^

Gezondheid

Gele afscheiding en jeuk bij vrouwen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 22.09.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De vagina van de vrouw is bedekt met gelaagd plaveiselepitheel, dat met behulp van een constant uitgescheiden geheim vochtig wordt gehouden, wat het beschermt tegen het binnendringen van ziekteverwekkers. De vaginale afscheiding is wit van kleur en heeft een neutrale geur. In de normale toestand beschermt de zure omgeving tegen de reproductie van pathogene bacteriën die in kleine hoeveelheden in de microflora aanwezig zijn en voorkomt het hun penetratie in de diepe lagen van de wanden. Een verandering in de kleur van de afscheiding, het verschijnen van een onaangename geur, jeuk duidt op schendingen in het genitale gebied.

Oorzaken gele afscheiding en jeuk

Het verschijnen van overvloedige gele afscheiding is een signaal om een arts te raadplegen, omdat dit tekenen zijn van een ontstekings-infectieus proces of een seksueel overdraagbare aandoening. Concreet kunnen de oorzaken liggen in infecties:

 • gonokokken; [1]
 • trichomonen; [2]
 • chlamydia; [3]
 • anderen.

Dergelijke manifestaties gaan gepaard met colpitis (ontsteking van de uitwendige geslachtsorganen),  [4]adnexitis (ontstekingsproces van de aanhangsels),  [5]allergieën, bacteriële vaginitis, cervicale erosie. [6]

Risicofactoren

Bijdragen aan de ontwikkeling van vaginale pathologieën promiscue geslachtsgemeenschap, onbeschermde seks, verminderde immuniteit (lokale hypothermie speelt hierbij een belangrijke rol), beriberi, verwondingen van de vaginale wanden, antibiotica, hormonale veranderingen, onjuiste intieme hygiëne. Risicofactoren zijn zelfs ziekten van het maagdarmkanaal, wat leidt tot dysbacteriose, zwangerschap, diabetes.

Pathogenese

Met een afname van de beschermende functies van het vaginale slijmvlies, neemt het aantal melkzuurbacteriën (Doderlein-sticks) af en verschijnen er leukocyten en pathogene microben in hun inhoud. Geleidelijk aan wordt de vaginale omgeving alkalisch, wat gunstig is voor verdere reproductie van micro-organismen.

Symptomen

Welke symptomen moeten waarschuwen en dienen als een signaal van problemen in het genitale gebied? De eerste tekenen kunnen het volgende omvatten:

 • gele afscheiding, geurloos en jeukend - mag nog niet spreken van een ziekte als ze verschijnen na de menstruatie, tijdens de periode van het baren of borstvoeding geven van een kind. De afwezigheid van geur en jeuk geeft tijd om je toestand te observeren en je niet al te veel zorgen te maken;
 • gele afscheiding, jeuk en verbranding - het gebruik van tampons, condooms en producten voor persoonlijke hygiëne van lage kwaliteit kan een allergie voor hen veroorzaken, die zich alleen door dergelijke symptomen manifesteert;
 • geelgroene afscheiding en jeuk zijn frequente metgezellen van genitale infecties en ontsteking van het slijmvlies van de vagina, eileiders en eierstokken, de aanwezigheid van leukocyten vlekken purulente afscheiding groen;
 • witgele afscheiding en jeuk - deze kleur zou heel goed de norm kunnen zijn in het midden van de menstruatiecyclus, zo niet voor jeuk. Het verschijnen van een onaangename geur is bovendien een duidelijke indicator van de aanwezigheid van een infectie;
 • overvloedige gele afscheiding en jeuk zijn inherent aan bacteriële vaginitis, en tijdens geslachtsgemeenschap is er ook pijn, verbranding; [7]
 • gele gestremde afscheiding en jeuk bij vrouwen - een acuut verloop van salpingitis, oophoritis, adnexitis kan zo'n karakter aan de vaginale afscheiding geven. Een andere reden is vaginale candidiasis, vergezeld van witte vlokken die de neiging hebben om geel te worden op linnen; [8]
 • gele vloeibare afscheiding en jeuk - de aanwezigheid van virussen manifesteert zich door een vloeibaar waterig geheim, maar de toevoeging van bacteriën maakt het geel;
 • gele afscheiding, jeuk, branderig gevoel en roodheid - zwelling van de vulva, branderig gevoel in het perineum, genitale gebied, pijn bij het plassen tegen de achtergrond van gele afscheiding duiden op een seksueel overdraagbare aandoening;
 • jeuk en gele afscheiding tijdens de zwangerschap - in de vroege stadia kan dit wijzen op een allergie voor producten voor dagelijkse hygiëne (intieme gel, maandverband). Gele afscheiding zonder pijn en jeuk, die geen andere onaangename gevoelens veroorzaakt, is heel acceptabel, omdat dit gebeurt als gevolg van een verandering in de samenstelling van hormonen.

