^

Gezondheid

A
A
A

Scheuren in de vagina

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 13.09.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Onder de vele vaginale ziekten worden ongemak en ongemak veroorzaakt door scheuren in de vagina. Veel vrouwen hebben de neiging om zelf een diagnose te stellen, waarbij ze de symptomen meestal toeschrijven aan een schimmelinfectie. In feite moet u een arts raadplegen, een onderzoek ondergaan om het juiste behandelingsregime te ontwikkelen dat gericht is op het herstellen van de integriteit van de weefsels van de uitwendige geslachtsorganen.

Oorzaken scheuren in de vagina

Scheuren in de vagina kunnen om een aantal redenen ontstaan, namelijk:

 • hormonale verstoringen - een gebrek aan oestrogeen leidt tot vochtverlies in de slijmvliezen van de vrouwelijke geslachtsorganen, een tekort aan vitamine E;
 • infectieziekten - roodheid, zwelling van de huid;
 • slechte hygiëne - urineresidu, vaginale afscheiding dragen bij aan de reproductie van pathogene bacteriën;
 • worminfecties - parasieten scheiden stofwisselingsproducten af die de huid negatief beïnvloeden;
 • allergische reactie - veroorzaakt het gebruik van intieme cosmetica die parabenen bevat, het dragen van synthetisch ondergoed, maandverband van slechte kwaliteit;
 • suikerziekte;
 • candidiasis;
 • seks - de wrijving die gepaard gaat met geslachtsgemeenschap, met onvoldoende afscheiding, verwondt;
 • na de bevalling - pogingen, een grote foetus brengt vaak weefselbreuken met zich mee.

Risicofactoren

De omstandigheden die bevorderlijk zijn voor de vorming van vaginale scheuren zijn onder meer leeftijd (verlies van huidvocht, elasticiteit en stevigheid - manifestaties van de menopauze), verminderde immuniteit, intestinale dysbacteriose en de aanwezigheid van andere systemische ziekten van het lichaam.

Andere risicofactoren zijn onder meer het gebruik van bepaalde geneesmiddelen die de microflora van de vagina aantasten, evenals anticonceptiva.

Symptomen scheuren in de vagina

De eerste tekenen die wijzen op de aanwezigheid van een probleem in de intieme zone worden uitgedrukt door een branderig gevoel, jeuk, hyperemie en pijn tijdens seks.

Scheuren bij de ingang van de vagina kunnen worden uitgesteld, maar verschijnen opnieuw tijdens seksueel contact. Jeuk en scheuren in de vagina zijn frequente metgezellen van droogheid erin. Ongemak manifesteert zich tijdens hygiënische procedures, tijdens het urineren. Intimiteit kan gepaard gaan met gezonde afscheidingen. Het beschadigde slijmvlies van het orgel is vatbaar voor de reproductie van pathogene organismen, de aanwezigheid van een ontstekingsfocus wordt bewezen door karakteristieke afscheiding.

Complicaties en gevolgen

Ongenezen schendingen van de integriteit van de weefsels van de vagina zijn gevaarlijk voor de ontwikkeling van meer complexe pathologieën: ontsteking, neoplasmata, betrokkenheid van de baarmoeder bij het ontstekingsproces, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Diagnostics scheuren in de vagina

Een arts kan scheuren diagnosticeren door hem op een gynaecologische stoel te onderzoeken. Hij zal een uitstrijkje nemen voor bacterioscopisch onderzoek, colposcopie toepassen - onderzoek van de wanden van de vagina met een speciaal apparaat. Algemene bloed- en urinetests zullen de aanwezigheid van bijkomende ziekten bepalen. Ook wordt, indien nodig, een controle van het niveau van hormonen, echografie en tomografie van de bekkenorganen uitgevoerd.

Differentiële diagnose

Scheuren in de vagina worden gedifferentieerd met het verslaan van schimmelinfecties, vaginitis, trauma.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling scheuren in de vagina

Behandeling van vaginale fissuren is primair gericht op de oorzaak die hun vorming heeft veroorzaakt. Infectieuze en virale ziekten worden behandeld met antibiotica, antiseptische vaginale tabletten en zetpillen, schimmelziekten worden behandeld met antihistaminica.

Bij vaginale dysbacteriose bestaat de therapie uit het stoppen van het ontstekingsproces door de veroorzaker van de ziekte te beïnvloeden, lokale antiseptica te gebruiken en de microflora te herstellen met behulp van medicijnen die levende culturen van bifidus en lactobacillen bevatten.

Vaginale droogheid wordt geëlimineerd door het gebruik van niet-hormonale smeermiddelen en vochtinbrengende middelen, medicijnen die de hormonale balans herstellen.

Medicijnen

Als de veroorzaker van de infectie wordt geïdentificeerd, wordt een test uitgevoerd op de gevoeligheid voor het antibioticum, anders is de behandeling niet effectief. Antibacteriële geneesmiddelen zijn zowel oraal als actueel, gemaakt in de vorm van zetpillen. Die laatste zijn erg handig, omdat ze door de gestroomlijnde vorm gemakkelijk in een natuurlijke spouw kunnen worden geplaatst. Ze bestaan uit een werkzame stof en een vetbase, bijvoorbeeld chloorhexidine.

