^

Gezondheid

A
A
A

Atherosclerose van de abdominale aorta en zijn takken

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Atherosclerose is een bekende en veel voorkomende ziekte die de slagaders aantast en gepaard gaat met de vorming van cholesterolafzettingen op de interne vaatwanden. Als het proces het abdominale deel van het aortavat omvat, dat door de onderbuikholte gaat, diagnosticeert de arts "atherosclerose van de abdominale aorta". De ziekte kan ernstige complicaties veroorzaken, waaronder invaliditeit en overlijden. Het is echter niet zo eenvoudig om een pathologie te vermoeden, die gepaard gaat met een onduidelijke symptomatologie en een frequent latent beloop.

Epidemiologie

Bij elke tweede patiënt met een stoornis in de aortacirculatie wordt het abdominale deel van het vat aangetast. Deze afdeling is verantwoordelijk voor de bloedtoevoer naar de organen van de buikholte, de onderste ledematen en het kleine bekken.

In de afgelopen jaren is de incidentie van atherosclerose aanzienlijk toegenomen, en het sterftecijfer door deze ziekte is hoger dan het percentage als gevolg van verwondingen, infectieuze pathologieën en oncologie. Meestal wordt atherosclerose van de abdominale aorta gevonden bij mannen van 45-55 jaar. Vrouwen worden ongeveer 3-4 keer minder vaak ziek en het risico om ziek te worden neemt aanzienlijk toe met het begin van de menopauze. [1]

De ziekte komt vrij vaak voor: het wordt gediagnosticeerd bij ongeveer elke twintigste persoon ouder dan 65 jaar.

In Europese landen en de Verenigde Staten van Amerika komt atherosclerose van de abdominale aorta veel vaker voor dan in Afrikaanse landen. De grootste verspreiding van de ziekte wordt opgemerkt in de VS, Canada, Groot-Brittannië, Finland en Australië. De laagste incidentie is geregistreerd in Japan. [2]

Atherosclerose en de complicaties die hierdoor worden veroorzaakt, blijven momenteel de belangrijkste oorzaak van morbiditeit en mortaliteit in veel landen van de wereld, inclusief de post-Sovjet-ruimte. De nederlaag van de abdominale aorta wordt gevonden in meer dan 75% van de gevallen van autopsie van patiënten die zijn overleden aan coronaire hartziekten. [3] In meer dan de helft van de gevallen wordt de pathologie alleen bepaald tegen de achtergrond van de ontwikkeling van een acute aandoening van de mesenteriale circulatie.

Oorzaken atherosclerose van de abdominale aorta

Atherosclerose van de abdominale aorta is een chronische pathologie. De ziekte wordt gekenmerkt door een specifieke laesie van het vat, proliferatie van bindweefsel tegen de achtergrond van vettige infiltratie van de binnenwand, wat in het algemeen leidt tot orgaan- en algemene stoornissen van de bloedsomloop.

Er zijn verschillende theorieën over het optreden van pathologie - met name de theorie van lipoproteïne-infiltratie, evenals de meest voorkomende - vanwege het optreden van pathologische veranderingen als gevolg van schade aan de vaatwand. Dergelijke schade is niet het gevolg van mechanisch trauma aan het endotheel, maar een schending van zijn functie. We hebben het over een toename van de permeabiliteit, hechting, een toename van de synthese van procoagulante en vasoconstrictieve factoren. [4]

Schending van de endotheliale functie kan worden veroorzaakt door infectie (bijvoorbeeld herpesvirus), intoxicatie (roken van tabak, enz.),  [5] hormonale onbalans (hyperinsulinemie), hemodynamische stoornissen (hypertensie), enz. Maar de belangrijkste schakel die wetenschappers unaniem beschouwen als hypercholesterolemie.

De belangrijkste reden voor de ontwikkeling van atherosclerose van de abdominale aorta is een verminderd lipide-eiwitmetabolisme, dat het verschijnen van typische atherosclerotische plaques veroorzaakt. Voedingsstoornissen brengen metabole stoornissen, schade aan de vaatwanden en een verandering in hun structuur met zich mee. [6] Regelmatige onderkoeling, verzwakte immuniteit, frequente stress en psycho-emotionele stress, infectieuze en ontstekingsprocessen, hormonale veranderingen, trauma, leiden samen tot schade aan de interne vaatwand. De situatie kan verergeren door: onjuiste levensstijl met veel slechte gewoonten, overgewicht, endocriene pathologieën, het nemen van bepaalde medicijnen. Gelijktijdige ziekten spelen ook een belangrijke negatieve rol: hypertensie, obesitas, diabetes mellitus,  [7] coronaire pathologieën.

Experts identificeren de volgende hoofdredenen voor de ontwikkeling van de ziekte:

 • voedselovertredingen (voedsel);
 • neurogene factoren (stress, emotionele instabiliteit, neurosen);
 • endocrinopathie;
 • langdurige verhoging van de bloeddruk, hypoxische aandoeningen;
 • auto-immuunpathologieën;
 • erfelijke aanleg; (de invloed van maternale hypercholesterolemie tijdens de zwangerschap op de progressie van vroege atherosclerotische laesies in de kindertijd is bewezen)  [8];
 • overgewicht, verschillende gradaties van obesitas; [9]
 • gebrek aan fysieke activiteit;
 • alcohol, nicotine, drugsverslaving.

Risicofactoren

De factoren die kunnen leiden tot de ontwikkeling van atherosclerose van de abdominale aorta kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen: onvergankelijke factoren, voorbijgaande en mogelijk voorbijgaande.

Permanente factoren zijn permanent en kunnen niet worden geëlimineerd:

 • leeftijd ouder dan 40-45 jaar;
 • mannelijk geslacht (mannen lijden vaker aan atherosclerose dan vrouwen);
 • erfelijke aanleg (vaak wordt de ziekte gevonden bij mensen van wie de familieleden ook lijden aan atherosclerose van de abdominale aorta). De vorming van vettige strepen vindt plaats in de aorta van de menselijke foetus en wordt aanzienlijk versterkt door maternale hypercholesterolemie. [10]
 • etnische risicofactoren. [11], [12]

Experts wijzen erop dat erfelijke aanleg bijdraagt aan een eerder begin van de ontwikkeling van pathologie.

