^

Gezondheid

A
A
A

Scheuren in de nagels van de handen en voeten

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 07.09.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Nagels moeten, net als een kapsel, altijd onberispelijk zijn - en dit is niet alleen een indicator voor verzorging, maar ook voor de algemene gezondheid van een vrouw. Maar wat als er onvoorziene problemen optreden - bijvoorbeeld een barst in de nagel? Bovendien, wat als geen enkele thuismethode helpt om met het ongeluk om te gaan?

Als het probleem niet verdwijnt, of zelfs verergert of terugkeert, moet u de oorzaak zoeken in de algemene toestand van het lichaam. Het heeft geen zin om een barst op de nagel te verbergen: het is belangrijk om de provocerende factor te vinden en deze te neutraliseren. Lukt dit, dan verdwijnt de scheur vanzelf.

Epidemiologie

Volgens statistieken heeft één op de vijf personen een of ander probleem met nagels. In dit geval worden dergelijke problemen meestal veroorzaakt door verschillende interne ziekten of huidpathologieën. Scheuren worden meestal gevormd als gevolg van onjuiste manicureprocedures, te strikte diëten en vitamine- en mineraaltekorten, evenals tegen de achtergrond van het negeren van handbescherming tijdens het schoonmaken, schoonmaken, afwassen, enz.

Oorzaken scheuren in de nagel

Nagels hebben een gelaagde structuur: waarschijnlijk hebben velen gemerkt dat bij het raken van de nagelplaat, of bij krachtig knijpen of draaien, deze kan barsten. Zo'n scheur wordt geleidelijk groter - vooral als stof, zand, haren, enz. In het beschadigde gebied komen.

De nagelplaat wordt gevormd in het wortelgebied, de matrix genoemd. We kunnen zeggen dat elke overtreding die zich in deze zone voordoet, kan leiden tot een groeiachterstand en verdere minderwaardigheid van de nagel. Met name kunnen er ook scheuren ontstaan.

Infecties - zowel schimmel als bacterieel - kunnen ook de plaat en wortel van de nagel ernstig beschadigen.

Gebrek aan vitamines en mineralen, verstoringen in trofische processen hebben een zeer negatief effect op de ontwikkeling en groei van het nagelweefsel, dat op den duur verzwakt, dunner wordt en kwetsbaar wordt voor invloeden van buitenaf.

Overtredingen tijdens manicurewerkzaamheden kunnen schade aan de nagel en zelfs rechtstreeks aan de matrix veroorzaken. Scheuren op de nagel verschijnen vaak na onjuiste verwerking met een nagelvijl of ongeletterde verwijdering van de nagelriem.

Schade aan de nagel wordt zelfs veroorzaakt door ons bekende stoffen, zoals was- en schoonmaakmiddelen (ook voor de afwas), chloor, acetonoplossingen. Om negatieve invloeden te voorkomen, moeten de handen worden beschermd door het dragen van beschermende handschoenen.

Risicofactoren

Een scheur in de nagel verschijnt als gevolg van een verscheidenheid aan ziekten en aandoeningen die de vorming en groei van de plaat kunnen verstoren:

 • dystrofische processen die optreden onder invloed van een genetische factor (we hebben het over onychogryfose, leukonychia, platonychia, enz.);
 • pathologische nagelveranderingen - groeven, loslatingen als gevolg van aandoeningen van het endocriene systeem;
 • systemische ziekten, inwendige ziekten - bijvoorbeeld chronische problemen met de nieren, het cardiovasculaire of ademhalingssysteem;
 • dermatologische pathologieën zoals eczeem of psoriasis;
 • mechanische of chemische schade;
 • beriberi, aandoeningen van het mineraal- en waterzoutmetabolisme.

Pathogenese

De nagelplaat, evenals de huid en het haar, behoort tot de hoornstructuren. De nagel bestaat in wezen uit een groot aantal lamellaire lagen, met daartussen keratinevezels. Tegelijkertijd is de sterkte van de plaat afhankelijk van de concentratie cysteïnezuur erin, die meestal een genetische aandoening heeft.

