^
A
A
A

Haaruitval bij mannen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Denk niet dat mooie dikke haren alleen voor vrouwen een kwestie van trots zijn. Mannen willen, net als de zwakkere sekse, een fijne haardos hebben, maar hun verlangens vallen niet altijd samen met de realiteit. Progressief haarverlies bij mannen - dit is geen nieuw probleem, maar het verliest niet alleen de relevantie ervan, het krijgt integendeel nieuwe dimensies. Meer en meer jonge mensen lijden onder het feit dat hun uiterlijk wordt vertekend door vroege kale plekken. En hoewel mannen niet zo opdringerig zijn voor hun uiterlijk als vrouwen, is kaalheid op jonge leeftijd vaak een ernstig psychologisch trauma, hoewel het niet gebruikelijk is om er publiekelijk over te praten.

trusted-source[1], [2], [3]

Epidemiologie

Als je niet op dergelijke details ingaat en stopt met kaalheid bij mannen, als een van de actuele problemen van onze tijd, kun je zien dat de pathologie niet alleen beperkt is tot oudere mensen. Statistieken  zeggen dat 50-70% van de mannen geconfronteerd met het probleem van kaalheid op middelbare leeftijd (40-50 jaar). Maar tegelijkertijd heeft iets minder dan 1/3 van het sterkere geslacht dezelfde problemen op de leeftijd van 20-25. En kaalheid bij mannen op jonge leeftijd in 80% van de gevallen is te wijten aan een erfelijke aanleg, die in de zwakkere sekse een zeldzaamheid is (hoewel recentelijk dit cijfer gestaag groeit, zowel bij vrouwen als bij jongens).

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Oorzaken kaalheid bij mannen

Als een persoon 100 haren per dag laat vallen, is er geen reden tot bezorgdheid. Maar actiever haarverlies, vooral bij jonge en groeiende, kan niet als een normale toestand worden beoordeeld. Dit is een pathologie, die altijd bepaalde redenen heeft, die noodzakelijk zijn om te begrijpen, omdat zonder dit het onmogelijk is om de ziekte effectief te behandelen. Een stabiel resultaat kan alleen worden bereikt als de oorzaak van de ziekte wordt bestreden en niet het gevolg.

Maar welke factoren kunnen actief haarverlies veroorzaken bij mannen van verschillende leeftijden? Laten we proberen elk van hen te begrijpen:

 • Erfelijke aanleg. We hebben al opgemerkt dat volgens statistische gegevens de meeste jonge mannen om deze reden kalen. Erfelijke alopecia bij mannen is een van de grootste problemen die niet door traditionele behandeling kan worden genezen.

Als de vader, grootvader, overgrootvader op de moeder- of vaderlinie in hun jeugdhaarproblemen met haar was, is de kans groter dat zij in de volgende generatie zijn. De reden voor deze aanleg is het gen voor kaalheid, dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt.

Het gen van kaalheid, dat de nog steeds meest voorkomende oorzaak van haaruitval wordt bij nog jonge mannen, werd ongeveer 13 jaar geleden ontdekt door Duitse wetenschappers. Dit is een gen in het X-chromosoom Sox21, dat beide dochters en zonen krijgen tijdens de conceptie van hun moeder. Hij sprak in het voordeel van de erfelijke kaalheid bij mannen door middel van de moederlijke lijn wordt doorgegeven, met andere woorden in alopecia zoon indirect de schuld van de moeder, wiens vader had een kaal hoofd en gaf het gen aan zijn dochter, en zij was zijn zoon.

Maar drie jaar later werd het gen voor alopecia gedetecteerd in het 20 chromosoom van mannen. Dit gen kan ook worden geërfd en de invloed ervan op de toekomst van de jongen is sterker dan het genetische materiaal van het vrouwelijke X-chromosoom. Het verkrijgen van zo'n gen door een kind verhoogt het risico op kaalheid al op jonge leeftijd bijna zevenvoudig.

En wat te zeggen over die jongens die beide kaalheid van hun vader en moeder hebben. Volgens sommige schattingen is het risico van alopecia in dit geval nog steeds twee keer zo hoog als bij het verkrijgen van alleen het mannelijke gen, d.w.z. Een jonge man in dit geval is de kans om een mooi hoofd te dragen voor de hoge leeftijd extreem klein.

 • Mislukkingen van hormonale achtergrond. Het is een vergissing om te denken dat dergelijke mislukkingen alleen inherent zijn aan vrouwen en veel vrouwelijke problemen veroorzaken. Hormonale stoornissen kunnen ook bij mannen voorkomen. Wetenschappers hebben al lang een verband ontdekt tussen het mannelijk geslachtshormoon testosteron en kaalheid bij mannen. Testosteron zelf is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van haar op het hoofd en het lichaam van mannen, maar dit soort dihydrotestosteron draagt juist bij aan haarverlies.

