^
A
A
A

Rosacea

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Rosacea is een van de meest voorkomende huidaandoeningen waarmee een praktiserend dermatoloog te maken heeft. De geschiedenis van de studie van rosacea is lang en sierlijk. De belangrijkste symptomen van de ziekte zijn bekend uit de oudheid en zijn niet in de praktijk pathomorfosisch, maar er is nog steeds geen algemeen aanvaarde definitie van deze ziekte.

Geaccepteerd in het buitenland klinische definitie van rosacea als een ziekte die zich manifesteert hardnekkige erythema van het centrale deel van het gezicht, vooral de verhoogde oppervlak, met opvallend op de achtergrond daarvan verwijde bloedvaten in de huid, vaak vergezeld door de verschijning van huiduitslag papular en papulopustuleznyh, evenals de mogelijke ontwikkeling van de pijnappelklier vervorming intensivering delen van het gezicht.

trusted-source[1], [2], [3]

Oorzaken rosacea

Rosacea wordt meestal gedefinieerd als een angioneurose van een overwegend veneuze schakel in de vasculaire plexus van de dermis, gebaseerd op de meest algemeen aanvaarde hypothese van de pathogenese van de ziekte.

De ziekte ontwikkelt zich vaak in het vrouwelijke, tweede-vierde decennium van het leven, met een genetisch bepaalde aanleg voor tijdelijke roodheid van de gezichtshuid, minder vaak de nek en de zogenaamde decollete-zone.

Sinds pathologische veranderingen van de huid van rosacea patiënten voornamelijk gelokaliseerd zijn op het gezicht, cosmetische belangrijkheid van de ziekte en het optreden van secundaire psychosomatische problemen van patiënten met rosacea hebben geleid tot een zeer actieve participatie van de samenleving in de studie van deze ziekte. Als gevolg hiervan werden nationale samenlevingen voor de studie van rosacea gevormd in ontwikkelde landen, die zeer invloedrijke commissies van professionals vertegenwoordigen, monitoringperioden over het probleem, waaronder, onder andere, financiële steun voor onderzoek op dit gebied. Als een soort informatiecentra, publiceren deze maatschappijen regelmatig moderne algemene opvattingen van experts over classificatie, pathogenese en behandelingsmethoden. Vaak komen deze opvattingen niet overeen met de historisch gevormde.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Pathogenese

De pathogenese van rosacea is nog steeds onduidelijk. Er zijn veel theorieën, maar geen van hen beweert de dominante rol te zijn, omdat deze niet volledig is bewezen. Sommige van deze theorieën zijn gebaseerd op de resultaten van systematische studies naar de relatie van rosaceaontwikkeling met verschillende initiërende factoren en stoornissen, andere over de resultaten van individuele observaties.

De belangrijkste etiopathogenic mechanismen beschouwd vasodilatatie vaatplexus dermis als gevolg van de uitvoering van het aangeboren kenmerken van de hypothalamus-hypofyse vasomotoractiviteit als één van de mechanismen van de hersenen thermoregulatie onder omstandigheden van temperatuurtoename (ten gevolge van fysische of psycho-emotionele factoren) en de bijbehorende bloedstroom in het bekken van de halsslagaders.

Blootstelling aan ultraviolette straling, die volgens veel onderzoekers, leidt tot het begin van de opkomst van telangiectasias, niet heeft ontvangen een volledige verklaring, en zijn rol in de pathogenese van rosacea is nog steeds gedebatteerd. De set pareticheski verwijde schepen en leidt tot langdurige ultraviolette bestraling dystrofische veranderingen van de extracellulaire matrix van de dermis en gedeeltelijke verstoring van de vezelachtige structuur van het bindweefsel gevolg van de accumulatie van metabolieten en pro-inflammatoire mediatoren. Dit mechanisme wordt beschouwd als een van de belangrijkste in de ontwikkeling van hypertrofische rosacea.

De kolonisatie van het spijsverteringskanaal van een van de subpopulaties van Helicobacter rulory produceren cytotoxische stoffen die de afgifte van vasoactieve stoffen zoals histamine, leukotriënen, prostaglandinen, tumornecrosefactor en andere cytokinen wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van erythemateuze-teleangiektaticheskoy rosacea.

