de maag aanbrengen.

De enige echte en adequate behandeling van appendiculair abces is een dringende chirurgische ingreep, die bestaat uit het verwijderen van het abces gevolgd door het instellen van drainage. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het dode weefsel en reinigt de etterende holte.

In de periode na de operatie wordt antibiotische therapie voorgeschreven en wordt de wond met antiseptische oplossingen gewassen via de geïnstalleerde riolering.

Medicijnen voor appendiculair abces

Ornidazol

Voer gedurende 20 minuten intraveneus in met een startdosering van 500-1000 mg elke 12-24 uur. Na normalisatie van de toestand van de patiënt, worden om de 12 uur 500 mg tabletten ingenomen. Tijdens de toediening van het medicijn kunnen dyspepsie, slaperigheid en hoofdpijn optreden.

Cefepime

Gewoonlijk wordt cefepime 1-2 g intraveneus toegediend elke 12 uur, soms met de daaropvolgende toediening van metronidazol. Wanneer er ernstige bijwerkingen zijn in de vorm van huiduitslag, dyspepsie, koorts, is het mogelijk om de dosering van het medicijn te veranderen.

Ciprofloxacine

Neem de binnenkant op 0.125-0.5 g tweemaal per dag, gedurende 5-15 dagen. Ciprofloxacine wordt meestal goed door het lichaam waargenomen, maar het moet niet worden uitgesloten dat allergische reacties kunnen optreden.

Ceftriaxone

Wijs 1-2 gram per dag toe. Duur van de behandeling wordt individueel ingesteld. Soms treedt tijdens de behandeling met ceftriaxon indigestie op, verandert het beeld van het bloed. In de regel treden dergelijke verschijnselen op nadat het medicijn is stopgezet.

Vitaminen

Na de operatie, tijdens de revalidatieperiode, zal de arts vitamines voorschrijven om de genezing te versnellen en de darmflora te herstellen. Om het lichaam in stand te houden, adviseren deskundigen drinkcompote van gedroogd fruit, rozenbottels, enz. Bovendien kunt u B-vitamines, ascorbinezuur, vitamine A nemen.

Snel herstel na een operatie wordt vergemakkelijkt door de inname van vitamine-minerale complexpreparaten:

 • Vitrum is een multivitaminecomplex dat het meest geschikt is om de toestand van het organisme in de postoperatieve periode te verbeteren, evenals een intensieve behandeling met antibiotica en andere krachtige geneesmiddelen. Vitrum wordt direct na een maaltijd ingenomen, 1 tablet per dag gedurende enkele maanden.
 • Het alfabet is een multivitaminen- en polymineringsmiddel dat de toegenomen vraag naar mineralen en vitamines in een kritieke periode voor het lichaam perfect compenseert. Neem overdag drie tabletten van verschillende kleur, met een tijdsinterval tussen de recepties in 4 uur. Het alfabet wordt gedurende ten minste een maand met voedsel ingenomen.
 • Supradin is een medicijn dat door artsen wordt aanbevolen tijdens ziekte en revalidatie. Supradin wordt goed opgenomen in het lichaam, dankzij de bruisende vorm - het volstaat om 1 bruistablet per dag in te nemen, voordat het in 100 ml water wordt opgelost.
 • Perfectil is een vitamine- en mineraalcomplexpreparaat dat de regeneratie van cellen versnelt, het cellulaire metabolisme normaliseert, dat wondgenezing, antioxiderende en dermatoprotectieve vermogens bezit. Perfectil neemt 1 capsule per dag, na de maaltijd, bij voorkeur in de eerste helft van de dag.

Fysiotherapeutische behandeling

Na een operatie voor appendiculair abces, worden een aantal effectieve methoden van fysiotherapie gebruikt, die helpen bij het versnellen van de revalidatie van patiënten. In dit geval worden fysieke procedures met een thermisch effect zeer zorgvuldig gebruikt.