De nagel is kleurloos van aard en de structuur bestaat uit poriën, wat zorgt voor voldoende luchtuitwisseling en vochtinbrengende processen. De lagen en gebieden daartussen zijn gevuld met olie en vocht, die samen zorgen voor elasticiteit en een gezonde uitstraling van de nagel. Bij gebrek aan vocht of vet verslechtert de structuur van de nagels, de lagen worden van elkaar gescheiden, er kunnen scheuren ontstaan.

De vorming van de nagel begint met de matrixzone. Deze zone heeft een uitstekende doorbloeding: de rijke roze tint van de aanvankelijk transparante nagelplaat is daar het bewijs van. Als de bloedtoevoer om welke reden dan ook verslechtert, lijdt de gezondheid en het uiterlijk van de nagel altijd.

De nagelrol is, bij afwezigheid van schade, ontworpen om de plaat te bedekken tegen externe nadelige invloeden, waaronder infectieuze invasie.

Symptomen scheuren in de nagel

Symptomen van het verschijnen van scheuren in de nagels zijn meestal zeer indicatief en merkbaar. Waarschijnlijk zal elke persoon die niet onverschillig is voor zijn eigen gezondheid snel aandacht besteden aan veranderingen in de handen en voeten.

De eerste tekenen van pathologie zijn anders en er moet onmiddellijk op hun uiterlijk worden gereageerd:

 • verandering in de kleurtint van de nagels, het verschijnen van grijsachtige of geelachtige strepen;
 • verdichting of dunner worden van de plaat, onthechting, het verschijnen van spanen;
 • zonale vernietiging van de nagel, ontstekingsprocessen in het periunguale gebied.

Meestal zijn al deze symptomen duidelijk zichtbaar en kunt u op tijd met de behandeling beginnen. Soms zijn er aanvullende aandoeningen in de vorm van pijn, jeuk, zwelling van de aangedane vinger. U moet dan zo snel mogelijk naar een medisch specialist.

Een barst in de vingernagel veroorzaakt door mechanisch trauma gaat vaak gepaard met pijn en andere onaangename sensaties. Als er niets wordt gedaan, kan de plaat zelfs in tweeën splitsen, wat het probleem nog verergert. De vingers zijn gemakkelijk besmet, wat bijdraagt aan de snelle penetratie van de infectie in het beschadigde weefsel: als gevolg daarvan treedt ontsteking op, tot een verhoging van de lichaamstemperatuur en het optreden van tekenen van algemene intoxicatie.

Gebarsten teennagels zijn vooral pijnlijk omdat een persoon schoenen moet dragen die extra druk uitoefenen op het beschadigde gebied. In dit geval komt er vaak een schimmelinfectie bij, omdat dichte schoenen meestal optimale omstandigheden hebben voor de groei en ontwikkeling van de schimmel. De behandeling van een dergelijke pathologie is lang en vereist veel inspanning en geduld van de kant van de patiënt.

Een barst in de vinger in de buurt van de nagel kan ook een teken zijn van mycose, en als deze niet wordt behandeld, zal de laesie zich snel rechtstreeks naar de nagelplaat verspreiden. Huidscheuren veroorzaakt door uitdroging, beriberi, hormonale problemen verspreiden zich echter meestal niet naar de nagels, hoewel ze zelf aanzienlijk ongemak veroorzaken. U moet vooral op uw hoede zijn als de huid barst tegen de achtergrond van diabetes: infectie in deze situatie is bijzonder gevaarlijk en kan tot zeer onaangename gevolgen leiden. [1]

Een longitudinale scheur in de nagel kan verband houden met onychorrhexis, een ziekte waarbij de platen splijten en longitudinaal afbreken. [2] Bij de meeste patiënten is deze pathologie het resultaat van een dystrofisch proces dat gepaard gaat met stofwisselingsstoornissen. Een scheur langs de nagel van de hand wordt dus vaak veroorzaakt door dergelijke problemen:

 • dermatologische ziekten (mycosen, psoriasis, eczeem);
 • verwondingen (inclusief manicure);
 • blootstelling aan chemicaliën, agressieve oplossingen;
 • frequente stress, neurosen;
 • bloedziekten;
 • infectieuze pathologieën.

