^

Laag carburatordieet voor vrouwen, mannen, diabetes

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Koolhydraten zijn organische verbindingen en zijn aanwezig in alle cellen en weefsels van levende organismen. Zonder hen is het leven onmogelijk. Volgens hun structuur zijn ze verdeeld in eenvoudig en complex, namelijk de eerste - snel, met een hoge glycemische index, direct gesplitst, hebben ze geen tijd om energie te worden en worden ze onder de huid afgezet in de vorm van vetafzettingen. Low-carb dieet heeft als doel het dieet te verzadigen met eiwitten en koolhydraten te minimaliseren.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Indicaties

Overgewicht heeft niet alleen een negatief effect op het uiterlijk van een persoon, maar brengt ook gezondheidsrisico's met zich mee. Het houdt het risico in van hart- en vaatziekten, de ontwikkeling van diabetes, dit is een overmatige belasting van de gewrichten en de wervelkolom, wat leidt tot hun pathologieën. Daarom zijn de voordelen van koolhydraatarme diëten duidelijk - om gewicht te verliezen, om het risico op het ontwikkelen van ziekten te voorkomen of om hun behandeling te bevorderen.

trusted-source[5], [6]

Low-carb dieet voor type 2 en type 1 diabetes

De opname van eiwitten en vetten is veel langzamer dan koolhydraten. Het helpt de insulineafgifte te verminderen en wordt gebruikt bij de behandeling van type 2-diabetes. De eerste aanbevelingen aan patiënten bij het identificeren van de ziekte - om af te vallen en goed te eten. Van een dieet met een lage glycemische index is aangetoond dat het effectief is in het verlagen van de bloedglucosewaarden.

Hoewel type 1 diabetes afhankelijk is van insuline en het mogelijk maakt om met behulp van een hormoon suiker aan te passen afhankelijk van het verbruik van koolhydraten, is het het beste om te voorkomen dat het door voeding spint. Bij diabetici van deze groep wordt insuline helemaal niet geproduceerd door de pancreas, daarom is het noodzakelijk om de dosis ervan te bepalen door koolhydraten te tellen.

Bij toepassing van een koolhydraatarm dieet bij type 1 diabetes is het noodzakelijk rekening te houden met deze omstandigheid om geen hypoglycemisch coma te veroorzaken.

trusted-source[7], [8]

Low-carb dieet met hoog cholesterol

Cholesterol is een vetalcohol waarvan 80% wordt geproduceerd door het lichaam, de rest komt uit voedsel. Het is verdeeld in verbindingen met een hoge en lage dichtheid. De laatste worden "slechte cholesterol" genoemd, omdat ze worden op de binnenwanden van de vaten afgezet en geblokkeerd. Dit leidt tot beroertes en hartaanvallen. Actieve levensstijl, vermindering van slechte gewoonten en vermindering van geconsumeerde vetten, namelijk vette zuivelproducten, boter, vlees helpt om hun verhouding te verminderen, schadelijke gewoonten te verminderen. Zeer bruikbare rauwe groenten en fruit, sappen met een hoog gehalte aan koolhydraten. Daarom kan een koolhydraatarm dieet met een hoog cholesterolgehalte niet worden toegepast. Zie ook:  Dieet met hoog cholesterol

trusted-source[9], [10]

Low Carb Diet voor hypertensie

Hypertensie wordt gekenmerkt door een verhoging van de bloeddruk en geeft aan dat het hoofdpijn, hoofdgeluid, duizeligheid, misselijkheid, gezichtsuitdrukking aan de voorzijde, snelle hartslag is. In aanvulling op de slechte toestand, is het beladen met gevaar voor het leven, omdat gaat gepaard met hartfalen, bloeding.

De oorzaken van de ziekte zijn anders: van erfelijke tot de verkeerde levensstijl, voeding, overgewicht. Voor gewichtsverlies bij hypertensie, kunt u een kort koolhydraatarm dieet gebruiken in het geval dat de ziekte niet gepaard gaat met een hoog cholesterolgehalte, niet wordt belast door atherosclerose.