Allereerst moeten fysiotherapeutische procedures gericht zijn op het stimuleren van het genezingsproces in de chirurgische interventiezone:

 • infrarood laserbehandeling;
 • ultrasone behandeling;
 • peloideterapiya;
 • magnetotherapie met lage magnitude;
 • DMV-behandeling.

Als het doel is om pijn te elimineren, worden laagfrequente elektrotherapie, galvanisatie en medische elektroforese gebruikt.

In de toekomst worden spabehandelingen, balneotherapie en hydrotherapie getoond.

Alternatieve behandeling

Alternatieve recepten zijn nuttig in de periode van postoperatief herstel. Bewezen middelen voor jaren helpen de spijsvertering vast te stellen, elimineren obstipatie en diarree, herstellen de eetlust, versterken de immuniteit en stimuleren ook de snelle genezing van de wond.

 • De wortel van gember en verse teentjes knoflook zijn effectieve producten voor het elimineren van de effecten van ontstekingen en voor de normalisatie van spijsverteringsprocessen. Als je 1-2 keer per dag kleine hoeveelheden geraspte gember en knoflook in het eten toevoegt, kun je snel herstellen van ernstige ziektes en operaties.
 • Een enorm voordeel voor het lichaam zal een mengsel op basis van citroensap en verse honing opleveren. Zo'n mengsel zal de spijsvertering verbeteren, de afweer versterken. Dagelijks genoeg om 2-3 kopjes warm gekookt water te drinken met de toevoeging van 2 theelepels medicinale mix.
 • Als u 3-4 keer per dag thee uit klit drinkt, kunt u de ontwikkeling van het ontstekingsproces voorkomen en de algehele gezondheid na de ziekte verbeteren. Agrimonie kan worden gecombineerd met een paardebloem, maar alleen als de patiënt geen medicijnen gebruikt die de bloeddruk verlagen.

De dagelijkse voeding moet verse sappen, in het bijzonder bieten, wortelen, spinazie of komkommers, alsmede tal van warme, heldere water te drinken in te voeren - dit zal helpen constipatie, hetgeen zeer ongewenst is in de revalidatie periode na appendiculair abces voorkomen.

trusted-source[61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69]

Herbal behandeling

Om de effecten van het ontstekingsproces te elimineren en de pijn te verlichten, is het mogelijk om de behandeling met medicinale planten toe te passen. Infusies en kruidenthee zijn een goede en betaalbare remedie die onschatbare voordelen voor het lichaam oplevert.

 • Tinctuur van alsem kan helpen bij elk stadium van ontsteking: 's ochtends voor het ontbijt en' s avonds 20 druppels tinctuur innemen in 100 ml water.
 • Grasklaver in een hoeveelheid van 1 eetl. L. Giet 300 ml kokend water en laat 20 minuten staan. Drink driemaal daags 100 ml na het eten.
 • Bereid een geneeskrachtig mengsel uit dezelfde delen van de bladeren van aardbeien, frambozen en duizendblad. Brouw 2 eetlepels. L. Meng in 1 liter kokend water, dring voor een kwartier aan en drink de hele dag door.

Een verdovend en verzachtend effect wordt ook genoten door theeën op basis van munt, tijm, komijn, kamille. Dergelijke theeën worden gebrouwen in plaats van de gebruikelijke zwarte of groene thee en dronken gedurende de dag een beetje. Een dergelijke behandeling kan enkele weken achter elkaar worden voortgezet.

Homeopathie

Na de operatie kunt u homeopathische geneesmiddelen verbinden:

 • Lakhiesis - 6-honderdste verdunning, 2 korrels per 10 dagen;
 • Bellis Perrenis - met ernstige postoperatieve pijn, in lage en gemiddelde verdunningen, afhankelijk van de ernst van de toestand van de patiënt;
 • Hypericum - met ernstige postoperatieve pijnen en paresthesieën, 6 of 30-honderdste verdunning, afhankelijk van de ernst van de toestand van de patiënt;
 • Gepar Sulfur - om etterige ontsteking te beperken en de afvoer van pus, 3 of 6-honderdste verdunning, afhankelijk van de individuele kenmerken van de patiënt te verbeteren.

