^

Gezondheid

A
A
A

Abces van de buikholte

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Abces van de buikholte is een ontsteking van de buikholte van een etterig karakter met verder smelten en de vorming van een etterende holte van verschillende groottes daarin met de aanwezigheid van een pyogene capsule. Het kan zich in elk deel van de buikholte vormen met de vorming van een aantal klinische syndromen: septisch, bedwelmend, febriele.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Epidemiologie

Het aantal chirurgische ingrepen op de buikorganen groeit gestaag. Dit, het gebruik van een groot aantal van de meest uiteenlopende antibiotica, evenals een sterke verzwakking van het immuunsysteem van het lichaam als gevolg van snelle verstedelijking leidt tot frequente ontwikkeling van postoperatieve abcessen van de buikholte. Volgens de statistieken ontwikkelen postoperatieve complicaties in de vorm van abcesvorming bij 0,8% van de patiënten na geplande cavitaire operaties en 1,5% na noodoperaties.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Oorzaken buik abces

Gewoonlijk buikabcessen ontwikkeld na verschillende verwondingen, gastrointestinale overbrengen infectieziekten, inflammatoire processen in organen die in de buikholte, alsmede vanwege de perforaties defect maagzweer of duodenale zweer.

Belangrijkste redenen:

 • Gevolgen van secundaire peritonitis, (geperforeerde blindedarmontsteking, falen van anastomosen na cavitatieoperaties, pancreasnecrose na chirurgie, traumatisch letsel), enz.
 • Ontstekingen van inwendige vrouwelijke geslachtsorganen met een etterende aard (salpingitis, ontsteking van de eierstokken, etterende parametrieten, pyosalpinks, tubo-ovariële abcessen).
 • Acute pancreatitis en cholecystitis, niet-specifieke colitis ulcerosa.

Osteomyelitis van de wervelkolom, spondylitis van tuberculeuze etiologie, ontsteking van het perineale weefsel.

De belangrijkste pathogenen aërobe abcessen (Escherichia coli, Proteus, Staphylococcus en Streptococcus et al.) En anaerobe (Clostridium, Bacteroides fragilis, Fusobacteriales) bacteriële flora.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Risicofactoren

Vaak ontwikkelen abdominale abcessen zich door chirurgische ingrepen aan de buikorganen (meestal na operaties aan de galwegen van de pancreas, darmen). Er zijn gevallen waarin het peritoneum na de interventie geïnfecteerd raakt, vooral als de anastomose niet succesvol is.

In 70% van de gevallen ontwikkelt het abces zich in het intraperitoneum of in het retroperitoneale gebied, bij 30% is het in een orgaan gelokaliseerd.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Pathogenese

Abdominale abcessen ontwikkelt als gevolg van hyperactiviteit van het immuunsysteem met de actieve groei en reproductie van streptococcen en staphylococcen flora, alsook E. Coli (appendiculair abcessen). Pathogenen dringen in de buikholte of lymfogeen hematogene route, alsmede een contact via de eileider, wanneer er een destructieve ontsteking van organen of orgaanschade, perforatie, het falen van verbindingen die tijdens de operatie werden opgelegd.

Het belangrijkste verschil tussen het abces van de buikholte is het feit dat de focus van ontstekingen duidelijk beperkt is van gezonde weefsels die eromheen liggen. Als de pyogene schelp inklapt, ontwikkelt zich sepsis en etterende lekkage. Zweren kunnen zowel enkelvoudig als meervoudig zijn.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Symptomen buik abces

De eerste tekenen van abcessen in de buik variëren, maar in de meeste gevallen worden patiënten geobserveerd:

 • Een scherpe koorts, koude rillingen, die gepaard gaat met licht geprononceerde treksensaties in de buikstreek, die worden versterkt door palpatie.
 • Frequente drang om te urineren (omdat de buikholte zich in de buurt van de blaas bevindt).
 • Constipatie.
 • Misselijkheid, die gepaard kan gaan met braken.

Ook andere objectieve symptomen van abces abces zijn:

 1. Tachycardie, hoge bloeddruk.
 2. Spanning van de spieren van de voorste wand van de buik.

Als het abces subdiaphragmatisch is, zijn ook de belangrijkste symptomen aanwezig:

 1. Pijnlijke gewaarwordingen in het hypochondrium, die tijdens de inademing kunnen toenemen en naar de scapula kunnen worden bestraald.
 2. Door de loop van de patiënt aan te passen, begint hij de torso te kantelen naar ongemak.
 3. Hoge lichaamstemperatuur.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Complicaties en gevolgen

Als u op tijd het abces van de buikholte niet diagnosticeert en niet begint met de juiste behandeling, kunnen er ernstige gevolgen zijn:

 1. Sepsis.
 2. Peritonitis.
 3. Doorbraak van pus in de pleuraholte of peritoneum.

Dat is waarom, als u ongemak of pijn in de buik voelt, u onmiddellijk hulp moet zoeken bij een gastro-enteroloog of therapeut.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Diagnostics buik abces

De belangrijkste diagnostische methoden zijn:

 1. Röntgenfoto van de borst en de buikorganen.
 2. Echoscopisch onderzoek.
 3. CT en MRI als ondersteunende diagnostische methoden.
 4. Een punctie nemen van het achterste vaginale gewelf of de voorste wand van het rectum (als er een vermoeden bestaat van het ontwikkelen van het abces van de Douglas-zone).

