^

Gezondheid

A
A
A

Identificatie-aandoening en transseksualiteit: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De ineenstorting van seksuele identificatie is een toestand van aanhoudende identificatie met het andere geslacht, waarin mensen geloven dat ze het slachtoffer zijn van biologische fouten en zwaar gevangen zitten in een lichaam dat onverenigbaar is met hun subjectieve perceptie van seks. Mensen met zeer uitgesproken vormen van seksuele zelf-identificatie stoornis worden transseksuelen genoemd.

Eigenlijk is seksuele identificatie een subjectief gevoel om bij welk geslacht dan ook te horen, d.w.z. Het besef dat "ik ben een man" of "ik ben een vrouw". Seksuele identificatie is een intern gevoel van mannelijkheid of vrouwelijkheid. De genderrol is een objectieve, externe manifestatie van het feit dat een persoon een man, een vrouw of een biseksueel is. In dit geval spreekt en gedraagt iemand zich zodanig dat hij anderen of zichzelf laat zien hoeveel hij een man of een vrouw is. Bij de meeste mensen vallen seksuele identiteit en rol samen. In de wanorde van seksuele identiteit is er echter een zekere mate van inconsistentie tussen het anatomische geslacht en de seksuele identiteit. Deze discrepantie wordt door transseksuelen doorgaans als complex, moeilijk, verontrustend en langdurig gevoeld. De naam van deze aandoening "stoornis" wordt geassocieerd met de vaak veroorzaakte angst, deze term moet niet oppervlakkig worden geïnterpreteerd. Het doel van de behandeling is om de patiënt te helpen zich aan te passen, in plaats van hem te proberen af te raden van de seksuele identificatie.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

De oorzaak en pathofysiologie van de stoornis van identificatie en transseksualiteit

Hoewel biologische factoren, zoals genetische component en prenatale hormonen, voornamelijk bepalen genderidentiteit, maar de vorming van een zelfverzekerde, consistente genderidentiteit en gender rol wordt beïnvloed door sociale factoren, zoals de aard van de emotionele band tussen de ouders en de relatie van elke ouder met een kind .

Wanneer het geslacht van de opleiding en gemengd (dat wil zeggen, in het geval van de genitaliën van beide geslachten of genetische syndromen die het uiterlijk van de genitaliën, zoals androgeenongevoeligheid schenden), kinderen kunnen onzeker zijn over hun genderidentiteit en de rol, hoewel de mate van belangrijkheid van externe factoren blijven controversieel. Echter, als de aanwijzing van geslacht en opleiding zijn eenduidig, zelfs de aanwezigheid van de genitaliën van beide geslachten niet de seksuele identiteit van het kind schenden. Transseksuele genderidentiteit problemen verschijnen meestal in de vroege jeugd. Echter, de meerderheid van de kinderen die problemen hebben met seksuele identiteit, transseksualiteit op volwassen leeftijd niet te ontwikkelen.

Problemen met seksuele identificatie bij kinderen beginnen meestal op de leeftijd van ongeveer 2 jaar. Bij sommige mensen verschijnt de seksuele identiteitsstoornis echter pas in de adolescentie. Kinderen die problemen hebben met seksuele identificatie geven vaak de voorkeur aan kleding van het andere geslacht, staan erop dat ze van een ander geslacht zijn, willen duidelijk en constant deelnemen aan games en activiteiten die kenmerkend zijn voor het andere geslacht en hebben een negatieve houding ten opzichte van hun seksuele organen. Een klein meisje kan bijvoorbeeld volhouden dat haar penis zal groeien en dat ze een jongen zal worden, ze kan plassen als ze rechtop staat. Een jongen kan plassen en wil af van de penis en testikels. Bij de meeste kinderen wordt deze aandoening niet gediagnosticeerd tot de leeftijd van 6-9 jaar - de leeftijd waarop de aandoening al chronisch wordt.

Diagnose van de stoornis van identificatie en transseksualiteit

Voor de diagnose van kinderen is het noodzakelijk om zowel een identificatie met het andere geslacht (de wens om van een ander geslacht te zijn of de overtuiging dat zij tot het andere geslacht behoren), en gevoelens van ongemak vanwege hun geslacht of een significante discrepantie met hun genderrol te hebben. Identificatie met het andere geslacht mag geen wens zijn om culturele voordelen van het andere geslacht te verkrijgen. Bijvoorbeeld, een jongen die zegt dat hij een meisje wil zijn om de speciale aandacht te krijgen die aan een jongere zuster wordt gegeven, heeft waarschijnlijk geen seksuele identiteitsstoornis. Gedrag dat samenhangt met de rol van het geslacht wordt verklaard door een continuüm van traditionele mannelijkheid of vrouwelijkheid, met toenemende culturele druk op mensen die niet overeenstemmen met de traditionele dichotomie van mannen en vrouwen. De westerse cultuur is toleranter wanneer kleine meisjes zich gedragen als boefjes (meestal niet beschouwd als een seksuele identiteitsstoornis) dan als verwijfd, verwijfd gedrag bij jongens. Veel jongens in rollenspellen spelen meisjes of moeders, waaronder het proberen op kleding van moeders of zussen. Meestal maakt dit gedrag deel uit van de normale ontwikkeling. Alleen in extreme gevallen blijft dit gedrag en de wens om een persoon van het andere geslacht te zijn die ermee samenhangt, bestaan. De meeste jongens met een seksuele identiteitsstoornis in de kindertijd hebben deze aandoening niet op volwassen leeftijd, maar velen zijn homoseksueel of biseksueel.

