^

Gezondheid

A
A
A

Congenitale en unilaterale anosmie: hoe te behandelen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Het volledige verlies van reukzin - anosmie - is een overtreding van de functies van het reukzintuigstelsel en ontstaat om verschillende redenen, als een symptoom van een vrij groot aantal ziekten.

Daarnaast zijn er veel ziektes, in de symptomatologie waarvan er een afname is of een gedeeltelijk verlies van geur - hyposmia. Beide varianten zijn geclassificeerd volgens ICD-10 als een van de manifestaties van gediagnosticeerde ziektetoestanden en pathologieën geassocieerd met perceptie, en hebben de code R43.0.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Epidemiologie

Afgaand op hoe weinig artsen het hebben over anosmie (de biochemie van geurperceptie wordt bestudeerd, maar niet volledig begrepen), zijn de gegevens over de prevalentie tegenstrijdig. Deskundigen van de American Academy of Neurology (AAN) zeggen echter dat ongeveer 14 miljoen Amerikanen ouder dan 55-60 jaar last hebben van geur, en dat elk jaar meer dan 200.000 mensen hierover naar artsen gaan.

Mannen hebben meer kans dan vrouwen om hun reukvermogen te verliezen, vooral rokers en mensen die een beroerte hebben gehad of lijden aan chronische rhinitis en  verstopte neus.

Volgens de British Rhinological Society klagen minstens 220.000 Britse volwassenen over een vermindering van de geur. Een peiling onder bijna 10 duizend mensen in Spanje toonde aan dat twee op de tien respondenten deze of gene vorm van verslechtering van de perceptie van geur hebben.

Complete anosmie in 2004 werd gediagnosticeerd bij 1,4 duizend volwassen Zweden (met een populatie van 10 miljoen). Kortom, dit zijn ouderen, en specialisten verklaren dit door atrofie en een vermindering van het aantal olfactorische neuronen of sensoneurale stoornissen kenmerkend voor oudere mensen.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Oorzaken anosmii

De belangrijkste oorzaken van anosmie zijn gradatie, die is gebaseerd op de neurofysiologie van geurperceptie en de klinische kenmerken van respiratoire en paranasale aandoeningen, evenals neurosensorische pathologieën.

In termen van duur, kan reukverlies tijdelijk en permanent zijn, en voor etiologie - aangeboren (genetisch bepaald) en verworven. Meestal komen de symptomen van anosmie voor op het niveau van het epitheel van de neusholte en olfactorische receptoren (neurosensorische cellen).

Dus, de initiële of essencialnaya anosmie bepaald door destructieve veranderingen in het olfactorisch epitheel bij trapping geuren receptoren ophouden, d.w.z. Reageren op deeltjes van vluchtige stoffen die in de neusholte met lucht. Deze vorm van verlies van geur wordt beschouwd als perifeer en als een symptoom treedt op met infecties, in het bijzonder als een verlies van geur in de gewone verkoudheid.

Allereerst is er het verlies van geur met een koud, maar het moet er rekening mee worden gehouden dat 25% van de rhinoviruses geen symptomen geven, en misschien wel het enige teken kan een verlies van reuk zonder loopneus, gediagnosticeerd als idiopathisch zijn.

In de regel veroorzaakt het tijdelijke verlies van geur na de griep geen angst bij mensen, omdat de cellen van het olfactorisch epitheel kunnen worden hersteld (zie voor meer informatie het gedeelte over de behandeling van anosmie).

Olfactorische sensorische neuronen van bacteriële toxines lijden veel meer. Dus verlies van geur in de sinus, in het bijzonder chronische uitgelegd otolaryngologists die ontsteking gelokaliseerd in de neusbijholten bovenstaande kan zich - in de frontale sinussen en daardoor ontstaan zwelling comprimeren de olfactorische zenuw. Een ernstige houding vereist een  acute ontsteking van het trellislabyrint, wat een complicatie van sinusitis kan zijn en tot een volledig verlies van geur kan leiden. Irritatie, de degeneratie en gedeeltelijk verlies van geur zijn kenmerkend chronische atrofische rhinitis, sinusitis, frontale sinusitis,  ozeny.

