Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Anale pijn

Medical expert of the article

Chirurg, oncosurgeon
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.04.2020

Anale pijn is een signaal van het lichaam dat niet alles op orde is met de gezondheid.

In het bijzonder, met de toestand van het rectum, dat aan het einde de anus afdekt in de vorm van een ring. Lees meer over de oorzaken van anale pijn in dit artikel.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Oorzaken

Als anale pijn sterker wordt tijdens de ontlasting, kan de oorzaak een scheur in de anus zijn, wat pijn doet, pijn doet en geïrriteerd is door de ontlasting. Dit geeft aan dat de rectale mucosa beschadigd is door uitrekken.

Dit uitrekken kan te wijten zijn aan het feit dat de feces te vloeibaar en overvloedig zijn (diarree) of juist te strak (obstipatie). Het slijmvlies van het rectum kan ook worden beschadigd vanwege het feit dat er zich een vreemd voorwerp in de fecale massa bevindt, dat het gevoelige slijmvlies krast.

U kunt de schade aan het slijm beoordelen door het feit dat de pijn in de anus niet constant is, maar toeneemt met de defaecatie.

Als de anus tijdens een stoelgang meer pijn gaat doen, is dit hoogstwaarschijnlijk een acute ontsteking van het slijmvlies als gevolg van een verwonding of kras. Als de pijn in de anus meer zorgen baart na een stoelgang, betekent dit dat de toestand van de anale fissuur chronisch is, zal het moeilijker zijn om het te behandelen.

Lichamelijke aandoeningen

De belangrijkste oorzaak van pijn in de anus is Anale fissuren zijn scheuren of inkepingen van de rectale mucosa. Ze worden veroorzaakt door stoornissen in het spijsverteringsstelsel, als gevolg van ernstige diarree of een hoge dichtheid en volume van ontlasting, of door de aanwezigheid van onverteerde objecten in de uitwerpselen, zoals bot. In dergelijke gevallen is de aard van de pijn acuut, de pijn manifesteert zich in het proces van ontlasting. Patiënten gaan vaak bewust niet naar het toilet, veroorzaken constipatie en verergeren hun toestand. De pijn die wordt waargenomen na de ontlasting meldt dat de aandoening van acuut naar chronisch gaat. Naast pijn kunnen er bij patiënten met anale fissuur sphincter spasmen en bloedingen van de anus zijn.

Ook komt pijn in de anus voor als gevolg van langdurig zitten op een hard oppervlak, evenals als gevolg van vallen en blauwe plekken. In deze situaties verdwijnt de pijn na verloop van tijd of is een verandering in de zitpositie noodzakelijk.

Ook een van de oorzaken van pijn in de anus - van het rectum. Deze aandoening is kenmerkend voor oudere vrouwen die meerdere keren zijn bevallen. Maar soms gebeurt het bij mensen van de andere sekse- en leeftijdscategorie.

Een van de zeldzaamste oorzaken van pijn in de anus is proctologische fuga's. Het zijn krampen van de anus, die de patiënt gewoonlijk tijdens de slaap storen. Meestal waargenomen bij adolescenten, en in de loop van de jaren vervagen ze.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Oncologische ziekten en pijn in de anus

Expliciete symptomatische manifestaties helpen om anuskanker in de vroege stadia te identificeren. Deze omvatten de aanwezigheid van scharlaken bloed in ontlasting en doffe pijn tijdens een stoelgang, die na verloop van tijd intenser wordt en voortdurend kwellingen. Dit komt door de toenemende innervatie van de anus.

Bij kanker straalt pijn in de anus vaak naar de aangrenzende gebieden: heupen, geslachtsorganen, onderbuik. De hoge intensiteit van de pijn duidt niet op de onwerkzaamheid van de kanker, daarom moeten voor dergelijke symptomen onmiddellijk maatregelen worden getroffen.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Pijn in de anus als gevolg van ontsteking

Ontsteking van aambeien is een van de hoofdoorzaken van pijn in de anus, meestal ontsteking optreedt als gevolg van overmatige belasting, alcoholgebruik, het eten van gekruid voedsel en een aantal andere redenen. De aard van de pijn is erg scherp, het is moeilijk voor de patiënt om te poepen, zit in een zittende en staande positie. Symptomen zijn koorts en koude rillingen.

