Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Formaldehyde vergiftiging

Medisch expert van het artikel

Internistische infectieziekte
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 26.02.2021

Formaldehyde is een giftige en tegelijkertijd veel voorkomende chemische stof, namelijk een gas waarvan de waterige oplossing bekend staat als formaline. Vergiftiging met formaldehyde in termen van toxiciteit kan worden vergeleken met intoxicatie met arseen of seninezuur, dus het vormt vaak niet alleen een gevaar voor de menselijke gezondheid, maar ook voor zijn leven. De eerste tekenen van toxische effecten worden al binnen de eerste twaalf uur vanaf het moment van vergiftiging waargenomen. De behandeling moet zo vroeg mogelijk worden gestart om pathologische veranderingen in de organen te voorkomen.

Epidemiologie

Formaldehyde is een giftig middel dat irritatie veroorzaakt van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal, de gezichtsorganen, de huid en de slijmvliezen. De dodelijke hoeveelheid formaldehyde-oplossing (formaline) is 10 tot 50 g De dodelijke hoeveelheid pure formaldehyde is 10 tot 90 ml (afhankelijk van de leeftijd en de oorspronkelijke gezondheidstoestand van het slachtoffer). De dodelijke aanwezigheid van formaldehyde in de atmosfeer is 578 mg per kubieke meter.

Meestal wordt formaldehyde-vergiftiging geregistreerd bij personen die vanwege hun beroep regelmatig in contact komen met de chemische stof (bijvoorbeeld tijdens het gebruik of de productie). De maximaal toelaatbare concentratie van een giftige stof in de lucht van een productielocatie is beperkt tot 0,5 mg per kubieke meter.

Oorzaken formaldehyde vergiftiging

Formaldehyde-vergiftiging is mogelijk als een giftig middel het lichaam binnendringt:

 • via de luchtwegen (door inademing);
 • via het spijsverteringskanaal (indien ingeslikt);
 • door de huid (indien aangebracht op de huid).

Intoxicatie begint onmiddellijk na direct contact met formaldehyde-oplossingen of de dampen ervan. De gevaarlijke concentratie van een giftige stof kan bijna altijd worden bepaald door de karakteristieke geur. [1]

Wat zijn de bronnen van vergiftiging:

 • uitlaatgassen, rook, roet;
 • tabaksrook;
 • cosmetica, nagelproducten;
 • huishoudelijke chemische producten;
 • lijmen;
 • geneesmiddelen;
 • meubels van lage kwaliteit gemaakt op basis van multiplex, spaanplaat, MDF;
 • tapijten; tapijt;
 • chemicaliën voor de behandeling van planten.

Risicofactoren

 • Beroepsactiviteit in verband met de productie van houtscheermaterialen, vezelplaten en daaruit producten.
 • Roken misbruik, drugsmisbruik.
 • Slechte ventilatie van het pand, gebrek aan ventilatie.
 • Zelfmedicatie, langdurige medicatie zonder doktersrecept.
 • Onjuiste opslag van huishoudelijke chemicaliën, medicijnen thuis.

Pathogenese

Formaldehyde komt voor in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals huishoudelijke chemicaliën, cosmetica en zelfs medicijnen. Kleine hoeveelheden van deze stof worden als onschadelijk beschouwd, maar sterk geconcentreerde oplossingen veroorzaken onherstelbare schade aan de gezondheid en kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Meestal wordt formaline de boosdoener van formaldehyde-vergiftiging - we hebben het over een waterige oplossing van 40% formaldehyde (als hulpcomponent bevat deze ook een kleine hoeveelheid technische alcohol). Formaline heeft geen kleur, maar het aroma is uitgesproken, scherp en buitengewoon onaangenaam. Het is de geur die het mogelijk maakt om de chemische stof onmiskenbaar te "raden". [2]

Formaldehyde wordt gebruikt voor de productie van ureum-formaldehydeharsen, die later worden gebruikt voor de vervaardiging van spaanplaat, multiplex, MDF, laminaat, enz. Bovendien is formaldehyde-oplossing opgenomen in sommige ontsmettingsmiddelen, balsemmiddelen, cosmetica, huishoudelijke chemicaliën en medicijnen..

Formaldehyde is giftig, irriterend en brandend. Wanneer een giftige stof het lichaam binnendringt, ondergaat het oxidatie en wordt het omgezet in mierenzuur. Een dergelijke transformatie overbelast de nieren, daarom ontwikkelt zich vaak nierfalen tegen de achtergrond van vergiftiging. De verwijdering van het giftige middel uit het lichaam is extreem traag. [3]

Naast de nieren heeft formaldehyde een nadelig effect op de hersenen en het zenuwstelsel, evenals op het spijsverteringskanaal.