Voorbijgaande risicofactoren omvatten die welke kunnen worden geëlimineerd:

 • roken, het negatieve effect op de elasticiteit van bloedvaten;
 • ongezonde voeding, veel dierlijke vetten eten;
 • lichamelijke inactiviteit, passieve levensstijl, overgewicht.

Mogelijk voorbijgaande factoren zijn onder meer ziekten die kunnen worden gecorrigeerd, gecontroleerd en voorkomen dat ze zich verder ontwikkelen:

 • hypertensie, die de afzetting van lipiden in de vaatwand en de vorming van atherosclerotische plaques bevordert; [13]
 • dyslipidemie, verminderd vetmetabolisme, wat gepaard gaat met een toename van cholesterol, lipoproteïne en triglyceriden;
 • diabetes mellitus, obesitas verhogen het risico op het ontwikkelen van atherosclerose van de abdominale aorta meerdere keren, wat te wijten is aan de gelijktijdige schending van het lipidenmetabolisme; [14]
 • infectieuze en intoxicatieprocessen dragen bij aan schade aan de vaatwanden.

Als u de belangrijkste provocerende factoren kent en er rekening mee houdt, kunt u de basisregels voor de preventie van de ziekte bepalen. [15]

Pathogenese

De ontwikkeling van atherosclerose van de abdominale aorta is te wijten aan een combinatie van factoren - in het bijzonder endotheeldisfunctie, ontstekingsreactie, immunologisch proces, dyslipidemie, plaqueruptuur, externe negatieve invloeden (bijvoorbeeld roken).

Het endotheel produceert stoffen die nodig zijn om de bloedstolling en metabolische hersenprocessen te regelen, de vasculaire tonus en bloeddruk te reguleren, de nierfunctie en contractiele hartactiviteit te filteren. De eerste fase in de ontwikkeling van atherosclerose wordt veroorzaakt door een schending van de endotheliale vaatverwijdende functie, die op zijn beurt een gevolg wordt van het verlies van stikstofmonoxide door het endotheel. Disfunctie van het endotheel wordt ook veroorzaakt door een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed, diabetes mellitus, langdurige hypertensie en nicotineverslaving. De aandoening treedt op onder invloed van lipoproteïne-oxidatie met lage dichtheid. [16]

 • In bijna alle gevallen werden ontstekingsprocessen bij atherosclerose waargenomen. Het betrof macrofagen, cytokinen, monocyt chemotaxis eiwit, groeifactoren, interleukine-1, -3, -6, -8, -18, tumornecrosefactor, CD40-ligand. Atherosclerotische ontwikkeling wordt ook geassocieerd met serum C-reactief proteïne. Een verhoogd niveau van lipoproteïne-geassocieerde fosfolipase verhoogt de kans op complicaties; de betrokkenheid van cytokinen, die celproliferatie induceren en de productie van actieve zuurstofvormen stimuleren, matrixmetalloproteïnasen activeren en de expressie van weefselfactor, is niet uitgesloten.
 • Lipidenaandoeningen zijn een belangrijke factor bij het ontstaan van atherosclerose van de abdominale aorta. Het risico is vooral verhoogd bij serumcholesterolwaarden boven 3,9 mmol/liter.
 • Verhoogde druk in de cerebrale en coronaire arteriële vaten verhoogt de spanning van de vaatwand, wat de regeneratieve processen negatief beïnvloedt en bijdraagt aan de vorming van pathologische uitsteeksels. [17]
 • Nicotineafhankelijkheid heeft een negatief effect tijdens alle stadia van de ontwikkeling van atherosclerose, en dit effect is behoorlijk intens: endotheel-afhankelijke vasodilatatie verslechtert, pro-inflammatoire factoren nemen toe (inclusief C-reactief proteïne, interleukine-6 en tumornecrosefactoren α), bloedplaatjes NO de beschikbaarheid neemt af, de oxidatieve modificatie van LDL neemt toe en de plasmaactiviteit van paraoxonase neemt af.
 • Een verhoogd insulinegehalte leidt tot een toename van het gehalte aan cytokinen (-6 en MCP-1), die bijdragen aan de groei van atherosclerotische processen.

Een toename van LDL-cholesterol en een afname van HDL-cholesterol worden als bijzonder belangrijke onderliggende factoren beschouwd. De eerstgenoemde accumuleren in atherosclerotische plaques (schuimcellen), wat mitochondriale disfunctie, apoptose en necrose met zich meebrengt, met de afgifte van celproteasen, pro-inflammatoire cytokinen en trombotische moleculen. Oxidatie van LDL veroorzaakt ontstekings- en immuunveranderingen, de aggregatie van bloedplaatjes neemt toe en plaques worden onstabiel. [18]

Lipoproteïnen met hoge dichtheid bevorderen de opname van de omgekeerde overgang van cholesterol, ondersteunen de endotheelfunctie en beschermen tegen verhoogde trombusvorming.

De belangrijkste pathogenetische schakels in de ontwikkeling van atherosclerose zijn:

 • Stoornis van de vetstofwisseling.
 • Extra-vetveranderingen (hemodynamische stoornissen, verslechtering van de reologische eigenschappen van bloed, primaire pathologieën en schade aan de vaatwand, genetische aanleg).

Er zijn aanwijzingen dat myostatine (een skeletspiergroeiremmer die betrokken is bij metabole stoornissen en hartfibrose) kan worden beschouwd als een nieuwe speler in de progressie van atherosclerose. Volgens onderzoek medieert myostatine de progressie van atherosclerose van de abdominale aorta, waardoor vasculaire gladde spiercellen disfunctioneren. [19]

Symptomen atherosclerose van de abdominale aorta

In de meeste gevallen verloopt atherosclerose van de abdominale aorta zonder bepaalde symptomen, maar de pathologie kan worden gedetecteerd tijdens diagnostische maatregelen. Niet-specifieke symptomen verschijnen naarmate de ziekte vordert:

 • ongemakkelijke sensaties in de buik en onderrug;
 • regelmatige buikpijn, erger na het eten (vooral na een stevige maaltijd);
 • spijsverteringsstoornissen zonder duidelijke reden (diarree, constipatie, opgeblazen gevoel);
 • onaangenaam boeren, regelmatig brandend maagzuur na het eten;
 • progressieve vermagering.