De nagels van de handen hebben altijd meer kans op scheuren en afbladderen, en dit ondanks het feit dat de schimmelinfectie meer van de voeten en tenen houdt. Een verticale barst op de nagel kan zowel afzonderlijk als in meerdere hoeveelheden voorkomen. De divergentie van de plaat begint meestal aan de vrije kant, wordt geleidelijk dieper naar de nagelbasis en soms uitzettend.

Maar een barst onder de nagel van de hand is zelden gerelateerd aan onychorrhexis en wordt voornamelijk veroorzaakt door een vreemd lichaam dat onder de plaat komt: dit kan een naald, draad, plantdoornen, enz. Zijn. Schade gaat gepaard met onaangename sensaties, zelfs pijn. Bij een diep trauma kan ettering optreden.

Een dwarsscheur in de nagel heeft veel voorkomende oorzaken bij onychorrhexis:

 • onjuist manicurewerk, overtredingen tijdens het slijpen en vijlen;
 • regelmatig traumatisch letsel (bijvoorbeeld bij patiënten die zich bezighouden met bepaalde activiteiten: muzikanten, meubelmonteurs, enz.).

Witte scheurtjes op de nagels zijn vaak het gevolg van een veelvoorkomende slechte gewoonte van nagelbijten: dit probleem komt vooral veel voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd.

Constante mechanische stoten kunnen ertoe leiden dat er een voldoende grote scheur ontstaat op de nagel van duim en teen. Een dergelijke overtreding wordt gekenmerkt door het feit dat naarmate de plaat groeit, deze naar de zijkanten zal divergeren, terwijl tegelijkertijd de structuur van de zachte weefsels wordt geschonden en ernstige pijn wordt veroorzaakt. In een dergelijke situatie wordt aanbevolen om de plaat te lijmen met een antibacteriële pleister of deze te bedekken met schellak: een sterke laag gelpolish houdt de spleet vast en voorkomt dat infectie binnendringt. Naarmate de nagel groeit, wordt deze geknipt totdat de scheur verdwijnt.

Hetzelfde wordt gedaan als er scheuren ontstaan op verlengde nagels. De procedure wordt uitgevoerd in de salon, door een professionele specialist.

Scheuren in de nagels van een kind

Problemen met nagels in de kindertijd vereisen altijd een medisch consult, omdat er nogal wat redenen voor het probleem zijn. En het zijn niet alleen infecties, huid- of systemische ziekten. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan de mentale toestand van het kind, zijn humeur, gedrag. Kinderneurose en stress hebben bijna altijd invloed op de gezondheidstoestand. Bovendien houden kinderen er vaak van om op hun nagels te bijten: dit komt niet alleen door constante nerveuze spanning, maar ook door een gebrek aan bepaalde vitamines en micro-elementen in het lichaam.

Andere mogelijke factoren mogen niet worden uitgesloten:

 • mechanische schokken op de nagelkootje;
 • infecties (schimmel of microbieel);
 • allergische processen;
 • dermatologische problemen, endocrinologische, vasculaire of neurologische aandoeningen;
 • langdurig gebruik van medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica);
 • verkeerde voeding.

In alle gevallen vereist het verschijnen van scheuren bij kinderen niet alleen raadpleging van een kinderarts, maar ook van een dermatoloog, endocrinoloog en gastro-enteroloog.

Complicaties en gevolgen

Gebarsten nagels kunnen vorderen als ze niet de juiste aandacht krijgen voor hun behandeling en preventie. Een dergelijk negeren van het probleem leidt in de meeste gevallen tot een ongunstig resultaat: een infectie (meestal een schimmel) komt samen en externe stoornissen worden ook aangevuld met onaangename gewaarwordingen in de vorm van pijn, branderig gevoel, jeuk, enz.