Door het omzetten van testosteron in dihydrotestosteron zijn mannen verplicht tot het enzym 5-alpha-reductase. Dankzij dit enzym komt een actieve fractie van dehydrogenase in de bloedbaan terecht, die de stroom van voedingsstoffen die door bloed worden getransporteerd naar de haarbol blokkeert. Dat wil zeggen dat dit enzym haar en haarzakjes niet vernietigt, maar het helpt om het haar dunner en zwakker te maken.

Hormonale haaruitval bij mannen vindt in verschillende fasen plaats. In het begin wordt het haar eenvoudig verdund en verkleurd (wordt dun en kleurloos, als een pluisjes). Dan valt er verzwakt haar uit en op hun plaats zijn er nog meer subtiele en zwakke exemplaren, die praktisch niet zichtbaar zijn op het hoofd. Na verloop van tijd, in plaats van de aangetaste haarzakjes (follikel), houdt het haar in het algemeen op te groeien.

Tot nu toe hebben we alleen gesproken over de onevenwichtigheid van geslachtshormonen, d.w.z. Het niveau van dihydrotestosteron verhogen, kan de oorzaak daarvan te hypofyse aandoeningen, hypothalamus en bijnier ziekten en erfelijke syndromen, tumor, medicamenteuze behandeling met androgenen. Maar de groei en ontwikkeling van het haar beïnvloedt de hormonen van de schildklier.

Schildklier trijoodthyronine (T3) en thyroxine (T4) vozdeystvuyutna haargroei activiteit en hun dood te beperken en thyroxine verlengt ook de fase van de haargroei (anagen). Bij normaal functioneren van de schildklier is meestal minder dan 10% van het haar in rust. Maar in strijd met de productie van schildklierhormonen (zoals hypothyroïdie en hyperthyroïdie) anagene periode afneemt en het telogeen wordt verlengd, de laatste fase reeds een veel grotere hoeveelheid haar, wat leidt tot een ijle haar. By the way, haaruitval is vaak het eerste teken van een overtreding van de schildklier, die de persoon niet eens over nadenken.

 • Stressvolle situaties. Ondanks het feit dat mannen vaak zelfs in de meest dramatische situaties uiterlijke rust houden, zijn ze niet minder onder druk dan vrouwen. Het gaat allemaal om het omgaan met je emoties. Maar het ervaren van stress in de ziel is niet minder gevaarlijk dan je emoties bespatten zodat iedereen het kan zien.

Onder invloed van stress is er een spasme van bloedvaten, inclusief bloedvaten. Verstoring van voeding en ademhaling van haar leidt tot verzwakking en groeiachterstand. Volwassen haar begint actief uit te vallen en nieuwe haasten zich niet om te groeien.

Maar je moet begrijpen dat dit proces niet elke minuut is. Het kan enkele weken duren na een krachtige zenuwschok voordat het haar agressief begint af te druipen.

 • Verstoringen in de voeding.  De onbalans in het dieet veroorzaakt verschillende aandoeningen in het lichaam. Haar, evenals andere lichaamsweefsels vereisen overeenkomende inkomende bloed uit micro-elementen (zink, ijzer, calcium, fosfor, enz.), Vitaminen (vitaminen A, C, E, groep B). Het nadeel van deze stoffen in de voeding als gevolg van het overwicht van halffabrikaten en fast food, verzwakt het haar (en rond de omtrek van het hoofd) en leidt tot een voortijdig verlies, terwijl de nieuwe haren zijn niet in een haast om weer te groeien als gevolg van gebrek aan voedingsstoffen.
 • Metabole aandoeningen.  Maar dat het haar genoeg voeding kreeg, is niet genoeg om alleen de noodzakelijke stoffen in uw dieet te krijgen. Het is heel belangrijk dat ze vervolgens worden opgenomen in het lichaam. Verstoringen in het metabolisme van afzonderlijke stoffen zullen ertoe leiden dat de voeding van het haar ontoereikend is.
 • Infectieziekten. En acute infecties die optreden tegen de achtergrond van koorts, en het chronische verloop van infectieuze pathologieën worden geassocieerd met bedwelming van het lichaam met de producten van vitale activiteit van pathogene micro-organismen. Het is duidelijk dat giftige stoffen een schadelijk effect hebben op de haarzakjes, die giftige stoffen met bloed ontvangen.
 • Acceptatie van sommige medicijnen. Ja, drugs kunnen ook toxische effecten hebben en de haargroei nadelig beïnvloeden.
 • Huidletsel in het hoofdgebied. Schendingen van de integriteit van de huid (de oppervlakte van brandwonden, diepe wonden en incisies) vervolgens gekoppeld aan vormen op de plaats van letsel litteken of littekenweefsel die zijn alleen bedoeld om het defect te sluiten, en niet in staat om het afspelen van nieuwe haren.
 • Huidziekten. De situatie hier is identiek aan blessures. Op de plaats van de laesie wordt een haard gevormd, de groei van haar waarop stopt of vertraagt. Het hoofd gebied kan worden gediagnosticeerd seborrhea, herpes, pustuleuze laesies van de haarzakjes, besmettelijke cutane leishmaniasis, lepra, littekens parapemphigus en andere pathologieën waarin een dichte korst, interfereert met de normale ademhaling en voeding van het haar op de huid.
 • Enkele auto-immuunsysteemaandoeningen. In dit geval is er een ontoereikende reactie van het immuunsysteem op enkele interne factoren. Haaruitval in kleine delen van het hoofd is mogelijk met psoriasis, lupus erythematosus, sclerodermie, huidarcoïdose, de ziekte van Adison en enkele andere pathologieën.