Subcutane paraproctitis is een andere oorzaak van pijn in de anus. Er wordt een abces gevormd, dat zich in het subcutane weefsel van de anus bevindt. Symptomen: koorts, rillingen en systematisch toenemende pijn in de anus, die pijnlijk wordt tijdens ontlasting.

Een zeldzame ziekte - submucosaal, abces van het rectum. In deze situatie wordt ook een abces gevormd dat zich aan de rand van de anus onder het slijmvlies bevindt. Patiënten streven doffe pijn na, waarvan de intensiteit toeneemt tijdens een stoelgang. Visueel is het pijncentrum moeilijk te detecteren en alleen palpatie kan helpen.

Een andere oorzaak van pijn in de anus is verschillende geslachtsziekten.

trusted-source[24], [25]

Rectaal abces onder het slijmvlies

Deze ziekte is vrij zeldzaam, maar hij bestaat. Pus hoopt zich op onder het slijmvlies van de endeldarm in de buurt van de anus, en dit veroorzaakt pijn in zijn gebied. De pijn wordt verergerd tijdens de defaecatie, in het begin is het saai en pijnlijk en dan scherp.

De temperatuur stijgt naar het niveau van 37-38 graden. Als vingers de anus binnendringen, zal er zoiets als een harde bobbel gevoeld worden. Dit is een abces, dat meestal operatief wordt verwijderd.

Oorzaken van pijn in de anus kunnen de volgende zijn: lichamelijke aandoeningen, kanker en infectieziekten.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31]

Andere oorzaken van anale pijn

  1. Een persoon zit vaak op een hard oppervlak (bijvoorbeeld op een stoel zonder een zacht kussen).
  2. Spierspasmen van het rectum niet verklaarbaar door de wetenschap. Meestal komen ze onverwachts over na een ontlasting, vooral 's nachts. De medische naam klinkt als proctalgische fuga's. Meestal storen proctalgische fuga's mensen op jonge leeftijd, zelfs vanaf de leeftijd van 14. Bij ouderen, met een verzwakte sfincter, worden ze zeer zelden waargenomen.
  3. Trombose, ontsteking van de knopen van hemorrhoidale aard na alcoholmisbruik, gewichtheffen, als gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap, na langdurige invaliderende obstipatie. Tegelijkertijd kan de patiënt opstaan tot 38-39 graden, koude rillingen kunnen hem slaan en de anus doet gewoon ondraaglijk pijn, zelfs in buikligging.
  4. Kegels in de anus kunnen zeer pijnlijk zijn, opzwellen, meer en meer toenemen, en de pijn wordt nog verergerd door het feit dat ze door de sluitspier worden geperst. Hemorrhoidal bumps kunnen hierdoor worden verzwakt. Dan zijn alleen medische methoden niet genoeg, een operatie is nodig.

Pathogenese

Het rectum is de voltooiing van het spijsverteringskanaal. Dat wat niet wordt verteerd in het menselijk lichaam passeert door het rectum en de darm en de anus naar buiten. Dit wordt een stoelgangact genoemd.

Het rectum heeft een uitgangssectie die eindigt met een cirkel in de vorm van een ring. Dit is de anus. Binnenin bevindt zich de sluitspier, die de compressie en het ontspannen van de anus regelt. Een sluitspier is een groep spieren die kan samentrekken en ontspannen.

Wanneer de schede van de rectale spier wordt belast, gaat de sluitspier open en komen de ontlasting uit het lichaam. Om het beter te maken om uit te glijden en uit te gaan, zijn er plooien op de sluitspier, waarvan er een is gelegen in de vorm van een spiraal. Deze spiraal is anderhalve omwenteling, wat het mogelijk maakt om de ontlasting pijnloos en voorzichtig los te maken van het rectum.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Binnenste deel van het rectum

In het rectum is bedekt met slijmvliezen, die klieren bevat. Ze scheiden slijm af, waardoor fecale massa's kunnen passeren zonder interferentie en niet om de wanden van het rectum te beschadigen.