Overmatige consumptie van alcohol, pittig eten en specerijen voor vandaag wordt alleen als een factor beschouwd die de manifestaties van de ziekte versterkt, maar heeft geen etiologische betekenis. Zoals de rol Demodex folliculorurn, commensale typisch op dit punt voorkeur wordt erkend als een exacerbatie factor dermale werkwijze bij papulopustular rosacea type.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Symptomen rosacea

Het klinische beeld van erythemateuze - telangiectatische rosacea wordt gekenmerkt door het erytheem, aanvankelijk vergankelijk, versterkt door getijden, en vervolgens resistent te worden, voornamelijk op de wangen en de laterale oppervlakken van de neus. De kleur van erytheem kan variëren van felroze tot cyanotisch rood, afhankelijk van de duur van de ziekte. Tegen de achtergrond van een dergelijk erytheem ontwikkelen patiënten teleangiëctasieën van verschillende diameters, geringe of matige exfoliatie en zwelling van de huid. De meeste patiënten klagen over brandende gevoelens en tintelingen in het erytheemgebied.

Manifestaties van de ziekte worden versterkt door blootstelling aan lage en hoge temperaturen, alcohol, gekruid voedsel en psycho-emotionele stress. Voor patiënten met dit type rosacea wordt gekenmerkt door een verhoogde gevoeligheid van de huid voor externe geneesmiddelen en UV. Zelfs onverschillige crèmes en zonnefilters kunnen een toename van ontstekingsverschijnselen veroorzaken. In de geschiedenis van de meeste patiënten die aan dit type rosacea lijden, is er geen overgedragen vulgaire acne.

Vormen

De kwesties van de rosacea-classificatie tot op de dag van vandaag blijven het onderwerp van discussies. Historisch wordt aangenomen dat de ziekte wordt gekenmerkt door een gefaseerde stroom. Echter, de indeling van de commissie van deskundigen van de Amerikaanse Nationale Vereniging voor de Studie van rosacea vanaf 2002 wees op het bestaan van de vier hoofdtypen van rosacea (erythemateus-teleangiektatichesky soort papulopustular soort fimatozny en ogen types, die overeenkomt met de hypertrofische podium en oftalmorozatsea in de Russische classificatie). Er is ook twijfelde aan de transformatie van het ene type naar het andere, behalve in gevallen van rhinophyma patiënten papulopustuleznym type rosacea.

Papulopustulaire rosacea wordt gekenmerkt door een soortgelijk klinisch beeld, maar met dit type rosacea is er niet zo'n aantal klachten van gewaarwordingen van het erytheem, zoals in het erythemateus-telangiectatische type. Patiënten maken zich voornamelijk zorgen over papulaire huiduitslag. Ze worden gekenmerkt door helderrode kleuring en perifolliculaire opstelling. Afzonderlijke papels kunnen worden gekroond met een kleine ronde puist, maar dergelijke papulopustulaire elementen zijn er weinig. Peeling is meestal afwezig. Het is mogelijk om persistent oedeem te vormen op de plaats van gemeenschappelijk erytheem, wat vaker voorkomt bij mannen.

Fimatose, of hypertrofisch, type rosacea wordt gekenmerkt door een aanzienlijke verdikking van het weefsel en ongelijke tuberositas van het huidoppervlak. Het verschijnen van dergelijke veranderingen op de huid van de neus wordt rhinophyma genoemd, metafimisch - als de huid van het voorhoofd wordt aangetast; gnatofima - dit is een pijnappelklierverandering in de kin, otophima - de oorschelpen (het is ook monolateraal); veel minder vaak vangt het proces de oogleden - blepharophyma. Er zijn 4 histopathologische varianten van pijnappelklierformaties: glandulair, fibrotisch, fibroangiomateus en actinisch.