Bovendien kan kaalheid bij mannen en vrouwen zich ontwikkelen tegen de achtergrond van:

 • diabetes mellitus (metabole stoornissen),
 • ijzergebreksanemie (tekort aan micronutriënten),
 • schimmelwonden (vorming van littekenweefsel, toxisch effect van micro-organismen, kunstmatige tekortkomingen van voedingsstoffen),
 • ziekten van het cardiovasculaire systeem (schending van de bloedsomloop en voeding van het haar),
 • oncologische pathologieën, bijvoorbeeld alopecia is mogelijk met basaalcelcarcinoom, syringoma (veranderingen in celeigenschappen en vorming van littekenweefsel),
 • ontwikkelingsstoornissen zoals huidaplasie, gezichts- en hoofdhuidhemiaphrofie, epidermale mollen, hematomen van de haarzak.

Voor die tijd hadden we het vooral over interne factoren die de groei en het verlies van haar beïnvloeden. Maar we kunnen de impact van bepaalde externe omstandigheden niet uitsluiten. Vanuit dit perspectief kunnen de volgende externe risicofactoren voor kaalheid bij mannen en vrouwen worden overwogen:

 • gebruik van shampoo's van lage kwaliteit en niet bedoeld voor het wassen van het hoofd van wasmiddelen die schadelijke stoffen bevatten of die de huidaandoening beïnvloeden;
 • traumatische beschadiging van de hoofdhuid en het haar, waardoor de bloedcirculatie wordt verstoord en de voeding van de haarzakjes verslechtert,
 • ongunstige milieuomstandigheden (negatieve impact van blootstelling aan ultraviolette, verontreinigde lucht, water dat zouten van zware metalen bevat),
 • ioniserende straling (bestralingstherapie).

De oorzaken van kaalheid bij mannen op jonge leeftijd worden meestal beperkt tot een genetische aanleg en hormonale stoornissen, met als gevolg dat ze al in de 20-30 jaar kale plekken hebben. Hoewel het onmogelijk is om de bijdrage die andere factoren kunnen leveren aan het proces van kalanderen uit te sluiten.

Een vierde van de bevolking lijdt bijvoorbeeld aan seborroe, waarvan het begin al in de puberteit wordt opgemerkt. Ten eerste merkt de jongeman op dat zijn haar dik is geworden, snel vuil en aan elkaar gelijmd in bundels, en op de hoofdhuid geelachtige vette schubben. Ten eerste wordt de persoon gemarteld door onesthetische vetheid van haar en jeuk op het hoofd, en vervolgens op de huid lijken korsten, die doen denken aan manifestaties van eczeem. Als de ziekte niet wordt behandeld, wordt later een klein haarverlies genoteerd. In plaats daarvan worden nieuwe haartjes gevormd, die geleidelijk dunner worden en voor de tijd wegvallen, een kale kop vormen met een duidelijk gedefinieerde rand.

Het is duidelijk dat stress, medicatie, ongunstige omgevingscondities, slechte voeding en hoofdletsel ook hun sporen op het hoofd van een jonge man kunnen achterlaten. En hoe meer er factoren gelijktijdig of één voor één optreden, des te merkbaarder is dit spoor van dunner wordend haar. Als we het hebben over de behandeling van kanker, die zelfs kinderen kan treffen, dan kunnen chemotherapie en bestraling van het lichaam een persoon van haar beroven, zelfs als er geen erfelijke aanleg is. Maar dit is een geforceerde maatregel, wanneer u niet hoeft te kiezen tussen het leven en een mooi kapsel.

trusted-source[17], [18], [19]

Pathogenese

De dagelijkse haarwisseling hoeft dus niet als iets onnatuurlijks en angstigs te worden beschouwd. Het is een feit dat de levenscyclus van het haar beperkt is tot ongeveer drie jaar, waarna een nieuw haar naar hem toekomt, dat het verouderde weghaalt en zijn weg vrijmaakt.

Volkswijsheid zegt: "Een heilige plaats is nooit leeg". Met betrekking tot het veranderen van haar is het bijzonder relevant. Wanneer het verouderde haar uitvalt op de plaats van zijn groei, blijft er een haarzak achter waarin een nieuw haar wordt gevormd dat de oude vervangt.

De levenscyclus van het haar bestaat uit 3 hoofdfasen:

 • de anagene periode, wanneer er een actieve verdeling en groei van jonge haren is,
 • de periode van de catagene met de omgekeerde ontwikkeling van de wortel (atrofie van de papilla aan de onderkant van de follikel en regulering van de haargroei, begint al aan het einde van deze periode)
 • de telogene periode, wanneer het haarzakje rust (als het in slaapstand is), valt verouderd haar uit en verschijnen jonge haar op hun plaats.

