^

Gezondheid

A
A
A

Galactocele

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Galactocele is een van de problemen die kunnen optreden bij een zogende moeder of een vrouw tijdens de periode na de lactatie. Samen met hypogalactia, mastitis en stagnatie van melk is galactocele één van de leidende plaatsen in de incidentie van vrouwen in de lactatieperiode. Dit probleem doet zich bij veel vrouwen voor, maar het wordt niet zo vaak gediagnosticeerd. Soms wordt galactocele gedetecteerd, zelfs als er complicaties optreden. Daarom moet u van dit probleem op de hoogte zijn en dit van tevoren voorkomen.

trusted-source[1], [2]

Oorzaken galactocele

Galactocele - een goedaardige formatie, binnenin is bekleed met het epitheel van melkkanalen en bevat melk. In zijn structuur is de galactocele een cyste gevormd door een vergroot melkkanaal. Het ontwikkelt zich vaak bij vrouwen die actief borstvoeding geven, maar kan zich ook vormen tijdens de zwangerschap of enkele maanden na het stoppen met het geven van de maaltijd. Daarom is het nogal moeilijk om de exacte oorzaak van de galactocèle vast te stellen en elk geval moet afzonderlijk worden geanalyseerd.

De belangrijkste oorzaken van galactocele zijn gevarieerd en hangen af van de omstandigheden en de juistheid van de voeding. Als de lactemieperiode normaal is, zuigt de baby alle melk weg, of de melk wordt correct gedecanteerd door de vrouw, dan zouden er geen problemen ontstaan. Vaker komt galactocele voor bij vrouwen die problemen hebben gehad met het geven van borstvoeding van een andere soort - stagnerende melk, mastitis.

Galactocele kan worden gevormd als gevolg van verwondingen die littekens op de melkkanalen achterlaten en de uitstroom van melk verstoren. Ook kunnen obstakels voor de uitstroming van melk optreden na eerdere infectieuze processen, bijvoorbeeld na mastitis. Dan wordt ook het littekenweefsel van het kanaal gevormd. Soms, als er geen voor de hand liggende oorzaken van galactocèle zijn, hebben ze de neiging te geloven dat de uitstroom van melk wordt veroorzaakt door het ineenkrimpen van de melk zelf in het kanaal. Dit kan niet geassocieerd worden met een bepaalde factor, dus neigen ze naar de eigenaardigheden van de vetopslag van melk.

Gezien het feit dat galactocele gevormd niet alle vrouwen, een van de oorzaken of predisponerende factoren, natuurlijk, het is de slechte verzorging van de borst, verminderde voedingsproces, tepel scheuren, plotselinge hormonale veranderingen. Hormonen, vreemd genoeg, speelt een belangrijke rol bij de vorming van galactocele omdat hun onbalans veroorzaakt ontregeling van melk synthese en de release. Dat wil zeggen, er een overmatige synthese van melk, tezamen met de samentrekking van spiervezels wordt verstoord melk buis met een scherpe daling van de hormonen prolactine en oxytocine, waardoor galaktostazu en vervolgens galactocele.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7]

Pathogenese

Galactocele ontwikkelt zich niet van de ene dag op de andere, maar is een lang proces dat zich geleidelijk ontwikkelt en in omvang toeneemt.

De pathogenese van galactocele is niet zo eenvoudig. Onder invloed van de etiologische factor - trauma, infectie, hormonale onbalans - is het uitstroomproces van melk verstoord.

Dit is het belangrijkste startende pathogenetische mechanisme van galactocele ontwikkeling. Door de overtreding van de uitstroom van de secretie zet het ijzer uit en verzamelt de melk zich daarin. De wanden van de vergrote klier zijn het epitheel van het melkkanaal, dat is afgeplat. De afstand tussen de cellen van het epitheel in het verwijde kanaal neemt ook af en het proces van het metabolisme van weefselvloeistoffen wordt verstoord. Dat wil zeggen, het geheim dat zich ophoopt in het kanaal, kan niet worden geabsorbeerd in het intercellulaire fluïdum en het intercellulaire fluïdum dringt niet in het uitgezette kanaal. Dit draagt ertoe bij dat de melk in het geblokkeerde kanaal verder wordt gekruld en de uitstroom verder wordt geblokkeerd. Dus de cyste wordt gevormd.

In de loop van de tijd wordt het ductepitheel onder invloed van melkcomponenten gemodificeerd. Dit draagt bij aan mogelijke complicaties.