Een ander gevaar is dat formaldehyde extreem snel in alle lichaamsweefsels doordringt. Pas als het de slokdarm binnendringt, wordt er bijvoorbeeld twaalf uur lang een giftige stof in het beenmerg aangetroffen. Dit is een van de factoren die de grote behoefte aan medische noodhulp verklaren.

Symptomen formaldehyde vergiftiging

Hoe uitgesproken de symptomen van formaldehydevergiftiging worden, hangt grotendeels af van het volume van de giftige stof in het lichaam of van het gasgehalte in de ingeademde lucht. Een hoeveelheid formaldehyde van 50 tot 90 ml wordt als dodelijk beschouwd voor een gezonde volwassene. [4]

De eerste tekenen van formaldehyde vergiftiging bij volwassenen zijn als volgt:

 • verhoogde speekselvloed, tranenvloed;
 • ongemak in de keel, kortademigheid, droge "blaffende" hoest, soms - larynxoedeem met onvermogen om in te ademen;
 • toenemende misselijkheid (vóór braken), spastische pijn in de buikholte;
 • verwijde pupillen;
 • slokdarmpijn;
 • verminderde motorische coördinatie, onvaste gang, tremor van de ledematen;
 • tachycardie, hypotensie;
 • pijn, huidhyperemie, de vorming van bellen wanneer een chemisch middel de huid binnendringt;
 • vertroebeling van het bewustzijn, tot coma.

Vergiftiging met formaldehydedampen gaat gepaard met kortademigheid, harde hoest. Er kan zich longoedeem ontwikkelen - een aandoening die een persoon bedreigt en die wordt gekenmerkt door ernstige zwakte, verhoogde hartslag, hyperhidrose, paroxismale hoest, verergerd in rugligging. Bij langdurige opname van formaldehydedampen in de luchtwegen worden tekenen van schade aan het centrale zenuwstelsel opgemerkt: het slachtoffer heeft duizeligheid en gebrek aan coördinatie, hij maakt zich zorgen over een gevoel van angst en angst. Convulsies zijn mogelijk. [5]

Veel consumenten maken zich zorgen over de vraag: is formaldehyde-vergiftiging door meubels mogelijk en hoe manifesteert dit zich? Inderdaad, als het meubilair van spaanplaat is gemaakt en er veel van dergelijke meubels in de kamer zijn, kan onder bepaalde omstandigheden vergiftiging optreden. Er is aangetoond dat kleine hoeveelheden formaldehyde vrijkomen uit meubels en sommige vloerbedekkingen over een periode van drie tot vijf jaar. Hier zijn de tekenen die gepaard gaan met een dergelijke bedwelming:

 • frequente allergieën, regelmatige astmatische aanvallen, een hoest die bijna niet te genezen is;
 • slapeloosheid of slaperigheid, onredelijk gewichtsverlies, prikkelbaarheid;
 • regelmatige hoofdpijn, visuele stoornissen;
 • chronisch vermoeidheidssyndroom;
 • onredelijke toename van zweten, periodieke onverklaarde veranderingen in lichaamstemperatuur.

Chronische formaldehyde-vergiftiging komt veel voor bij werknemers die regelmatig in contact komen met een of andere vorm van formaldehyde. Bij een dergelijke intoxicatie worden dermatitis (ook op het gezicht), onychodystrofie opgemerkt. Sommige mensen ontwikkelen allergische processen, eczeem. Na verloop van tijd, bij constant contact met een giftige stof, neemt de gevoeligheid voor formaldehyde toe.

Stages

Er zijn dergelijke stadia van het effect van formaldehyde op het lichaam:

 • Met een toxisch effect van maximaal 40 μg / kg spreken ze van een laag vergiftigingsniveau, waarbij pathologische symptomen praktisch niet worden gedetecteerd.
 • Bij intoxicatie in het bereik van 40 tot 100 mcg / kg verschijnen ademhalingsstoornissen, hoesten en piepende ademhaling. Tekenen van een allergische reactie zijn mogelijk.
 • Bij een hoge mate van intoxicatie, meer dan 100 μg / kg, wordt irritatie van het slijmvlies van de ogen en nasopharynx waargenomen, evenals ernstige ademhalingsstoornissen.

