^

Gezondheid

A
A
A

De ziekte van Peyronie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De ziekte van Peyronie (fibroplastische penisverbranding) is idiopathische fibrose van de galblaas en (of) isolair bindweefsel tussen de buik en het holle weefsel van de penis. De ziekte van Peyronie werd voor het eerst beschreven in 1743 door Francois de la Peyronie.

trusted-source[1], [2], [3]

Epidemiologie

De klinische symptomen van de ziekte van Peyronie komen voor in 0,39-2% van de gevallen, maar deze prevalentie is slechts een statistisch equivalent van de behandeling voor deze ziekte. De ware prevalentie van de ziekte van Peyronie is veel hoger - 3-4% van de gevallen in de algemene mannelijke bevolking. 64% van de mannen die lijden aan de ziekte van Peyronie vormen de leeftijdsgroep van 40 tot 59 jaar, met een algemeen voorkomen in een voldoende grote leeftijdsgroep - van 18 tot 80 jaar. Bij mannen jonger dan 20 jaar komt de ziekte van Peyronie voor in 0,6-1,5% van de gevallen.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Oorzaken de ziekte van Peyronie

De oorzaken van de ziekte van Peyronie blijven niet volledig begrepen.

De meest wijdverspreide theorie was het optreden van de ziekte van Peyronie als een gevolg van chronische traumatisering van de holle lichamen van de penis tijdens coïtus. Volgens de posttraumatische theorie schenden inflammatoire mediatoren in de zone van microtrauma's van de galblaas het herstellingsproces, waardoor de verhouding tussen elastische en collageenvezels in de penis verandert. De ziekte van Peyronie wordt vaak gecombineerd met de contractuur van Dupuytren en andere lokale vormen van fibromatose, waardoor het mogelijk wordt om deze ziekte te karakteriseren als een lokale manifestatie van systemische collagenose.

Er is ook een auto-immuuntheorie voor de ontwikkeling van de ziekte van Peyronie. Volgens deze theorie begint de ziekte van Peyronie met een ontsteking van de galblaasomhulsel van de holle lichamen van de penis, vergezeld door lymfocytische en plasmacytische infiltratie. Infiltreren heeft in de regel geen duidelijke grenzen. In de toekomst wordt het gebied van fibrose en verkalking gevormd in deze zone. Omdat de uitrekbaarheid van de erectie van de galblaas in de zone van de plaque ernstig beperkt is, is er een verschillende mate van kromming van de penis.

In de regel vindt het proces van plaquevorming en de stabilisatie van de ziekte 6-18 maanden na het begin plaats.

Betrokkenheid van Bucca fascia, perforerende vaten en dorsale slagaders van de penis in het proces leidt tot een schending van het mechanisme van occlusie van de aders en arteriële insufficiëntie van de penis.

trusted-source[18], [19], [20]

Symptomen de ziekte van Peyronie

Symptomen van de ziekte van Peyronie zijn als volgt:

 • erectiele misvorming van de penis;
 • pijn tijdens erectie;
 • de vorming van een voelbare plaque of "bultjes" op de penis

Er zijn verschillende soorten klinisch beloop van de ziekte van Peyronie.

Symptomen van de ziekte van Peyronie kunnen afwezig zijn en kunnen alleen worden gemanifesteerd door de aanwezigheid van "neoplasmata" van de penis, die kan worden gedetecteerd door palpatie. In het klinische beloop van de ziekte van Peyronie kunnen ernstige pijn en misvorming van de penis tijdens erectie aanwezig zijn. In een aantal gevallen, vooral met de cirkelvormige aard van de laesie, is er sprake van een aanzienlijke verkorting van de penis en soms wordt de ziekte van Peyronie alleen klinisch gemanifesteerd door  erectiestoornissen.

In de loop van de ziekte krijgt Peyronie een "acute" fase en een stabilisatiefase toegewezen, die 6 tot 12 maanden duurt. Complicaties die zich ontwikkelen tijdens het natuurlijke beloop van de ziekte van Peyronie zijn onder meer erectiestoornissen en verkorting van de penis.

Diagnostics de ziekte van Peyronie

Diagnose van de ziekte Peyronne heeft in de regel geen problemen en is gebaseerd op een anamnese, klachten van de man en lichamelijk onderzoek (palpatie van de penis). Zelden maskeert de ziekte van Peyronie onder het carcinoom van de penis, infiltratie van leukemie, lymphogranuloma, laesies in late syfilis. Vaker moet de ziekte van Peyronie worden gedifferentieerd van lymfangitis en trombose van de oppervlakkige aderen van de penis.