Bovendien lijdt, met het langdurige bestaan van pathologie, ook de algemene immuniteit, die de hele toestand van het lichaam beïnvloedt:

 • verergerde chronische ziekten;
 • allergische processen verschijnen;
 • het risico dat de infectie zich verspreidt naar de grenzen van de nagelplaten neemt toe.

Wanneer een scheur gedurende een lange periode op de nagel groeit, kan het probleem chronisch worden: de immuunafweer verzwakt en het wordt steeds moeilijker om van de plaag af te komen.

Het is beter om elke ziekte op tijd te behandelen: dit geldt ook voor schendingen van de gezondheid van de huid en aanhangsels.

Diagnostics scheuren in de nagel

Als er gebarsten nagels verschijnen, moet u een dermatoloog raadplegen. Hij zal de nagelplaten onder een speciaal licht onderzoeken, hun algemene toestand evalueren en indicatoren van dichtheid, kleurtint, transparantie, enz. Het is vaak mogelijk om de oorzaak van scheuren nauwkeurig te bepalen met behulp van een microscopische methode, spectrale micro-elementanalyse en een studie van het vitaminegehalte in het lichaam. In sommige gevallen moet u advies inwinnen bij zeer gespecialiseerde artsen, bijvoorbeeld een gastro-enteroloog, endocrinoloog, chirurg, enz.

Analyses in het laboratorium worden uitgevoerd na het nemen van een deeltje van de nagelplaat: de kans op schimmel-, streptokokken- en stafylokokkenlaesies wordt beoordeeld. Bovendien wordt bloed onderzocht om interne ziekten in het lichaam op te sporen - bijvoorbeeld ontstekingsprocessen, bloedarmoede, enz.

Instrumentele diagnostiek wordt geactiveerd als er interne problemen in het lichaam worden vermoed. Zo kan bijvoorbeeld een echografisch onderzoek van de buikholte, schildklier, thoraxfoto, etc. Worden voorgeschreven.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose wordt uitgevoerd met de volgende pathologieën:

 • onychomycose - schimmelnagelinfectie;
 • nagelpsoriasis (komt vaak voor tegen de achtergrond van huidpsoriasis);
 • nageleczeem (gaat meestal gepaard met chronisch eczeem van voeten en handen);
 • traumatische verwondingen van de vingers;
 • chemische invloeden (zuren, logen, olieproducten op de nagel, veelvuldig gebruik van gelpolish, enz.);
 • lichen planus (geldt voor de nagelplaten met een gegeneraliseerde of atypische vorm van de ziekte);
 • beriberi, demineralisatieprocessen, systemische ziekten.

Behandeling scheuren in de nagel

Behandeling van scheuren in de nagels wordt uitgevoerd in een complex, met verplichte zorgprocedures en voedingscorrectie. Soms helpt het gebruikelijke knippen van het beschadigde gebied met een schaar: na verloop van tijd groeit er een nieuw gezond gebied. Om te voorkomen dat de scheur zich herhaalt, wordt de plaat verlijmd met een antimicrobiële pleister totdat deze volledig is teruggegroeid. Als de schade aanzienlijk is en het hele nageloppervlak vangt, kan de tussenkomst van een chirurg nodig zijn.

Wanneer de oorzaak van het probleem een ziekte van de inwendige organen of een systemische ziekte is, is het absoluut noodzakelijk om een arts te bezoeken en een grondige diagnose te stellen. Als de onderliggende pathologie niet wordt geëlimineerd, is het bijna onmogelijk om voor altijd van scheuren af te komen.

Als de laesie is veroorzaakt door contact met agressieve chemische oplossingen, moeten maatregelen worden genomen om de handen te beschermen - draag bijvoorbeeld regelmatig rubberen handschoenen.

Het probleem dat gepaard gaat met een schimmelinfectie wordt door de arts op individuele basis opgelost. Verwaarloosde mycosen worden bijvoorbeeld lange tijd behandeld - gedurende enkele maanden of zelfs tot een jaar. Het is mogelijk om systemische antischimmelmiddelen te gebruiken: Fluconazol, Itraconazol, Terbinafine, Ketoconazol. Bovendien wordt aanbevolen om een externe behandeling aan te sluiten, waaronder baden met een oplossing van kaliumpermanganaat, zout en natriumbicarbonaat.