Ernstig mucosa-oedeem en nasale occlusie met afscheidingen met verschillende consistentie en verminderde reukzin zijn symptomen van hooikoorts (allergische rhinitis).

Op elke leeftijd, neusverstopping en verlies van geur als gevolg van verstopping van de neus optreden niet alleen bij koude, maar vanwege de kromming van het neustussenschot, amandelen, aanwezigheid van vreemde lichamen in de neusholte, evenals de aanwezigheid van poliepen en  kwaadaardige tumoren van de neus. Bovendien is het probleem van onderscheidende geur veroorzaken niet alleen nasale polypose: Rhinology Erken dat verlies van geur na verwijdering van poliepen of tumoren, als na een mislukte neuscorrectie - door de vorming van littekens in de neus of kraakbeen bruggen (adhesies).

Beïnvloedt de olfactorische receptoren door inhalatie van toxische stoffen, pesticiden, zware metalen en radiotherapie: volledig verlies van geur na bestraling - een gevolg van de behandeling met gammastraling van hersentumoren, botweefsel en gezichtshuid van de schedel.

Sommige neusmiddelen, in het bijzonder het verlichten van verstopte neus, kunnen het olfactorische epitheel beschadigen en zelfs  afhankelijk zijn van druppels in de neus.

Frequente zwelling van het neusslijmvlies veroorzaakt een alternatieve behandeling van de gewone verkoudheid met zelfgemaakte knoflook of uien druppels die het slijmvlies schroeien. Misschien anosmie na cyclamen (Cyclamen purpurascens), gebruikt in de homeopathie: het indruppelen van de neus het onverdunde sap uit knollen bevattende giftige saponinen slijmvlies kan zwellen brandwonden.

Stankverlies tijdens de zwangerschap is in de meeste gevallen gedeeltelijk, als gevolg van zwelling van het neusslijmvlies als reactie op veranderingen in de hormonale achtergrond, evenals bij verkoudheid of exacerbatie van allergieën.

Wat is neurotransmitter en centrale anosmie?

Het vermogen om geuren waarnemen kan verloren gaan door overtreding van de transmissiesignalen vanuit de olfactorische sensorische neuronen in de hersenen (zintuiglijke transductie) of kern beschadiging en dysfunctie van hersenstructuren, analyseren en het genereren van zenuwimpulsen reactie - gemedieerde limbische systeem reukzin. In het eerste geval is het een neurotransmitter (geleider) anosmie en in het tweede geval - ongeveer de centrale (cerebrale) of sensorineurale.

Stoornis van sensorische transductie wordt veroorzaakt door anosmie na een hoofdletsel - met een fractuur van de basis van de voorste schedel van de schedel of van het rooster voorziene bot. Veel patiënten kunnen een eenzijdige (eenzijdige) anosmie (of hemianosmia) ervaren als gevolg van een klein hoofdtrauma. En de oorzaken van anosmie van centrale oorsprong bij craniocerebrale trauma's worden geassocieerd met schade aan de frontale kwabben van de bulbus of temporale lobben in de frontale kwabben van de hersenen.

Verlies van geur zonder een verkoudheid is een van de klinische symptomen: het syndroom van Pehkrantz (adiposogenitale dystrofie, die zich ontwikkelt als gevolg van het verslaan van de hypothalamus); Foster-Kennedy-syndroom; epilepsie, een significante toename van de intracraniale druk, dementie (inclusief Lewy-lichaampjes), de ziekte van Alzheimer.

Bilaterale of bilaterale anosmie kan een gevolg zijn van herpesische encefalitis, primaire amoeben meningo-encefalitis, neurosyfilis. Aan het verlies van de reukzin leiden meningeomen van de voorste hersenfossa; maligne neoplasmata in het gebied van de brug-cerebellaire hoek of de piramide van het temporale bot; Neurochirurgische operaties; neurotoxische geneesmiddelen.