Onder het slijm in het rectum bevinden zich aderen - een raster van aders, dat de hemorroïdale plexus wordt genoemd. Wanneer een persoon aambeien heeft, zwellen de aderen en puilen uit in de vorm van kegels. Het bloed door deze aderen gaat rechtstreeks in de bloedbaan van het algemene systeem, maar gaat niet door de lever. Daarom dringen alle medicijnen die via het rectum worden gevonden onmiddellijk het bloed binnen en gaan niet door de lever. Hiervan zijn ze veel sneller - bijna onmiddellijk.

trusted-source[49], [50], [51], [52]

Wat is de anus?

Dit is de anus, het laatste deel van het rectum waar de ontlasting doorheen gaat. Als de anus pijnlijk is, betekent dit dat de weefsels gewond zijn geraakt, vernietigd of beschadigd. Gelukkig wordt dit nadeel gemakkelijk weggenomen als u de oorzaken van pijn in de anus kent.

Symptomen

In de meeste gevallen proberen patiënten deze symptomen te verbergen en hulp te zoeken in kritieke gevallen. Dit is een categorisch verkeerde beslissing, omdat de symptomen kunnen duiden op een ernstige verstoring in het lichaam, en diagnose van het probleem in de vroege stadia kan onnodige exacerbaties helpen voorkomen.

Het is niet zo sterk als met aambeien - het is zelfs sterker. Een persoon kan niet naar het toilet gaan en dit leidt tot nog meer ongemak, omdat de ontlasting dicht bij de anus blijft, maar er niet uit kan vanwege de sterke pijn in het rectum.

In zeer zeldzame gevallen hindert pijn in de anus niet, dit betekent dat de ziekte al erg lang is. Maar de pijn is sterk in het kruis en het sacrumgebied.

Als de pijn niet te beperkt is, dan is het in het gebied van de anus, in het perineum en in het heiligbeen.

Gelijktijdige onplezierige manifestaties van trauma of scheuren in de anus - urineretentie, onvermogen om te plassen als gevolg van pijn in het perineum, veranderingen in het ritme en de overvloedigheid van menstruatie, evenals kortademigheid, manifestaties van angina (falen van het hartritme).

trusted-source[53], [54], [55], [56]

Complicaties en gevolgen

Wanneer de rectale mucosa is beschadigd en een persoon niet lang naar een arts gaat, beginnen de zenuwuiteinden in de anus erg geïrriteerd te raken en pijnimpulsen naar de hersenen over te brengen. Als je verdraagt en niets doet, verstevigt de sluitspier van de anus, die gewoonlijk de uitwerpselen uitdrijft, in de spasmen en neemt de pijn zelfs nog meer toe.

Deze pijn kan niet van 3-4 uur tot een dag of twee gaan. De spleet in de anus of op het slijm kan uitzetten, waardoor de pijn alleen maar groter wordt voor de schreeuw. Van de anus kan op dit moment bloed worden vrijgegeven, wat voor een persoon erg beangstigend is.

De scheur in de anus kan de volgende afmetingen hebben: lengte - tot anderhalve centimeter, diepte tot drie millimeter en breedte tot vijf millimeter. Het bevindt zich meestal aan de wand van het anale kanaal achterin, het gebeurt aan de voorzijde (zeldzaam geval) of aan beide wanden van de anus, wat bijna niet gebeurt.

Als iemand pijn in de anus voelde, vooral scherp, moet je een ambulance bellen. Dan zal de arts een intramurale behandeling voorschrijven om het proces te beheersen.

trusted-source[57], [58], [59], [60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69]

Anus kanker

Het kan onmiddellijk worden onderscheiden door de symptomen, omdat de kanker van de anus niet verborgen is verborgen - hij manifesteert zich altijd.

Eerst zie je een druppel scharlaken bloed in de ontlasting. Dit is het eerste en belangrijkste teken dat een persoon anuskanker heeft.

Bij kanker van de anus maakt zich bijna altijd zorgen over de constante pijn in de anus.