In sommige gevallen schrijft de arts een specifieke behandeling voor met 1-2% tinol of 5% chrysarobin met chloroform. Na de procedure wordt een antischimmelmiddel aangebracht. Een dergelijke behandeling wordt gedurende ten minste 2 weken voortgezet, waarna het aangetaste gebied wordt afgesneden en het antischimmelmiddel nog een maand onder de hechtpleister wordt aangebracht. Een dergelijke behandeling wordt vaker voorgeschreven aan patiënten bij wie het fissuurprobleem gepaard gaat met eczeem of dermatitis. De totale duur van de therapie is tot de hergroei van een volledig gezonde nagelplaat.

Het is mogelijk om andere actuele preparaten te gebruiken, zoals Exoderil, Bifonazol, Fukortsin, enz.

Binnen wordt het aanbevolen om speciale multivitamine-mineralencomplexproducten te nemen.

Medicijnen die een arts kan voorschrijven

Fluconazol

Een antischimmelmiddel voorgeschreven door een arts, waarbij individuele doseringen worden gekozen afhankelijk van het type en de ernst van de infectie. Mogelijke bijwerkingen: hoofdpijn, slaapstoornissen, algemene zwakte, lethargie.

Terbinafine

Het wordt gebruikt voor onychomycose, meestal in een hoeveelheid van 250 mg eenmaal per dag. De behandeling kan lang zijn, enkele weken en zelfs maanden. Het medicijn wordt meestal goed door het lichaam geaccepteerd en bijwerkingen zijn zeldzaam of mild.

Exoderil

Antischimmelmiddel voor uitwendig gebruik. In de regel wordt Exoderil twee keer per dag gedurende meerdere maanden (tot zes maanden) op de aangetaste gebieden gebruikt. Bijwerkingen zijn zeldzaam en komen tot uiting in lokale verschijnselen (roodheid, jeuk, lokale huidirritatie).

Fukortsin

Antiseptisch en desinfecterend middel met brede antimicrobiële en schimmeldodende werking. Gebruikt om aangetaste gebieden tot 3 keer per dag te behandelen. Duur van de toepassing - tot de volledige verdwijning van de symptomen van de scheur. Fukortsin wordt niet voorgeschreven aan kinderen jonger dan 12 jaar.

Calcium  D3 Nycomed

Kauwbare calciumtabletten helpen de nagels te versterken en hun structuur te verbeteren. Neem tweemaal daags 1 tablet. Tijdens de behandeling zijn overgevoeligheidsreacties, spijsverteringsstoornissen mogelijk.

Calcemin

Een combinatie van calciumcitraat en carbonaat. Het wordt voorgeschreven aan kinderen vanaf vijf jaar en volwassenen. De gemiddelde dagelijkse dosis is 2 tabletten. De opnameduur wordt individueel bepaald. Bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam en komen tot uiting in de vorm van allergische reacties of misselijkheid.

Hoe een scheur in een nagel te repareren?

Als het scheurprobleem plotseling verscheen - bijvoorbeeld na mechanische schade aan de plaat - dan is het beter om een manicurist te bezoeken die het defect professioneel kan "repareren". Het is beter om deze procedure zo vroeg mogelijk uit te voeren, anders zal de situatie verslechteren.

Wanneer het niet mogelijk is om een nagelsalon te bezoeken, is het aan te raden om de volgende acties te ondernemen:

 • polijst het aangetaste nageloppervlak onafhankelijk met een buff met een fijnkorrelige nagelvijl (niet-metalen);
 • breng een zelfklevende basis aan op het gepolijste gebied (voor het gemak kunt u een manicureborstel gebruiken);
 • wanneer de lijm opdroogt, leg je een miniatuurstukje zijde op het behandelde gebied en bevestig je het vervolgens twee keer met lijm;
 • nadat de lijm is opgedroogd, moet de plaats opnieuw worden behandeld met een vijl of een buff en bedekt met een fixeervernis.