Gelijktijdige verlies van geur en smaak - anosmia en ageusie (code ICD-10 - R43.8): beide systemen gespecialiseerde sensorische receptoren gestimuleerd chemische moleculen en hun functies worden vaak vullen elkaar als bijzonder viscerale afferenten limbische systeem. Verder is het olfactorische systeem via de reticulaire formatie gerelateerd aan autonome centra van het CZS, die reflexen met reukreceptoren spijsvertering en ademhaling, bijvoorbeeld misselijkheid en braken met name onaangename geuren uit.

En het verlies van aanraking en geur (anafie en anosmie) is een bewijs dat somatosensorisch is ook aangetast: de huidreceptoren reageren niet op externe stimuli. Meestal is het gevolg van traumatische letsels van de frontale en temporale kwabben van de hersenen of functieverlies structuren van het limbische systeem van de hersenen tijdens traumatisch hersenletsel, beroerte, intracraniale aneurysma's, hersentumoren, multiple sclerosis.

Congenitale anosmie gedetecteerd zelden gebeurt als erfelijke ciliopathie (Kartagener syndroom), en syndroom van kallmann Refsum, aangeboren nasale dermoïdcyste en enkele andere vormen van foetale misvormingen.

trusted-source[14], [15], [16]

Risicofactoren

Het is logisch dat de risicofactoren voor het verschijnen van een symptoom ziekten zijn. Dus alle hierboven genoemde ziekten - van de gewone verkoudheid tot de hersentumor - worden door artsen behandeld als hun aantal.

Maar we moeten afzonderlijk over zink (Zn) zeggen, meer bepaald - over het tekort aan het lichaam. In de klinische geneeskunde wordt reukverlies beschouwd als een van de eerste tekenen van chronische zinkdeficiëntie, die ook de productie van bloedleukocyten vermindert en de weerstand tegen infecties vermindert.

Dit micro-element is een integraal onderdeel van minstens drieduizend verschillende eiwitten van ons lichaam, het is noodzakelijk voor de productie van de metaloenzymatische koolzuuranhydrase (CAs VI), die zorgt voor het behoud van de optimale pH-waarde, weefselregeneratie en zenuwgeleiding.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Pathogenese

Uitleggen pathogenese verlies van reuk met acute respiratoire infecties en verkoudheid, dient te bedenken dat waarneemt geuren adembescherming trilhaarepitheel (regio respiratoria), die de neusholte en speciale olfactorische gelokaliseerd geur- of olfactorische sleuf (regio olfactoria) - tussen het bovendeel van de mantel en een septum van de neus.

Het slijmvlies van het olfactorische gebied van de neus heeft een gecompliceerde structuur: het geconcentreerd bijna 10 miljoen olfactorische sensorische neuronen, die elk een dendriet met cilia aan een einde en het axon naar de andere .. Het olfactorische epitheel is bedekt met een slijmafscheiding en de cilia van de chemoreceptoren zijn een bindend eiwit geproduceerd door tubuloalveolaire klieren die zich rond de cilia bevinden. Daarnaast is er een ondersteunend epitheel (ter bescherming van chemoreceptoren) en cellen van de basale plaat van het mucosale epitheel.

Gemeend wordt dat de pathogenese van essentiële anosmie in rhinitis Het reduceren van de functionele activiteit (of volledige blokkering), ciliaire neuronen van de reukepitheel gevolg van overproductie van slijm en bij chronische ontsteking van slijmvlies of chemische inwerking van een - in het olfactorisch epitheel en atrofie van zijn ademhaling substitutie.

Centrale olfactorische manieren worden gevormd door axonen van olfactorische sensorische neuronen. Ze zijn samengevoegd in twee bundels niet-myeline omhulsels van afferente vezels - reukzenuwen (I paar schedelzenuwen). Deze zenuwen passeren het roosterbeen, de prefrontale cortex van de frontale kwab en de reukbollen (clusters versterken het signaal van neuronen die werken als een relais van de olfactorische analysator). Elke beschadiging van deze structuren vormt een obstakel voor de overdracht van impulsen en kan leiden tot een volledig of gedeeltelijk verlies van geur (een- of tweezijdig).