Gewenste producten op tafel zijn hypertone gedroogde abrikozen, rozijnen, bananen, honing, groenten. Beperkingen worden opgelegd aan dierlijke vetten, zout, alcohol.

trusted-source[11], [12], [13]

Low carb diëten voor gewichtsverlies

Voedingsdeskundigen hebben veel voedingssystemen ontwikkeld op basis van een beperkte inname van koolhydraten. In sommige van hen ligt de nadruk op eiwitten - eiwitarm koolhydraatrijke diëten, in andere op vetten - vetrijke diėten. Stel je een aantal van de meest populaire voor.

Algemene informatie laag carburatordieet

Low-carb dieet verschuift de rol van energiebron naar vet. Meestal is het afkomstig van glycogeen, waarin glucose wordt omgezet als gevolg van uitwisselingsreacties. De uitputting van de reserves leidt ertoe dat zij hun eigen vetreserves beginnen te gebruiken.

De essentie van het dieet is om snelle koolhydraten uit het dieet te verwijderen, om complexe verzadiging van het lichaam met eiwitten, vezels en voedingsstoffen te minimaliseren. De andere regels omvatten gefractioneerde en frequente maaltijden, overvloedig drinken (een noodzakelijke voorwaarde voor de assimilatie van eiwitten), de eerste maaltijd die moet worden georganiseerd een uur na het ontwaken, de laatste 2 uur voor het slapengaan. Zoet, meel, frisdrank, fast food, zoete bessen en vruchten, marinades, mayonaise, gerookte producten zijn volledig uitgesloten van het dieet.

Atkins Low Carb Diet

De hoofdfase is ontworpen voor 2 weken, maar het gaat veel langer mee, belooft gewichtsverlies tot 10 kg. De auteur, de Amerikaanse cardioloog Robert Atkins, gebaseerd op onderzoek, heeft zich speciaal ontwikkeld om zijn overgewicht te bestrijden. Het dieet wordt ook "Hollywood" genoemd vanwege het succesvolle gebruik door vele beroemdheden.

De belangrijkste regel van dergelijke voeding is de volledige uitsluiting van koolhydraten uit het menu. In feite is het een eiwit, omdat het wordt gedomineerd door eiwitten, maar vetten worden niet uitgesloten. Er wordt aangenomen dat ze samen bijdragen aan gewichtsverlies.

Atkins-dieet bestaat uit 4 fasen. De duur van de eerste 14 dagen, gedurende welke de koolhydraatinname wordt verlaagd tot 20 g per dag. In dit stadium treden grote veranderingen op in het metabolisme, het proces van ketose begint, d.w.z. Het lichaam produceert niet genoeg glucose om insuline te vormen.

In de volgende fasen worden wekelijks koolhydraten aan het menu toegevoegd, terwijl het lichaamsgewicht wordt gecontroleerd. Zodra hij stopte om te weigeren, neemt u het laatste aantal voor het consumptieniveau.

Het voordeel van dit dieet is de afwezigheid van honger, omdat eiwitten goed verzadigd zijn.

trusted-source[14], [15]

Dr. Bernstein's Low Carb Dieet

Ontworpen voor diabetici en is een leidraad voor de normalisatie van de bloedglucose. Het werd oorspronkelijk voor zichzelf ontwikkeld door vallen en opstaan, omdat het aan deze ziekte leed. Dankzij de vervaardiging van de eerste glucometers in de fabriek waar hij werkte, was het mogelijk om het glycemische niveau op verschillende tijdstippen van de dag te traceren, om het patroon van de verandering als gevolg van eten en na toediening van insuline te identificeren.

Het bleek dat door het handhaven van de bloedglucose, je volledig kunt leven en werken. Om erkenning te krijgen voor zijn methode, moest Bernstein leren van een arts, zijn theorie publiceren en als bewijsmateriaal leven met moeilijke diabetes tot op hoge leeftijd.

