^

Gezondheid

A
A
A

Hoe het niveau van dopamine te verhogen?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Hoe het niveau van dopamine te verhogen is een urgent probleem voor mensen die lijden aan depressie, slecht humeur en depressie. Laten we eens kijken naar wat dopamine is en hoe het kan worden verbeterd.

Ieder van ons had dagen waarin de stemming laag is, er geen behoefte is om met anderen te communiceren en er zijn pessimistische visies op de toekomst. De reden voor deze aandoening is een tekort aan het dopamine hormoon. Dopamine kan, zoals een aantal andere hormonen, worden gereguleerd. Dat is nu, is er elke kans om een slecht humeur te overwinnen.

Dopamine is een stof die verantwoordelijk is voor de psycho-emotionele toestand, dat wil zeggen, de gemoedstoestand. Het hormoon ondersteunt de hersen- en hartfuncties, stelt u in staat om het gewicht te beheersen, maar het belangrijkste is - is verantwoordelijk voor het niveau van efficiëntie. Zonder het hormoon geluk zou het lichaam in voortdurende depressie en vermoeidheid zijn en alle mensen leden aan overgewicht.

trusted-source[1], [2]

Symptomen van een laag dopaminegehalte

Symptomen van een laag dopamine-gehalte leiden tot ernstige gevolgen. Gebrek aan dit hormoon is de oorzaak van negatieve manifestaties, zowel op de psycho-emotionele toestand van het lichaam als op de lichamelijke gezondheid. De belangrijkste symptomen van een laag dopamine manifesteren zich als:

 • Obesitas en metabole problemen. 
 • Depressie, apathie, prikkelbaarheid. 
 • Anhedonie, diabetes. 
 • Stoornissen in het werk van het cardiovasculaire systeem. 
 • Pathologische agressiviteit. 
 • Ziekte van Parkinson en dyskinesie. 
 • Chronische vermoeidheid en hallucinaties. 
 • Verminderd seksueel verlangen. 
 • Giperkinesia en dementie.

Gebrek aan dopamine leidt tot zeer ernstige gevolgen die van invloed zijn op de kwaliteit van leven, zowel bij de patiënt als bij anderen. Maar het gebrek aan dopamine kan altijd worden opgevuld, het belangrijkste op tijd om te reageren op de gemanifesteerde symptomen.

Met wie kun je contact opnemen?

Hoe het dopamine-gehalte met andere middelen te verhogen?

Hoe het niveau van dopamine op alternatieve manieren kan worden verhoogd, is een urgent probleem voor mensen die lijden aan een tekort aan dit hormoon. Laten we eens kijken hoe dopamine op alternatieve manieren kan worden verhoogd, waardoor geneesmiddelen de toename van het hormoon geluk blijvend beïnvloeden.

 1. Producten met tyrosine synthetiseren het plezierhormoon, dat wil zeggen dopamine. Dergelijke producten zijn onder meer wat fruit en sommige groenten (bieten en groentesalades met paardenbloem en brandnetels), zeevruchten, voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, groene thee en ginseng.
 2. Regelmatige lichaamsbeweging is de sleutel tot het handhaven van dopamine op een normaal niveau. Lichamelijke activiteit is de sleutel tot goed humeur, een goede gezondheid en een mooi, slank lichaam. Bovendien stimuleren sport de productie van niet alleen dopamine, maar ook serotonine. Daarom, als je gekweld wordt door melancholie, ga je hardlopen, fiets je of maak je gewoon een wandeling.
 3. Het hebben van seks, dat wil zeggen, fysieke intimiteit tussen een man en een vrouw is een ander alternatief dat het niveau van dopamine verhoogt. Regelmatige affiniteit is een belofte van goed humeur, een goede gezondheid en zelfvertrouwen.
 4. Naast fysieke nabijheid, wordt de ontwikkeling van het hormoon dopamine beïnvloed door liefde en genegenheid. De staat van liefde, vooral als dit gevoel ervoor zorgt dat het hart vaker klopt, vult het leven met emoties en aangename indrukken. Dat wil zeggen, verliefd worden is een geweldige kans om het niveau van dopamine te verhogen en voor de gezondheid te zorgen.

Als u zich aan alle bovenstaande regels houdt, maar de symptomen van het ontbreken van dopamine niet verdwijnen, is het mogelijk om een hormoon te ontwikkelen met een van de volgende factoren:

 • Roken, alcohol en drugs zijn de ergste vijanden van het menselijk lichaam. Ze blokkeren simpelweg de normale productie van dopamine en creëren een verkeerde indruk van tevredenheid, die zeer snel overgaat. Het is vanwege deze sensatie dat slechte gewoonten verslavend en volledig afhankelijk zijn.
 • Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigde vetten zijn een andere reden voor lage dopamine. Bovendien beïnvloeden dergelijke producten het werk van het cardiovasculaire systeem nadelig en leiden tot verstopping van de slagaders en aders. Dit geldt ook voor voedingsmiddelen met veel suiker.
 • Regelmatige consumptie van koffie vertraagt de productie van dopamine. Koffie verhoogt de aanmaak van serotonine, maar cafeïne, dat zich in de drank bevindt, vermindert de hoeveelheid dopamine.

