Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Wijn voor gastritis

Medisch expert van het artikel

Gastro-enteroloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.04.2020

Het is bekend dat alcohol kwaad brengt, dus je kunt niet drinken. Bovendien een patiënt met gastritis en bijkomende gastro-intestinale pathologieën. Artsen en voedingsdeskundigen waarschuwen iedereen voor alcohol en volkeren. Er rijst echter een tegenvraag: waarom gooit de mensheid dit product niet voor eens en altijd uit zijn dieet? Waarom wordt de drank in alle huizen op tafel gezet, ongeacht de status en de gezondheidsstatus van de mensen die ervoor verzamelen? Waarom wordt het zelfs in de kerk gebruikt, van bijbelse tijden tot heden? Het antwoord is toch duidelijk: alles is goed, mits op tijd en met mate. Goede wijn voor gastritis - inclusief.

Kan wijn worden gegeven voor gastritis?

Mensen die lijden aan een ontsteking van de spijsverteringsorganen, zijn beperkt in het drinken van alcohol. Sommigen betwijfelen of wijn kan worden gebruikt voor gastritis en ontsteking van andere organen, zelfs in minimale hoeveelheden.

In vergelijking met andere alcohol zijn wijnen minder giftig. Bovendien zijn er in kwaliteitswijnen veel nuttige ingrediënten, daarom is het niet de wijn met gastritis die schade veroorzaakt, maar de kwaliteit en kwantiteit. Bij constante inname van wijn werkt de maag niet op de beste manier:

 • Het verzwakt de beweeglijkheid van de slokdarm, ontspant de sluitspier, daarom komt voedsel de slokdarm binnen en irriteert het het slijmvlies.
 • Vertraagt de vertering van voedsel, veroorzaakt constipatie.
 • Het veroorzaakt brandend maagzuur.
 • Bevordert de ontwikkeling van atrofische ontstekingen.

Als u weinig en niet vaak wijn drinkt, kunt u een positief resultaat behalen: versnelling van het spijsverteringsproces en de evacuatie van over-geëtste massa's. Bovendien zorgt een kwaliteitsdrank voor het voorkomen van gevaarlijke infecties die salmonella en Pseudomonas aeruginosa veroorzaken.

U moet kiezen op basis van de volgende criteria:

 • rood of wit droog;
 • versterkt en sprankelend zijn niet toegestaan;
 • vasten drinken is verboden.

Kwaliteitsbesparing is het niet waard, want behandeling na goedkope drankjes kost nog meer. Wijn moet aan het begin van het feest na een kleine snack worden geconsumeerd, en niet op een lege maag. [1]

Wijn voor gastritis met een lage zuurgraad

Alcohol en gastritis - concepten op het eerste gezicht onverenigbaar. Het zijn tenslotte alcoholische dranken die de oorzaak zijn van het ontstaan of verergeren van het ontstekingsproces in de maag. Maar niet alle drankjes kunnen zo categorisch worden gezegd. Wijn met gastritis is toegestaan, maar rekening houdend met de ernst van de ziekte. Om ervoor te zorgen dat het geen verergering veroorzaakt, moeten de regels worden gevolgd:

 • drink niet op een lege maag;
 • misbruik niet;
 • kies kwaliteit;
 • overweeg combinatie met medicijnen.

Droog rood is de beste wijnoptie voor gastritis met een lage zuurgraad. Witte wijn is in deze zin inferieur aan rood. Antioxidanten kunnen de schadelijke componenten van de drank neutraliseren, tannines hebben een gunstig effect op het slijmvlies.

 • Druivenwijn verhoogt de activiteit van klieren die zoutzuur produceren, dus het is niet geschikt voor mensen met een hoge zuurgraad.

De toegestane hoeveelheid alcohol voor maagontsteking is minimaal. Geef in verschillende bronnen aan van 50 tot 100 ml wijn per dag. Bovendien hebben we het niet over een dagelijkse inname: regelmatig alcohol drinken zorgt gegarandeerd voor een verslechtering van de aandoening. Een positief effect is mogelijk wanneer het niet vaker dan eenmaal per week wordt geconsumeerd.

