^
A
A
A

Wat moet ik doen als mijn tiener haar uitvallen heeft?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

In de periode van de puberteit in het menselijk lichaam kunnen verschillende verschijnselen optreden, zelfs haaruitval, die in principe zelden voorkomen. Maar als het plotseling werd opgemerkt dat het haar van de adolescent valt - dit betekent niet dat het kind ziek is.

Wat is de oorzaak van haaruitval bij adolescenten?

Eerst wordt het kind een volwassene. Je begrijpt dat op dit moment een persoon geïrriteerd raakt, wat de conditie van het haar kan beïnvloeden. Bovendien hoopt zich in de bovenste lagen van het hoofd een hormoon op dat dihydrotestosteron wordt genoemd. Hij is de bron van het feit dat het haar van de tiener eruit valt. Bij mannen is dit hormoon meer dan bij vrouwen, daarom zijn jonge mannen meer vatbaar voor haarverlies dan meisjes. De aanwezigheid van dit hormoon is erfelijk. Het spreekt vanzelf dat het medicijn niet is uitgevonden tegen genetica, maar het is mogelijk om haaruitval te voorkomen met behulp van medicijnen.

Als we het op deze leeftijd over meisjes hebben, dan zijn dit de meest wispelturige en grillige wezens, erger dan zwangere vrouwen (geen aanstoot!). Hun lichaam is onderhevig aan hormonale veranderingen en de reactie van de psychologische kant op dit proces is ingewikkelder dan die van de jongens. Daarom hebben toekomstige vrouwen ook problemen met haar. Bovendien kan het begin van seksuele activiteit haarverlies veroorzaken.

Als de ouders merkten dat het haar van hun kind begon uit te vallen, ongeacht of de jongen een meisje of een meisje is, moet men de tiener naar een test brengen. Het is mogelijk dat hij calcium in het lichaam mist. In dit geval schrijven de artsen een behandeling voor die calciumgluconaat in ampullen bevat.

Ten tweede, vergeet het milieu niet; gechloreerd water, dat we drinken en waaraan mijn hoofd; over stadsstof; over voedsel van slechte kwaliteit: fast food en halffabrikaten; over antibiotica die tijdens de behandeling worden ingenomen enzovoort. Sommige moderne kinderen in hun tienerjaren beginnen alcohol en sigaretten te proberen, wat uiteraard geen positief effect heeft op het lichaam. Maar dit betekent niet dat een tiener noodzakelijk kunstmatige stimulanten gebruikt.

Hoe dan ook, complexe haarverzorging doet geen pijn, waaronder de inname van vitamines: A, B, C, D3, E, PP; micro-elementen: calcium, magnesiumijzer; hoofdmassage; versterkingsmiddelen voor haar.

Wanneer valt het haar van het kind eruit?

Als het haar in het kind valt, is dat niet zonder reden. Dus laten we verder gaan met het belangrijkste dat van invloed kan zijn op de toestand van het haar van kinderen:

 • trauma aan de haarschacht. Dit kan worden veroorzaakt door een chemisch of mechanisch effect op het haar zelf. Stel dat het, als het op het meisje aankomt, niet ongebruikelijk is dat ouders vlechten te strak trekken, curlinggereedschap gebruiken (haarkrulspelden, krultangen), haardrogers.

Als ouders merkten dat hun kind vaak hun haar keert, "windt aan een vinger", constant aan het trekken is, dan kan men een diagnose als trichotillomanie niet ontkennen. Deze ziekte is direct geassocieerd met stoornissen die verband houden met de verstoorde psyche, bijvoorbeeld neurose. Hier is de behandeling van een geheel andere aard. Als het kind erg klein is en ouders onmiddellijk hulp inroepen bij een specialist, dan wordt na de behandeling de toestand van het haar weer normaal. Wanneer een kind ouder is dan 10 jaar, wordt de situatie enigszins verergerd door het feit dat het herstelproces is vertraagd. Met een verwaarloosde vorm van de ziekte kunnen littekens ontstaan en is haartransplantatie onmogelijk. 

 • Ringworm is geen zeldzaam geval. Het wordt verklaard vanuit het oogpunt van de geneeskunde, als een schimmelinfectie en daarom besmettelijk. In deze situatie moet je heel voorzichtig zijn dat het kind de mensen om hem heen niet infecteert. Deze ziekte tast de hoofdhuid aan, inclusief wimpers en wenkbrauwen. Ringworm beïnvloedt de haarzakjes en staafjes. Uiterlijk manifesteert deze ziekte zich op deze manier: het haar breekt af, het hoofd vormt een kale ovale of ronde vorm. Hier kan alleen een dermatoloog helpen.

Met wie kun je contact opnemen?

Wat te doen en wat te behandelen?

Als medicijnen in deze diagnose, meestal toevlucht nemen tot Nizoral en antischimmelmiddelen. De loop van de behandeling duurt meestal ongeveer 8 weken. Laten we de methode van dit proces dus in meer detail bekijken: 

 • "Griseofulvin" is een antischimmelmiddel dat een fungistatisch effect uitoefent op talrijke soorten dermatomyceten - trichophytons, microsporen, epidermophytonen. Bij candidiasis niet effectief! 

Hoe het te nemen?

Neem "Griseofulvin" volgt tijdens de maaltijd, terwijl je meteen plantaardige olie eet - 1 theelepel. De dosering is afhankelijk van het gewicht van het kind, namelijk 1 kg lichaamsgewicht / 22 mg "Griseofulvin". Dat wil zeggen, als een kind 30 gram weegt, dan is zijn dagtarief 660 mg. Eén tablet - 125 mg. Neem elke dag medicatie. Het verloop van de opname duurt tot het moment waarop de eerste resultaten van het mycologisch onderzoek niet negatief worden.