In extreme gevallen kunt u het zonder lijm en zijden stof doen, met een stuk gewoon servet en blanke lak. Toegegeven, deze procedure zal niet zo'n langdurig effect hebben, maar het zal helpen om "uit te houden" tot het moment van professionele restauratie in de salon.

Vitaminen voor gebarsten nagels

Om de genezing van een nagelscheur te voorkomen of te versnellen, is het noodzakelijk om te zorgen voor de opname van essentiële vitaminestoffen in het lichaam. Het is geen geheim dat het gebrek aan vitamines en mineralen leidt tot uitdroging, broosheid, vervorming en bleekheid van de huidaanhangsels. Hoe deze tekortkoming te compenseren?

De beste oplossing zou zijn om het dieet te herzien, waardoor we de belangrijkste en licht verteerbare stoffen kunnen krijgen. Farmaceutische preparaten zijn ook geschikt, maar hun absorptie is iets slechter (bovendien kunnen apotheekproducten allergieën veroorzaken bij de patiënt). Het is in ieder geval beter om hierover een arts te raadplegen.

Bij overmatige droogheid en broosheid tegen de achtergrond van verdikking van de randen van de nagelplaat, wordt meestal vermoed een tekort aan jodium, calcium of magnesium, of vitamine A en E. De genoemde vitamines zijn in vet oplosbaar: dit suggereert dat ze alleen kunnen worden opgenomen in combinatie met vetten. Dat is de reden waarom het gebrek aan tocoferol en retinol vaak wordt waargenomen bij vrouwen die strikte diëten volgen met een verminderde vetinname.

Calcium is een belangrijk bestanddeel dat wordt aangetroffen in kazen, zuivelproducten, kool, groenten en noten. Om de opname van calcium te verbeteren is het beter om het in combinatie met vitamine D te nemen: dit laatste wordt door het lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht.

Jodium is een sporenelement dat zeer noodzakelijk is voor het lichaam en dat in voldoende hoeveelheden aanwezig is in zeevruchten, groenten, wortelen en ananas. Dankzij jodium komt de normale functie van de schildklier tot stand en worden de haar- en nagelplaten sterker.

Magnesium is een belangrijk bestanddeel dat wordt aangetroffen in bonen, noten, kazen, granen, bananen en bessen. Naast magnesium zijn voedselplanten rijk aan silicium: bij afwezigheid van dit element worden de nagels broos en kunnen er microscheurtjes ontstaan.

Je kunt de conditie verbeteren en de genezing van scheuren in de nagels versnellen door gelatineschotels in het dieet op te nemen. Het menu kan worden weergegeven door aspic van vlees of vis, gelei, mousses, enz. Dankzij gelatine is het vaak mogelijk om niet alleen de conditie van de nagels, maar ook de gewrichten te verbeteren.

Fysiotherapie behandeling

Voor het uitvoeren van fysiotherapeutische procedures wordt speciale apparatuur gebruikt, die in de regel in fysieke kamers wordt geïnstalleerd. De behandeling kan zowel poliklinisch als intramuraal worden uitgevoerd.

De procedures omvatten blootstelling aan verschillende soorten energie - kwantum, magnetisch, elektrisch en ultrasoon. Om scheuren in de nagel te verwijderen, kan de arts het volgende voorschrijven:

 • ultrahoge frequentie therapie;
 • elektroforese;
 • fonoforese;
 • laserbehandeling;
 • schokgolftherapie;
 • radiotherapie, enz.

Houd er rekening mee dat fysiotherapie de oorzaak van het verschijnen van scheuren in de nagels niet kan wegnemen. Daarom worden tijdens de behandeling aanvullende methoden gebruikt om de initiële factor te elimineren. Als dit niet wordt gedaan, kan het probleem snel terugkeren.