Dysplasie kan optreden en in de toekomst is dit een groot risico op de ontwikkeling van kanker. De grootte van de galactocele kan toenemen onder invloed van hormonen, wanneer de hoeveelheid melk toeneemt en de cyste zich uitbreidt.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Symptomen galactocele

Vaak is de ziekte asymptomatisch. Dit komt door het feit dat de grootte van de cyste zo onbeduidend kan zijn dat deze zelfs geen ongemak zal veroorzaken. Over het algemeen zal de vrouw zich volledig gezond voelen. Je kunt wat pathologie vinden tijdens het voeden, wanneer veranderingen in het lactatieproces merkbaar zijn. Soms wordt galactocele alleen opgemerkt als het al groot genoeg is en met het blote oog kan worden waargenomen of kan worden gepalpeerd. Dan kan een vrouw onder haar vingers een uniforme zeehond voelen, die goed verschoven is, bijna pijnloos. Er is een duidelijk verband met de periode van borstvoeding, de schendingen ervan. Soms, wanneer je deze formatie vanaf de tepel drukt, kan melk worden toegewezen, maar alleen melk zonder bloed en andere elementen. Zo'n bevinding doet de vrouw in de regel ongerust worden en ze wendt zich tot de dokter, wat erg goed is. Helaas wordt galactocele niet altijd op deze manier gedetecteerd. Soms worden vrouwen al behandeld in geval van complicaties - het meedoen aan het infectieuze proces of dysplastische verschijnselen.

De eerste tekenen van galactocele zijn de aanwezigheid van een voelbare formatie. Deze formatie wordt vaker gedetecteerd in de premenstruele periode, wanneer deze door de werking van hormonen in omvang toeneemt. Het gaat ook vaak gepaard met pijn, maar niet met ernstige pulserende pijn, maar matig.

Schending van de algemene toestand van een vrouw komt niet voor, omdat het proces een lokaal karakter heeft.

Aanvullende symptomen kunnen verschijnen met complicaties. Verhoogde temperatuur, ernstige pijn in palpatie, de reactie van regionale lymfeklieren - dit alles gebeurt wanneer micro-organismen de cyste binnenkomen en de ontwikkeling van het infectieuze proces.

trusted-source[14], [15], [16]

Waar doet het pijn?

Complicaties en gevolgen

De gevolgen en complicaties van galactocele kunnen zeer ernstig zijn in de afwezigheid van tijdige en adequate behandeling. Dit kan niet zozeer te wijten zijn aan de late diagnose, maar aan het asymptomatische verloop van de ziekte.

Het belangrijkste en belangrijkste gevolg van galactocele is een schending van de borstvoeding in de borstklier. Als het uitstroomproces van melk wordt verstoord, treedt stagnatie op en dit draagt bij aan slechte synthese. Als een deel van het kanaal geblokkeerd is, beginnen andere kanalen na verloop van tijd onvoldoende te functioneren en dit kan lactostase veroorzaken. Dan eet het kind niet op en heeft het supplement nodig, en alle kunstmatige mengsels vervangen de moedermelk niet.

Complicaties van galactostase zijn ook erg ernstig. Het doorbreken van de uitstroom van melk draagt er aan bij dat het kind niet opeet en extra inspanningen levert aan het proces van borstvoeding. Dit kan tepelbarsten veroorzaken, en dit is de directe route naar infectie van de cyste. Dan kan het proces van de lokale bevolking snel overschakelen naar naburige weefsels en mastitis ontwikkelen.

De meest verschrikkelijke complicatie is het proces van dysplasie en verdere maligniteit. Vaak is het proces van borstkanker bij vrouwen geassocieerd met de voorgaande galactocele. Dit komt door het feit dat het proces van langdurige galactostase in de cyste alle normale processen van cel-vitale activiteit verstoort en, onder invloed van hypoxie, acidose ongecontroleerd begint te beginnen.

Als u galactocele niet behandelt - het kan een obstakel vormen voor het voeden van toekomstige kinderen.

trusted-source[17], [18]

Diagnostics galactocele

Diagnose van galactocele moet op het juiste moment plaatsvinden. Dit helpt complicaties voorkomen en herstelt snel de functie van normale borstvoeding.

De diagnose moet complex zijn voor een nauwkeurige diagnose en uitsluiting van mogelijke andere ziekten. Als er twijfels zijn over de etiologie of structuur van het onderwijs, is het beter om aanvullende diagnostische methoden uit te voeren om het tumorproces uit te sluiten.

De diagnose galactocele begint met een anamnese. De arts stelt een duidelijk verband vast tussen het begin van de symptomen en het geven van borstvoeding. Bij onderzoek wordt de vorming van een afgeronde vorm met duidelijke grenzen gedetecteerd. Het is vaker gelokaliseerd aan de rand van de borstklier, ver van de tepelhof. Galactocele wordt niet gesoldeerd aan omliggende weefsels, pijnloos of volledig pijnloos. Bij palpatie worden regionale lymfeklieren niet vergroot. Ze kunnen alleen reageren als een infectie is bevestigd.

