Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn in de nek

Medical expert of the article

Chirurg, oncosurgeon
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 31.05.2018

Een typisch pijnsyndroom in reumatologie en traumatologie is pijn in de nek. Ongeveer 30% van de bevolking van ontwikkelde landen heeft chronische nekpijn, het aantal van dergelijke patiënten is de afgelopen jaren gestaag toegenomen en er wordt enorm veel geld besteed aan behandeling en revalidatie.

Pijn in de nek, minstens één keer in een mensenleven, wordt door meer dan 80% van mensen van verschillende leeftijden ervaren (vaker van 30 tot 60 jaar). 90% van de patiënten die eerst pijn in de nek hadden gevoeld, hebben geen medisch toezicht nodig. Bij patiënten die voor de eerste keer lumbale pijnen hebben, wordt 40-50% binnen 1 week behandeld, 50-80% binnen 1 maand en 92% binnen 2 maanden. Slechts 2-10% van de patiënten met lage rugpijn neemt serieuzere vormen aan.

De manier van leven is van groot belang bij de ontwikkeling van het pijnsyndroom in de nek.

Kleine verwondingen tijdens het werken en sporten worden de belangrijkste oorzaak van nekpijn, maar in deze gevallen gaat de pijn vanzelf over of na de toediening van lokale (systemische) pijnstillers.

Onderzoek van de nek. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan de algemene positie van de nek en aan de pijn van zijn benige formaties. Het is belangrijk om de mobiliteit van de cervicale wervelkolom te onderzoeken: flexie en extensie (meestal atlantooktsipitalnom splitsing), rotatie (atlantoaxiale gezamenlijke) en laterale flexie (afhankelijk van de cervicale wervelkolom als geheel). Rotatie is meestal verstoord. Onderzoek van de bovenste ledematen wordt uitgevoerd om daarin een spierzwakte te onthullen, afhankelijk van de laesie van de zenuwwortels [schouderbuigen - C5; Elleboog buigen - C5-6; Uitbreiding van de elleboog - C6-7; polsverlenging - C6-7, polsflexie - C7-8, de hand in een vuist knijpen en spreiden (terugtrekken van de vinger met weerstand) - Th1. Reflexen worden bestudeerd: van de biceps - C5-6, van de wreef - C5-b; met triceps - C7. In geval van verdenking van compressie van het ruggenmerg, is het noodzakelijk om de onderste ledematen te onderzoeken om de bijbehorende symptomen te identificeren).

De belangrijkste oorzaken van nekpijn:

Krampachtige torticollis. Bij een volwassene kunnen spastische torticollis plotseling voorkomen. Er is een scherpe pijn in de nek, deze wordt gefixeerd in een bepaalde positie, die wordt veroorzaakt door een spasme van de trapezius of sternocleamus-mastoïde spier. Meestal gaat deze toestand vanzelf over, maar verlichting kan warmte, zorgvuldige manipulatie van de nek, het dragen van een harde boord, spierverslappers en analgesie veroorzaken.

Babes baby's. Deze aandoening is het gevolg van schade tijdens de bevalling van de sternocleidomastoide spier. Bij jonge kinderen van 6 maanden tot 3 jaar, manifesteert de ziekte zich door het feit dat het hoofd opzij is gekanteld (aan de aangedane zijde van het oor is het dicht bij de schouder). Aan de aangedane zijde vertraagt de groei van het gezicht, waardoor er enige asymmetrie van het gezicht is. In de vroege stadia van de getroffen spier wordt een tumorachtige formatie gevonden. Als deze tekenen redelijk stabiel zijn, kunnen fysiotherapeutische procedures gericht op het verlengen van de aangedane spier effectief blijken te zijn. Wanneer het op een later tijdstip wordt behandeld, wordt de spier aan het onderste uiteinde ontleed (verdeeld).

Waarom doet de nek pijn?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Wat moeten we onderzoeken?


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.