Een natuurlijk stervend haar heeft een verdikking aan het einde van een witte kleur, die niet wordt gevonden als je met kracht een gezond, jong haar trekt. Als deze verdikking niet aanwezig is, is de oorzaak van haaruitval de toegenomen broosheid, wat wijst op ongezond haar. Maar de aanwezigheid op het gevallen haar van een donkere bol zegt dat een gezond, sterk haar is verloren gegaan, dat nog niet is overleefd. En als dit geen mechanisch effect is, moet je op zoek naar interne oorzaken die leiden tot alopecia.

Artsen beschouwen haaruitval bij mannen als een polyethologische ziekte. Er zijn dus vele redenen die het natuurlijke haarvernieuwingsproces op een dusdanige manier kunnen corrigeren dat er op de site van meerdere drop-down-haren niet verschijnt, nieuw of ze zullen erg zwak zijn, zoals een kanon. Het is niet verrassend dat er verschillende soorten en graden van kaalheid zijn, de benadering van de behandeling is aanzienlijk verschillend, omdat de oorzaken van kaalheid in dit geval anders zijn.

Het blijkt dat je niet het algemene concept van alopecia moet overwegen, maar bepaalde soorten ziekten, die in elk geval unieke manifestaties kunnen hebben. Het gaat immers vaak om een multifactorieel effect en elk van de factoren kan zijn stempel drukken op het ziektebeeld van de pathologie.

Wanneer ze praten over alopecia?

Verschillende mensen hebben verschillende zorgen over het probleem van haaruitval. Sommige twijfelen helemaal niet aan deze vraag, rustig één of meerdere haren van de hoofdhuid van de schouder afvegen, terwijl anderen direct in paniek raken wanneer ze ten minste één haar op hun kleding zien. Welke van hen heeft gelijk, en wanneer moet je je zorgen gaan maken over haarverlies?

Er is niets verrassends in het feit dat de haren die op het hoofd en lichaam aanwezig zijn er periodiek uit vallen. Een levend organisme is niet eeuwig, maar zelfs tijdens zijn bestaan, het lichaam ervaart voortdurend de processen van vernieuwing, en zij betreffen niet alleen de huid en nagels. Ons haar wordt ook eens in de 3-5 jaar bijgewerkt. En dit geldt voor zowel vrouwen als mannen.

En omdat het haar ongelijk groeit, vindt hun verschuiving ook plaats op verschillende tijdstippen, dus we merken bijna elke dag haarverlies. Om bang te zijn in het geval van de uitgevallen 1-2 haren is het duidelijk niet nodig. In feite krijgen ze 50 tot 150 pillen per dag, we merken het gewoon niet. In het bijzonder merkbaar is dit moment tijdens het wassen of krabben van het hoofd, wat vrij natuurlijk is, omdat het mechanische effect op de hoofdhuid helpt om de verouderde haarlijn te verwijderen.

We moeten begrijpen dat als we zo'n hoeveelheid haar per dag verliezen, we geen kaalheid riskeren, omdat er op het hoofd van een gewoon persoon 60 tot 160 duizend haren zijn. En op het moment dat sommigen uitvallen, beginnen anderen te groeien; er is een natuurlijk proces om het haar bij te werken.

De snelheid van haaruitval bij mannen varieert per dag tussen 80 - 150 haren, afhankelijk van de kleur van het haar. Er wordt aangenomen dat blondjes de eigenaren zijn van het dikste haar, dus het verlies van 150 haren per dag is normaal voor hen. Voor bruin en donkerharige mensen wordt een dagelijks verlies van de orde van 100 haren als normaal beschouwd. Het minst gelukkige rood, omdat hun haardichtheid meestal de kleinste (80-90 duizend haren) is, maar ze verliezen zelden meer dan 80 haren per dag.

Bij het tellen van het haar dat een dag is weggevallen, moet je begrijpen dat alleen die haren die eruit vallen met de wortel (bulb) worden meegewogen. Als het haar ongezond is en gevoelig voor broosheid, zal er nog steeds een zekere hoeveelheid gebroken haren zijn die niet gerelateerd zijn aan het proces van haaruitval en alopecia. We beschouwen alleen haar dat de haarfollikel volledig verlaat, wat overeenkomt met het natuurlijke proces van haarvervanging of het pathologische proces van alopecia (alopecia).

De snelheid van haaruitval is een indicator die de dichtheid van het haar niet beïnvloedt en wordt verklaard door het natuurlijke fysiologische proces van vernieuwing van individuele componenten van het levende organisme. Maar de overmaat van de norm spreekt al over bepaalde schendingen die overmatig haarverlies veroorzaken. Als het haar actiever begon uit te vallen, is het tijd om na te denken over de reden voor deze stand van zaken, wat leidt tot kaalheid bij mannen, omdat betrokkenheid bij dit proces niet geschikt is voor shampoo, kam, te hard kussen, enz. Wetenschappelijk niet bewezen.

trusted-source[20], [21], [22]

Symptomen kaalheid bij mannen

De invloed van verschillende factoren op de gezondheid van een mens veroorzaakt de verschijning van verschillende soorten kaalheid, waarvan de manifestaties ook enigszins verschillen. Er is geen uniforme classificatie van alopecia bij artsen, maar toch is het gebruikelijk om verschillende soorten kaalheid bij mannen te onderscheiden.