In het begin is anale pijn verontrustend tijdens de defaecatie (het kan heel sterk zijn, iemand kan zelfs gillen). Dan intensiveert de pijn nog meer en wordt uiteindelijk ondraaglijk. Als de pijn in de onderbuik, perineum, heupen geeft, kan het proces worden gestart en moeten er onmiddellijk maatregelen worden genomen. Een dergelijke sterke pijn kan echter storend zijn in het beginstadium van de ziekte. Het is zo krachtig omdat er zoveel zenuwreceptoren in de anale zone zijn die signalen van pijn door het hele lichaam overbrengen.

trusted-source[70], [71], [72], [73], [74], [75], [76]

Diagnostics

De pijn in de anus die je een aantal dagen achtervolgt, kan heel negatief zijn en je moet onmiddellijk door een specialist worden onderzocht. Als er andere symptomen zijn die hierboven zijn beschreven, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. In het beginstadium zijn alle ziekten gemakkelijk te behandelen, maar uitstel kan een grote invloed hebben op uw gezondheid.

trusted-source[77], [78], [79], [80], [81]

Wat moeten we onderzoeken?

Hoe te onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling

Wanneer pijnlijke gevoelens in het gebied van de opening waardoor de fecale massa uit het rectum wordt verwijderd, worden verstoord, dan is het noodzakelijk om hun arts te raadplegen om de oorzaken ervan te bepalen, omdat anale pijn niet vanzelf optreedt, maar een symptoom is van bepaalde pathologieën die behandeling vereisen. Overweeg de noodzaak van behandeling van anale pijn bij verschillende ziekten.

Behandeling van anale pijn bij verschillende ziekten

Anale kloven zijn vrij gebruikelijk en kunnen voorkomen bij constipatie en diarree, maar in beide gevallen gaan ze gepaard met pijn. En de behandeling van anale pijn in de aanwezigheid van schade aan het slijmvlies omvat het gebruik van laxeermiddelen voor obstipatie (op basis van lactulose), evenals lokale preparaten in de vorm van rectale zetpillen en verschillende zalven en crèmes.

Doloprokt-crème aanbevolen door proctologen (met lidocaïne en fluocortolon) moet 2 keer per dag worden aangebracht: 's morgens en' s avonds gedurende 14 dagen. Wanneer zwangerschap niet van toepassing is.

Proctosedil rectale zalf (framycetine + hydrocortison + benzocaïne) wordt op vergelijkbare wijze gebruikt, maar het verloop van de behandeling is tweemaal zo kort (één week); De zalf is gecontraïndiceerd bij virale of schimmelachtige huidlaesies in de anus, tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Ultraprokt zalf (fluocortolone pivalate + fluocortolone caproate + cinchocain) verlicht pijn en ontsteking, die wordt aanbevolen om tweemaal per dag te worden gebruikt; contra-indicaties voor het gebruik ervan zijn tuberculose, syfilis, virale aandoeningen, evenals de eerste drie maanden van de zwangerschap.

De samenstelling van zetpillen Proktozan omvat niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillende bufeksamak, lidocaïnehydrochloride, bismutsubgallaat en titaniumdioxide. Deze zetpillen worden gebruikt na ontlasting en hygiënische behandeling van het anale gebied - 1-2 keer per dag. Contra-indicaties hebben betrekking op degenen die atopische dermatitis hebben gehad, evenals zwangere vrouwen.

Rectale zetpillen met duindoornolie helpen bij het genezen van anale fissuren; ze worden tweemaal per dag (de tweede keer voor het slapen gaan) in de anus ingebracht met één zetpil.

Zetpillen zijn goed omdat ze geen bijwerkingen en contra-indicaties hebben. Dezelfde voordelen zijn verschillend en kaarsen met propolis (op dezelfde manier toegepast).

Behandeling van anale pijn bij aambeien wordt ook uitgevoerd met behulp van rectale zetpillen en zalven.

Heparine zalf wordt gedurende de week niet meer dan driemaal per dag aangebracht met een dunne laag op het anusgebied. Maar deze zalf is gecontra-indiceerd in de aanwezigheid van huidlaesies en verhoogde bloeding.

Gel Troxevasin helpt bij bloedende aambeien en hemorroïdale kegels. Het wordt aangebracht op het getroffen gebied - voor het slapen gaan en 's morgens (de behandeling mag niet langer zijn dan 4 weken). In de lijst van contra-indicaties zijn maag- en darmzweren, chronische gastritis en het eerste trimester van de zwangerschap.

Rectale zetpillen Ultraprokt met fluocortolon dient eenmaal daags ('s nachts) te worden gebruikt. Contra-indicaties zijn hetzelfde als in zalf (zie eerder).