Alternatieve behandeling

Er zijn veel alternatieve recepten om nagels te versterken en pathologische veranderingen erin te voorkomen. De meest eenvoudige manieren om van scheuren af te komen zijn:

 • Een betaalbare en eenvoudige remedie voor gebarsten nagels is plantaardige olie doordrenkt met kruiden. Het is niet moeilijk om het te koken: ze nemen verse of gedroogde kruiden (salie, dragon, koriander of zelfs worteltoppen zijn geschikt), hakken en gieten ongeraffineerde plantaardige olie. De hoeveelheid olie wordt visueel bepaald: het moet de groene laag volledig bedekken, maar niet meer. De agent wordt 2 dagen in een kast gestaan, waarna de behandeling begint. Neem 1 eetl. Ik. Olie een half uur voor het ontbijt, dagelijks, en ook twee keer per dag ('s ochtends en' s avonds) in de nagelplaten ingewreven.
 • Bij een gebrek aan calcium worden eierschalen verzameld, goed gewassen en gedroogd, gecalcineerd in een hete, droge koekenpan en gemalen in een koffiemolen. Het resulterende poeder wordt bewaard in een goed afgesloten container, bij voorkeur in de koelkast. Oraal ingenomen, 1 theel. Dagelijks, met voedsel, gedurende 2-3 weken. Dergelijk calcium uit de schaal wordt veel beter opgenomen dan uit de meeste farmaceutische preparaten.
 • Bereid een zalf voor op scheuren. Meng 20 ml goudsbloemolie, de helft van de gekookte kippendooier en 3 g bijenwas, voorverwarmd in een waterbad. Het middel wordt geroerd, zonder het van het vuur te halen, en op de consistentie van zure room gebracht. De tool wordt gebruikt om 's nachts in de nagels te wrijven.

Kruidenbehandeling

 • Elke dag, meerdere keren per dag, drinken ze een vers gezette infusie van heermoes. Deze plant staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, maar weinig mensen weten dat hij nog steeds goed omgaat met verschillende ziekten van de nagels en het haar. Er moeten minimaal 2 glazen infusie per dag worden gedronken.
 • Er wordt een geneeskrachtige collectie samengesteld uit drie delen vlierbessenkleur, twee delen bankgraswortel en één deel brandnetelbladeren, elzenvruchten en herderstasje. Neem een theelepel van het resulterende mengsel, giet 250 ml kokend water in een thermoskan, blijf een nacht staan, filter de volgende ochtend. Ze drinken een tiendaagse kuur, drie keer per dag, 100 ml. Elke dag moet u een verse infusie bereiden.
 • Een externe remedie wordt bereid uit 15 ml aloë-sap, 1 el. Ik. Zelfgemaakte room, 20 druppels duindoorn- en klisolie, dezelfde hoeveelheid goudsbloemolie. Alle ingrediënten worden gemengd, 2-3 keer per dag in de nagelplaten gewreven.

Homeopathie

In veel gevallen, wanneer gebarsten nagels verschijnen, helpt homeopathie om het probleem het hoofd te bieden. We hebben het over specifieke, effectieve en veilige medicijnen die zowel door volwassenen als door kinderen mogen worden ingenomen. Het belangrijkste is om een goede homeopathische arts te vinden die de optimale remedie zal selecteren. De keuze kan gemaakt worden voor dergelijke homeopathische middelen:

 • Thuja oksidentalis - wordt voorgeschreven voor de behandeling van broze, afbrokkelende nagels, wanneer ze afbladderen, vervormen, enz. Het helpt ook bij nagelpsoriasis.
 • Sepia - gebruikt voor scheuren aan de zijkant van de vrije rand, evenals voor frequente bramen, geelheid, vervorming van de platen.
 • Acidum fluoricum - kan worden gebruikt als de nagels breken, bedekt raken met scheuren, groeven, lengtestrepen.
 • Alumina - helpt bij een droge huid en gebarsten gezwollen nagelplaten.
 • Antimonium krudum - zal helpen als de nagels bedekt zijn met scheuren, spleten, gezwellen, evenals met subunguale hyperkeratose.
 • Arsenicum-album - wordt voorgeschreven voor dunner worden en breekbaarheid van de platen.
 • Grafiet - helpt tegen vervorming, verdikking en scheuren.
 • Psorinum - gebruikt voor kwetsbaarheid en broosheid.