Naarmate andere organen bij het proces betrokken raken, verschijnen er andere symptomen:

 • pijn in de nieren en/of liesstreek;
 • zwelling van de ledematen;
 • zwelling op het gezicht in de ochtend;
 • urinewegaandoeningen;
 • verhoogde bloeddruk.

Aangezien deze symptomen niet-specifiek zijn, kan de patiënt een verkeerde diagnose stellen en onjuist worden behandeld. Bovendien bestaat atherosclerose van de abdominale aorta vaak samen met andere pathologieën, waaronder chronische, wat ook de juiste diagnose bemoeilijkt.

Eerste tekenen

Bij de meeste patiënten begint atherosclerose van de abdominale aorta zich op jonge leeftijd te ontwikkelen en neemt in de loop van de jaren toe. Bovendien klaagt de patiënt lange tijd nergens over en beginnen de eerste tekenen pas te verschijnen wanneer een grote slagader aanzienlijk vernauwd of verstopt is.

Een van de meest typische pathologische symptomen zijn de volgende:

 • epigastrische pijn, niet geassocieerd met ziekten van de maag, uitstralend naar de onderrug, lies;
 • spijsverteringsstoornissen, brandend maagzuur, niet geassocieerd met pathologieën van het maagdarmkanaal;
 • koude voeten;
 • tintelend gevoel, gevoelloosheid in de benen;
 • mannelijke impotentie;
 • verminderde spierspanning van de onderste ledematen;
 • lethargie of afwezigheid van arteriële pulsatie in de voeten, knieën, lies;
 • het optreden van claudicatio intermittens (met de verspreiding van de laesie naar de bloedvaten van de onderste ledematen).

Als atherosclerose niet alleen het abdominale, maar ook het thoracale deel van de aorta aantast, verschijnt pijn op de borst na fysieke inspanning of stress, met bestraling van de rug of nek, evenals brandend maagzuur, een gevoel van ongemak op de borst, zonder verband met cardiale pathologie. [20]

Als de pathologie zich uitstrekt tot de nierslagaders, ontwikkelt zich arteriële hypertensie. [21] In de studie van urine worden proteïnurie, erythrocyturie en cylindruria gevonden. De nederlaag van de hersenslagaders openbaart zich als een verslechtering van het geheugen en intellectuele activiteit, duizeligheid, slaapstoornissen en in ernstige gevallen nemen de risico's op een beroerte en trombose toe.

Met atherosclerotische veranderingen in de mesenteriale slagaders verslechtert de bloedtoevoer naar de darmen, ernstige pijn verschijnt een paar uur na het eten - met lokalisatie in de navelstreng of overbuikheid. De pijn kan enkele uren aanhouden (meestal 1-3 uur), in veel gevallen verdwijnt deze na inname van nitroglycerine.

Stages

In zijn ontwikkeling doorloopt atherosclerose van de abdominale aorta de volgende stadia:

 1. Voor de afzetting van lipiden in de wand van de aorta zijn vasculaire microdamages, focale vertraging van de bloedstroom gunstig. De duur van het lipidenstadium kan verschillen: de afzetting van vet en diffuse verdikking van de intima en proteoglycanen van de extracellulaire matrix  [22] kunnen alleen microscopisch worden bekeken. 
 2. Het stadium van liposclerose gaat gepaard met een toename van de vetafzettingen in de bindweefselgebieden. Een atherosclerotische plaque wordt geleidelijk gevormd, waarvan de samenstelling wordt weergegeven door vetten en bindweefselvezels. In dit stadium kunnen plaques nog steeds worden geëlimineerd, omdat ze vatbaar zijn voor oplossing van het geneesmiddel. Fragmenten van deze afzettingen kunnen de bloedvaten echter verstoppen en de aortawand in het gebied van de aangehechte plaque verliest zijn elasticiteit en wordt beschadigd: op deze plaats neemt het risico op trombusvorming toe.
 3. Het stadium van atherocalcinose wordt gekenmerkt door de verdichting van plaques en de afzetting van calciumzouten daarin. De plaques worden groter, vernauwen het lumen van het vat en verminderen de bloedtoevoer naar de organen. Het risico op occlusie of aneurysma neemt toe.

De klinische stadia van ontwikkeling van atherosclerose van de abdominale aorta zijn als volgt:

 1. Een persoon leidt een normaal leven, heeft geen bijbehorende symptomen en pathologie kan alleen worden opgespoord met behulp van Doppler-onderzoek.
 2. De patiënt begint te klagen over buikpijn na een zware maaltijd.
 3. Buikpijn verschijnt zelfs na een normale, slechte maaltijd.
 4. De pijn wordt constant en na het eten neemt deze toe.

Vormen

Er zijn verschillende opties voor de classificatie van atherosclerose van de abdominale aorta. Dus in de loop van het ontstekingsproces is de ziekte verdeeld in gecompliceerd en ongecompliceerd. Het type en de locatie van het pathologische proces verschillen ook: atherosclerose kan het proximale segment van de abdominale aorta, het infrarenale gedeelte of het gehele gedeelte van het abdominale deel van het vat aantasten.