Door reukzenuw signaal bereikt het eindpunt - structuren van het limbische systeem van de hersenen: piroformnuyu entorhinale cortex en de temporale lob van de cerebrale hemisferen en de amygdala (verantwoordelijk voor het coderen van signalen uiteindelijke geur neuronen en gedragsreacties op geuren). Pathologieën op deze locaties leiden tot een gebrek aan analyse van signalen van olfactorische sensorische neuronen, zonder welke het eenvoudigweg onmogelijk is om te ruiken.

trusted-source[24], [25]

Complicaties en gevolgen

Op basis van de functies die de betekenis van geur, de belangrijkste gevolgen en complicaties van de gedeeltelijke of totale gebrek aan zorg de erkenning van de mate van het bewaren van voedsel: niet waarnemen van de geur van bedorven product is eenvoudig te voedselvergiftiging. En in sommige situaties - bijvoorbeeld een gaslek, elektrische apparaten of de aanwezigheid van toxische gasvormige stoffen in de lucht - is er een directe bedreiging voor het leven.

Tegelijkertijd behouden anomics vaak een normaal gevoel van smaak, maar de gebruikelijke psycho-emotionele reacties op geuren zijn afwezig.

Zelfs een gedeeltelijk verlies van geur kan leiden tot een verminderde eetlust en een depressieve toestand. Volgens sommige rapporten, 17% van de mensen die lijden aan verworven anosmia vallen in een depressie, zonder geur, het veroorzaken van positieve emoties of geassocieerd met aangename herinneringen.

Het recht op invaliditeit in anosmia (met de benoeming van een uitkering) kan alleen ontstaan wanneer deze voorwaarde - samen met andere symptomen - een persoon ervan weerhoudt te werken, en dit gebeurt met beroertes, ziekten en traumatische hersenschade, psychosomatische stoornissen, enz.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Diagnostics anosmii

Het verlies van geur is een symptoom van verschillende ziekten en de diagnose van anosmie is tot hun ontdekking teruggebracht.

Typisch, acute rhinitis diagnose geen bijzondere problemen veroorzaken: KNO-arts luisteren voldoende klachten van de patiënt en houd rhinoscopie (onderzoek van de neus en neusholte). Maar als de patiënt een langdurige of chronische loopneus, neusverstopping en het verlies van reuk, de benodigde tests, met inbegrip van  analyse van het slijm uit de neus, en verdacht vanwege rhinitis met overgevoeligheid otolaryngologists verwijzen patiënten allergist - voor de  diagnose van allergie.

In klinische otolaryngologie wordt instrumentele diagnostiek gebruikt: röntgenfoto van de paranasale en frontale sinussen en  endoscopie van de neusholte; Om de nasale ademhaling te beoordelen, wordt rhinopneumometrie uitgevoerd en wordt de reukgevoeligheid (met een testkit voor geuronderzoek) gebruikt om de mate van olfactorische gevoeligheid te bepalen.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37]

Differentiële diagnose

Wanneer anosmie als klinische symptoom aanwezig is, en de duidelijke oorzaak kan worden bepaald, moet differentiële diagnose van paranasal ziekten en cerebrale aandoeningen, inclusief: CT-scan van de kop (inclusief de sinussen) met contrast en MRI van de hersenen. Nuttige informatie staat ook in het artikel -  Onderzoek van hersenzenuwen. Ik koppel: reukzenuw

Veel gevallen van congenitale anosmie zijn niet gedocumenteerd en gediagnosticeerd: aangezien de stoornis bij de geboorte aanwezig is, kan de perceptie van de geur van de patiënt minimaal of niet-bestaand zijn.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling anosmii

Symptomatische behandeling van anosmie wordt momenteel niet uitgevoerd: er zijn geen geneesmiddelen voor olfactorisch herstel. Dus de therapeutische effecten zijn ziekten, in de symptomen waarvan er een verlies van geur is.