Ondanks het feit dat verschillende soorten kaalheid verschillende manifestaties kunnen hebben, kan het eerste teken van pathologie worden beschouwd als haarverlies boven normaal, wat blijkt uit de toename van het aantal haren op kleding, haarborstel tijdens het wassen van het hoofd. En je kunt je hoofd 3-4 dagen gewoon niet wassen en dan voorzichtig het haar op je hoofd trekken. Als er een behoorlijke bundel van 5-10 haren in je hand verschijnt, is dit een gelegenheid om onderzocht te worden op het gevaar van kaalheid.

Het uiterlijk van kale plekken op de slapen of zones met schaarse haren op de top wordt iets later waargenomen. En hiermee kunt u het type alopecia bepalen, omdat de lokalisatie van zones van pathologisch haarverlies ook een grote diagnostische waarde heeft. Dit is echter al een vraag voor specialisten, en we zullen vertellen welke soorten kaalheid een man door een arts kan laten diagnosticeren met wat ze in verband brengen en hoe ze zich manifesteren.

trusted-source[23]

Andopaedische alopecia

Als prevalentie onder de mannelijke bevolking heeft dit type kaalheid geen gelijke. Androgene alopecia wordt mannelijke patroonkaalheid genoemd, omdat dit type pathologie specifiek is voor mannen. Dit is alleen het geval wanneer problemen met haar niet geassocieerd zijn met een bepaalde ziekte. En de reden voor deze aandoening ligt in de vorm van het mannelijke hormoon - dihydrotestosteron

Het niveau van dihydrotetstosteron bij verschillende mannen is niet hetzelfde. En het is niet altijd in pathologische processen die verhoogde productie van testosteron of een enzym bevorderen dat het in een gehydrolyseerde fractie omzet. Het is een feit dat bepaalde kenmerken van het endocriene systeem, verantwoordelijk voor het produceren van seks en andere hormonen, worden geërfd. En het is niet verrassend dat sommige mensen een dikke haardos krijgen, en anderen last hebben van een gebrek aan haar vanaf jonge leeftijd.

Het moet worden begrepen dat met androgene kaalheid, het haar op het hoofd van een jonge man valt niet in een enkel moment. Dit proces verloopt geleidelijk, het begint gewoon te vroeg. Eerst wordt een verandering in het uiterlijk van het haar waargenomen: ze worden dunner en lichter, stoppen hun groei en veranderen uiteindelijk in een bijna onmerkbare pluisjes. Nadat dergelijke haren hun levenscyclus hebben beëindigd en afhaken, blijft hun plaats leeg, omdat dihydrotestosteron niet toestaat dat de follikel voldoende voedingsstoffen verzamelt om het nieuwe haar te reproduceren.

Omdat niet alle bollen tegelijk worden aangetast, wordt eerst het haar dunner en ontstaat er een volwaardige kale plek. Het proces begint meestal met het voorhoofd en de slapen, geleidelijk in de richting van het pariëtale gebied. Het zijn deze zones die het meest worden beïnvloed door het mannelijke geslachtshormoon, dus het is niet verrassend dat de meeste mannen van de kale plek op het voorhoofd beginnen te verschijnen. Maar voor verschillende mannen kan de afbeelding enigszins verschillen, dus overweeg verschillende soorten androgene alopecia:

 • Horseshoe-type, wanneer het proces van vorming van de kale gebieden de zone van de slapen beïnvloedt, en geleidelijk dieper in de frontale en pariëtale zone beweegt.
 • Nest-type, wanneer haaruitval bij mannen op verschillende plaatsen wordt opgemerkt, maar op het toppunt noodzakelijkerwijs een kaal stukje ronde vorm vormt, dat lijkt op een vogelnest. Het moet gezegd worden dat deze vorm van kaalheid is tijdelijk, omdat de letsels geleidelijk fuseren en samen in de vorm van een hoefijzer, een eerste lijn van de haargroei in de pariëtale gebied, frontotemporale gebieden gevoeliger voor testosteron dan andere gebieden van het hoofd.
 • Gemengd type (in dit geval is haaruitval op de slapen, het voorhoofd en de kroon gelijktijdig en begint met een eenvoudige uitdunning van het haar, dat verandert in een kale hoofdmassa).