 • Chloorhexidine - het actieve bestanddeel van chloorhexidinegluconaat heeft een breed werkingsspectrum. Het wordt 2 keer per dag in de vagina ingebracht, het verloop van de behandeling is 7-10 dagen. Niet gecontra-indiceerd bij zwangere en zogende vrouwen. Kan allergische reacties veroorzaken op de plaats van aanbrengen.
 • Terzhinan - vaginale tabletten. Gebruikt om vaginitis van verschillende oorsprong te behandelen. Frequentie - 1 stuk 1-2 keer per dag gedurende 10 dagen. Therapie wordt gecombineerd met strikte persoonlijke hygiëne. Niet voorgeschreven voor overgevoeligheid voor de componenten.

Zalven voor scheuren in de vagina zijn ook effectief:

 • montavit - gel, herstelt de natuurlijke vaginale afscheiding. Het slijmvlies verdraagt goed de toepassing van het middel op de wanden van de vagina, veroorzaakt geen bijwerkingen;
 • Cicatridine is een homeopathisch middel op basis van hyaluronzuur, dat het proces van epithelisatie en genezing verbetert. Je kunt het 2-3 keer per dag gebruiken. Tijdens zwangerschap en voeding mag een kind alleen worden gebruikt met toestemming van een arts;
  • muvagel is een niet-hormonale gel. Herstelt de natuurlijke hydratatie, versnelt de regeneratie van het slijmvlies, wondgenezing, stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur. Verpakt in wegwerptubes, erg handig in gebruik. De punt van de capsule wordt in de vagina ingebracht en eruit geperst. Van de bijwerkingen is een allergische reactie mogelijk.

Vitamines

Omdat het tekort aan vitamines in het lichaam wordt uitgedrukt door verschillende aandoeningen van de huid en slijmvliezen, moeten ze periodiek hun reserves aanvullen. Verantwoordelijk hiervoor is vitamine A, E, C, groep B. Naast de selectie van producten met hun hoge gehalte, is het noodzakelijk om periodiek hun toevlucht te nemen tot vitamine-mineraalcomplexen.

Fysiotherapie behandeling

Een geïntegreerde benadering van de behandeling zal de genezing van scheuren helpen versnellen, inclusief, samen met medicatie, fysiotherapie. Dit kan hydrotherapie zijn met mineraalwater (baden), irrigatie, moddertampons en gedrenkt in kruidenafkooksels, evenals vaginale magneettherapie.

Alternatieve behandeling

Alternatieve recepten bieden voornamelijk kruidenbehandelingen. Afkooksels voor douchen, baden worden bereid uit planten die ontstekingsremmende, jeukwerende, antioxiderende eigenschappen hebben. Deze omvatten: kamille, calendula, touw, brandnetel. Genezende infusies die oraal worden ingenomen, zullen ook helpen het immuunsysteem te versterken (ginseng, rose radiola, echinacea) en het hormonale evenwicht te herstellen.

Het hooggelegen baarmoedergras kan de laatste taak goed aan. Een afkooksel wordt bereid op basis van de verhoudingen: een eetlepel grondstoffen per halve liter water. Drink 3 keer per dag een derde van een glas.

Homeopathie

Homeopathie biedt vele soorten zetpillen voor de behandeling van vrouwelijke ziekten, bij de productie waarvan verschillende plantaardige oliën, extracten, mineralen in verdunningen worden gebruikt:

 • vrouwelijk (ontstekingsremmend) - met propolis, calendula, cacaoboter. De zetpil wordt twee keer per dag 's morgens en' s avonds geplaatst. Het medicijn kan allergieën veroorzaken, wat een signaal is om te stoppen met het gebruik ervan;
 • gemovita - een gecombineerd antimicrobieel, antischimmelmiddel, genezende wonden en scheuren. Het wordt 's nachts geïntroduceerd na een hygiëneprocedure;
 • Thaise metronidazol - zetpillen, gebruikt voor schimmelinfecties, infectieuze vaginitis. Gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen, met allergieën voor componenten;
 • anti-k - in de samenstelling van tea tree olie, duindoorn, spar, cacao; essences van sint-janskruid, arborvitae, alsem, duizendblad, enz. Een effectieve remedie tegen ontstekingen, scheuren. Verbetert het weefselmetabolisme, versnelt de celregeneratie, verlicht jeuk en andere onaangename sensaties.

Het voorkomen

Preventieve maatregelen om het ontstaan van vaginale scheuren te voorkomen zijn onder meer voldoende hygiëne, een gezonde levensstijl, goede voeding en seks met één partner, tijdige behandeling van ontstekingen, infecties.

Prognose

Scheuren hebben de neiging om te genezen (soms is dit een vrij lange periode), maar het negeren van het probleem kan leiden tot littekens, de geslachtsgemeenschap bemoeilijken en verdere schade aan de vagina veroorzaken.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.