Na voltooiing van de behandeling moet de patiënt van de gastro-enterologische afdeling op zijn hoede blijven voor wijn, om geen terugval of verergering van het proces te veroorzaken.

Wijn met gastritis met een hoge zuurgraad

Is het altijd gerechtvaardigd om wijn te drinken voor gastritis? Als het antwoord nee is voor bier, wodka, whisky, dan is het met wijn niet zo eenvoudig. Droogrood bevat veel nuttige componenten, helpt pathogene microflora te bestrijden. Wel bevat de drank zuren, maar is een extra zuurgraad nodig bij een ontstoken maag?

Zelfs een minimum aan wijn met gastritis met een hoge zuurgraad kan een verslechtering van het proces veroorzaken, omdat:

 • veroorzaakt brandend maagzuur;
 • verwijdt de bloedvaten, wat kan leiden tot bloeding;
 • verhoogt de ontsteking en de kans op een erosieve vorm;
 • stimuleert de productie van zoutzuur, wat de algehele zuurgraad van de maag verhoogt.

In die gevallen waarin wijn is toegestaan, moet deze correct worden geselecteerd en gedronken. Natuurlijke rode wijn in kleine doses werkt antiseptisch, heeft een kalmerend, ontspannend, pijnstillend effect. Het voorziet het lichaam van een heel vitamine- en mineralencomplex, verbetert de spijsvertering en verlicht acute ontstekingen.

Droge wijn is acceptabel tijdens maaltijden, nadat de maag gedeeltelijk is gevuld met gezond voedsel. Er moet aan worden herinnerd dat wijn ook ethanol bevat, wat het spijsverteringskanaal negatief beïnvloedt, de slijmvliezen beschadigt en het zenuwstelsel nadelig beïnvloedt. Je kunt geen versterkte en koolzuurhoudende wijnen drinken, de toegestane dosering overschrijden (50-100 ml, volgens sommige bronnen - 200 ml).

Wijn met erosieve gastritis

Mensen met een ongezonde maag moeten hun regime en hun gebruikelijke dieet veranderen. Waaronder - houding ten opzichte van alcohol. Bij pijn, zich onwel voelen, gebeurt dit onvrijwillig: het zou nooit bij iemand opkomen om wijn met gastritis te drinken, als hij het uiterlijk van de meest neutrale en noodzakelijke voedingsmiddelen en gerechten beu is.

 • Wanneer de acute symptomen verdwijnen en de gezondheidstoestand verbetert, verliest de persoon zijn waakzaamheid en probeert hij terug te keren naar zijn vorige levensstijl.

In dit geval bestaat er een reëel gevaar voor terugval. Daarom moeten patiënten met elke vorm van gastritis, inclusief chronische, voorzichtig zijn met alcohol: matig drinken of helemaal niet drinken, kies voor hoogwaardige en niet te sterke dranken.

Wijn met erosieve gastritis is een groot gevaar. Erosies zijn open wonden op de wanden van een ontstoken orgaan. Als er een irriterende stof, vooral alcohol, op het oppervlak komt, reageert het beschadigde slijmvlies met acute pijn, vergelijkbaar met wat men noemt "giet zout in de wond". Een glas sterke drank is voldoende om zowel de maagstatus als het welzijn van de patiënt te schaden. Naast de ondraaglijke pijn die een persoon voelt, neemt de diepte en het gebied van de verspreiding van erosie toe.

Alcohol is ten strengste verboden bij atrofische ontstekingen. Bovendien is het regelmatig gebruik van sterke drank de oorzaak van atrofische veranderingen waarbij de maag zijn functionaliteit verliest en de inhoud niet verteert. Dit is een zeer ernstige pathologie, waar niet gemakkelijk mee om te gaan is.

Wat voor soort wijn is mogelijk met gastritis?