De kern van het koolhydraatarme dieet van Bernstein is een volledig verbod op voedingsmiddelen zoals granen, suiker, magere zuivelproducten, bessen en fruit. Parallel hieraan wordt insuline gebruikt (voor diabetes type 1), suikerverlagende medicijnen, de dynamiek van suikerindices wordt getraceerd, de doses medicijnen worden individueel aangepast.

trusted-source[16], [17], [18]

Beperkt koolhydraatarm dieet

Enkheld is een westerse voedingsdeskundige die meer dan één boek heeft geschreven over een koolhydraatarm, vet dieet dat echte bestsellers is geworden. Als praktiserend arts betoogt hij dat er geen betere manier is om van extra kilo's af te komen, hoe je vet kunt consumeren en dat er geen verband is tussen hart- en vaatziekten en vette voedingsmiddelen.

Het Enhalde dieet verbiedt suiker en zoetstoffen, voedingsmiddelen die zetmeel bevatten (aardappelen, rijst, wit en zwart brood, zelfs volle granen), ontbijtgranen, frisdranken, bier, margarine, zoet fruit en gedroogd fruit.

Maar u kunt elk vlees, alle soorten vis, eieren, groenten die boven de grond groeien, boter, melk (behalve magere melk) en zuivelproducten, kazen, noten, zure bessen. Een redelijk aantal van dergelijke wortelgroenten zoals wortels, bieten en radijs zijn toegestaan.

Voor zoete tanden is goed nieuws een boodschap over de voordelen van chocolade met een inhoud van ten minste 70% cacao, en alcoholliefhebbers kunnen af en toe wat droge wijn, cognac of whisky veroorloven, het belangrijkste is dat er geen suiker in zit.

trusted-source[19], [20]

Dukan Low-carb Dieet

Ducane ontwikkelde zijn dieet om zijn vriend te helpen obesitas te bestrijden, waardoor hij meer dan drie kilo per week kon verliezen. Dit gaf hem een impuls voor verdere activiteiten als voedingsdeskundige. Nu is zijn werk met succes toegepast door een groot aantal mensen in veel landen.

Het dieet is koolhydraatarm, de lijst met toegestane voedingsmiddelen bevat maar liefst 72 items, er zijn geen strikte beperkingen aan de hoeveelheid voedsel die wordt gegeten, zelfs kruiden kunnen worden gebruikt.

Zorg er ook voor dat je veel drinkt, altijd in het dieet haverzemelen, jezelf matig belasten met oefenen, wandelen.

Het Dukan-dieet bestaat uit verschillende fasen, waarvan de duur afhangt van het gewicht dat u moet verliezen. Dus, om 5 kg kwijt te raken, duurt de "aanval" van de eerste fase 2 dagen, de tweede "afwisseling" duurt 15 dagen, de derde "fixatie" duurt 50 dagen. Om 10 kg te verliezen, heeft u 3, 50 en 100 dagen nodig, enz. Er is ook een laatste "stabilisatie", met aanbevelingen voor verdere goede organisatie van hun voedsel, om niet het verloren gewicht terug te winnen.

De eerste fase betreft een puur proteïnenmenu, zonder vetten en koolhydraten, en dagelijks 1,5 eetlepel zemelen, veel vloeistof.

Ten tweede worden eiwitproducten en eiwitten afgewisseld met groenten. Dit kan een 1/1, 3/3 of 5/5 schema zijn, afhankelijk van hoeveel u een kilogram moet verliezen. Een grotere opening, respectievelijk, en meer wordt verwijderd.

In de derde fase - de producten van de vorige en een kleine hoeveelheid eerder verboden, bijvoorbeeld pasta, rijst, aardappelen, boekweit, erwten, varkensvlees, een paar sneetjes brood.