Natuurlijk kan en mag de traditionele geneeswijze niet door de homeopathie worden vervangen, maar het is een aanvulling op de traditionele geneeskunde en draagt zo bij aan het snel herstel van het lichaam, zonder onnodige belasting en bijwerkingen.

Operatieve behandeling

Kenmerken van chirurgische behandeling van appendiculair abces worden bepaald afhankelijk van de lokalisatie.

Meestal wordt een incisie van de huid van ongeveer 10 cm boven het rechter liesbundel in de buurt van de iliacale top en het superieure voorbeenbeen gemaakt. De huid, het onderhuidse weefsel, de fascia en de externe schuine buikspieren worden ontleed. Op de vezels is de interne schuine en transversale spier verdeeld.

Met behulp van de vinger worden het volume en de lokalisatie van het abces onderzocht. De appendix wordt alleen verwijderd met zijn absolute beschikbaarheid, omdat er een risico is op het krijgen van pus in de buikholte.

De purulente holte wordt gereinigd en gedraineerd door een buis te plaatsen die is gewikkeld in een gaasje om de vorming van decubitus op de wand van de ontstoken caecum te voorkomen. De buis is op de huid bevestigd, voornamelijk in het lendegebied.

Na de operatie wordt de behandeling gericht om mogelijke complicaties en activering van de afweer van het lichaam te voorkomen.

Ontleding van appendiculair abces in Pirogov

In de regel wordt een appendiculair abces geopend met het gebruik van extraperitoneale toegang volgens Pirogov, of volgens Volkovich-Dyakonov.

Een autopsie volgens Pirogov wordt gebruikt voor een abces in de diepte van het rechter iliacale gebied. De chirurg houdt de dissectie van de voorste buikwand laag op de pariëtale peritoneum in een richting van boven naar beneden en van rechts naar links, van ongeveer 10 mm in de mediale bovenste horizontale iliaca anterior superior of 20 mm lateraal van de incisie Volkovich-Diakonoff. Hierna wordt het pariëtale peritoneum gescheiden van het binnenste deel van het darmbeen, waardoor de buitenkant van de zweer zichtbaar wordt.

Autopsie door Volkovich-Dyakonov wordt uitgevoerd met een appendiculair abces dat grenst aan de voorste buikwand.

Nadat het abces is geopend en ontsmet, als er een appendix in is gevonden, wordt het verwijderd. Installeer een tampon en drainage in de etterende holte. De buikwand wordt gehecht aan de drainagebuis.

trusted-source[70], [71], [72], [73], [74], [75]

Het voorkomen

Om de ontwikkeling van appendiculair abces te voorkomen, is het belangrijk om medische hulp in te roepen voor acute buikpijn.

Het ontstekingsproces verloopt niet altijd duidelijk, dus het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan andere verdachte symptomen: verhoogde gasproductie, koorts, misselijkheid of diarree.

Je kunt je gezondheid niet vanzelf laten gaan. Soms helpen eenvoudige voorzorgsmaatregelen het leven van een persoon te redden. Als u tijdig contact opneemt met artsen, kunt u elke ziekte in een vroeg stadium behandelen, zonder een aantal mogelijke nadelige complicaties toe te staan.

trusted-source[76], [77], [78], [79], [80], [81]

Prognose

Tijdens etterige ontstekingsproces spontane opening (spleet) optreden abces appendiculair lumen van de darm in de buikholte of het buikvlies, althans - in de holte van de blaas, de vagina of, zeldzamer - naar buiten. Daarom kan het beloop van acute ziekte gecompliceerd zijn en dergelijke complicaties zijn uiterst ongunstig voor de gezondheid en het leven van de patiënt.

Uitgaande hiervan wordt de prognose van een dergelijke pathologie, als een appendiculair abces, als zeer ernstig beschouwd. De gevolgen ervan hangen volledig af van hoe snel en bekwaam de medische zorg was, hoe goed en tijdig de operatie werd uitgevoerd.

trusted-source[82], [83], [84], [85], [86]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.