Correctie van het dieet is een belangrijke schakel in de behandeling en preventie van gastritis. In aanwezigheid van acute symptomen en ernstig ongemak is het niet aan alcohol. Wanneer de ergernis voorbij is en de persoon vroeg of laat terugkeert naar de gebruikelijke volgorde, komt de kwestie van alcohol op de agenda. Wat voor soort wijn is mogelijk met gastritis? - de vraag staat niet stil en kan niet in één woord worden beantwoord.

 • Sommige artsen beschouwen wijn met gastritis als schadelijk. Anderen benadrukken het belang van de kwaliteit en kwantiteit van de drank.

Met een verergering van ontsteking, irriteert alcohol, eenmaal in de maag, de wanden verder. De mate van irritatie hangt af van het percentage ethanol: hoe meer, hoe sterker. Daarom veroorzaakt alcohol die op een lege maag wordt gedronken hevige pijn. Als een persoon het juiste voedsel eet, verzacht het de negatieve impact van de drank.

 • De onverenigbaarheid van alcohol met antibiotica, die de patiënt wordt voorgeschreven voor behandeling, kan ook schadelijk zijn.

De patiënt kan braken ervaren en in ernstige gevallen bloeding en zelfs een beroerte. Over het algemeen is het, indien mogelijk, beter om volledig af te zien van alcohol. Als er toch een feest valt, dan moet je, om plezier te hebben en te profiteren van wijn, je houden aan de ontwikkelde regels. Kies in het bijzonder dure natuurlijke wijn van droge rode variëteiten, drink niet meer dan een keer per maand een glas wijn.

Rode wijn voor gastritis

Acceptabele of niet rode wijn voor gastritis, hangt af van het stadium van de ziekte, het percentage alcohol, de kwaliteit en de dosering van de drank. Om duidelijk te maken wanneer en welke van de alcohol is toegestaan, bij voorkeur door de behandelende arts. Het is slechts een periode van remissie, wanneer de patiënt geen last heeft van pijn en andere symptomen van gastritis.

Het is belangrijk om te onthouden dat wijn voor gastritis eerder uitzondering dan regel is. En dat de meeste medicijnen niet combineren met alcohol. Als u zich na het innemen slechter voelt, is het beter om geen zelfmedicatie te gebruiken, maar om uw arts hierover te informeren.

In ieder geval moet je eten voordat je gaat drinken, je mag een van de toegestane vette voedingsmiddelen gebruiken. Een warm gerecht en zure melkdrankjes zijn voldoende. Snacks mogen niet pittig of zout zijn. De voorkeur gaat uit naar rode kaviaar, gekookte eieren.

 • Volgens experts heeft droge druivenwijn in kleine hoeveelheden een positieve invloed op de toestand van de patiënt.

Het werkt antiseptisch op bacteriën en rustgevend op het lichaam als geheel. Een glas wijn verzadigt het lichaam met kalium, ijzer, jodium, vitamine B, C, antioxidanten, aminozuren en deze componenten versterken het therapeutische effect van medicijnen op een zieke maag.

Het toegestane aandeel rode wijn varieert volgens verschillende bronnen van 150 tot 200 ml per maand. Het product moet van hoge kwaliteit zijn, van een vertrouwde fabrikant, een echt droog merk. Dergelijke producten worden geproduceerd in glazen flessen, strak gekurkt. Heldere, opvallende labels zijn helemaal geen indicator: fabrikanten die hun waarde kennen, gebruiken niet meer dan drie kleuren in hun ontwerp. Versterkte wijnen, rode champagne en mousserende wijnen zijn het niet waard om met gastritis te drinken.

Witte wijn voor gastritis

Kortom, witte wijn met gastritis geeft niets goeds. Omdat het geen componenten bevat die gunstig zijn voor de spijsverteringsorganen. Dergelijke eigenschappen zijn inherent aan donkere druivensoorten en dus aan wijnproducten die daarvan zijn gemaakt.

Het nemen van witte wijn kan verergering en buikpijn veroorzaken. Hetzelfde kan worden gezegd over dessertdranken, die te veel suiker bevatten.

