Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Prenatale diagnose van aangeboren aandoeningen

Medical expert of the article

Verloskundige-gynaecoloog, vruchtbaarheidsspecialist
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 31.05.2018

Prenatale diagnose is de meest effectieve methode om aangeboren aandoeningen te voorkomen. Het maakt het in veel gevallen ondubbelzinnig mogelijk om het probleem van mogelijke schade aan de foetus en de daaropvolgende zwangerschapsafbreking op te lossen.

Het uitvoeren van prenatale diagnostiek in I trimester van de zwangerschap het bepalen van de volgende biochemische merkers: PAPP-A en vrij β-subeenheid van hCG (β-hCG) - 8-ste tot 13e week van de zwangerschap en vervolgens - echografie foetale nuchal met 11- tot de 13e week. Dit algoritme - de meest effectieve screeningssysteem hoofdzakelijk voor Down-syndroom en andere chromosomale afwijkingen (Edwards syndroom van Klinefelter, Turner et al.), Waardoor ze ongeveer 90% vals positieve resultaten te detecteren met een frequentie van 5%.

Naast de detectie van chromosomale afwijkingen, maakt de gecombineerde bepaling van deze biochemische markers het mogelijk om het risico te bepalen van het hebben van een aantal morfologische defecten van de foetus en obstetrische complicaties.

De limiet van risico wordt beschouwd als een waarschijnlijkheid van 1: 540 (dat wil zeggen, niet hoger dan het gemiddelde in de populatie).

De studie van biochemische markers tijdens het tweede trimester van de zwangerschap (14-18 weken) maakt het mogelijk om het risico op de aanwezigheid van de volgende aandoeningen te beoordelen:

  • chromosoomafwijkingen bij de foetus (syndroom van Down, syndroom van Edwards, enz.);
  • defecten van de neurale buis en de buikwand van de foetus;
  • obstetrische complicaties in het III-trimester van de zwangerschap.

Het risico op een kind met het syndroom van Down hangt af van de leeftijd van de zwangere vrouw en is 1: 380 voor vrouwen ouder dan 35 jaar, en 1: 100 voor 40 jaar. Defecten van de neurale buis - de meest voorkomende morfologische stoornissen, gedetecteerd bij 0,3-3 van de 1000 pasgeborenen.

De mogelijkheid van prenatale detectie van het syndroom van Down en neurale buisdefecten is gebaseerd op de relatie tussen veranderingen in de concentratie van een aantal biochemische markers in het bloed van zwangere vrouwen en de aanwezigheid van congenitale misvormingen.

Prenatale diagnose in het tweede trimester van de zwangerschap is gebaseerd op het gebruik van een drievoudige of quadro-test.

De drievoudige test omvat de bepaling van de concentratie van AFP in het bloed, de vrije β-subeenheid van het choriongonadotropine en het vrije oestriol. De optimale tijd voor screening is 16-18 weken. De effectiviteit van het identificeren van het syndroom van Down met het gebruik van deze markers is ongeveer 69% (de incidentie van fout-positieve resultaten is 9,3%).

Quad-proef - de meest voorkomende en algemeen aanvaarde huidige werkwijze voor prenatale screening op Down-syndroom en trisomie 18. Het gaat bepalen van de concentratie in het bloed van zwangere AFP vrij estriol, inhibine A en humaan chorion gonadotropine. De test wordt uitgevoerd tussen 15 en 22 weken zwangerschap. De effectiviteit van de quad-test voor het syndroom van Down is 76% (de incidentie van fout-positieve resultaten is 6,2%).

Congenitale misvormingen van de foetus te identificeren in de I-II trimester van de zwangerschap met de geïntegreerde proef (tweestaps prenatale screening op Down-syndroom en andere chromosomale afwijkingen, alsmede neurale buisdefecten). De eerste trap optimaal bij de 12e week van de zwangerschap uitgevoerd (tussen 10 en 13 weken), omvat het bepalen van de concentratie van PAPP-A, β-humaan choriongonadotrofine bij zwangere bloed en echografie. De tweede fase wordt 3-4 weken na de eerste uitgevoerd en omvat een studie van de concentratie van AFP, vrij estriol en choriongonadotrofine in het bloed van een zwangere vrouw. Met positieve resultaten van screening krijgt de zwangere vrouw extra echografie en in sommige gevallen een vruchtwaterpunctie.

Het gebruik van de integrale test is gebaseerd op het feit dat de I-trimestermerkers niet correleren met de markers van het II-trimester, daarom is het mogelijk het risico voor twee trimesters onafhankelijk te berekenen. De gevoeligheid van de integrale test bereikt 85%.

Het referentieniveau van markers (PAPP-A, AFP, β-CG, gratis estriol) kan variëren in verschillende populaties en etnische populaties en is afhankelijk van de determinatiemethode. In dit opzicht worden individuele niveaus van markers bij zwangere vrouwen beoordeeld met behulp van de indicator MOM (Multiple of Median). Deze indicator is de verhouding tussen de individuele waarde van de marker en de mediaan van de overeenkomstige referentieserie die voor een bepaalde populatie is vastgesteld. De referentiewaarden van serummarkers voor elke drachtperiode zijn MoM-waarden van 0,5 tot 2.

Op een grote statistische basis werd gevonden dat, met het syndroom van Down, het gemiddelde AFP-niveau 0.7MoM is, XG 2MoM is, oestriol 0.75MoM. Bij het Edwards-syndroom is het niveau van AFP, choriongonadotrofine en oestriol 0,7 MoM. Bij het beschouwen van de verdelingskrommen van de waarden van de hoofdmarkeringen, is er een groot overlappingsgebied van de norm en de pathologie, waardoor niet één indicator voor screening kan worden gebruikt, dus een compleet complex van markeringen is nodig.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.