Als gebarsten nagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie, zijn remedies zoals Silicea terra, Argilla, Veronica officinalis gunstig. Pijnlijke scheuren worden geëlimineerd met behulp van Berberis vulgaris.

Doseringen van medicijnen zijn individueel en worden bepaald door een specialist in homeopathische richting.

Chirurgie

In sommige situaties, wanneer medicamenteuze behandeling niet het gewenste effect heeft, moet men zijn toevlucht nemen tot kardinale methoden - bijvoorbeeld om de nagelplaat te verwijderen. De procedure wordt op verschillende manieren uitgevoerd:

 • Bij de lasermethode wordt gebruik gemaakt van een laserstraal met een diameter kleiner dan 1 mm. De straal verwijdert tegelijkertijd zowel de aangetaste nagel als de schimmelpathogeen, heeft een zacht effect, voorkomt herhaling van mycose.
 • Chirurgische ingreep wordt meestal gebruikt als de ziekte vergevorderd is: de chirurg scheidt de plaat van de basis met een scalpel en verwijdert deze, waarna hij de wond spoelt met een antibacterieel middel. De patiënt kan vrijwel direct na de ingreep naar huis.
 • Chemische verwijdering omvat het gebruik van een speciale tape en een chemisch zalfreagens. De tape met zalf wordt ongeveer vier dagen op de aangetaste nagel gehouden, waarna deze samen met de verweekte plaat wordt verwijderd.
 • De radiogolfmethode is een soort "verdamping" van de aangetaste nagelgebieden. De procedure wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, zodat patiënten de sessie zonder veel ongemak doorstaan en de tweede dag na de ingreep met hun normale dagelijkse activiteiten kunnen beginnen.

Het voorkomen

Gebarsten nagels zijn niet alleen lelijk, ze duiden op ernstige gezondheidsproblemen in het lichaam. Om dit probleem te voorkomen, moet u uw nagels goed verzorgen en voeden en hydrateren - niet alleen uw vingers, maar het hele lichaam. Om dit te doen, volstaat het om relatief eenvoudige preventieve aanbevelingen te volgen.

 • Maak het huis niet schoon of was de afwas niet zonder eerst rubberen handschoenen te dragen. Wat de voeten betreft, moet u de kwaliteit en netheid van de schoenen van binnenuit bewaken: de schoenen mogen niet stijgen, ze moeten fris en schoon zijn, zonder onaangename geuren, vocht en vuil.
 • Je kunt je nagels niet bijten en plukken, probeer enkele defecten te corrigeren - bijvoorbeeld ingroei: dit moet door een specialist worden gedaan.
 • Het is belangrijk om de regels voor persoonlijke hygiëne in acht te nemen, regelmatig uw handen en voeten te wassen en de ontwikkeling van een schimmelinfectie te voorkomen.
 • Manicures en pedicures mogen alleen worden gedaan door specialisten in bewezen salons.
 • Je moet goed eten, voldoende drinken gedurende de dag, een gezonde levensstijl leiden. Het dieet moet voor ongeveer 70% uit groenten, fruit en groenten bestaan.

De vermelde aanbevelingen zijn eenvoudig, maar ze helpen de gezondheid, kracht en het mooie uiterlijk van de nagelplaten te behouden.

Prognose

Als u tijdig een adequate behandeling toepast, geselecteerd rekening houdend met de oorzaak van het probleem, heeft een barst in de nagel een gunstige prognose. Indien onbehandeld, kan de scheur gecompliceerder worden: er verschijnen bijvoorbeeld vaak ontstekingshaarden, de plaat is vervormd, de infectie komt samen en verspreidt zich. Tijdige maatregelen helpen problemen te voorkomen en de gezondheid van handen en voeten te behouden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.