Een variant van androgenetische alopecia kan worden beschouwd als kaalheid, veroorzaakt door genetische factoren, d.w.z. Overdracht van het gen Sox 21, dat het risico op kaalheid aanzienlijk verhoogt. De dragers van het gen in het X-chromosoom kunnen zowel vrouwen als mannen zijn, omdat dit soort chromosomen zich in de chromosoomset van een persoon bevindt. Dat is alleen voor vrouwen X-chromosomen twee, dus als de tweede m geen gen voor alopecia heeft, werkt het compensatiemechanisme en wordt het risico op alopecia klein. Bij mannen is er niets om dit gebrek te compenseren, omdat er maar één X-chromosoom in hun verzameling zit, wat betekent dat het van doorslaggevend belang kan zijn.

Maar zelfs de aanwezigheid van zo'n gen leidt niet noodzakelijk tot vroege kaalheid bij mannen. Geen wonder, androgenetische alopecia wordt vaak androgenetisch genoemd. Het is een feit dat heel vaak de genetische factor wordt toegevoegd aan het endocriene, geassocieerd met het gehalte aan testosteron in het lichaam, en deze combinatie verhoogt het risico op kaalheid enorm.

Het moet gezegd worden dat bij mannen met androgenetische alopecia gedeeltelijk haarverlies wordt waargenomen bij mannen, d.w.z. Haar valt niet op alle hoofden, maar voornamelijk op de slapen, de frontale en pariëtale zone, terwijl op de nek en aan de zijkanten van de kop van het haar het haar nogal dik is.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29]

Symptomatische alopecia

Alopecia van deze soort heeft totaal andere wortels. Hier hebben we het niet over genetica of kenmerken van het endocriene systeem, maar over het effect op het lichaam van bepaalde interne en externe omstandigheden. Onder de redenen voor deze kalende overweging:

 • bedwelming van het lichaam met schadelijke en giftige stoffen,
 • negatieve impact van ioniserende straling,
 • medicamenteuze behandeling:
 • vaak komt kaalheid voor na chemotherapie, omdat antitumorale geneesmiddelen actieve cellen van de haarzakjes kunnen doden,
 • de oorzaak van verhoogd verlies van volwassen haar kan zijn anticoagulantia, interferon-preparaten, retinoïden, interferonen, bèta-adrenoblokkers,
 • maar het verlies van groeiend haar wordt geassocieerd met het gebruik van bromocriptine, allopurinol en geneesmiddelen die worden gebruikt om kanker te behandelen.
 • gebrek aan vitamines en sporenelementen als gevolg van chronische ziekten of ondervoeding,
 • verschillende pathologieën van de gezondheid, die het metabolisme in de weefsels van de hoofdhuid beïnvloeden,
 • stressfactor.

Op het laatste moment is het de moeite waard in meer detail, want het is geen geheim dat stress en angst veroorzaakt door de meeste van de verschillende gezondheidsproblemen bij de mens. In ons lichaam, alles is met elkaar verbonden, dus het is niet verwonderlijk dat de belasting van het zenuwstelsel veroorzaakt een storing van andere organen, een drukkend effect op het immuunsysteem, wat leidt tot de ontwikkeling van neuropsychiatrische aandoeningen, een van de eerste tekenen van die kan haaruitval zonder aanwijsbare reden.

Het feit dat mannen reageren op stressvolle situaties is niet zo emotioneel als vrouwen, betekent niet dat ze onverschillig blijven. Er zijn situaties die een sterk geslacht uitschakelen, wat vervolgens kan leiden tot haaruitval.

De psychosomatiek van kaalheid bij mannen, hoewel minder uitgesproken dan bij vrouwen, maar kan nog steeds fungeren als een belangrijke en secundaire factor in haarverlies:

 • Een sterke nerveuze schok, vooral plotseling, kan op zich zelf haarverlies veroorzaken. Het gevoel van het roeren van haren op het hoofd en lichaam is niet toevallig, ze veroorzaken een spasme van bloedvaten en spieren. Zelfs op dit punt wordt het haar minder stabiel, dus het is gemakkelijk uit te breken onder elke mechanische actie. Als de situatie niet opnieuw voorkomt, duurt het herstel van het haar niet langer dan 4 maanden.
 • Chronische stress werkt meer in het geheim. Haaruitval zal in dit geval geleidelijk zijn. Als een persoon voortdurend in een staat van nerveuze spanning verkeert, leidt dit tot storingen in het werk van verschillende systemen, waaronder de bloedsomloop. De oorzaak van haaruitval is een schending van de bloedsomloop, waardoor de haarzakjes niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen om een gezond en sterk haar te laten groeien. Hoe meer een persoon in een staat van stress verkeert, hoe moeilijker het daarna zal zijn om de hoofdhuid op zijn hoofd te herstellen.
 • Maar zelfs als we het hebben over situationele ervaringen, tegen de achtergrond van een mannelijk gen voor alopecia, worden ze ook een risicofactor voor vroegtijdig haarverlies.