 • De beste natuurlijke wijn voor gastritis is droogrood, hoewel het nauwelijks de moeite waard is om de waarheid erin te zoeken. Dat wil zeggen, zorg ervoor dat je tot op de bodem drinkt.

Vermout wordt soms aangeboden als aperitief bij de recepties. Dit is een witte wijn met kruiden en gezonde kruiden. Bij gastritis wordt het langzaam gedronken, in kleine slokjes, na het eten. Snack op sandwiches, geen fruit.

 • Wat gezonde mensen betreft, een glas wit zal hen geen pijn doen. In vergelijking met rood heeft het zijn eigen voordelen: minder antioxidanten, maar ze worden beter opgenomen.

Veel mensen geven de voorkeur aan witte variëteiten vanwege de delicate smaak en geur. Het wordt niet alleen gebruikt voor de feesttafel, maar ook bij het koken en in cosmetica. Zo'n concept als een 'boeket' bij het maken van wijn hangt af van de variëteit en verwerkingstechnologie, dus witte wijnen kunnen droog, dessert of sprankelend zijn.

Witte wijn stimuleert de spijsvertering en het metabolisme, verbetert de eetlust en verrijkt het lichaam met micro-elementen, ook die welke niet aanwezig zijn in druivengrondstoffen. Het bevat 80% van het nuttige water dat wordt verkregen uit verwerkte bessen. In de maag doodt het product microben, bindt gifstoffen en gifstoffen.

Net als rood is witte druivendrank gunstig voor het werk van hart en bloedvaten, geheugen en denken. Het heeft andere voordelen, onder één voorwaarde: als het niet vaak en beetje bij beetje wordt gedronken.

Droge wijn voor gastritis

Droge wijnen worden als nuttig beschouwd omdat ze geen overtollige suikers en graden bevatten. Daarin komen de antiseptische, antioxiderende, vitamine-eigenschappen maximaal tot uiting. Wijnen worden gecombineerd met kazen, vis, fruit, snoep, lichte vleessnacks. Droge druivenwijnen voor gastritis zijn de favoriete drankjes van de hele alcoholische variëteit.

 • De voordelen van natuurlijke wijnen met gastritis komen tot uiting als ze niet worden misbruikt. Omdat meer zeker niet beter is.

Mensen die naar beste vermogen goede wijn consumeren, zijn minder vatbaar voor hart- en vaatziekten. Druivendrank onderdrukt een neiging tot depressie, produceert eiwitten met een hoge dichtheid, bevordert de opname van gezonde voedingsbestanddelen.

Bij regelmatige dosering wordt het lichaam gevitamineerd en versterkt het het immuunsysteem. Bij een persoon die uitsluitend natuurlijke wijnen gebruikt, worden het geheugen en het denken verbeterd en worden de bloedvaten van de hersenen versterkt. Droge dranken worden ook aanbevolen voor de preventie van atherosclerose en de ziekte van Alzheimer.

Er zit een keerzijde aan de medaille. De wijn bevat suiker, wat schadelijk is voor diabetici. Het is verboden alcohol te drinken aan zwangere en zogende vrouwen, mensen met jicht, chronische nier- en leverproblemen. Droge wijn heeft allergische componenten die reacties kunnen veroorzaken bij mensen die vatbaar zijn voor dergelijke manifestaties.

Zelfgemaakte wijn voor gastritis

Voordat u wijn met gastritis in het dieet opneemt, moet u een arts raadplegen. Niemand heeft immers onvoorspelbare individuele reacties op een specifiek fermentatieproduct, dat een alcoholische druivendrank is, geannuleerd.

 • Natuurlijke zelfgemaakte wijn voor gastritis, gemaakt van hoogwaardige eco-grondstoffen, bevat geen overtollige suiker, conserveringsmiddelen en andere chemicaliën.

Rode druif is nuttig voor het voorkomen van bloedarmoede, vitaminetekort, hartaanval, beroerte, verlaagt de bloeddruk en cholesterol. Heet helpt verkoudheid te behandelen. Net als hoogwaardige industriële wijnen neutraliseert het de vetten en zouten die in de nieren worden afgezet. Het heeft anti-kanker en ontstekingsremmende eigenschappen.