 • Atherosclerose van de abdominale aorta en zijn vertakkingen gaat meestal gepaard met een klinisch beeld van abdominale ischemische ziekte, ook wel het syndroom van chronische abdominale ischemie of abdominale pad genoemd. De patiënt kan klagen over een gevoel van zwaarte en volheid in de buik, epigastrische pijn zonder duidelijke bestraling, disfunctie van de maag en darmen, stabiele vermagering. Er is een functioneel systolisch geruis in de epigastrische zone. [23]
 • Atherosclerose van de abdominale aorta en iliacale slagaders wordt het Larish-syndroom genoemd. We hebben het over een klinisch symptoomcomplex dat zich ontwikkelt tegen de achtergrond van ernstige vernauwing of volledige blokkering van de abdominale aorta. Symptomen zoals claudicatio intermittens, gebrek aan pols op het dorsum van de voet, evenals in de popliteale en femorale slagaders, de vorming van trofische ulcera op de tenen en voeten, een verlaging van de systolische bloeddruk op de benen, een constant gevoel kilte in de benen en verminderd libido zijn kenmerkend. Uiterlijk wordt spierhypotrofie van de onderste ledematen opgemerkt, tekenen van trofische stoornissen op de huid en nagels, wordt systolisch geruis opgespoord in de abdominale aorta en de dijslagader.
 • Oblitererende atherosclerose van de abdominale aorta wordt veroorzaakt door de overlapping van het vatlumen door een atherosclerotische plaque en kan worden opgemerkt in de buurt van de vertakkingszone van de basisstam, of in het gebied van zijn verdeling in takken van de I- en II-orden. De pathologie is overwegend eenzijdig, hoewel er ook bilaterale laesies voorkomen.
 • Stenose atherosclerose van de abdominale aorta wordt veroorzaakt door stenose van het vat en wordt gekenmerkt door het optreden van abdominale aanvallen, die een slechte prognose hebben en kunnen leiden tot ischemische aandoeningen, reversibele darmdystrofie of trombose en darminfarct.

Complicaties en gevolgen

De meest voorkomende nadelige gevolgen van atherosclerose van de abdominale aorta zijn de ontwikkeling van een aorta-aneurysma of het ontleed hematoom van de aorta. We hebben het over een lokale expansie van het vasculaire gebied geassocieerd met de toenemende zwakte van de wanden, of over een intramuraal hematoom, leidend tot een dissectie van het vat. Een pulserende tumorachtige formatie verschijnt in de buikholte, ter hoogte van de navel of iets eronder, aan de linkerkant. Voor een aneurysma is een ruptuur gevaarlijk wanneer een vat in de buikholte of retroperitoneale ruimte breekt. Bij het ontleden van hematoom als gevolg van progressief bloedverlies, kan het fataal zijn. De patiënt heeft hevige pijn, collaps kan optreden, symptomen van acuut bloedverlies verschijnen; meestal zijn er geen tekenen van een hartaanval op het elektrocardiogram. Aneurysma kan aanwezig zijn met een ruw systolisch geruis. [24]

Bijkomende tekenen van het verschijnen van een aneurysma kunnen zijn:

 • drukken, trekken, pijn in de buik en onderrug zonder duidelijke reden;
 • een gevoel van pulsatie, een gevoel van de aanwezigheid van een pulserende formatie in de buik.

Tekenen van de ontwikkeling van complicaties in de vorm van een ruptuur van de abdominale aorta:

 • een scherp uiterlijk of intensivering van het pijnsyndroom;
 • ernstige lumbale pijn die uitstraalt naar de lies, binnenkant van de dijen, geslachtsorganen;
 • symptomen die lijken op een hartinfarct
 • verlaging van bloeddrukindicatoren;
 • tekenen van groeiende bloedarmoede;
 • bloed braken enz.

Door het gebrek aan specificiteit van het klinische beeld worden complicaties vaak verward met andere ziekten. Daarom is een gekwalificeerde en alomvattende benadering van elke patiënt erg belangrijk: volgens statistieken wordt in 70% van de gevallen met complicaties van een aneurysma een onjuiste diagnose gesteld, wat tot zeer ongunstige gevolgen leidt. Als medische hulp niet op tijd wordt verleend, overlijdt de patiënt met een ruptuur binnen enkele uren. [25]

Aneurysma en abdominale aortadissectie zijn echter niet de enige mogelijke complicaties. Atherosclerose leidt uiteindelijk tot cellulaire hypoxie, necrotische processen in weefsels. Vasculaire wanden verliezen elasticiteit, worden dicht en breekbaar, vatbaar voor beschadiging. Intravasculaire plaques worden groter, kunnen afbreken en kleinere bloedvaten verstoppen. De belangrijkste van dergelijke complicaties zijn:

 • de verspreiding van het atherosclerotische proces naar de vasculaire takken, inclusief haarvaten;
 • onvoldoende zuurstoftoevoer naar het myocardium en de hersenen, naar de organen van de buikholte;
 • vasculaire stenose, het begin van de ontwikkeling van necrotische processen;
 • losraken van atherosclerotische plaques, verstopping van bloedvaten;
 • ontwikkeling van necrose, gangreen (bijvoorbeeld darmen);
 • myocardinfarct, cardiale ischemie, beroerte, nierfalen;
 • Er zijn gevallen beschreven van penetrerende atherosclerotische ulcera van de abdominale aorta. [26]

Een vroege competente diagnose stelt u in staat om bestaande schendingen te identificeren en snel de juiste behandeling uit te voeren. Atherosclerose van de abdominale aorta in de vroege stadia kan worden gestopt als alle medische aanbevelingen worden opgevolgd. 

Linkerventrikelhypertrofie, aortawanddikte, kan een voorspeld levenslang risico op hart- en vaatziekten zijn. [27]

Diagnostics atherosclerose van de abdominale aorta

Lichamelijk onderzoek moet verplichte palpatie van de buik omvatten, met verdere percussie en het luisteren naar de buikholte met behulp van een phonendoscoop. Pols en bloeddruk worden afzonderlijk gemeten.

Tests omvatten vaak bepaling van totaal cholesterol, LDL, HDL, triglyceriden.

Een bloedtest helpt bij het bepalen van de algemene toestand van het aortabed en het beoordelen van de kans op het ontwikkelen van atherosclerose. De meest indicatieve zijn de volgende beoordelingscriteria:

 • totale cholesterolindicator met een snelheid van 3,1-5,2 mmol / liter;
 • HDL-index (goede cholesterol) met een snelheid van 1,42 (vrouwen) en 1,58 (mannen);
 • LDL-index (slechte cholesterol) met een snelheid tot 3,9 mmol / liter;
 • triglyceride-index met een snelheid van 0,14-1,82 mol / liter;
 • atherogene index (goede cholesterol in verhouding tot slecht) met een snelheid van maximaal 3.

