^

Handige sporenelementen: zilver

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Zilver is niet alleen een uitstekend metaal voor kettingen, oorbellen en ringen, maar ook een belangrijk micro-element voor het lichaam. Zilver is altijd gebruikt, niet alleen in rituelen voor de verdrijving van boze geesten, maar ook voor de verdrijving van ziekten.

Voorbereidingen met zilver

Voorbereidingen met zilver

De meest populaire zijn zilvernitraat en zilvercolloïden. Ze worden collargol (eerste groep) en protargol (tweede groep) genoemd. In hun samenstelling is zilver als kleine deeltjes, die moeilijk te overwegen zijn. Maar ze zijn verrassend solide.

Zilver is zwaarder dan water, zodat het niet op de bodem van het medicijn valt, het is gefokt met speciale additieven die de vloeistof homogener maken.

Preparaten die worden gebruikt om een zilveren oplossing te verdunnen bevatten albumine, een eiproteïne. Er zit veel zilver in - tot 75%, de rest - additieven in combinatie met eiwit. De bereiding kan eruit zien als een poeder van blauwe kleur.

Toegegeven, het gebeurt niet altijd in de vorm van een poeder. De vormen zijn anders: crème, wrijven, zalven, oplossingen. Deze medicijnen - protargol en kollargolom - wreven over de plaats van ontsteking, trauma.

Preparaten met zilver worden gebruikt voor de volgende ziekten

  • Ziekten van de ogen (oogdruppels met zilver)
  • Zalven voor genezing en desinfectie van wonden
  • Zalven en vloeibare oplossingen op basis van zilver voor de verwijdering van ontsteking van de slijmvliezen
  • Zalven en oplossingen met zilver om etterende infecties in wonden te verwijderen
  • Preparaten in de vorm van oplossingen en crèmes voor de behandeling van door erysipelas aangetaste huid

Zilver is goed omdat het actief vecht tegen infecties. Deze functie is zeer nuttig voor de eliminatie van ernstige huidlaesies.

Zilver in de juiste doseringen

Zilver in de juiste doseringen

Zilver, gebruikt in medische preparaten, helpt ontstekingen te bestrijden, vermindert de kans op infectie. Maar je moet voorzichtig zijn met de doseringen: als het zilver meer dan normaal in de oplossing wordt gebracht, kunnen de weefsels worden verbrand. Voor de behandeling van oog- of huidaandoeningen is een oplossing van zilvernitraat vereist in een concentratie van maximaal 2%.

Voor een oplossing van zilver, die oraal wordt ingenomen, is een nog lagere concentratie vereist: tot 0,06%. Zelfs zo'n kleine hoeveelheid zilver kan vechten met ontstekingen, maagzweren, gastritis.

Als u een deel van zilvernitraat neemt en dit mengt met twee delen kaliumnitraat, kunt u de wonden op de huid succesvol verbranden.

Water met zilver: nuttige eigenschappen

Dergelijk water geneest en desinfecteert ook. Als je een zeer kleine hoeveelheid zilver in het water stopt, wordt de groei van bacteriën daarin gestopt. Water wordt heel schoon en veel bruikbaarder voor gebruik. En je hebt alleen zilver nodig - voor 1 ton water is het genoeg om 30 gram van dit geweldige metaal te maken. Toegegeven, er zal een lichte smaak van zilver zijn.

Maar als je zilver verdunt in een iets hogere concentratie - tot 50 gram per ton - is de smaak helemaal niet te horen, maar het water behoudt nog steeds zijn nuttige eigenschappen.

Het is vanwege deze waardevolle eigenschap dat zilver wordt gereinigd door water. Dergelijk water wordt in filters en koelers gegoten. Toegegeven, het is duurder dan normaal.

Ook voor zwembaden wordt water gebruikt met kleine hoeveelheden zilver. Dergelijk water is in staat om planten en schadelijke micro-organismen te vernietigen, maar voor mensen is het niet gevaarlijk. Om de doses zilver niet te overschrijden, worden ze strikt gecontroleerd, vooral voor het reinigen van zwembaden.

Hoe maken zilverionen water schoon?

Ze vernietigen de structuur van moleculen van schadelijke micro-organismen en neutraliseren ze daardoor. Zilverionen desinfecteren water, verbinden zich met aminozuren en verbeteren zo hun zuiveringseigenschappen.

Zeer goed voor het zuiveren van water zijn oplossingen van kwik en koper, maar ze zijn schadelijker voor het menselijk lichaam. Vernietigende schadelijke bacteriën, vullen zij tegelijkertijd het menselijke lichaam met toxine en vernietigen het samen met slechte micro-organismen.

Een overdosis zilver is gevaarlijk

Als zilver in het water meer dan normaal is, reinigt het water niet langer het lichaam van gifstoffen en bestrijdt het geen infecties, maar veroorzaakt het verschillende ziekten. Het immuunsysteem begint vijandig te reageren op verhoogde concentraties van zilver, de immuniteit neemt af en in plaats van de nobele functie van het bestrijden van infecties, vermindert zilver daarentegen de weerstand tegen hen.

Als je overdrijft met zilver, kunnen de cerebrale vaten te veel uitzetten en hoofdpijn veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de vaten van het ruggenmerg, die het risico van het ontwikkelen van bloedstolsels kunnen veroorzaken.

Hogere doses zilver kunnen ook een verstoring van de inwendige organen veroorzaken, in het bijzonder de lever, de schildklier, het hart, de nieren. Overmatige zilverdoses verstoren ook de werking van het zenuwstelsel. Het is waar dat zilver de eigenschap heeft vrij snel uit het lichaam te worden uitgescheiden. Maar het is beter om geen risico's te nemen met hoge doses.

Hoe beïnvloeden overdoses met zilver de huid?

De huid onder invloed van zilver verandert zijn schaduw van gezond naar blauwachtig bleek. Als het lichaam voortdurend doses zilver ontvangt, ontwikkelt het, zelfs als het klein is, een ziekte zoals argyria.

Zilver kan zich ophopen in spierweefsel, botweefsel, hersenen, nieren, lever, milt. Een persoon die voortdurend wordt blootgesteld aan een dosis zilver, is direct zichtbaar van de blauwachtige huidskleur, soms behoorlijk donker. Toegegeven, dit kan vele jaren duren, maar toch moet je oppassen voor het ongereguleerde gebruik van drugs met zilver.

Tekenen van vergiftiging van het lichaam met zilver zijn erg traag, maar de gevolgen zijn onomkeerbaar: het is erg moeilijk om ze later te neutraliseren. Een gezonde huidskleur zal niet terugkeren. Hoewel een persoon zich niet ziek voelt met zilververgiftiging.

Het enige positieve moment met argyria is desinfectie van het lichaam en de vernietiging van infecties.

Voordat u begint met het innemen van medicijnen met zilver, moet u uw arts raadplegen om de doses niet te overschrijden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.