"Stabilisatie" moet worden beschouwd als een verdere manier van voeding om in het nieuwe gewicht te blijven: overvloedig drinken, verschillende lepels zemelen, onbeperkte proteïnen en groenten, gemiddeld 2 zetmeelhoudende producten per dag.

trusted-source[21], [22]

Low carb vegetarisch dieet

Is een koolhydraatarm dieet geschikt voor vegetariërs, omdat de gebruikelijke bron van eiwitten (vlees, vis, eieren) onaanvaardbaar is voor hen? In de regel heeft deze categorie mensen geen overgewicht, maar kan er sprake zijn van koolhydraatintolerantie, waardoor ze gedwongen zijn hun consumptie te minimaliseren.

Veganisten vullen hun lichaam meestal aan met eiwitten uit bonen en granen, maar ze zijn rijk aan koolhydraten. Een volledige vervanging van deze producten kan hennepzaad maken. Bij 28 g is het gewicht van 16 g opgebouwd uit eiwitten en ze hebben ook gunstige omega-3-vetzuren.

Andere producten op het menu zijn noten, avocado's, groene salades, asperges, plantaardige olie, zeewier.

trusted-source[23], [24], [25], [26]

Low Carb Diet voor zwangerschap

Om de baby volledig in de baarmoeder te laten ontwikkelen, moet de aanstaande moeder goed en op een gebalanceerde manier eten. Elk dieet lijdt onder zijn eenzijdigheid, waardoor de vrucht van iets minder wordt. Dat is waarom het dieet verschillende voedingsgroepen vereist: vetten, eiwitten, koolhydraten, sporenelementen, vezels, vitamines. Zo is een dieet met weinig koolhydraten voor zwangere vrouwen gecontra-indiceerd.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Menu voor de week met een koolhydraatarm dieet

Naast voedingsmiddelen rijk aan koolhydraten, een grote lijst van die waarmee u uw menu kunt diversifiëren met een koolhydraatarm dieet. Elk energiesysteem biedt zijn eigen schema, maar het menu voor de week kan dit zijn:

1e dag: 

 • ontbijt - 2 gekookte eieren, grapefruit, thee;
 • 2e ontbijt - een plakje kaas, slablaadjes;
 • lunch - gekookte kipfilet, groentesalade;
 • afternoon tea - yoghurt;
 • diner - gebakken vis.

2e dag: 

 • ontbijt - kwark braadpan, gegoten met zure room, koffie;
 • 2e ontbijt - kool en wortelsalade;
 • lunch - vis, asperges;
 • afternoon tea - kefir;
 • diner - vlees en gegrilde groenten.

3e dag: 

 • ontbijt - omelet met groenten;
 • 2e ontbijt - salade met avocado en garnalen;
 • diner - champignonsoep zonder aardappelen met zure room, een plak volkorenbrood;
 • lunch - kwark;
 • diner - gekookt kalfsvlees, groenten.

4e dag: 

 • ontbijt - havermout zonder suiker en boter;
 • 2e ontbijt - gebakken zure appels;
 • lunch - gehaktballen, salade;
 • snack - druif;
 • diner - groente stoofpot.

5e dag: 

 • ontbijt - cottage cheese, koffie;
 • 2e ontbijt - komkommer salade, tomaat, peper, gekleed met olijfolie;
 • lunch - kippenvlees, broccoli, bloemkool;
 • afternoon tea - yoghurt;
 • diner - 2 eieren, groentesalade.

6e dag: 

 • ontbijt - melk boekweit pap;
 • 2e ontbijt - grapefruit;
 • lunch - kippenbouillon soep, toast brood;
 • afternoon tea - kefir;
 • diner - gegrilde aubergines, vis.