Instrumentele diagnostiek omvat dergelijke onderzoeken:

 • Aorta-röntgenfoto - helpt bij het detecteren van veranderingen in de grootte van het vat, de aanwezigheid van calciumafzettingen of aneurysma's. De vergrote aorta manifesteert zich door een toename van de transversale grootte van de schaduw, een toename van het uitsteeksel van de aortabogen in de velden van de longen. Vanuit de antero-linkse schuine projectie wordt de schaduw ontvouwd, het aortavenster wordt groter. Het langwerpige vat verandert van dimensie naar boven en naar rechts en vormt de rechterbovencontour van de vasculaire schaduw, sterk uitgaand in het schaduwgebied van het bovenste holle veneuze vat. Met fluoroscopie van het aneurysma wordt verhoogde pulsatie opgemerkt.
 • Contrastversterkte röntgenaortografie kan helpen bij het bepalen van de locatie en grootte van bestaande aneurysma's of gebieden met vasoconstrictie. Een teken van wanddissectie is een verdubbelde contour van de abdominale aorta.
 • Met tweedimensionale echografie kunt u pathologische veranderingen waarnemen zoals verdikking, verharding, pariëtale calcificatie, ruwheid van de binnenste vaatwand, kromming of verlenging van de slagader, de aanwezigheid van atherosclerotische plaques. Er is sprake van een aneurysma als er sprake is van een beperkte uitstulping van de wand of een diametrische toename van de abdominale aorta met een factor twee, vergeleken met de normale frequentie. 
 • Röntgencomputertomografie en MRI onthullen duidelijk morfologische afwijkingen in de aorta en grote takken. [28] Maakt de evaluatie van indices mogelijk om de locatie, ernst en progressie van verkalkte abdominale aorta-laesies te classificeren. [29]
 • Selectieve angiografie wordt voorgeschreven als een operatie wordt verwacht. 

De pathologische studie van een atherosclerotische plaque toont de volgende veranderingen:

 • eiwit-vet afval in het midden;
 • in een cirkel - bindweefsel.

Macrodrug ter overweging: aorta en grote of kleine slagaders van het spier- en spierelastische type. Lipidevlekken en strepen, vezelachtige structuren, verkalking, minder vaak ulceratie, trombotische massa's.

Differentiële diagnose

Differentiatie moet worden uitgevoerd met de volgende pathologieën:

 • appendicitis;
 • ontsteking van de galblaas;
 • ontsteking van de alvleesklier;
 • nefrolithiase, cholelithiase;
 • maagzweer en 12 zweren in de twaalfvingerige darm;
 • pseudo-abdominale ischemie.

Het is belangrijk om pathologie tijdig te onderscheiden van glomerulonefritis, pyelonefritis, renale amyloïdose, renovasculaire (vasorenale) arteriële hypertensie, atherosclerose van de niervaten, polycystische nierziekte, fibromusculaire aplasie, niet-specifieke aorto-arteriocytose, aortoarterocytosedossufficiëntie, primaire alvleesklierontsteking.

Om de diagnose te verduidelijken, worden in de regel een ECG, een ECHO-cardiogram en een echografie van de buikorganen uitgevoerd. Minder vaak worden angioscopie, digitale subtractie-angiografie en optische coherentietomografie gebruikt.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling atherosclerose van de abdominale aorta

Als de patiënt geen pathologische symptomen opmerkt, een laag risico heeft (minder dan 5% volgens SCORE) en de totale cholesterolwaarde hoger is dan 5 mmol / liter, dan omvat de behandeling alleen levensstijlcorrectie:

 • uitsluiting van roken en andere slechte gewoonten;
 • het dieet veranderen;
 • overeenstemming met lichamelijke activiteit.

Na normalisering van het totaal cholesterol tot 5 mmol/liter en LDL tot 3 mmol/liter, wordt om de 3-5 jaar een regelmatig preventief onderzoek voorgeschreven.

Patiënten met een hoog SCORE-risico en een totaal cholesterol van meer dan 5 mmol/liter moeten ook hun levensstijl veranderen met laboratoriumcontrole na 3 maanden. Als na de aangegeven periode de situatie stabiliseert, wordt jaarlijks verdere preventieve diagnostiek voorgeschreven. In geval van instabiliteit van indicatoren of in aanwezigheid van typische symptomen van atherosclerose, wordt conservatieve behandeling voorgeschreven.

Geneesmiddelen die hyperlipidemie elimineren, worden vertegenwoordigd door verschillende klassen geneesmiddelen: statines (geneesmiddelen die HMG-CoA-reductase remmen), ezetimibe, sequestranten (geneesmiddelen die galzuren galmen), fibraten, nicotinezuurgeneesmiddelen, meervoudig onverzadigde vetzuren, lipaseremmers. [30]

 • Statines zijn geneesmiddelen die HMG-CoA-reductase remmen: Lovastatine, Simvastatine, Atorvastatine, Pravastatine, Fluvastatine, Rosuvastatine.
 • Preparaten Remmers van cholesterolabsorptie in de darm: Ezetemib is een actief hypocholesterolemisch middel.
 • Galzuurbindende harsen zijn geneesmiddelen die de uitscheiding van galzuren uit het lichaam versterken - het basisproduct van het cholesterolmetabolisme (cholestyramine, colestipol).
 • Fondsen afgeleid van fibrinezuur - fibraten - worden vertegenwoordigd door Gemfibrozil, Bezafibrate, Ciprofibrat, Fenofibrat, Clofibrate.
 • Nicotinezuurpreparaten - niacine - hebben cholesterolverlagende eigenschappen, verminderen het gehalte aan lipoproteïne.
 • Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren in voldoende grote doseringen (tot 4 g per dag) elimineren hypertriglyceridemie.

Bij atherosclerose van de abdominale aorta is combinatietherapie geschikt, waarmee u de ontwikkeling van het pathologische proces kunt stoppen en het optreden van complicaties kunt voorkomen.