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58]

Analyseert

Als het abces niet kan worden vastgesteld vanwege de afwezigheid van symptomen, kunnen tests, waaronder een algemene bloedtest, worden voorgeschreven. Bij deze ziekte wordt de patiënt bijna altijd waargenomen leukocytose, soms neutrofilie (een scherpe verschuiving van de leukocytenformule naar links), evenals een toename van de ESR.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69], [70], [71]

Instrumentele diagnostiek

Met behulp van de röntgenfoto op de borst kun je zien dat aan de aangedane zijde de koepel van het diafragma hoog is. In de pleurale zone kunt u een reactieve effusie zien. Bij een subdiaphragmatisch abces zijn op een röntgenfoto een gasbel en een vloeistofniveau eronder te zien.

Ultrasone tekenen van abces abces

De "gouden" standaard voor de diagnose van abcessen van de buikholte op verschillende locaties is echografie. Ultrasone tekens zijn: een duidelijk afgebakende vloeistofformatie in een capsule waarvan de inhoud niet-uniform is en de vorm heeft van een filamenteuze structuur of een echogene suspensie. Er is een zogenaamd nagalmeffect door gassen, wanneer meerdere reflecties van geluid geleidelijk de intensiteit ervan verminderen.

Behandeling buik abces

De behandeling bestaat uit het uitvoeren van een chirurgische ingreep, waarvan het doel is om het abces te verwijderen en af te voeren met een katheter.

Medicamenteuze behandeling biedt geen mogelijkheid om het abces in de buik te genezen, maar met behulp van verschillende antibiotica is het mogelijk de verspreiding van de infectie te beperken. Dat is de reden waarom artsen ze voor en na de operatie voorschrijven aan patiënten. Voornamelijk gebruikte medicijnen die de ontwikkeling van darmflora kunnen onderdrukken. In sommige gevallen worden ook antibiotica aanbevolen die werkzaam zijn tegen anaërobe bacteriën, waaronder Pseudormonas.

Geneeskunde

Metronidazole. Effectief antimicrobieel en antiprotozoaal. Het geneesmiddel bevat de werkzame stof metronidazol. Het is in staat om de 5-nitro-groep te verminderen door intracellulaire eiwitten in de eenvoudigste en anaerobe bacteriën. Na de reductie werkt deze nitrogroep in wisselwerking met bacterieel DNA, waardoor de synthese van nucleïnezuren van de veroorzakers wordt onderdrukt en ze afsterven.

Metronidazol is effectief in de bestrijding van amoeben, trichomonaden, bacteroïden, peptococcen, fusobacteriën, eubacteriën, peptostreptococcen en clostridia.

Metronidazol heeft een hoge absorptie en dringt effectief door in de aangetaste weefsels en organen. De dosering is individueel en wordt vastgesteld door de behandelende arts, afhankelijk van de toestand van de patiënt. Patiënten met metronidazol-intolerantie, voorgeschiedenis van epilepsie, ziekten van het centrale en perifere zenuwstelsel, leukopenie, abnormale leverfunctie, gebruik van het geneesmiddel is verboden. Ook kunt u niet voorschrijven tijdens de zwangerschap.

In sommige gevallen kan het gebruik van middelen veroorzaken: overgeven, anorexia, diarree, glossitis, pancreatitis, migraine, duizeligheid, depressie, allergieën, dysurie, polyurie, candidiasis, frequent urineren, leukopenie.

Het voorkomen

Preventieve maatregelen zijn gebaseerd op een adequate en tijdige behandeling van verschillende ziekten van organen die zich in de buikholte bevinden. Het is ook erg belangrijk om op tijd de juiste diagnose te stellen voor acute appendicitis en een operatie uit te voeren om deze te verwijderen.

trusted-source[72], [73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80], [81], [82], [83], [84]

Prognose

Sterfte met abces abces is van 10 tot 40%. De prognose hangt in grote mate af van hoe ernstig de achtergrondpathologie is, welke toestand van de patiënt, waar de zweer zich bevindt.

trusted-source[85], [86], [87]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.