Diagnostics gele afscheiding en jeuk

Een verandering in de kleur van de vaginale afscheiding is een signaal om contact op te nemen met een gynaecoloog, die, naast het verduidelijken van de anamnese, de vagina en de baarmoederhals op de gynaecologische stoel met behulp van een spiegel zal onderzoeken, een bimanueel onderzoek zal doen, een uitstrijkje zal nemen, culturele, cytologische culturen, bepalen de pH van de vaginale omgeving.

Andere tests kunnen nodig zijn (Gram-kleuring, Romanovsky-Giemsa-kleuring, aminetest), evenals urine- en bloedtesten. Van de instrumentele methoden is echografie het vaakst in trek.

Differentiële diagnose

Er zijn veel ziekten van het urogenitale gebied, gemanifesteerd door gele vaginale afscheiding. Er wordt onderscheid gemaakt tussen allergieën, ontstekingsziekten van de geslachtsorganen en seksueel overdraagbare aandoeningen:

 • gonorroe;
 • herpesvirusinfectie;
 • bacteriële vaginose;
 • vulvovaginale candidiasis;
 • mycoplasmose;
 • syfilis;
 • trachymoniasis;
 • chlamydia.

Behandeling gele afscheiding en jeuk

Bij de behandeling van ziekten van het genitale gebied worden farmaceutische preparaten met anti-aërobe werking, eubiotica die de microflora van de vaginale omgeving normaliseren, immunostimulantia, antiseptica en desinfecterende middelen gebruikt. Zowel algemene therapie als lokale therapie worden gebruikt - vaginale zalven, crèmes, tabletten, zetpillen, indien nodig, hygiëne van de vagina en uitwendige genitaliën (douchen). Tegelijkertijd worden bijkomende ziekten behandeld, omdat vaak inflammatoire en infectieuze pathologieën van de geslachtsorganen optreden tegen de achtergrond van gastritis, zweren, hormonale veranderingen, verzwakte immuniteit als gevolg van verkoudheid, SARS.

Medicijnen

Afhankelijk van de door het laboratorium bepaalde ziekteverwekker worden antibiotica voorgeschreven. Dus met mycoplasmose kan het ofloxacine zijn.

Ofloxacine is een fluorochinolon. Ongecompliceerde gonorroe vereist een enkele dosis van 400 mg, meer ernstige gevallen - tweemaal per dag, 2 tabletten, de duur van de kuur wordt bepaald door de arts. Het antibioticum is gecontra-indiceerd in geval van allergie voor de componenten, epilepsie, na traumatisch hersenletsel, ontsteking van de hersenen, beroertes. Niet bedoeld voor kinderen, adolescenten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Ofloxacine kan urticaria, koorts, tachycardie, hoofdpijn, duizeligheid, slaapstoornissen, misselijkheid, buikpijn en epigastrische pijn, convulsies, visusstoornissen, malaise, vermoeidheid veroorzaken.

Lomexin - effectief bij de behandeling van candidiasis, vulvovaginitis, colpitis, gemengde vaginale infecties. Antifungale softgels met breed spectrum. Het wordt 's nachts diep in de vagina geïnjecteerd in rugligging, terwijl een licht branderig gevoel kan worden gevoeld. Als de symptomen aanhouden, moet na 3 dagen opnieuw worden aangebracht. Als er een allergische reactie optreedt, stop dan met het gebruik. Niet gebruiken tijdens het dragen en voeden van het kind, kinderen.

Andere dan de genoemde bijwerkingen zijn onwaarschijnlijk.

Fluomizin - bestrijdt actief vulvitis, schimmelinfecties, gardnerella. Vaginale tabletten worden 's nachts diep in de vagina ingebracht terwijl u op uw rug ligt en uw benen buigt gedurende 6 dagen. Ze kunnen worden behandeld door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, maar zijn niet voorgeschreven voor kinderen. Kan vaginale droogheid, branderig gevoel, zwelling, jeuk veroorzaken. Gecontra-indiceerd bij zweren van het vaginale epitheel, overgevoeligheid voor de componenten van het geneesmiddel.