Daarnaast is het belangrijk om onderscheid te maken tussen korte en lange termijn effecten van formaldehyde op het lichaam. Ze zeggen over een korte blootstelling als het slachtoffer niet regelmatig werkt met lijm, bouwmaterialen, afwerkingsproducten, verven, enz. Langdurige blootstelling vindt plaats, bijvoorbeeld na aankoop van nieuw meubilair, na een grote afwerking van het pand, enz. Sommige typen van meubels en vloerbedekkingen zijn in staat om gedurende lange tijd giftige stoffen af te geven, wat vooral gevaarlijk is in gesloten afgesloten ruimtes. [6]

Complicaties en gevolgen

Hoge concentraties formaldehyde kunnen het risico op kanker aanzienlijk verhogen. Neusbijholtekanker wordt bijvoorbeeld vaak gediagnosticeerd bij werknemers in banen die regelmatig worden blootgesteld aan formaline. In het dagelijks leven zijn dergelijke complicaties zeldzaam.[7]

Bij langdurige blootstelling aan gemiddelde concentraties van een giftige stof (doses die de slijmvliezen niet irriteren), is de ontwikkeling van respiratoire complicaties en allergische processen niet uitgesloten. Het lichaam van het kind is gevoeliger voor de schadelijke effecten van een chemische verbinding.

Ernstige intoxicatie kan leiden tot de ontwikkeling van complicaties die het leven van het slachtoffer bedreigen:

 • Bij ulceratie van de binnenwanden van het spijsverteringskanaal (in het bijzonder de maag en twaalfvingerige darm 12) zijn vaatbeschadiging en bloeding mogelijk. De complicatie manifesteert zich door bloederig braken, losse, donker gekleurde ontlasting, ernstige zwakte en bleke huid. [8]
 • Met giftige schade aan de lever ontwikkelt zich acuut falen van zijn functie, hepatitis. Pathologie manifesteert zich door gele verkleuring van de huid en slijmvliezen, hypochondriumpijn aan de rechterkant, verminderd bewustzijn.
 • Met giftige schade aan de nieren worden oedeem en anurie gevonden. [9]
 • Inademing van formaldehydedampen veroorzaakt longoedeem, zwelling van het larynxslijmvlies en als gevolg daarvan verstikking.

Diagnostics formaldehyde vergiftiging

Een van de belangrijkste activiteiten in verband met de diagnose van formaldehyde vergiftiging is het verzamelen van een epidemiologische geschiedenis. Zowel het slachtoffer zelf als zijn directe omgeving worden zorgvuldig ondervraagd. Belangrijke vragen kunnen zijn:

 • professionele kenmerken;
 • de aanwezigheid van schadelijke verslavingen;
 • voorwaarden en kenmerken van het verblijf.

Het is net zo belangrijk om erachter te komen wat aan de vergiftiging voorafging, hoe het chemische middel het menselijk lichaam kon binnendringen.

De daaropvolgende diagnostiek is gebaseerd op informatie die is verkregen tijdens klinische laboratorium- of pathomorfologische diagnostische procedures. Er worden algemene klinische analyses van urine en bloed uitgevoerd, evenals kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeken van toxische stoffen die het lichaam van de patiënt zijn binnengedrongen. Als supplement wordt een biochemische bloedtest uitgevoerd, waarvan de resultaten helpen bij het detecteren van gestoorde functies die kenmerkend zijn voor chemische vergiftiging van het lichaam. [10]

Instrumentele diagnostiek bestaat uit het beoordelen van de functionaliteit van vitale organen en systemen. Het is verplicht om te benoemen:

 • elektrocardiografie;
 • meting van bloeddrukindicatoren, polsslag.

Indien nodig gastroduodenoscopie, encefalografie, echografie van het hart en inwendige organen voorschrijven.

Pathologische diagnose is gebaseerd op informatie die is verkregen tijdens autopsie van patiënten die zijn overleden als gevolg van formaldehyde-vergiftiging.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose wordt uitgevoerd met andere intoxicaties - bijvoorbeeld met vergiftiging met zure en alkalische oplossingen, giftige planten en vloeistoffen, enz.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling formaldehyde vergiftiging

Als een persoon is vergiftigd met formaldehydedampen, moet hij dringend de straat op worden gebracht om de stroom van schone lucht te garanderen. Het is absoluut noodzakelijk om een wattenschijfje of servet in ammoniak te bevochtigen en naar de neus van het slachtoffer te brengen. De ammoniakoplossing zal reageren met formaldehyde, wat resulteert in de omzetting van de giftige stof in een niet-giftige verbinding - urotropine.

Als formaline intern wordt ingenomen, is het niet toegestaan om de maag te wassen vóór de aankomst van de ambulance. Het slachtoffer moet zoveel mogelijk schoon water drinken. Het tegengif kan aan de drank worden toegevoegd in de vorm van ammoniak-anijsdruppels.

In het geval van toxische schade aan de gezichtsorganen, worden ze gewassen met warm, schoon water, waarna een paar druppels novocaïne (oplossing van 0,5%) in elk oog worden gedruppeld.