Overtollig dopamine is de oorzaak van bloedcoagulatie en humeurensprongen. Het normale niveau van het hormoon geluk beïnvloedt gunstig het werk van de nieren, algehele welzijn en emotionele toestand.

Producten die het niveau van dopamine verhogen

Kennis van producten die het dopaminegehalte verhogen, kan een dieet vormen dat op een hoog niveau het welzijn en de stemming in stand houdt. Producten die het hormoon geluk stimuleren - dit is de gemakkelijkste en meest heerlijke manier om de emotionele toestand op te vrolijken en te verbeteren. Voor de productie van dopamine zijn producten met een hoog tyrosinegehalte verantwoordelijk. Dus, de producten die verantwoordelijk zijn voor het niveau van dopamine in het lichaam:

 • Zeevruchten - omega-3 vetzuren, die rijk zijn aan zeevruchten, zijn direct gerelateerd aan de productie van dopamine.
 • Eieren - zijn van bijzondere waarde, omdat ze een hoge hoeveelheid tyrosine bevatten.
 • Rode biet - de groente werkt op het lichaam als antidepressivum, bevat betaïne en dopamine.
 • Boerenkool (kool) - helpt het lichaam om dopamine te produceren en bevat foliumzuur.
 • Appels - voorkom de degeneratie van zenuwcellen en verhoog het niveau van het hormoon geluk.
 • Bananen - deze vrucht bevat het aminozuur tyrosine, dat dopamine synthetiseert. Ondanks de hoge calorische waarde van bananen, verhogen ze de gemoedstoestand en verbeteren ze de emotionele toestand, bestrijden ze depressies.
 • Aardbeien zijn nog een vrucht met een hoog tyrosinegehalte.
 • Groene thee is een gezonde drank die het hele lichaam gunstig beïnvloedt, het cardiovasculaire systeem stimuleert en de productie van dopamine versnelt.

Geneesmiddelen die het niveau van dopamine verhogen

Geneesmiddelen die de hoeveelheid dopamine verhogen - dit is een uitstekend hulpmiddel voor mensen die lijden aan lage niveaus van het hormoon geluk. In de regel dienen voedingssupplementen die veilig zijn voor het menselijk lichaam als geneesmiddelen die het niveau van dopamine verhogen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste medicijnen die het dopaminegehalte in het lichaam verhogen.

 • Fenylalanine is een aminozuur dat tyrosine omzet en het synthetiseert tot dopamine.
 • Tyrosine is een stof die in veel producten voorkomt. Het belangrijkste effect van tyrosine is dat het dopamine wordt. Dus de bereiding van tyrosine wordt gesynthetiseerd uit fenylalanine en verandert in een hormoon van geluk.
 • Ginkgo bilobate is een kruidenpreparaat, verbetert de zuurstoftoevoer naar de hersenen en zorgt voor een normale bloedtoevoer. Het medicijn verhoogt het niveau van dopamine en bevordert de normale overdracht van zenuwimpulsen.

Heel vaak worden psychotherapeuten en neuropathologen voorgeschreven aan patiënten die lijden aan langdurige depressie van antidepressiva en geneesmiddelen die de hoeveelheid dopamine verhogen. Maar het juiste, gezondere dieet, regelmatige lichaamsbeweging is de beste manier om het niveau van dopamine te verhogen en de normale psycho-emotionele toestand te herstellen.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Kruiden die de hoeveelheid dopamine verhogen

Kruiden die de hoeveelheid dopamine verhogen - een middel voor alternatieve geneeskunde dat helpt om het normale lichaamswerk te herstellen en een emotionele achtergrond te creëren. Laten we eens kijken naar de kruiden die het meest worden gebruikt om dopamine-niveaus te verhogen.

 • Ginkgo bilobate is een plant met een complexe chemische samenstelling. Ginkgo bevat dopamine in zijn zuivere vorm, evenals asparagine, bilobetine, thymine, calcium, fosfor en andere stoffen.
 • Nettle - de plant heeft een stimulerend en stimulerend effect op het lichaam. Nettle wordt gebruikt om salades te maken. De brandnetel bevat een hoge hoeveelheid dopamine, het wordt met name gewaardeerd voor het verbeteren van de prestaties van het cardiovasculaire systeem en het stimuleren van granulatie van de aangetaste weefsels.
 • Paardebloem - heeft een diureticum, laxerend en verzachtend effect op het lichaam. Net als brandnetels, wordt paardenbloem aanbevolen om te gebruiken in salades of om gedroogde paardebloem te brouwen in thee of infusies om het niveau van dopamine te verhogen.
 • Ginseng is een plant die het geheugen en het gezichtsvermogen verbetert, het metabolismeproces normaliseert, de werking van het cardiovasculaire systeem verbetert. Maar het belangrijkste is dat ginseng een bron van dopamine is. Dagelijks gebruik van thee met ginseng is een uitstekende manier om de hele dag opgeladen te worden met energie en een positieve stemming.

Hoe het niveau van dopamine te verhogen? Een gezonde levensstijl, goede voeding en een positieve houding zijn de eenvoudigste regels die helpen de productie van het hormoon geluk te herstellen en de psycho-emotionele toestand te verbeteren. Verwerping van slechte gewoonten is een garantie dat depressie en nervositeit je niet zullen storen, omdat het niveau van dopamine normaal zal zijn.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.