Diagnose bij volwassenen is gericht op het bepalen of er sprake is van een duidelijk leed of overduidelijke overtreding op de sociale, professionele of andere belangrijke gebieden van functioneren. Gedrag, kenmerkend voor het andere geslacht, zoals kleden in de kleren van het andere geslacht, mag geen behandeling vereist, als er geen angst of storingen begeleidende psychologische of als een persoon de fysische eigenschappen van beide seksen (dwz, congenitale adrenale hyperplasie, genitaliën van beide geslacht en een syndroom van ongevoeligheid voor androgenen).

Zelden zijn er gevallen waarin transseksualiteit wordt geassocieerd met de aanwezigheid van genitaliën van beide geslachten of genetische afwijkingen (bijv. Turner- of Kleinfelter-syndromen). De meeste transseksuelen die behandeling nodig hebben, zijn mannen die de vrouwelijke genderidentiteit aannemen en met afkeer verband houden met hun geslachtsdelen en tekenen van mannelijkheid. Ze zoeken hulp, vooral niet om psychologische hulp te krijgen, maar om hormonen te verkrijgen en een chirurgische operatie aan de geslachtsorganen, die hun uiterlijk dichter bij hun genderidentiteit zal brengen. De combinatie van psychotherapie, hormoontoediening en geslachtsveranderende chirurgie geneest patiënten vaak.

Transseksualiteit "van man naar vrouw" verschijnt vaak voor het eerst in de vroege jeugd om deel te nemen in games meisjes, fantasieën van steeds een vrouw, het vermijden van de macht en strijden games, nood aan de lichamelijke veranderingen in de puberteit, vaak met de eisen in de adolescentie vrouwelijker fysische behandeling . Veel transseksuelen accepteren op overtuigende wijze een publieke vrouwelijke rol. Sommigen van hen krijgen tevredenheid na verwerven verwijfd uiterlijk en documenten, waaruit bleek dat ze behoren tot het vrouwelijke geslacht (bijvoorbeeld het recht om een voertuig te besturen) die hen helpt om te werken en te leven in de samenleving als een vrouw te ontvangen. Anderen ervaren problemen, zoals depressie en zelfmoordgedrag. De kans op een stabielere inrichting kan worden verhoogd ontvangst gematigde doses feminizing hormonen (bijvoorbeeld, ethynyl estradiol 0,1 mg 1 maal per dag), en andere vrouwelijker elektrolyse behandeling. Veel transseksuelen vereisen een operatie voor geslachtsverandering. De beslissing over een chirurgische ingreep veroorzaakt vaak aanzienlijke sociale problemen bij de patiënt. Prospectieve studies hebben aangetoond dat een operatie op de geslachtsdelen te helpen geselecteerde transseksuelen leven gelukkiger en productiever, en dit geldt voor een zeer gemotiveerde, goed gediagnosticeerd en behandeld transseksuelen die 1 of 2 jaar ervaring in het echte leven als het andere geslacht had voltooid. Vóór de operatie hebben patiënten meestal behoefte aan ondersteuning bij het positioneren in de samenleving, inclusief gesticulatie en gebaren. Gewoonlijk helpt het om deel te nemen aan de respectieve steungroepen die beschikbaar zijn in de meeste grote steden.

Transseksualiteit "van vrouw tot man" wordt steeds meer overwogen in de medische en psychiatrische praktijk als vatbaar voor behandeling. Patiënten hebben aanvankelijk een mastectomie nodig, gevolgd door hysterectomie en ovariëctomie. Androgene hormonen (bijvoorbeeld testosteron esterizirovanny in een dosis van 300-400 mg intramusculair of transdermaal equivalente doses androgenen of gel) continu veranderende aangeduid spraakoproep verdeling van onderhuids vet en spieren huid mannelijk model haargroei op het gezicht en lichaam . Patiënten kunnen aandringen op de vorming van een kunstmatige fallus (neofallus) van de huid getransplanteerd van de onderarm (phalloplasty) of micropenis creatie van vetweefsel afkomstig van de clitoris, overdreven onder invloed van testosteron. Operatieve behandeling kan sommige patiënten helpen om zich beter aan te passen en voldoening uit het leven te ontvangen. Als transseksueel "man naar vrouw", moeten deze patiënten te voldoen aan de criteria van de International Association of tender dysforie Harry Benjamin en wonen in mannelijke rolpatronen niet minder dan 1 jaar. Anatomische resultaten van chirurgische procedures om neofallus meestal minder bevredigend dan de operatie om een vagina transseksuelen te creëren "van man tot vrouw." Complicaties worden vaak waargenomen, vooral met procedures voor het verlengen van de urethra in de neo-fallus.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.