Om de diagnose te verifiëren, zijn aanvullende onderzoeksmethoden nodig.

Laboratoriumindicatoren worden bepaald om eventuele schendingen van de algemene toestand van een vrouw te detecteren. Met galactocele zijn de analyses niet veranderd.

Als een histologisch onderzoek nodig is om de diagnose vast te stellen, dan staat een cyste onder controle van echografie en wordt het materiaal verzonden voor een morfologische studie. Maar dit is een invasieve methode, die een tijdje stopt met het lactatieproces en het moet worden gedaan voor moeders die borstvoeding geven, als een laatste redmiddel.

Instrumentale diagnose van galactocele stelt u in staat om de diagnose te verduidelijken. Voer een echografie uit van de borst, die een echogene schaduw van een afgeronde vorm met duidelijke contouren en een horizontaal niveau van stilstaande melk onthult. De wanden worden afgesloten met een perifocale reactie op ontsteking van de galactocèle.

Mammografie is een schadelijkere methode voor diagnose, maar nauwkeuriger. Geopenbaarde verlichting van een afgeronde vorm met een duidelijke grens. In het midden zie je vaak verkalkingen zoals "eierschalen".

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Wat moeten we onderzoeken?

Differentiële diagnose

Ziekten die gepaard gaan met het verschijnen van verdichting in de borstklier, veroorzaken vaak zorg, zowel bij patiënten als bij artsen. Dit is te wijten aan het feit dat onderwijs van een kwaadaardige aard kan zijn.

Differentiële diagnose van galactocele wordt uitgevoerd met goedaardige en kwaadaardige borsttumoren - atheroma, fibroom, fibroadenoom, fibrocystische mastopathie en borstkanker. Gezien de ernst van mogelijke diagnoses, moet je deze toestanden duidelijk differentiëren.

Fibroma en fibroadenoma hebben een hogere dichtheid, vergeleken met galactocele. Goedaardige tumoren komen vaker voor bij vrouwen na veertig jaar en galactocele - bij jonge vrouwen tijdens borstvoeding.

Met betrekking tot borstkanker heeft hij vaak een positieve erfelijke geschiedenis - bij vrouwen van hetzelfde gezin, vaker aan de kant van de moeder, was er borstkanker. Met palpatie heeft maligne vorming onduidelijke randen, zachtheid en is gelast aan omringende weefsels. Lymfeklieren bij borstkanker nemen toe en zijn gepalpeerd.

Volgens echografie en mammografie kan worden vastgesteld dat de galactocèle een horizontaal vloeistofniveau heeft en goedaardige tumoren uniform van structuur zijn. Borstkanker heeft vage wazige contouren.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling galactocele

Behandeling van galactocele moet alomvattend en tijdig zijn om het proces van normale borstvoeding niet te verstoren. Behandeling kan medicamenteuze, operatieve en ook alternatieve middelen zijn. De effectiviteit van sommige of andere methoden kan in elk afzonderlijk geval worden vermeld.

Het regime voor deze ziekte komt vaak voor, omdat de toestand van de vrouw niet is veranderd. Volg de regels voor de verzorging van de borsten, geen scheuren toelaten, als een mogelijke manier van infectie.

Dieet zonder enige eigenaardigheden, gezien het feit dat een vrouw die haar moeder voedt, hypoallergene, selectieve voeding is.

Borstvoeding stopt niet.

Als de galactocele klein is en niet in omvang toeneemt, kunt u deze met een regelmatige inspectie observeren. Zo'n cyste kan vanzelf verdwijnen.

Medicamenteuze behandeling wordt aanbevolen voor de detectie van endocriene pathologie. Gebruik dan progesteron-preparaten. Een dergelijke behandeling wordt meestal gebruikt met talrijke kleine cysten die zeer goed reageren op gestagene geneesmiddelen. Als er echter geen neiging tot herstel is, moet een andere behandelingsmethode worden overwogen, voornamelijk chirurgisch.

Homeopathische geneesmiddelen worden ook voorgeschreven voor galactocele. Ze verbeteren de bloedcirculatie in de borstklier en hervatten het trofisme van weefsels, ontspannen de ingeslikte spiervezels van het melkkanaal en oefenen een "aftappend" effect uit. Deze geneesmiddelen omvatten "Mastodinon", "Remens".

Alternatieve behandeling van galactocele

Alternatieve therapieën worden vaak met succes gebruikt om galactocele te behandelen. Ze gebruiken lokale remedies, evenals kruidengeneesmiddelen.

Om het oedeem te verminderen en de afvoer van melk te verbeteren, wordt een blad kool in de vorm van een kompres voor de nacht gebracht en tegen de ochtend is het wenselijk om een kleine massage te doen.