Appelwijn bevat jodium, wat nodig is voor de schildklier. Wijnen van bramen, krenten, appelbessen versterken de bloedvaten. Bosbessen, aardbeien, frambozendranken verrijken het lichaam met ijzer. Zelfgemaakte vruchtendranken verhogen de afweer.

 • Al deze positieve eigenschappen komen tot uiting bij matige inname. Een overdosis zelfgemaakte wijnen heeft het volledig tegenovergestelde effect en veroorzaakt onherstelbare schade aan de gezondheid.

Drink wijn mag na de maaltijd, in kleine slokjes, maximaal 200 ml per maand zijn. Je kunt het niet combineren met antibiotica en drinken in de acute periode van gastritis.

Voordelen

Meer recentelijk was de vraag naar de voordelen van wijn controversieel. Wijnliefhebbers voeren argumenten aan ten gunste van een groot voordeel, hun tegenstanders betogen het tegendeel, omdat alcohol in principe schadelijk is. Weer anderen waren geneigd te geloven dat er een voordeel was, maar niet substantieel. Zoals ze zeggen, had iedereen gedeeltelijk gelijk.

 • Een paar jaar geleden brachten Franse wetenschappers op een onderzoekende manier het positieve effect van rode wijn naar voren, vooral bij het eten van vet en zoet calorierijk voedsel, typisch voor de nationale keuken.

Het zijn deze gerechten die de Fransen proeven, samen met een nationale verslaving aan wijnen van hun eigen productie. Het lijkt erop dat deze studie een einde heeft gemaakt aan de "wijngeschillen".

In het kort is de essentie als volgt. 30 jaar lang hebben wetenschappers van twee universiteiten 35.000 Fransen bekeken en geconcludeerd: de gezondste onder hen zijn degenen die matige doses wijn drinken. Het zoekwoord is natuurlijk matig.

De nuttige dosis, bij dagelijks gebruik, is niet meer dan 50 g. Daarom hebben de Fransen minder cardiovasculaire en spijsverteringsproblemen dan andere Europeanen. Wetenschappers schrijven het gunstige effect van resveratrol toe aan het lichaam, dat voorkomt in druivenhuid en rode wijnen. Dankzij hem vermindert het drankje het risico op diabetes, oncologie, dementie, verlengt het leven.

De voordelen van droge rode wijn worden geleverd door vitamines, mineralen, vooral ijzer, catechines, polyfenolen, melatonine. Deze samenstelling heeft meerdere effecten: het stimuleert de stofwisseling, de vertering van zwaar voedsel, reguleert de suikerspiegel, behandelt vitaminetekort en bloedarmoede en verbetert de immuniteit. Biedt de preventie van osteoporose, slapeloosheid, obesitas, darmstoornissen. Glühwein met kruiden is nuttig voor longontsteking, bronchitis, tuberculose, verkoudheid. 

Van rode wijn en groene thee is bewezen dat ze schade aan het maagepitheel veroorzaakt door H. Pylori voorkomen. [2]

Contra

Als de patiënt lijdt aan een ernstige ziekte en medicijnen slikt, is dit een duidelijke contra-indicatie voor het drinken van alcohol. De meeste gastritis-medicijnen zijn ook niet compatibel met alcohol. Alcohol is ook ongepast tijdens een terugval van gastritis.

Wijn met gastritis in een hoge dosis is duidelijk schadelijk, in toegestane hoeveelheden is alleen toegestaan met remissie en een goede gezondheid. We hebben het over volwassen patiënten, maar niet over kinderen en niet over tieners, omdat wijn en sterkere alcohol de hersenen, de psyche en de fysieke conditie van het vormende organisme negatief beïnvloeden.

 • Alcohol is gecontra-indiceerd tijdens zwangerschap en borstvoeding, omdat het onomkeerbare defecten veroorzaakt in het ruggenmerg en de hersenen van een klein organisme.