"Griseofulvin" heeft bijwerkingen: dyspeptisch verschijnsel - indigestie, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid, urticaria, verlies van oriëntatie. Zelden, maar het is mogelijk om het niveau van eosinofielen te verhogen, toename en afname van het aantal leukocyten in het bloed. In dergelijke situaties is het beter om het medicijn 3 tot 4 dagen te onderbreken. In aanwezigheid van urticaria wordt het aanbevolen om antihistaminica, 10% calciumchloride-oplossing te nemen. Als de bijwerking misselijk is, helpt inname van 1 eetlepel 0.5 oplossing van novocaïne hierbij.

Het is raadzaam in het behandelingsproces "Griseofulvin" vitaminen te nemen zoals: ascorbinezuur, thiamine, riboflavine, nicotinezuur.

1 keer in twee weken om een bloed over te dragen aan analyses!

Contra-indicaties omvatten ernstige leukopenie en bloedziekten; ziekte van porfyrine; organische nier- en leverziekten; kwaadaardige tumoren; zwangerschap en borstvoeding.

Dit medicijn wordt onder strikte medische supervisie genomen, dat wil zeggen, huisomstandigheden en zelfbehandeling - zijn uitgesloten!

 • Lokale antimycotische therapie: 2% jodiumoplossing; zalf met 3% salicylzuur en 10% zwavel; Als lotions kunt u "Naphthyfine", "Econazole", "Bifonazol" enzovoort gebruiken; crème: "ketoconazol", "Clotrimazol" enzovoort.

In het proces van behandeling, zou het gegroeide haar dagelijks moeten worden geschoren. Bovendien moeten haarverzorgingsproducten individueel zijn, bijvoorbeeld een haarborstel - om anderen niet te infecteren.

Als u de behandeling weigert, wat gebeurt er dan? Wat betreft meisjes ontwikkelt de ziekte zich tot een chronische trichophytosis. Bij jongens bij het bereiken van de puberteit ziekte of ziekte passeert of vindt plaats op zichzelf. 

 • alopecia areata. Zo'n diagnose is vreselijk omdat het haar met een ongelooflijke snelheid uitvalt. Misschien zelfs zo dat het kind met een kapsel naar bed ging en 's ochtends zonder haar wakker werd. Deze ziekte treft niet alle delen van het hoofd, maar slechts enkele, waardoor de vorm van het nest ontstaat. De oorzaken van alopecia areata kunnen verschillen: de invloed van het menselijk immuunsysteem op de haarzakjes, disfunctie van de schildklier, zenuw en mentaal trauma.

Daarnaast kan alopecia areata zich ontwikkelen tot totale alopecia. Het woord "totaal" verklaart al de essentie van de ziekte, dat wil zeggen absolute alopecia. In dit geval heeft het kind haar helemaal over zijn lichaam, wimpers en wenkbrauwen vormen hierop geen uitzondering. Sluit de mogelijkheid van nagelschade niet uit, maar laat deze niet vallen.

Kinderen met alopecia areata vóór het definitieve herstel worden onder strikte supervisie van een dermatoloog. Als de loop van de behandeling tijdig en correct is gestart, herstelt het kind binnen een jaar.

Voordat u over een specifieke behandeling spreekt, moet u zonder enige twijfel een onderzoek ondergaan om mogelijke oorzaken van de ziekte te vinden. Therapie heeft een algemeen herstellend en intens vitamine-karakter:

 • vitamine A van 5 tot 30 druppels tweemaal daags,
 • vitamine E - 1 theelepel 2 keer per dag,
 • injecties: B1 (5%), B6 (5%), B12 tot 200 mcg om de andere dag,
 • bereidingen van ijzer,
 • riboflavinemonofosfaat (1%) 1 ml,
 • ascorbinezuur 10 mg 2 keer per dag,
 • pantotheenzuur 30 tot 50 mg,
 • show fitin: 25 - 50 mg 2 keer per dag,
 • Methionine: 25 - 50 mg 2 - 3 keer per dag.

Telogene alopecia - het aantal actieve haarzakjes wordt verminderd. De ziekte manifesteert zich na een paar weken - haaruitval, zowel gedeeltelijk als volledig. Waarom kan zo'n proces met een kind gebeuren?

Provoceren telogeen alopecia kan te hoog is, een operatie, een overvloed aan vitamine A, bepaalde geneesmiddelen ( "Panvarfin", "Coumadin", "Lopid" "Anafranil", antifungale middelen, bètablokkers, "Ziloprim", "Tenomin" anti-arthritische en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, enzovoort), ernstige stress. 

Herstel is mogelijk in het geval dat de veroorzaker van de ziekte wordt geëlimineerd. Meestal duurt het 6 - 12 maanden. 

 • Lokale infectie kan een oorzaak van alopecia worden. Lokale infecties zijn onder meer zieke tanden, blindedarmontsteking enzovoort. 
 • Erfelijke factor. Om deze reden zal het erg moeilijk zijn om ermee om te gaan, maar in de meeste gevallen is het onmogelijk.

Het is mogelijk dat het kind niet genoeg voedingsstoffen in zijn lichaam heeft en hij heeft gewoon een uitgebalanceerd dieet nodig. Maar goed, naar de dokter gaan is verplicht. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.