Medicijnen

Conservatieve behandeling bestaat meestal uit het gebruik van dergelijke geneesmiddelen:

 • Anticoagulantia - bijvoorbeeld heparine in een begindosering van 5000 eenheden injecteerbaar onder controle van bloedstolling, of Enoxaparine-natrium 20-40 mg per dag in de vorm van subcutane injecties, of Nadroparine calcium 0,2-0,6 ml in de vorm van subcutaan injecties 1-2 keer per dag (afhankelijk van het gewicht van de patiënt).
 • Bloedplaatjesaggregatieremmers - bijvoorbeeld acetylsalicylzuur in een hoeveelheid van 75-325 mg per dag via de mond, of Clopidogrel met 75-300 mg per dag via de mond, of Dipyridamol in een hoeveelheid van 50-600 mg per dag via de mond. Patiënten dienen dergelijke geneesmiddelen gedurende een lange tijd (soms levenslang) te gebruiken, onder regelmatig laboratoriumtoezicht. Chaotische inname van medicijnen in grote doses kan leiden tot hemorragische complicaties, het optreden van tekenen van hartfalen.
 • Om pijn te elimineren, benoemt u:
  • niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, als er geen contra-indicaties zijn (Ketorol, Ibuprofen), paravertebrale blokkade;
  • opioïden (morfine, fentanyl) - in ernstige gevallen, als niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen niet helpen.
 • Geneesmiddelen die de microcirculatie normaliseren en de conditie van bloedvaten verbeteren (angioprotectors):
  • Pentoxifylline 100-300 mg via injectie;
  • Alprostadil 20-60 mcg dagelijks geïnjecteerd.

Mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van angioprotectors kunnen allergische reacties, buikpijn en spijsverteringsstoornissen zijn. [31]

 • Anticholesterolverlagende medicijnen worden gedurende enkele maanden ingenomen (meestal tot een jaar, afhankelijk van het cholesterolgehalte in het bloed). Simvastatine en Atorvastatine worden meestal intern voorgeschreven. Bijwerkingen in de vorm van allergieën, myopathie, dyspeptische symptomen zijn zeldzaam.
 • Geneesmiddelen voor pathogenetische behandeling worden vaak vertegenwoordigd door -blokkers - Propranolol, Bisoprolol, Metaprolol. De dosering is standaard, de therapie wordt uitgevoerd onder regelmatige controle van hartslag- en bloeddrukindicatoren. Annulering van deze medicijnen wordt geleidelijk uitgevoerd.

Dieet voor atherosclerose van de abdominale aorta

Dieetcorrectie is een effectieve manier om de ontwikkeling van atherosclerose te stoppen. En deze methode is op geen enkele manier inferieur aan medicamenteuze therapie en overtreft deze vaak zelfs. Veel artsen wijzen erop dat men niet alleen op medicijnen moet vertrouwen: zonder veranderingen in het dieet kan men niet rekenen op een stabiel en langdurig effect van de behandeling.

In de regel krijgen patiënten met atherosclerose van de abdominale aorta voedingstabel nr. 10 voorgeschreven - het juiste dieetvoedsel normaliseert het cholesterolgehalte in het bloed en remt de progressie van de ziekte. Bovendien bevat het dieet een grote hoeveelheid plantaardig voedsel dat rijk is aan voedingsvezels en meervoudig onverzadigde vetzuren, die helpen om de hoeveelheid "goede" cholesterol te verhogen.

Naast het volgen van een dieet, is het belangrijk om voedselcalorieën bij te houden. Bij weinig lichamelijke activiteit mag je niet meer dan 2500 calorieën per dag consumeren. En voor patiënten met overgewicht zal de arts helpen bij het kiezen van het dagelijkse caloriegehalte.

Bij atherosclerose zijn dieren en gehydrogeneerde vetten, die het cholesterolgehalte en de afzetting ervan op de vaatwanden verhogen, verboden. Het is belangrijk om dergelijke voedingsmiddelen uit het dieet uit te sluiten:

 • vet vlees, reuzel;
 • boter, margarine, groente- en vetmengsels, reuzel;
 • slachtafval (inclusief lever);
 • bouillon op vlees of botten;
 • worsten, worstjes, worstjes;
 • alle delen van het gevogelte, met uitzondering van filets zonder vel;
 • melk, harde kaas, vette kwark, room, gecondenseerde melk, zure room, ijs;
 • Fast food;
 • aardappel;
 • sauzen;
 • suiker, gebak, gebak.

Je moet ook het gebruik van alcohol beperken en het is beter om het helemaal uit te sluiten.

Het dieet moet de volgende voedingsmiddelen bevatten:

 • gepelde kip, kalkoenfilet;
 • zuivel kalfsvlees;
 • vis, zeevruchten;
 • gefermenteerde melkproducten (magere kwark, kefir, yoghurt zonder toevoegingen);
 • eieren (niet meer dan 2 per week);
 • alle groenten, fruit, kruiden, bessen;
 • pasta van harde tarwe;
 • granen (boekweit, rijst, gerst, tarwe, havermout, bulgur, couscous);
 • peulvruchten (bonen, kikkererwten, mungbonen, linzen, erwten);
 • donker brood, zemelen;
 • kruidenthee, groene thee, compotes van gedroogd fruit, vruchtendranken;
 • gedroogd fruit.

U mag de voedingscorrectie in geen geval verwaarlozen. Dieet speelt een fundamentele rol bij de behandeling van atherosclerose en dient ook om de ontwikkeling van complicaties te voorkomen, met name een hartinfarct en andere cardiovasculaire pathologieën. [32]

Fysiotherapie behandeling

Fysiotherapie is een effectieve behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en fysieke factoren. Dit zijn thermische invloeden, ultrasone invloeden, magnetische velden, laser, water, therapeutische modder, massage, enz. De methoden zijn meestal eenvoudig en tegelijkertijd uiterst effectief: met een minimum aan bijwerkingen wordt een intens positief effect opgemerkt, wat maakt het mogelijk om de dosering van de gebruikte medicijnen te verlagen. Een bijzonder uitgesproken effect wordt opgemerkt als fysiotherapie wordt gebruikt in de vroege stadia van de ontwikkeling van pathologie.

