^
A
A
A

Hypocalciëmie bij pasgeborenen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Hypocalciëmie is de concentratie van totaal calcium in het serum van minder dan 8 mg / dL (minder dan 2 mmol / l) bij voldragen baby's en minder dan 7 mg / dL (minder dan 1,75 mmol / l) bij prematuren. Het wordt ook gedefinieerd als het geïoniseerde calciumgehalte van minder dan 3,0-4,4 mg / dL (minder dan 0,75-1,10 mmol / L), afhankelijk van de gebruikte methode (type elektrode). Manifestaties omvatten hypotensie, apneu en tetanie. Behandeling van hypocalciëmie - intraveneuze of orale toediening van calcium.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Wat veroorzaakt hypocalciëmie?

Hypocalciëmie van pasgeborenen kan vroeg zijn (in de eerste 2 dagen van het leven) of laat (meer dan 3 dagen); hypocalciëmie met late onset is zeldzaam. Bij sommige kinderen met congenitale hypoparathyreoïdie [bijv. Met Di-Georgi-syndroom met agenesis of dysgenese van bijschildklieren] worden zowel vroege als late (verlengde) hypocalciëmie opgemerkt.

Risicofactoren voor vroege hypocalciëmie zijn prematuriteit, laag gewicht voor de zwangerschap, maternale diabetes, intranatale asfyxie. De mechanismen variëren. Normaal gesproken helpt bijschildklierhormoon om een normaal calciumniveau te handhaven, wanneer de constante inname van geïoniseerd calcium via de placenta stopt bij de geboorte. Voorbijgaande, relatieve hypoparathyreoïdie kan hypocalciëmie veroorzaken bij premature en sommige klein voor de duur van de dracht van pasgeborenen bij wie de bijschildklieren nog niet voldoende functioneren; evenals bij kinderen van moeders met diabetes of hyperparathyreoïdie, zoals bij deze vrouwen het niveau van geïoniseerd calcium tijdens de zwangerschap hoger is dan normaal. Intrathatale asfyxie kan ook het niveau van calcitonine verhogen , wat de calciumafgifte uit de botten remt, wat leidt tot hypocalciëmie. Andere pasgeborenen hebben geen normale nierrespons op parathyroïde hormoon, uitgedrukt in fosfaturie; Een verhoogd fosfaatgehalte (P04) leidt tot hypocalciëmie.

Symptomen van hypocalciëmie

Symptomen van hypocalciëmie treden zelden op als het totale calciumgehalte niet minder dan 7 mg / dL (minder dan 1,75 mmol / l) afneemt, of het niveau van geïoniseerd calcium niet minder dan 3,0 mg / dl minder is. Manifestaties omvatten hypotensie, tachycardie, tachypneu, apneu, moeite met voeden, agitatie, tetanie en convulsies. Vergelijkbare symptomen kunnen worden opgemerkt met hypoglycemie en ontwenningssyndroom.

Diagnose van hypocalciëmie

De diagnose wordt gesteld op basis van de mate van afname van totaal of geïoniseerd calcium in het bloedserum; geïoniseerd calcium is een meer fysiologische indicator, omdat het de invloed van eiwitniveau en pH uitsluit. Verlenging van het gecorrigeerde interval QT (QT.) Op het ECG geeft ook hypocalciëmie aan.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Behandeling van hypocalciëmie

Hypocalciëmie met vroege onset loopt meestal voor meerdere dagen, en zuigelingen met calcium niveau hoger dan 7 mg / dL (meer dan 1,75 mmol / l) of geïoniseerd calcium is groter dan 3,5 mg / dL die geen klinische verschijnselen van hypocalciëmie, zelden vereist behandeling. Voldragen zuigelingen met calcium van minder dan 7 mg / dl (minder dan 1,75 mmol / l) en premature zuigelingen met calcium van minder dan 6 mg / dl (minder dan 1,5 mmol / l) moet worden behandeld door langzame intraveneuze injectie gedurende 30 minuten 10 % oplossing van calciumgluconaat in een hoeveelheid van 2 ml / kg (200 mg / kg). Een te snelle toediening kan bradycardie veroorzaken, daarom is het noodzakelijk om de hartslag tijdens de infusie te controleren. Het is ook noodzakelijk om de plaats van intraveneuze toediening zorgvuldig te bewaken, aangezien weefselinfiltratie met een calciumoplossing irriterend werkt en lokale weefselbeschadiging of necrose kan veroorzaken.

Na een noodcorrectie van hypocalciëmie is het mogelijk om calciumgluconaat op lange termijn samen met andere oplossingen voor intraveneuze toediening toe te dienen. Beginnend met de toediening van 400 mg / (kg dag) calciumgluconaat, kan de dosis indien nodig geleidelijk worden verhoogd tot 800 mg / (kg dag) om de hervatting van hypocalciëmie te voorkomen. Wanneer de baby door de mond begint te voeden, kan het mengsel worden verrijkt met dezelfde dagelijkse dosis calciumgluconaat door toevoeging van 10% calciumgluconaatoplossing aan het mengsel. Gewoonlijk is een aantal dagen extra calcium nodig.

Als de hypocalciëmie laat begint, is het nodig om calcitriol of extra calcium aan het zuigelingenmengsel toe te voegen om een Ca: P044: 1-verhouding te garanderen totdat het normale calciumniveau wordt gehandhaafd. Calciumpreparaten voor orale toediening bevatten een grote hoeveelheid sucrose, wat kan leiden tot diarree bij premature baby's.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.