Gynoflor - herstelt de microflora van de vagina na medicamenteuze behandeling, elimineert vaginale dysbacteriose. Voor de behandeling wordt één tablet per dag voor het slapengaan (6-12 dagen) toegediend, ter preventie - 1 st. 1-2 keer per week.

Het medicijn heeft contra-indicaties voor kankerpatiënten, met endometriose, vaginale bloedingen van onbekende aard, gevoeligheid voor actieve stoffen of hulpstoffen, meisjes die de puberteit nog niet hebben bereikt.

Bijwerkingen zijn zeldzaam en komen tot uiting in lokale verbranding, warmtegevoel, zwelling, jeuk.

Dalacin - zetpillen, zalf - antibioticum. De dagelijkse norm is 100g in een kuur van 3 dagen. Niet van toepassing tijdens dracht en lactatie. Een bijwerking is mogelijk in de vorm van urticaria, uitslag.

Vitamines

Voor de gezondheid van het vrouwelijk geslachtsgebied spelen vitamines zoals A, C, E, D, groep B, vooral vitamine B6, een belangrijke rol. Het regelt het niveau van hormonen, normaliseert het metabolisme. Vrouwen moeten ervoor zorgen dat ze in voedsel aanwezig zijn en ze ook extra innemen, bij voorkeur als onderdeel van vitamine- en mineraalcomplexen.

Fysiotherapie behandeling

Voor gynaecologische aandoeningen die gele afscheiding veroorzaken, kan UHF worden gebruikt, bijvoorbeeld voor colpitis, UV-bestraling van de vulva, elektrolytcauterisatie (vaginitis), elektroforese, darsonvalisatie. Fysiotherapeutische behandeling wordt niet uitgevoerd voor kwaadaardige neoplasmata, systemische bloedziekten, graad III hypertensie, verhoogde temperatuur.

Alternatieve behandeling

Veel vrouwen wenden zich tot alternatieve behandelingen voor ontslag. Het bestaat voornamelijk uit het gebruik van kruiden die antiseptische, ontstekingsremmende, bacteriedodende werking hebben. Hiervoor is maretak geschikt (een eetlepel per glas kokend water), eikenschors (tinctuur), een afkooksel van sint-janskruid. Met hun hulp, evenals een oplossing van soda, kaliumpermanganaat, worden wassen en douchen uitgevoerd. Je kunt tampons gedrenkt in afkooksels van kruiden (kamille, calendula, salie, eucalyptusbladeren) doen.

Homeopathie

Homeopathische behandeling van diagnoses met vaginale afscheiding bestaat uit het gebruik van zetpillen bereid uit de essences van verschillende planten met een therapeutisch effect. Het principe van hun bereiding is om de grondstoffen een dag in 95% alcohol in een verhouding van 1: 2 te weken, olijfolie 6-8 uur gekookt in een waterbad (hetzelfde volume) toe te voegen en de ingrediënten te combineren met de basis (bijenwas, cacaoboter, lanoline). Een kaars wordt verkregen door in mallen te gieten.

Complicaties en gevolgen

Vaginale infecties hebben een negatieve invloed op de gezondheid van vrouwen, leiden tot chronische ontstekingsprocessen van de vrouwelijke geslachtsorganen, onvruchtbaarheid, neoplasmata, inclusief kwaadaardige, bemoeilijken het verloop van de zwangerschap, hebben een negatieve invloed op de intra-uteriene ontwikkeling van de foetus en leiden zelfs tot de dood ervan.

Het voorkomen

De lijst met preventieve maatregelen omvat het zorgen voor de netheid van uw lichaam, het gebruik van hoogwaardige hygiëneproducten, condooms en natuurlijk linnengoed. De sleutel tot seksuele gezondheid is een vaste partner. Speciale aandacht moet worden besteed aan baden, sauna's, om geen infectie op te lopen, niet te overkoelen. Het is ook belangrijk om op tijd met de behandeling van pathologieën te beginnen.

De organisatie van een gezonde levensstijl, goede voeding helpt de afweer van het lichaam te vergroten, is bestand tegen ontstekings- en infectieziekten.

Prognose

De prognose van vaginale aandoeningen van de geslachtsorganen is in de meeste gevallen gunstig als de therapie op tijd wordt gestart.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.