Drink niet met alcoholintolerantie. Als de ontvangst van de toegestane drank op het toegestane moment pijn en een slechte conditie veroorzaakte, dan moet deze in de toekomst worden opgegeven.

Geruchten dat sterke dranken pijn verlichten en maagwonden helpen genezen, zijn ook ongegrond. Sterk alcohol is namelijk een agressieve stof, het irriteert de maag erg. Zelfs als de pijn eerst een beetje kalmeert, zal ze zeker weer terugkomen en zal ze veel sterker zijn. Als het af en toe het lichaam binnendringt, wordt het slijmvlies hersteld. Bij dagelijks gebruik - heeft geen tijd en begint pijn te doen. Daarom is het alcohol die bij veel patiënten de oorzaak is van gastritis.

Complicaties na de procedure

Als iemand zoete wijnen drinkt, kunnen mogelijke complicaties reëel worden. In het bijzonder is er een grote kans op vorming van nierstenen. Droge wijn verwijdert daarentegen de oxalaten waaruit deze stenen bestaan.

Wijn voor gastritis mag niet worden misbruikt. Een portie van meer dan 50 ml wordt als schadelijk beschouwd. Complicaties worden geassocieerd met de aanwezigheid van de volgende componenten in een drankje:

 • allergenen (gist, pollen, histaminen);
 • zwaveldioxide, wat astma veroorzaakt bij astmapatiënten;
 • polyfenolen die migraine kunnen veroorzaken bij mensen die vatbaar zijn voor deze ziekte.

Bij misbruik hopen alcoholtoxines zich op in de lever, wat na verloop van tijd vaak leidt tot cirrose.

Wijn of wodka voor gastritis?

Wanneer een persoon begint te kiezen, giet wijn of wodka met gastritis in een glas, dan is er remissie gekomen en is zijn toestand verbeterd. Maak je geen zorgen over pijn, er is eetlust, normale spijsvertering.

 • Absoluut ongevaarlijke alcohol bestaat niet, maar als je het ondraaglijk weigert, kiezen ze voor een kleiner kwaad.

Sommigen zijn van mening dat alcoholarme dranken niet zo schadelijk zijn als sterke, anderen - dat wodka, cognac of wijn met gastritis bijna een remedie is voor een ziek orgaan.

Als we het hebben over wijn en wodka, dan zijn de regels voor het gebruik ervan hetzelfde. Drink ook niet op een lege maag: je moet eerst eten. Het spreekt voor zich dat we het hebben over kwaliteitsdrankjes: wodka zonder foezelolie, wijn - zonder toevoeging van alcohol en gas. Diverse cocktails, niet-levend bier, likeuren, tonics, tincturen zijn categorisch uitgesloten van het alcoholmenu.

 • Surrogaat drinken is over het algemeen gevaarlijk, niet alleen voor zieken, maar ook voor gezonde mensen.

De dosering van alcohol is minimaal. 'S Avonds kunt u maximaal 40 ml wodka of tot 100 ml wijn betalen. Snack mag niet te zwaar zijn en geen pittige gerechten.

 • Als bij een patiënt de diagnose maagzweer wordt gesteld, is wodka duidelijk verboden.

De mythen dat alcohol littekens van het slijmvlies veroorzaakt, zijn niet opgewassen tegen kritiek. Wodka geneest niet alleen niet, maar kan perforatie of degeneratie van een maagzweer tot een kwaadaardige tumor veroorzaken.

Artsen, wetenschappers, voedingsdeskundigen en fabrikanten debatteren al decennia over wijn. Misschien veroorzaakt alleen koffie evenveel controverse. In de meeste landen van de wereld drinken ze echter allebei - waar meer, waar minder. Voor gastritis is het het beste om zonder wijn te doen. Als de conditie van de genezen maag u toelaat om af en toe te drinken, dan moet het glas echte rode wijn bevatten in een dosering die geschikt is voor de spijsvertering en de algehele gezondheid. Versterkte en koolzuurhoudende wijnen zijn volledig uitgesloten van het gastro-enterologische menu.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.