Het oculaire type of oftalmosporus wordt klinisch overwegend weergegeven door een combinatie van blefaritis en conjunctivitis. Terugkerende cholazion en meibomitis vergezellen vaak het klinische beeld. Vaak zijn er conjunctivale telangiëctasieën. Klachten van patiënten zijn niet-specifiek, branden, jeuk, fotofobie en gevoel van vreemd lichaam worden vaak opgemerkt. Ophthalmosporus kan gecompliceerd zijn door keratitis, scleritis en iritis, maar in de praktijk zijn dergelijke veranderingen zeldzaam. In zeldzame gevallen overstijgt de ontwikkeling van oogklachten huidaandoeningen.

Er zijn speciale vormen van de ziekte: lupoïde, steroïde, conglobaat, fulminante, gramnegatieve rosacea, rosacea met solide persistent oedeem (de ziekte van Morbigan), enz.

In het bijzonder wordt lupoïde rosacea (rosacea lupoides, granulomateuze rosacea, Lewandowski tuberculoid) gekenmerkt door de vorming van granuloom door het type vreemde lichamen. Bij een diascopie is de geelachtig bruine kleur van papels merkbaar. Een beslissende rol bij de diagnose speelt het histologisch onderzoek van het karakteristieke element.

trusted-source[20], [21]

Diagnostics rosacea

Diagnose, volgens de Amerikaanse commissie voor de Studie van rosacea is gebaseerd op anamnestische gegevens, in de eerste plaats van de bestaande voor ten minste 3 maanden van aanhoudende erythema van het centrale deel van het gezicht. Klachten over het branden en tinteling in de omgeving, erytheem, droge huid en het verschijnen van telangiectasia, papels op de introductie op de achtergrond van congestief erytheem, hypertrofie van de uitstekende delen van het gezicht en oogletsel detectie kan het type rosacea bepalen.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Wat moeten we onderzoeken?

Hoe te onderzoeken?

Differentiële diagnose

In termen van differentiële diagnose, is het in de eerste plaats noodzakelijk echte polycytemie, bindweefselaandoeningen, carcinoïde en mastocytose uit te sluiten. Daarnaast is het noodzakelijk om rosacea te onderscheiden van peri-perifere of steroïde dermatitis en contactdermatitis, inclusief fotodermatitis. Laboratoriumdiagnostiek wordt hoofdzakelijk gedaan door het elimineren van andere ziekten, omdat er nog geen specifieke tests zijn voor de rosacea-verificatie.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling rosacea

Tot op heden is het probleem van de behandeling veel beter dan de pathogenese en etiologie van rosacea. Therapeutische tactieken hangen in grote mate af van het klinische type van de ziekte. Het succes van de behandeling van rosacea is echter gebaseerd op de gezamenlijke inspanningen van de arts en de patiënt om provocerende factoren te identificeren die strikt individueel zijn. Meestal omvatten ze meteorologische factoren: blootstelling aan zonnestraling, hoge en lage temperaturen, wind en bijbehorende schurende effecten; voeding: het gebruik van warme en koolzuurhoudende dranken, alcohol, pittig voedsel en overtollig voedsel; neuro-endocriene: emotionele effecten, climacterisch syndroom en andere endocrinopathieën, gepaard gaande met verhoogde bloedcirculatie in de plas van halsslagaders; iatrogene omvattende de middelen voor systemisch gebruik en veroorzaakt erytheem entiteit (bijvoorbeeld de formuleringen van nicotinezuur, amiodaron) en uitwendige preparaten, met inbegrip van cosmetische formuleringen en wasmiddelen die een irriterend effect (waterdicht cosmetica, beeldtintbeïnvloeders, waarvan de verwijdering vereist het gebruik van oplosmiddelen , evenals detergenten die zeep bevatten). De uitsluiting of vermindering van deze factoren heeft een significante invloed op het verloop van de ziekte en verlaagt de kosten van medische therapie.

De basis van therapeutische maatregelen is om te zorgen voor voldoende dagelijkse huidverzorging. Allereerst bevat het zonnebrandmiddelen. Ze moeten geselecteerd worden rekening houdend met de verhoogde gevoeligheid van de huid van patiënten met rosacea. De minst irriterende effecten zijn indifferente preparaten (titaandioxide, zinkoxide) die ultraviolette straling van de huid blokkeren vanwege hun fysische eigenschappen. Preparaten die chemische filters ultraviolette straling, die aan patiënten met rosacea te bevelen hebben natriumlaurylsulfaat, menthol en kamfer, bevatten en omgekeerd, moet siliconen (dimethicon, cyclomethicon) bevatten, aanmerkelijk verminderen irriterende zonnefilters en zorgen voor hun waterbestendigheid en lage comedogeen.