Compressie van verwarmd zout verbetert de bloedcirculatie in het getroffen gebied, maar hoeft alleen zeker te zijn van de afwezigheid van een infectieuze complicatie.

Het wordt ook aanbevolen om een eetlepel honing te malen met het sap van een middelgrote bol en twee keer per dag een kompres op de formatie aan te brengen.

Een kompres van wodka, gelijkmatig verdund met water, wordt gedurende twee uur op de borst aangebracht en omwikkeld met cellofaan.

 Kruidenbehandeling heeft verschillende methoden:

  •  een bouillon van kamille drank gedurende de dag in plaats van thee, het vermindert oedeem en verbetert de microcirculatie en lymfatische drainage;
  •  bladeren van brandnetel, valeriaan, gemberwortel worden in gelijke hoeveelheden genomen, giet kokend water, sta erop en drink een half glas twee keer per dag;
  •  afkooksel van de bast van eik, de bladeren van de gespierde en de tijm staan op kokend water en ze drinken drie keer per dag een eetlepel.

Alternatieve behandelingsmethoden verdienen geen grote belangstelling en als ze niet effectief zijn, is het noodzakelijk om de vraag te stellen naar chirurgische behandelingsmethoden.

trusted-source[24], [25], [26]

Operatieve behandeling van galactocele

Soms wordt chirurgische behandeling van galactocele onmiddellijk gebruikt, omdat de cyste groter wordt of aanvankelijk indrukwekkende afmetingen heeft. Daarom wordt de operatieve methode niet getrokken, omdat het risico op metaplasie toeneemt.

Ook een absolute indicatie voor chirurgische behandeling is ettering van de cyste - voer dan onmiddellijk een audit van het abces uit met als doel mastitis te voorkomen.

Operatieve behandeling van galactocele is van twee soorten - minimaal invasieve biopsie en open chirurgie.

Biopsiebehandeling wordt gebruikt onder duidelijke controle van de echografie. Een dunne naald wordt ingebracht in de cyste en opgezogen inhoud van de cyste, waarna de wanden samenklappen met verdere littekenvorming. Een andere optie is mogelijk - bij biopsie wordt een scleroserende substantie in het melkkanaal gebracht en het kanaal "aan elkaar gelijmd". De scleroseringsmethode wordt gebruikt voor kleine cysten.

Open chirurgische ingrepen worden uitgevoerd met een grote cystafmeting of wanneer er twijfel bestaat over de goede kwaliteit van het personage. Vervolgens wordt de incisie gemaakt over de locatie van galactocele lokalisatie en resectie van de cyste wordt uitgevoerd zonder de integriteit ervan te verstoren. Als de cyste is geïnfecteerd, wordt drainage vastgesteld.

Soms nemen artsen onmiddellijk een chirurgische behandeling om complicaties te voorkomen.

Het voorkomen

Preventie van galactocele, in de eerste plaats, zorgt voor de juistheid van het voedingsproces. Het kind moet niet alleen de tepel grijpen, maar ook de tepelhof, dit bevordert de uniforme en juiste toewijzing van melk uit het kanaal van de klier. Het voorkomt ook het verschijnen van tepelscheuren. Als het kind niet alle melk opeet, moeten de resten na elke voeding worden gedecanteerd, dan zal er geen stagnatie zijn en zal de uitstroom van melk niet worden verstoord.

Het is noodzakelijk om de regels voor het verzorgen van de borstklier na te leven, geen zeep te gebruiken en niet over de tepel te wrijven, en voor het eten slechts een druppel melk te wrijven. Dit zijn allemaal basisvragen, maar naleving van deze regels voorkomt volledig galactostase en de ontwikkeling van galactocèle.

Vergeet ook het regime van de voedende moeder niet, want slechte voeding en stress dragen bij aan hormonale storingen en de kwetsbaarheid van het lichaam van de moeder. 

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Prognose

De prognose van galactocele in termen van herstel is gunstig. Maar net als bij elke andere ziekte bestaat er een risico op complicaties, dus een vroege diagnose en een gekwalificeerde behandeling verhinderen het verschijnen van deze complicaties. Als conservatieve behandeling niet lang helpt, moet u zichzelf beschermen en operatief worden behandeld. De prognose van herstel is in dit geval hoog. De prognose in termen van maligniteit is een vrij hoge kans op metaplasie alleen bij langdurig beloop en bij afwezigheid van adequate behandeling.

Galactocele is een probleem dat veel vrouwen in de lactatieperiode stoort, maar niet elke vrouw kent de details van dit proces. Deze goedaardige opleiding en het kan gemakkelijk worden genezen, het belangrijkste op tijd om hulp te zoeken. Maar het is nog gemakkelijker om dit te voorkomen - omdat een goede borstvoeding uw baby plezier zal geven en u gezond zal houden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.