Hoe te begrijpen dat kaalheid een psychosomatische stoornis is geworden? Ik zal hier op wijzen:

 • Lange perioden van haaruitval, d.w.z. Ze vallen geleidelijk uit, maar hoe dieper de persoon wordt ondergedompeld in zijn ervaringen, hoe langer de depressie, des te meer haar valt elke dag.
 • Samen met haaruitval gemarkeerd verslechtering van hun uiterlijk en de conditie van de huid van het hoofd: de huid snel dikker, en het haar begint te kijken vettig en dof haar verliest zijn vroegere volume, is broos haar verbeterd. Geef de schuld voor alle hormonale verstoringen, die ook een constante nerveuze spanning teweegbrengt.
 • De plek met haar en hoofdhuid begint de nagels te veranderen (wordt bros), de huid van de rest van het lichaam (krijgt een ongezonde kleur, wordt droger en minder elastisch).

Het moet gezegd worden dat symptomatische kaalheid evengoed kan worden waargenomen bij zowel mannen als vrouwen. En de redenen voor deze pathologie kunnen anders zijn.

De invloed van de bovengenoemde externe en interne factoren, niet gerelateerd aan de erfelijke predispositie, leidt ertoe dat het haar dunner wordt en valt over de gehele kop, d.w.z. Diffuus haarverlies komt voor bij mannen en vrouwen. In dit geval hangt het succes van de behandeling af van hoe snel het mogelijk zal zijn om de oorzaak van haaruitval te verwijderen, maar de situatie wordt zelden hopeloos.

Nesten van (focale) kaalheid bij mannen

Het wordt beschouwd als het tegenovergestelde van diffuse alopecia, omdat totaal haarverlies in dit geval niet wordt opgemerkt. Op het hoofd van de patiënt worden beperkte focussen van alopecia van verschillende lokalisatie gevormd. Dergelijke foci hebben meestal de vorm van een cirkel of ovaal en zijn relatief klein van formaat.

De oorzaak van focale alopecia bij mannen (zoals pathologie kan ook voorkomen bij vrouwen en kinderen) worden storing van het immuunsysteem, die begint om hun haar als iets waarnemen vreemd, duwen ze als doorn. Het is duidelijk dat dergelijke schendingen in het immuunsysteem niet toevallig zijn. Ze kunnen chronische stress, nerveuze uitputting, pathologieën met een infectieus karakter en andere factoren veroorzaken. Soms is de ontoereikende reactie van het immuunsysteem geassocieerd met de effecten van anesthesie en auto-immuunziekten.

Het probleem  van alopecia kaalheid bij mannen is dat na verloop van tijd, kunnen de centra worden verhoogd, om te verschijnen op andere plaatsen van het hoofd, om te fuseren met elkaar om te gaan, met vermelding van de progressie van de pathologie en is moeilijk bij de behandeling van alopecia.

Een sterk sterk haarverlies bij mannen wordt waargenomen in de gegeneraliseerde vorm van geneste alopecia. Dit is mogelijk met de progressie van de pathologie, waardoor een defect in het immuunsysteem wordt veroorzaakt. Deze vorm van de ziekte kan de terminale fase van focale alopecia bij mannen worden genoemd. Haarverlies is in dit geval snel en gedurende een aantal maanden kan een man volledig kaal worden.

Cicatricial alopecia

Dit type kaalheid wordt geassocieerd met inflammatoire degeneratieve processen in de hoofdhuid. Huidziekten, infectieuze processen, mechanische en thermische schade aan de huid, hoofdletsel of een operatie, kan kwaadaardig tumorprocessen ontsteking van de weefsels van het haarzakje, waardoor de plaats schade gevormd door vezelig weefsel als functie waarvan niet groeiend haar veroorzaken. Op de plaats van littekens en littekens groeit haar meestal niet.

Cicatrale kaalheid komt ook voor bij mannen, vrouwen en kinderen, hoe diffuus en focaal ook. Volgens de statistieken, dergelijke opties kaalheid vrij zeldzaam (minder dan 3% naar de dokter gaan met het probleem van haaruitval), maar als alopecia androgenetica ze een ernstig probleem voor jonge mannen, op wiens hoofd kale look is niet aantrekkelijk.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Stages

Gezien de varianten van kalend bij mannen, kun je zien dat het proces van haarverlies met verschillende soorten kaalheid zijn eigen bijzonderheden van de stroom heeft. Met diffuse en gegeneraliseerde alopecia wordt een uniform haarverlies door het hele hoofd waargenomen, dat alleen in timing verschilt. Met focale en cicatriciale vormen van alopecia zijn de foci gewoonlijk klein, maar ze kunnen verschillende lokalisatie hebben en de dynamiek van de ontwikkeling van pathologie is tamelijk moeilijk te voorzien.

Het enige type alopecia, waarbij de ontwikkelingsstadia van de pathologie duidelijk worden gezien, is androgenetische alopecia bij mannen. De oorzaak ervan wordt beschouwd als een gen voor kaalheid en een negatief effect op de groei van het haar van het mannelijke geslachtshormoon. Dit type haarverlies is inherent aan verschillende gegevens van 90 tot 97% van de mannen, dus bestudeerd door wetenschappers.