De basis voor aanbevelingen voor de dagelijkse huidverzorging is het regelmatige gebruik van licht in consistentie, groen geverfd, preparaten voor overgewicht voor dagelijks gebruik. Het is wenselijk om ze 2 maal per dag in een dunne laag aan te brengen en als een make-upbasis, die bij voorkeur aanwezig is in de vorm van een poeder of een geroerde mengeling. Men moet niet vergeten dat het herstel van barrièrefuncties een zeer belangrijke component is van rosacea-therapie, die wordt gekenmerkt door een verhoogde gevoeligheid van de huid.

Momenteel wordt aangenomen dat externe behandeling de voorkeur heeft voor alle soorten rosacea, behalve voor hypertrofie, waarbij de meest effectieve zijn chirurgische behandeling en systemische synthetische retinoïden. Talrijke vergelijkende studies uitgevoerd in onafhankelijke centra in overeenstemming met de principes van evidence-based medicine toonden de afwezigheid van statistisch betrouwbare gegevens over de superieure effectiviteit van systemische behandeling. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat de effectiviteit van systemisch gebruik van tetracycline-antibiotica niet afhankelijk is van de dosis en frequentie van toediening van de geneesmiddelen, en blijkbaar niet gerelateerd is aan hun antimicrobiële effect. Hetzelfde geldt voor systemische toepassingen van metronidazol, hoewel het kan dienen als alternatief voor tetracycline-antibiotica in gevallen waarbij laatstgenoemde gecontraïndiceerd zijn. Niet-duurzaam waren de veronderstellingen over de effectiviteit van metronidazol tegen Demodex spp., Die overleven in omstandigheden van hoge concentraties van metronidazol. Deze medicijnen worden echter nog steeds op grote schaal gebruikt, maar het gebruik ervan is niet toegestaan door organisaties zoals het Amerikaanse federale kantoor voor voedsel- en geneesmiddelenadministratie (FDA). Bij lupoïde rosacea worden systemische tetracyclines voorgeschreven, er zijn aanwijzingen voor de werkzaamheid van phtivazide.

Het meest effectief is het gecombineerde gebruik van externe azelainezuurpreparaten met externe preparaten van metronidazol of clindamycine. Er zijn talloze publicaties over de werkzaamheid van tacrolimus of pimecrolimus. Ze behouden hun eigenlijke zwavelbevattende preparaten en benzoylperoxide, hoewel een bijwerking van deze geneesmiddelen wordt opgemerkt. Bij de eerste manifestaties fimatoznogo soort rosacea was het meest effectief monotherapie isotretinoïne in normale doses. Terwijl men bij de behandeling van de gevormde rhinophyma niet kan zonder de methoden van plastische chirurgie, die vaak worden gecombineerd met verschillende thermische effecten. In verband hiermee verdienen moderne foto- en lasertherapie speciale aandacht. Gebruikte in- tense incoherent licht (IPL), diode, KTP, Alexandrite en de modernste lange puls lasers neodymium yttrium-aluminium-granaat (Nd, YAG-lasers). Laserbehandeling effectiever en minder kostbaar zowel wat telangiectasia (selectieve fotothermolyse) en tegen collageen reorganisatie door thermische stimulatie van fibroblasten, maar vaak het gebruik van IPL-bronnen beter verdragen. Bij de behandeling van hypertrofische type rosacea laser dermabrasie nam onlangs een leidende positie in hun veiligheid zitten.

Als een fysiotherapeutische behandeling wordt de methode van microstroomtherapie algemeen gebruikt. De effectiviteit ervan wordt voornamelijk geassocieerd met de herverdeling van vocht in de weefsels van het gezicht en herstel van lymfedrainage. Er werd ook opgemerkt dat microcurrenten effectief bijdragen aan het herstel van de beschadigde huidbarrière en de dissociatie van de saprofietmicroflora voorkomen.

Meer informatie over de behandeling

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.