7de dag: 

 • ontbijt - ei en inktvis salade, appel;
 • 2e ontbijt - Griekse salade;
 • diner - rode borsch, klein brood;
 • afternoontea - grapefruit;
 • diner - gebakken makreel met groenten binnen.

trusted-source[32], [33], [34]

Type 2 diabetesmenu

In geval van diabetes type 2 moeten snelle koolhydraten worden uitgesloten van het menu ze leiden tot een scherpe sprong in glucose in het bloed. Alle producten waarvan de glycemische index hoger is dan 50-55 eenheden, mogen niet worden ingenomen. Het bovenstaande menu kan ook worden gebruikt om diabetici te voeden. Ook relevante dieet kookmethoden, vetarme variëteiten van vis en vlees, zuivelproducten.

Laag koolhydraatdieet menu voor 2 weken

Voor liefhebbers van harde methoden om in korte tijd gewichtsverlies te bereiken, zijn er strengere diëten. Menu koolhydraatarm dieet gedurende 2 weken (voedsel per dag is verdeeld in verschillende maaltijden).

Dagen:

 • 1e - 200 g kippenvlees, 300 ml sap uit groenten, 2 kopjes water, een glas groene thee, afkooksels van kruiden (kamille, melisse, rozenbottel). Drinken is belangrijk voor elke dag van de hele periode van het dieet;
 • 2e - een handvol noten, een halve grapefruit, tomaten, een stuk gekookte vis, kefir;
 • 3e - appel, gestoomd vlees;
 • 4e - een portie van groente stoofpot, stoom gehaktballen met mager vlees;
 • 5e - gekookt ei, erwtensoep, 150 g kip, yoghurt;
 • 6e - 2 sinaasappels, een glas melk, een omelet van 2-ei-eiwitten;
 • 7e - 200 g rode vis, groentesalade, koffie zonder suiker;
 • 8e - een paar plakjes harde kaas, gekookte kip;
 • 9e - groentesoep, roerei, kefir, koffie;
 • 10e - noten, grapefruit, rijstvrije wilde rijst;
 • 11e - 150 g steam beef, kool en wortelsalade;
 • 12e - linzensoep, 100 g ham, banaan, koffie;
 • 13e - vegetarische soep, brood;
 • 14e - overvloedige drankjes, kefir, noten.

Dit dieet is alleen geschikt voor gezonde mensen. Voor zelfs langere koolhydraatarme diëten, bijvoorbeeld een maand lang, kun je het Dukan-systeem gebruiken en je bij het menu houden.

trusted-source[35]

Low Carb Dieet Recepten

Hoe te koken met een dieet met weinig koolhydraten prompt talrijke recepten.

 • Soepen. Ze kunnen zowel op water als in bouillon worden bereid.

Plantaardige bevat dergelijke ingrediënten: broccoli, bloemkool, een beetje wortel, tomaat, ui (aardappelen worden niet gebruikt). De koppen zijn verdeeld in bloeiwijzen, de rest is gesneden, ondergedompeld in kokende vloeistof, gereed gemaakt.

Soep met champignons: gehakte champignons, geraspte kaas, uien worden in de bouillon gestopt, gehakte dille staat helemaal aan het einde van de kooktijd.

Soep met kool: geraspte kool, paprika, groene erwten gekookt in water, gekleed met een lepel olijfolie.

 • Kashi. Belangrijk in het dieetmenu, omdat zijn een bron van vezels en veel voedingsstoffen. Voor koolhydraatarme diëten moet je granen kiezen met het hoogste eiwitgehalte. Deze omvatten boekweit, havermout, niet erg gebruikelijk in onze quinoa in het gebied. Koken uitgevoerd op water of natuurlijke melk zonder suiker.

trusted-source[36]

Vitaminen met een laag koolhydraatdieet

Op dieet met een laag koolhydraatgehalte, lijdt het lichaam aan een gebrek aan vitamine C. Samen met de B-vitaminen helpt het bij het afbreken van koolhydraten. Zonder D wordt calcium niet geabsorbeerd. Chroom en zink zijn ook nodig voor uitwisselingsreacties. Daarom, zittend op een koolhydraatarm dieet, kun je geen individuele vitaminen gebruiken en vitaminen-minerale complexen oppikken. Dit zal het raadplegen van de dokter helpen.