Dat wil zeggen, als de betekenis van geur is verloren als gevolg van de verkoudheid, dan in zijn behandeling van toepassing is: verschillende samenstelling  daalt van de verkoudheid, easy-to-use  sprays op een verstopte neus. Beoefend opdracht topische glucocorticoïden (corticosteroïden) als middel tegen mucosaal oedeem, bijvoorbeeld Nazoneks gebruikt bij acute allergische rinitis of sinusitis verlies van geur - lees  Nazoneks sine  (handleiding).

Maar het gebruik van intranasale fondsen is geen garantie voor het herstel van de betekenis van geur, in feite is het mechanisme van de farmacologische werking en houdt geen rekening met schade aan de olfactorische epitheel van de neusholte. Evenzo zijn inhalaties met verlies van geur gericht op het elimineren van de obstructie van neuspassages, en ze brengen zeker verlichting in de gewone verkoudheid. De meest effectieve is kruidentherapie: hete stoom inhalaties met de toevoeging van kamille of lavendel bloemen, weegbree bladeren, eucalyptus of kruid salie en tijm - gedurende vijf minuten een keer per dag, drie tot vier keer per week of om de andere dag. Fysiotherapeutische behandeling is ook mogelijk - zie  Fysiotherapie met rhinitis

Het is mogelijk doel van orale dexamethason (handelsnamen, etc. -. Deksakort, Dekadin, Kortadeks, Geksadrol, Millikorten, Ortadekson, Restikort) - op een tablet (0,5 g) één keer per dag ( 's ochtends). Corticosteroïden zijn gecontra-indiceerd bij acute virale, bacteriële en schimmelinfecties, het syndroom van Cushing, osteoporose, chronische hepatitis, zwangerschap en borstvoeding. Onder de bijwerkingen: vermindering van calcium in het lichaam en verhoging botbreekbaarheid, verminderde lymfocyten en verhoging van het aantal rode bloedcellen, de verslechtering van de functies van de hypofyse-bijnier-gipotamicheskoy systeem.

B-vitamines B, zinkpreparaten -  vitamines met zink, en ook liponzuur (Protogen, Thioacticide), dat de reukzin bij rhinovirusziekten verbetert; aan te raden 0,5-0,6 g per dag in te nemen (gedurende een tot twee maanden). Lipoevuyu kstlotu gecontra-indiceerd voor gebruik bij gastritis met verhoogde zuurgraad en zweer van de maag en de twaalfvingerige darm.

Antibioticatherapie is noodzakelijk voor sinusitis en sinusitis van bacteriële etiologie, met meningitis, en patiënten met poliepen in de neus en tumoren ondergaan een chirurgische behandeling.

Als de olfactorische periferie beschadigd is, wordt de olfactorische sensorische neuronenpopulatie vernietigd, maar de olfactorische receptorcellen dienen gemiddeld twee maanden. Zoals de smaakpapillen, olfactorische neuroreceptoren worden regelmatig bijgewerkt en dit is te wijten aan de ontwikkeling van primaire cellen van de basale reukepitheel basische fibroblast groeifactor (bFGF), die hen toelaten te differentiëren in sensorische neuronen, vullen verlies en regenereren beschadigd.

In Japan proberen ze de verworven anosmie te behandelen door een gelatine-hydrogel met bFGF op het neusslijmvlies aan te brengen.

Het voorkomen

De middelen voor specifieke preventie van manifestaties van een dergelijk symptoom als verlies van geur bestaan niet, en het advies van artsen betreft:

  • rationeel gebruik van druppels en aerosolen voor de behandeling van verkoudheid of etiologie;
  • Blijf in gebieden met vervuilde lucht, die op alle mogelijke manieren vermeden moet worden;
  • weigering van roken en alcohol;
  • toenemende fysieke activiteit;
  • tijdige behandeling van rhinitis en paranasale aandoeningen.

trusted-source[38], [39], [40], [41]

Prognose

Het reuksysteem heeft een uniek vermogen om te herstellen, maar helaas geeft anosmie niet altijd toe aan de behandeling, vooral als de oorzaak leeftijds-, hersen- en CZS-pathologieën of zenuwbeschadiging is.

trusted-source[42], [43]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.