Bij atherosclerose van de abdominale aorta worden de volgende soorten fysiotherapie als de meest voorkomende beschouwd:

 • Elektroforese met novocaïne, evenals vaatverwijders, antibloedplaatjes, ontstekingsremmende geneesmiddelen, ontstekingsremmende geneesmiddelen. Kaliumjodide, natriumsalicylaat, heparine, lithium, zink, multivitaminen, magnesiumsulfaat, nicotinezuur, mezaton, enz. Worden vaak gebruikt.
 • Darsonvalisatie heeft een uitgesproken antispastisch effect op de vaatwand, waardoor het spasmen verlicht en de bloedstroom verbetert. De actie wordt verklaard door de irritatie van zenuwreceptoren door impulsstromen.
 • Hyperbare oxygenatie is een hogedrukoxygenatietechniek. Voor de procedure worden speciale hyperbare drukkamers gebruikt.

De spabehandeling omvat balneotherapie en moddertherapie. Een uitgesproken positief effect wordt gevonden na het nemen van waterstofsulfide, koolstofdioxide, jodium-broom, parel-, terpentijnbaden.

De toepassing van natuurlijke modder is geïndiceerd voor patiënten met stadia 1-2 van atherosclerose.

Kruidenbehandeling

Atherosclerose van de abdominale aorta in de vroege stadia van ontwikkeling reageert goed op behandeling met alternatieve middelen, onder voorbehoud van correctie van de levensstijl en het wegwerken van slechte gewoonten. [33] De meest voorkomende en effectieve recepten voor kruidengeneesmiddelen zijn:

 • 1 eetl. Ik. Boekweitbloemen worden gebrouwen in een thermoskan in 1 liter kokend water, een uur doordrenkt, gefilterd. Neem driemaal daags 100 ml tussen de maaltijden.
 • Schil 300 g knoflook, giet het in een bak en giet 0,5 l wodka. Het wordt een maand op een donkere plaats bewaard, waarna het wordt gefilterd en dagelijks wordt ingenomen, 20 druppels met 100 ml melk, tussen de maaltijden.
 • Neem 1 eetl. Ik. Berkenbladeren, brouw 300 ml kokend water, laat afkoelen, filter. Driemaal daags 100 ml een half uur voor de maaltijd innemen.
 • Giet 1 eetl. Ik. Meidoorn kleur 300 ml kokend water, aandringen tot het afkoelt, gefilterd. Driemaal daags 100 ml een half uur voor de maaltijd innemen.
 • Neem 2 eetl. Ik. Rozenbottels, gegoten in een thermoskan, giet 300 ml kokend water. Sta er 15 minuten op, filter. Neem driemaal daags 100 ml 20-30 minuten voor de maaltijd.
 • Drink dagelijks het sap van één citroen, bij of na de maaltijd.
 • Pers 200 ml uiensap, meng met 200 ml honing. Zo'n middel wordt in de koelkast bewaard en in 1 el ingenomen. Ik. Drie keer per dag tussen de maaltijden, gedurende 8-10 weken.
 • Bereid een verzameling van 10 g citroenmelisse, 10 g drop-cap, 40 g meidoornbloemen, 30 g aardbeienbladeren. Brouw 1 st. Ik. Verzamel 300 ml kokend water, drink in plaats van thee gedurende de dag (je kunt naar smaak honing toevoegen).
 • Neem 100 g vers saliekruid, giet 500 ml wodka en blijf anderhalve maand op een donkere plaats staan. Vervolgens wordt de tinctuur gefilterd en in 1 el genomen. Ik. Met water in de ochtend en voor de maaltijd, slechts 3 keer per dag.
 • Pers het sap uit de verse mierikswortelwortel. Meng de helft met honing en neem 1 eetl. Ik. In de ochtend, een uur voor de eerste maaltijd. De duur van de behandeling is 1 maand.

Chirurgie

Als conservatieve therapie niet effectief of ongepast blijkt te zijn, krijgt de patiënt invasieve behandeling - therapeutische aferese - plasmaferese en LDL-aferese voorgeschreven. Chirurgische behandeling kan nodig zijn wanneer er een hoge dreiging is of de ontwikkeling van arteriële occlusie - een trombus of plaque. Als atherosclerose de hartvaten aantast en het risico op het ontwikkelen van een hartinfarct toeneemt, wordt een bypass-transplantatie van de kransslagader uitgevoerd.

Bij hartchirurgie worden open ingrepen of minimaal invasieve endovasculaire operaties uitgevoerd. Om bijvoorbeeld ischemische processen in de onderste helft van het lichaam te elimineren en de hemodynamiek te stabiliseren, wordt een vasculaire stentoperatie voorgeschreven. En bij aorta-aneurysma zijn protheses en endoprothesen van de abdominale aorta geïndiceerd. [34]

Als de diametrale grootte van het pathologische uitsteeksel in het aneurysma minder dan 50 mm is, krijgt de patiënt medicamenteuze therapie gericht op het normaliseren van de cardiovasculaire activiteit met regelmatige monitoring. Als de diameter van het aneurysma gelijk is aan of groter is dan 50 mm, wordt chirurgische behandeling voorgeschreven om ruptuur van de aorta te voorkomen. Een indicatie voor chirurgie kan ook een uitsteeksel zijn met een diameter van 30 mm, met een jaarlijkse snelle toename in grootte met 6 mm.

Chirurgische behandeling kan op elke leeftijd worden uitgevoerd, als de patiënt niet de volgende contra-indicaties heeft:

 • acute aandoeningen van de cerebrale of coronaire circulatie met duidelijke neurologische insufficiëntie;
 • bloedsomloop II-b of III stadium.