Als de huid beschadigd is, worden ze goed gewassen, gedroogd en bevochtigd met 5-10% ammoniakoplossing (ammoniak). [11]

Geneesmiddelen die een arts kan voorschrijven

Ernstige formaldehyde-vergiftiging kan gepaard gaan met ernstige symptomen en is vaak gecompliceerd, dus het is erg belangrijk om snel met de behandeling van intoxicatie te beginnen. Bij het eerste vermoeden van vergiftiging moet u onmiddellijk een ambulance bellen.

Als ademhalingsstoornissen worden geregistreerd bij het slachtoffer, worden respiratoire analeptica voorgeschreven - geneesmiddelen die het ademhalings- en vasomotorische centrum stimuleren:

 • Lobeline - toegediend als intramusculaire of intraveneuze (langzame) injecties van 0,3-1 ml van een 1% -oplossing. In de kindertijd is de dosering 0,1-0,3 ml. Bijwerkingen kunnen optreden in het geval van een overdosis van het medicijn en bestaan uit de opwinding van het braakcentrum, ademhalingsdepressie.
 • Cititon - zowel intramusculair als intraveneus geïnjecteerd, 0,5-1 ml. Kinderen - van 0,1 tot 0,5 ml, afhankelijk van de leeftijd. Een van de meest waarschijnlijke bijwerkingen bij het gebruik van het medicijn zijn bradycardie, misselijkheid en braken. Bij longoedeem en inwendige bloedingen wordt Cytiton niet voorgeschreven.

Daarnaast worden maatregelen genomen om larynxoedeem te voorkomen. [12]

Als het nodig is om de toestand van psychomotorische agitatie te verlichten, worden kalmerende middelen gebruikt:

 • Diazepam (Sibazon, Relanium) wordt 3-4 maal daags oraal ingenomen met 2,5-10 mg. Mogelijke bijwerkingen: slaperigheid, apathie, dyspepsie, verhoogde speekselvloed. Het medicijn wordt geleidelijk teruggetrokken.
 • Afobazol - oraal ingenomen, op basis van een gemiddelde dagelijkse dosering van 30 mg. De behandelingsduur is maximaal een maand. Mogelijke ontwikkeling van een allergische reactie, misselijkheid, diarree. Het medicijn is niet voorgeschreven voor kinderen onder de 18 jaar.
 • Fenazepam - oraal ingenomen met 0,25-0,5 mg driemaal daags (de dosering kan naar goeddunken van de arts worden verhoogd, op voorwaarde dat de patiënt zich in een stationaire omgeving onder medisch toezicht bevindt). Mogelijke bijwerkingen: spierzwakte, slaperigheid, duizeligheid. In geval van ernstige nier- of leverfunctiestoornissen, wordt Phenazepam niet voorgeschreven.

Als de patiënt zich zorgen maakt over hevige pijn, is het mogelijk om narcotische analgetica voor te schrijven, bijvoorbeeld Promedol of Omnopon.

Voor intern gebruik van formaline in een ziekenhuisomgeving wordt de maag gewassen met een speciale sonde met een breed lumen. Tegengif voor wassen - 2% ammoniumchloride of carbonaat, of ammoniumzout van azijnzuur. [13]

Het voorkomen

Omdat formaldehyde-vergiftiging het vaakst voorkomt in bedrijven die te maken hebben met de productie of het gebruik van chemicaliën, moeten daar allereerst preventieve maatregelen worden genomen. Hoewel in huiselijke omstandigheden preventie niet minder verplicht is. Hier is wat het is:

 • Werken met formaldehyde moet voldoen aan alle veiligheidsregels.
 • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen kan niet worden genegeerd.
 • In het dagelijks leven moeten producten met formaldehyde in de samenstelling worden vermeden.
 • Het is noodzakelijk om dergelijke schadelijke verslavingen als roken op te geven (of in ieder geval niet binnenshuis te roken).
 • Het is belangrijk om het appartement en vooral de slaapkamers regelmatig te ventileren (formaldehyde zit in meubels, tapijten etc.).
 • Bij de eerste verdachte tekenen moet u medische hulp zoeken.

Prognose

De kwaliteit van de prognose hangt niet alleen af van de blootstellingsdosis, maar ook van de tijdigheid van medische zorg. Een eerder bezoek aan een arts, gekwalificeerde spoedeisende hulp geeft de maximale kansen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen en de dood te voorkomen.

Formaldehyde-vergiftiging is een zeer gevaarlijke toestand. Het chemische middel beschadigt het ademhalingssysteem, heeft een negatieve invloed op het centrale zenuwstelsel en alle belangrijke lichaamssystemen. Bij het minste vermoeden van intoxicatie, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met een specialist: zelfbehandeling van dit soort vergiftiging is ten strengste verboden.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.