Onderzoek van een patiënt met de ziekte van Peyronie, samen met algemene klinische methoden, suggereert:

 • beoordeling van de mate van erectiele vervorming (fotograferen, injectietests of testen met fosfodiësteraseremmers van het type 5);
 • beoordeling van de antropometrische kenmerken van de penis in een ontspannen toestand en in een staat van erectie;
 • onderzoek van de hemodynamica van de penis (farmacodopplerografie, nacht penis tumescentie).

Het is raadzaam om seksuele tests uit te voeren.

Echografie van de penis wordt veel gebruikt bij de diagnose van de ziekte van Peyronie. Helaas is de detectie van een plaque met detaillering van de structuur ervan slechts in 39% van de gevallen mogelijk, vanwege zijn polymorfisme en zijn multilevelkarakter van groei.

Het is algemeen aanvaard dat plaque-afmetingen en hun dynamische veranderingen vanuit klinische posities en voor de prognose van de ziekte niet kritisch zijn.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Voorbeeld van de formulering van de diagnose

 • De ziekte van Peyronie, stabilisatiefase, erectiele vervorming.
 • Ziekte van Peyronie, stabilisatiefase, verergering van erectiele misvorming, erectiestoornissen.

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Wat moeten we onderzoeken?

Hoe te onderzoeken?

Behandeling de ziekte van Peyronie

Etiotropische behandeling van de ziekte van Peyronie is afwezig. In de regel worden medicamenteuze en fysiotherapeutische methoden gebruikt in de acute ontstekingsfase van de ziekte van Peyronie. Het doel van conservatieve behandeling is pijnverlichting, beperking en reductie van ontstekingszone en versnelling van resorptie van infiltraten.

Alle methoden van conservatieve behandeling zijn gericht op het stabiliseren van het pathologische proces. Bij conservatieve behandeling met orale medicatie: vitamine E, tamoxifen, colchicine, carnitine, verschillende NSAID's.

Voor lokale toediening van geneesmiddelen in de plaque geldt hyaluronidase (lidazu), collagenase, verapamil, interferonen.

In de meeste gevallen wordt een gecombineerde behandeling van de ziekte van Peyronie uitgevoerd met behulp van verschillende fysiotherapeutische methoden (elektroforese, blootstelling aan laserstraling of ultrasone golven). Behandeling van de ziekte van Peyronie vindt continu of in fractionele kuren gedurende 6 maanden plaats. De gegevens over de effectiviteit van farmacotherapie en fysiotherapie bij de ziekte van Peyronie zijn zeer gemengd, vanwege het ontbreken van een gestandaardiseerde benadering van de evaluatie van de eindresultaten.

Operatieve behandeling van de ziekte van Peyronie

Kromming van de penis, die voorkomt of het moeilijk maakt om sex, erectiele dysfunctie (impotentie), een verkorting van de penis hebben - de indicaties voor chirurgische behandeling van de ziekte van Peyronie. Chirurgische behandeling van afwijkingen is penisverkorting "convex" gedeelte van de corpora cavernosa (bewerking Nesbit plikatsionnye technieken), rek "holle" gedeelte van de corpora cavernosa van de penis (patchwork korporoplastiki) of falloendoprotezirovanii.

In 1965 introduceerde R. Nesbit een eenvoudige methode voor het corrigeren van de afwijking van holle lichaampjes met aangeboren erectiele vervorming, en sinds 1979 is deze operationele techniek op grote schaal gebruikt in de ziekte van Peyronie. Momenteel wordt deze methode in de VS en in veel Europese landen op grote schaal gebruikt, zowel in de klassieke versie als in de modificatie, en veel urologen beschouwen het als een standaard bij het corrigeren van krommingen bij de ziekte van Peyronie. De essentie van de Nesbit-operatie is om een ellipsvormige flap uit de buikomhulling te verwijderen aan de kant tegenover de maximale kromming. Defect van de buiklaag is genaaid met niet-absorbeerbare hechtingen.

Modificaties van klassieke Nesbit werking verschillen in het aantal rezitsiruemyh gedeelten van de tunica albuginea, intraoperatieve uitvoeringsvormen een kunstmatig erectie en te combineren verschillende uitvoeringsvormen korporoplastiki bijzonder plikatsionnymi technieken of in combinatie met dissectie plaques en gesuperponeerde flappen van een kunststof.

Een voorbeeld van de wijziging van de werking van Nesbit is de operatie van Mikulich, in Europa bekend als de Yachia-operatie. De essentie van deze wijziging is de uitvoering van longitudinale incisies in de zone van maximale kromming van de penis met daaropvolgende horizontale stiksels van de wond.