In het geval van acute aambeien, kunt u rectale room en zetpil Procto-Glevenol (tribenoside + lidocaïne) gebruiken. De crème wordt gebruikt in de vorm van toepassingen (2 keer per dag), zetpil - eenmaal per dag. Deze remedie kan soms een branderig gevoel veroorzaken; het mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen.

Een zetpil voor aambeien Anuzol niet gebruikt met een vergrote prostaat.

Een overzicht van rectale zetpillen, zie - Zetpillen voor aambeien en tips - Hoe de beste aambei crème te kiezen.

Proctitis is een ontsteking van het rectum en veroorzaakt ook anale pijn, die wordt behandeld met dezelfde zalven en zetpillen die al in de lijst zijn opgenomen. Zie het artikel Proctitis voor meer informatie over de behandeling van deze ziekte.

Lokale behandeling van anale pijn met paraproctitis (anorectaal abces) omvat

Antibioticumzalf Mupirocin, dat tweemaal per dag op de aangetaste gebieden wordt aangebracht.

Behandeling van anale pijn bij kanker van de anus - zie publicatie Anorectale kanker.

Fysiotherapeutische behandeling van anale pijn thuis is in warme (temperatuur niet hoger dan +39 ° C) baden met kaliumpermanganaat (kaliumpermanganaat, kaliumpermanganaatoplossing moet lichtroze zijn).

Homeopathische behandeling van anale pijn

Behandeling van anale pijn met homeopathische remedies wordt uitgevoerd met geneesmiddelen als: Aconite, Belladonna, Aesculus hypocastanum, Ignatia, Mercuriu solubilis, Muriaticum acidum, Paeonia. Voor het uitvoeren van een dergelijke therapie is het noodzakelijk om een homeopathische specialist te raadplegen die het middel voor elk individu selecteert.

En onder de apotheek homeopathische geneesmiddelen moeten worden opgemerkt zetpil en aambeien zalf Toverhazelaar.

Het preparaat bevat extract van de bladeren en schors van de plant Hamamelis virginiana L., rijk aan essentiële oliën, flavonoïden en tannines. Zalf wordt één keer per dag aangetroffen in de anus met een wattenstaafje. En zetpillen - een of twee keer per dag.

Zie ook - Hoe aambeien te genezen met homeopathie?

trusted-source[82], [83]

Alternatieve behandeling voor anale pijn

Reeds vermeld warm bad phytotherapists en alternatieve genezers bevelen maken met afkooksels van kruiden: Hypericum perforatum, weegbree, kamille, duizendblad, Polygonum slang (duizendknoop), moerasspirea of Veronica geneesmiddel (drie eetlepels droge stof per liter kokend water, koken voor 10 minuten, sta erop 30-40 minuten). Het is noodzakelijk om alleen verse bouillon te gebruiken, verdunnen met warm gekookt water 1: 1.

Kruidengeneeskunde biedt microclysters met afkooksels van calendula bloemen, elecampane kruiden, moeras kreeft, wilg gumbo of basilicum (een eetlepel grondstoffen per beker water, half gekookt afkooksel).

Je kunt ook een olietoepassing maken op de zere plek met een stuk verband gedrenkt in een speciale anesthesieolie. Deze olie wordt bereid op basis van plantaardige olie (50 ml) met toevoeging van 8-10 druppels van een van de essentiële oliën - lavendel, tijm, jasmijn of sint-janskruid.

Helpt pijn in de anus te verlichten, in de nacht geïnjecteerd wattenstaafje, gedrenkt in een mengsel van honing en aloë-sap, in gelijke hoeveelheden ingenomen.

Zie ook andere natuurlijke remedies voor de behandeling van aambeien.

Het voorkomen

Preventie van anale pijn is de preventie van die pathologieën die deze pijn veroorzaken. Trouwens, de voorspelling voor het oplossen van dit delicate gezondheidsprobleem hangt ook af van de reden voor het voorkomen ervan...

De kans op anale fissuren en aambeien vermindert de preventie van obstipatie en voldoende fysieke activiteit van de persoon. Je weet niet hoe je goed moet eten om constipatie en aambeien te voorkomen? Lees aandachtig het artikel Dieet voor constipatie en wees gezond.

trusted-source[84], [85], [86], [87], [88]


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.