Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn in de linker nier

Medical expert of the article

Orthopedist, onkoortoped, traumatoloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 09.06.2019

Het is vrij moeilijk om pijn in de linker nier te diagnosticeren, omdat het gemakkelijk kan worden verward met pijn die ontstaat in de dikke darm of milt aan de linkerkant van het lichaam.

Kidney heeft een zeer belangrijke en noodzakelijke functie in het menselijk lichaam: de vorming van urine. Dit proces vindt plaats in drie fasen: ten eerste werken de nieren in de filtratiemodus, vervolgens vindt de reabsorptiewachtrij plaats en tenslotte wordt de urinevormingsprocedure voltooid door secretie. Als er ziekten optreden, is de activiteit van deze belangrijke organen verstoord, waardoor een persoon pijn in de nieren ervaart.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Oorzaken

Pijn in de linker nier kan het gevolg zijn van chronische ontstekingsziekten, bijvoorbeeld:

 • pyelonefritis (ontsteking van het nierbekken). De ziekte wordt gekenmerkt door een kleine, drukkende pijn die optreedt aan de linker- of rechterkant. Vaak is pijn aan beide zijden van het lichaam te voelen;
 • kanker van de linker nier is een vrij ernstige, polietiologische ziekte die zich ontwikkelt als gevolg van chemische, hormonale, straling, immunologische, erfelijke en andere effecten en veroorzaakt pijn in de linker nier. Een kankergezwel van de nier kan kwaadaardig en goedaardige van aard zijn, primair of secundair zijn, dat wil zeggen, onafhankelijk zijn of zich verspreiden naar de nier van het zieke orgaan ernaast;
 • nephroptosis (weglating) van de linker nier - overmatige beweeglijkheid van het orgel. Normaal gesproken is de rand van de mobiliteit van de nieren gelijk aan een paar centimeter. Maar het gebeurt dat de patiënt drastisch gewicht verliest (meestal zijn dit jonge meisjes die een slank figuur willen) en het lichaam heeft geen tijd om op zijn plaats te komen, vandaar de nephroptosis. Het is gemakkelijk om dit onplezierige moment te diagnosticeren, het volstaat om alleen een arts te raadplegen die alleen een mening kan geven door naar de patiënt te kijken (meestal hebben mensen met nefroptose een bleke teint en onderscheiden ze zich door overmatige dunheid). Om de aanwezigheid van de ziekte te bevestigen, worden ultrasone diagnostiek, tomografie en urografie uitgevoerd;
 • urolithiasis is een andere reden waardoor pijn ontstaat in de linker nier. De ziekte kan bij een persoon van absoluut elke leeftijd voorkomen en is de vorming van stenen in de organen van de urinewegen, inclusief de nieren. Steenvorming vindt plaats als gevolg van onjuist metabolisme in het lichaam. De ontwikkeling van de ziekte heeft de klimatologische omstandigheden waarin een persoon leeft; vitamine-tekort; botziekten, verwondingen; gebrek aan ultraviolette stralen; geografische factor; aandoeningen van het urogenitaal stelsel en nieren, in het bijzonder; krachtige uitdroging; chronische ziekten van de darm en maag;
 • adenoom en fibroom gerelateerd aan goedaardige tumoren van de linker nier;
 • linkernier hydronefrose - een ziekte die optreedt op een moment dat de permeabiliteit van het bekken-ureterisch segment is verminderd. Urine is slecht uit het nierbekken te wijten aan de uitbreiding van het abdominale systeem.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Symptomen

De belangrijkste symptomen van ontstekingsprocessen die pijn in de linker nier veroorzaken zijn:

 • pijn in de onderrug, onderbuik of linkerkant;
 • misselijkheid, braken;
 • pijn bij aanraking;
 • frequent urineren;
 • rillingen;
 • hoge koorts

trusted-source[12], [13]

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling

Pijn in de linker nier kan ook optreden als gevolg van ziekten van de nieren zelf. Dit wordt aangetoond door symptomen zoals een brandend gevoel wanneer de blaas leeg is, modderig of urine met bloed, zand in de urine, afname van het volume van de dagelijkse urine, rugpijn, nier, enz. Het is dringend nodig om een uroloog te raadplegen!


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.