De effectiviteit van de werking van Nesbit en de modificaties ervan (volgens het criterium van deformatiecorrectie) is van 75 tot 96%. De nadelen van een hoog risico transactie betrekking urethra schade en neurovasculaire bundel over het ontwikkelen van erectiele dysfunctie (impotentie) (8-23%) en het verlies aan gevoeligheid van de kop van de penis (12%). De verkorting van de penis wordt genoteerd in 14-98% van de gevallen.

Een alternatief voor de werking van Nesbit is de plooiing van de galblaas van de penis. De essentie van dit type corproroplastiek is invaginatie van de buikschelp zonder de spelonkachtige lichamen te openen in de zone van maximale afwijking. Tijdens gebruik wordt een niet-resorbeerbaar hechtmateriaal gebruikt. Verschillen in de methoden van aanbrenging betreffen de opties voor het maken van duplicaten van de buikschaal, hun aantal en markering van overlappende niveaus.

De effectiviteit van plicatie Corporoplasty is zeer variabel en varieert van 52 tot 94%. De nadelen van dit soort operatie betreft penisverkorting (41-90%), herhaling van vervorming (5-91%) en de vorming van pijnlijke verbindingen, granulomen, die kan worden gepalpeerd onder de huid van de penis.

Indicaties voor plicatie Corporoplasty:

 • Vervormingshoek niet meer dan 45 °;
 • afwezigheid van het syndroom van "kleine penis":
 • afwezigheid van vervorming door het type "zandloper".

Plicatie Corporoplasty kan zowel worden uitgevoerd met een behouden erectiele functie als met erectiestoornissen in het stadium van compensatie en subcompensatie onder de voorwaarde van de effectiviteit van remmers van fosfodiësterase type 5. De werking van Nesbit is alleen geïndiceerd met een behouden erectiele functie op het klinische en subklinische niveau.

Indicaties voor patchwork korporoplastie ("verlengingstechnieken"):

 • Vervormingshoek meer dan 45 °;
 • syndroom van "kleine penis":
 • verandering in de vorm van het orgel (misvorming met vernauwing).

Een voorwaarde voor de implementatie van scrappy corproroplasty is een behouden erectiele functie.

Patchwork kan zowel met dissectie als met excisie van de plaque worden uitgevoerd, gevolgd door vervanging van het defect door natuurlijk of synthetisch materiaal. De vraag naar het optimale kunststofmateriaal blijft open. Wanneer scrappy corpporoplasty wordt gebruikt:

 • transplantaten - veneuze wand vena saphena magna of vena femoralis dorsale huid, tunica vaginalis testis gevasculariseerd flap voorhuid: ongeveer allotransplantaten - dode pericardium (Tutoplasi), dura mater;
 • xenotransplants - de sublettergrepige laag van de dunne darm van dieren (SIS);
 • synthetische materialen gortex, silastic, dexon.

De effectiviteit van patchwork (door het criterium van correctie van deviatie) is zeer variabel en bedraagt 75 tot 96% bij gebruik van een autovenous-transplantaat. 70-75% bij gebruik van een huidflap. 41% - gelyofiliseerde flap van de dura mater, 58% - vaginale laag van de zaadbal. De belangrijkste complicatie van scrappy corproroplasty is erectiestoornis, die zich in 12-40% van de gevallen voordoet.

Experimentele studies hebben de voordelen bevestigd van het gebruik van een veneuze flap in vergelijking met cutane en synthetische flappen. De operatie met behulp van een grote vena saphlep werd voorgesteld door T. Lue en G. Brock in 1993 en wordt nu op grote schaal gebruikt.

De indicaties voor implantatie van een penisprothese met de ziekte gelijktijdige vervorming correctie Peyronie is een wijdverspreide verlies van de penis en erectiele dysfunctie (impotentie) gedecompenseerde niet geschikt voor de behandeling fosfodiësterase-5-remmers. De keuze van de prothese van de penis hangt af van de mate van vervorming en de keuze van de patiënt. Aanvaard als "succes" falloendoprotezirovaniya ten resterende kromming kleiner dan of gelijk aan 15. Bij ernstiger permanente deformatie modellering wordt uitgevoerd hetzij manueel door S. Wilson en Delk J., ontleden of plaques (no) gevolgd patchwork korporoplastikoy.

Het voorkomen

Er is geen specifieke preventie van de ziekte van Peyronie. Om kromming van de penis en impotentie (erectiestoornissen) te voorkomen, wordt een conservatieve behandeling van de ziekte van Peyronie aanbevolen, die in de vroege stadia van de ziekte effectief kan zijn.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.