Abdominale aorta-operatie voor atherosclerose

Prothetiek van de abdominale aorta wordt uitgevoerd met een open toegang (15-20 cm incisie) of een mini-toegang in de vorm van een incisie op de buikwand van ongeveer 5-7 cm.De chirurg verwerkt het operatieveld, voert de noodzakelijke incisies, en comprimeert de abdominale aorta boven en onder het getroffen gebied. Het aneurysma wordt weggesneden en in plaats van het verwijderde segment wordt een eerder geprepareerd vasculair implantaat genaaid. Nadat hij ervoor heeft gezorgd dat de naden goed vastzitten, installeert de arts drains en hecht hij de wond. De meest voorkomende zijn vaatimplantaten geïmpregneerd met zilver: ze zijn beter bestand tegen infecties. De ingreep duurt ongeveer 3,5 uur, daarna wordt de patiënt overgebracht naar de intensive care, waar zijn toestand de hele dag wordt gevolgd. De algemene termijn voor ziekenhuisopname is ongeveer een week (ervan uitgaande dat er geen complicaties zijn).  [35]

Aorta-artroplastiek wordt beschouwd als een modernere chirurgische methode. Het beschadigde segment van de abdominale aorta wordt vervangen door een speciale vaatprothese, die onder röntgenobservatie direct in de aneurysmaholte wordt geplaatst. Met deze techniek kunt u een groot aantal complicaties voorkomen, het verblijf van de patiënt in het ziekenhuis verkorten en de revalidatie versnellen. Misschien is het enige nadeel van een dergelijke interventie de hoge kosten. [36]

Mogelijke contra-indicaties voor chirurgische behandeling:

 • sepsis;
 • ernstige aandoeningen van vitale organen, zoals acuut lever- of nierfalen, cerebrovasculair accident, myocardinfarct, enz.

Het voorkomen

Om de meest effectieve preventie van de ontwikkeling van atherosclerose van de abdominale aorta te bepalen, is het noodzakelijk om de belangrijkste risicofactoren te herinneren en te proberen deze te beïnvloeden:

 • zich ontdoen van slechte gewoonten - in het bijzonder roken en alcohol drinken;
 • een adequaat cholesterolgehalte in het bloed handhaven, regelmatig bloedonderzoeken doen;
 • bloeddrukindicatoren controleren;
 • het lichaamsgewicht normaliseren, een actieve levensstijl leiden;
 • vermijd emotionele stress, stress;
 • eet goed en kwaliteit.

Als u de belangrijkste predisponerende factoren elimineert, kunt u de ontwikkeling van de ziekte voorkomen en vertragen, het optreden van nadelige complicaties voorkomen.

Het is belangrijk om een dieet correct te formuleren, het gebruik van producten die een grote hoeveelheid cholesterol bevatten te verminderen. Dit zijn dierlijke vetten en boter, eieren, vette zuivelproducten, slachtafval. Je moet ook licht verteerbare koolhydraten, snoep, suiker opgeven. De voorkeur in het dieet moet worden gegeven aan plantaardige oliën, vis, wit vlees, zeevruchten, plantaardige producten. Vezels en complexe koolhydraten moeten een speciale plaats innemen in het menu. Het aandeel rauwe groenten, fruit en groenten moet ¾ van het dieet zijn, wat te wijten is aan het hoge gehalte aan pectine in plantaardige producten, dat de opname van cholesterol in de darmen remt. [37]

Eiwit is ook een zeer belangrijk onderdeel van het dieet. Het lichaam kan ze krijgen van wit vlees van gevogelte, vis, peulvruchten, groenten.

Het is belangrijk om het lichaamsgewicht te controleren, de ontwikkeling van obesitas te voorkomen, te stoppen met roken en geen alcohol te misbruiken.

Voldoende lichaamsbeweging is de sleutel tot een normale hartfunctie en een voldoende toevoer van zuurstof naar het myocardium. Bovendien voorkomt regelmatige lichaamsbeweging overmatige gewichtstoename en handhaaft de normale vasculaire tonus. Lichamelijke activiteit wordt gemeten in relatie tot leeftijd en algemene gezondheid. Het is optimaal om dagelijks 30-40 minuten te wandelen.

Bovendien moet preventie worden aangevuld met het elimineren van stressvolle situaties, het voorkomen van overbelasting van het lichaam. Het is belangrijk om weerstand tegen stress te trainen, een hoogwaardig regime van werk en rust op te zetten en de nachtrust te normaliseren.

Prognose

Tegenwoordig is een van de belangrijkste werkterreinen van cardiologen het zoeken naar oplossingen voor de optimale behandeling van atherosclerose van de abdominale aorta. Houd er rekening mee dat deze pathologie een voorwaarde is voor de ontwikkeling van onomkeerbare pathologische processen - in het bijzonder ischemische hartziekte, nierarteriestenose, aorta-aneurysma, ischemische beroerte, enz. [38]

Prognoses voor patiënten verschillen, ze kunnen niet eenduidig zijn, omdat ze afhankelijk zijn van de leeftijd van de patiënt en de aanwezigheid van bijkomende ziekten, het stadium van het pathologische proces, enz. Als u zich houdt aan alle medische aanbevelingen (veranderingen in voeding, uitsluiting van slechte gewoonten, hoogwaardige en tijdige medicamenteuze behandeling), dan kan de prognose relatief gunstig zijn, omdat de verdere ontwikkeling van de ziekte vaak wordt vertraagd. Als u de naleving van de aanbevelingen negeert, het dieet verbreekt, rookt, enz., Dan neemt het risico op complicaties aanzienlijk toe: aorta-aneurysma, myocardinfarct, beroerte, enz. [39]

Helaas zal het niet mogelijk zijn om volledig van de ziekte af te komen: atherosclerose van de abdominale aorta is een chronische ziekte met een geleidelijke progressie van pathologische veranderingen.

Onbekwaamheid

Het verkrijgen van een handicapgroep met atherosclerose van de abdominale aorta is mogelijk als zich als gevolg van pathologische processen ernstige functiestoornissen van organen hebben ontwikkeld en er sprake is van verlies van arbeidsvermogen. Ondanks het feit dat de ziekte heel vaak voorkomt en de complicatie ervan vaak dodelijk is, wordt de handicap niet toegeschreven aan de directe atherosclerotische laesie, maar aan de ontwikkeling van nadelige gevolgen.

Een patiënt kan als gehandicapt worden herkend als hij de volgende complicaties heeft:

 • microslag, beroerte;
 • acute schending van de coronaire circulatie;
 • aortastenose en aneurysma.

Elk van de bovenstaande aandoeningen, evenals verlamming van de ledematen, stoornissen van de cerebrale circulatie kunnen een reden zijn voor invaliditeitsregistratie op basis van de resultaten van een medisch en sociaal onderzoek. Atherosclerose van de abdominale aorta zonder klinische manifestaties of met symptomen die vatbaar zijn voor medicamenteuze correctie is geen indicatie voor invaliditeit.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.