Low Carb Diet en Metformine

Metmorphine - een medicijn dat de bloedsuikerspiegel verlaagt. Hij wordt dronken door diabetici en soms afgenomen voor gewichtsverlies. Als het dieet al weinig koolhydraten bevat, hoe zit het dan met metformine? Het wordt aanbevolen om het te gebruiken om af te vallen in het geval van diabetes met obesitas, verergering van de ziekte met hypertensie, verhoogde niveaus van cholesterol, schending van het cardiovasculaire systeem en in andere speciale gevallen.

Het gebruik van het medicijn kan veilig zijn als de calorie-inname niet lager is dan 1200kkal per dag, terwijl alcohol afwezig zou moeten zijn, hoewel low-carb alcoholische dranken (droge wijn, whisky, zelfkopiërend bier) niet verboden zijn tijdens een dieet zonder metformine.

Metmorfine begint te drinken met een kleine dosis - 500 mg per dag 's nachts, na het avondeten. Na 1-2 weken wordt het verhoogd en geleidelijk aangepast tot 1500 - 2000 mg.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41]

Wat kan en wat kan niet?

Veel producten die kunnen worden gebruikt met een koolhydraatbeperkt dieet zijn al vele malen eerder genoemd, maar om samen te vatten, herinneren we ons aan:

 • vlees - kalfsvlees, rundvlees, konijnenvlees, kalkoenvlees, kip en orgaanvlees;
 • groenten - bladgroenten, kool, courgette, paprika;
 • eieren;
 • fruit - grapefruits, sinaasappels, citroenen, krenten, veenbessen, aardbeien, granaatappels, groene appels;
 • noten - walnoot, amandel, dennen, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesam;
 • zuivelproducten - yoghurt zonder vuller, kefir, kwark, zure room, volle melk.

Wat kan niet eten? Bij het observeren van een koolhydraatarm dieet, is het categorisch onmogelijk om verschillende worsten, banketbakkerij, brood en broodjes, aardappelen, rijst, griesmeel, pasta, bananen, druiven, dadels, vijgen, suiker te eten. Zoals in elk dieet, zijn zouten, roken, suikerhoudende dranken, kisel, mayonaise, ketchup, vette sauzen onaanvaardbaar. Kookmethoden zoals frituren in olie, frituren zijn niet geschikt.

Contra

Low-carb dieet wordt niet aanbevolen voor zwangere, borstvoeding gevende vrouwen, kinderen, adolescenten.

trusted-source[42], [43], [44], [45]

Mogelijke risico's

Een koolhydraattekort kan leiden tot uitdroging, waardoor de lever en nieren gevaar lopen. Er is ook een gebrek aan vezels, vanwege deze verminderde darmmotiliteit, zijn er constipatie. De risico's die samenhangen met het dieet, zijn onder meer een afname van de hersenactiviteit, calciumgebrek en een toename van cholesterol.

Een andere onaangename kant van het koolhydraatarme dieet is ketose. Het wordt gekenmerkt door een toename van ketonen - fragmenten van koolhydraten, een product van de afbraak van vetten. Ze worden in de lever gevormd door vetzuren. Mogelijke complicaties zijn geassocieerd met de waarschijnlijkheid van intoxicatie, schade aan vitale organen: de lever en de nieren.

trusted-source[46], [47]

Beoordelingen

Volgens reviews van mensen die een koolhydraatarm dieet gebruikten om af te vallen, slaagden ze erin om af te vallen. Soms bereikte het resultaat 10 kg per maand. Velen merkten op dat het veel gemakkelijker wordt gegeven dan andere, omdat niet beperkt tot eiwitten of vetten (afhankelijk van welke is gekozen).

Zelfs als zijn waardigheid merken ze op dat je na het voltooien niet op je eten valt. Met inachtneming van moderatie is het mogelijk om het bestaande gewicht gedurende een lange tijd te handhaven.

trusted-source[48], [49], [50], [51]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.