Volgens het klassieke schema van Hamilton-Norwood worden de volgende stadia van de ontwikkeling van het proces beschouwd:

 • Fase 1 kan behoorlijk lang duren en manifesteert zich alleen door een lichte toename van de haren die dagelijks vallen. In dit geval strekt het haar zich met name actief uit langs de haargroeirijn in het voor-temporale deel van het hoofd, en vormt het kleine kale plekken aan beide zijden van het voorhoofd.
 • 2 fasen. De progressie van kaalheid optreedt op het voorhoofd van mannen :. Verhoging van kale plekken, die nu afkomstig inch haarlijn van 1-2 cm haarlijn in de meeste gevallen zijn symmetrisch en niet bederft het uiterlijk van het gezicht van een man.

In dit stadium begint het haarverlies geleidelijk aan in het kruingebied, maar de situatie is nog steeds bijna onzichtbaar vanaf de zijkant.

 • 3 fasen. De kale plekken worden groter en verdiepen zich al met 3 of meer cm, waardoor ze 2 onooglijk schiereiland vormen. Zalysinka op de top van het hoofd kan meer opvallen, hoewel het nog steeds elke dag bedekt is met dunner wordend haar.
 • 4e fase. De kale plekken in de frontotemporale zone stoppen hun actieve groei, maar tegelijkertijd wordt de haargroeizone verhoogd, wat wijst op haarverlies in het centrale deel van het voorhoofd. Maar het proces op de top ontwikkelt zich actief met de vorming van een groeiend proletin. Op de kalende gebieden van sterk haar worden vervangen door een nauwelijks merkbaar donzig.
 • 5e fase. Het haar tussen de kale delen van het voorste deel is merkbaar dunner en de kale plek op de top neemt in grootte toe en wordt meer zichtbaar. In het midden van het hoofd van het ene oor naar het tweede strekt zich een strook uit, die een vrijwel normale dichtheid van het haar behoudt, waardoor het mogelijk is om de kale plek op de kruin van het hoofd te verbergen.
 • 6e etappe. Foci van alopecia in de frontotemporale en pariëtale zones beginnen geleidelijk te fuseren als gevolg van haarverlies tussen deze gebieden. Wanneer een enkele kale plek wordt gevormd, begint het proces af te dalen naar de achterkant van het hoofd en naar de zijkant van het hoofd, waardoor de band van normaal haar wordt verkleind.
 • 7de fase. Meestal is er tegen die tijd alleen een dunne strook, die langs de zijkanten van het hoofd en de achterkant van het hoofd loopt.

Het is noodzakelijk om te begrijpen dat alopecia bij androgenetische alopecia verschillende jaren kan duren, beginnend op jonge leeftijd. En dit betekent dat een man voldoende tijd heeft om een arts te bezoeken en alle noodzakelijke maatregelen te nemen om een kapsel te behouden dat zelfvertrouwen geeft. Dit type kaalheid bij mannen wordt niet als een wanhopige situatie beschouwd en kan in een vroeg stadium redelijk goed worden behandeld.

trusted-source[34], [35], [36]

Vormen

Lysina op het hoofd - dit is zeker onaangenaam, maar niet zo zeldzaam. Daarom veroorzaakt het verschijnen van kale plekken en kale plekken niet zulke heftige emoties als het verschijnen van locaties voor haarverlies op andere delen van het lichaam waar het gebruikelijk is om meer of minder turbulente vegetatie waar te nemen. Op het gezicht zitten wangen, wenkbrauwen, baarden en snorren op het lichaam: borsten, intieme zones, oksels en armen, benen.

Als de verschijning van haarloze gebieden op het hoofd de slechte erfelijkheid kan beschuldigen, dan heeft de kaalheid van het gezicht, lichaam en ledematen altijd een aantal pathologische processen in het lichaam in zijn kern, daarom zou vooral de man alarm moeten slaan.

Het meest zichtbaar zijn dergelijke gebreken in het gezicht. Onlangs begonnen baarden en bakkebaarden weer terug in de mode te komen, naast vele mannen die proberen hun mannelijkheid te benadrukken met behulp van een snor. Maar sieraden van mannen zullen alleen aantrekkelijk lijken als de baard en snor dicht zijn, goed verzorgd, zonder gebreken. Immers, alleen in dit geval praten ze over een goede gezondheid. Het uiterlijk van niet-esthetische kale plekken spreekt over het tegenovergestelde, en dit is een gelegenheid om na te denken.

Het is niet nodig om te praten over de erfelijke aanleg voor het kalend baarden bij mannen. Erfelijkheid manifesteert zich meestal in de dichtheid van het haar op deze site. Maar het verschijnen van individuele haarpunten met ontbrekend haar wordt meestal geassocieerd met de invloed van pathologische factoren:

 • spanningen,
 • nerveus en fysiek overwerk,
 • Infectieziekten (zowel lokale huid als systemische infecties),
 • verschillende soorten huidziekten (ringworm, dermatitis, mycose, enz.),
 • stofwisselingsstoornissen (bijv. Diabetes mellitus) en hormonale storingen,
 • tekort aan vitaminen en mineralen,
 • auto-immuunziekten,
 • bepaalde medicijnen nemen,
 • huidletsel in dit gebied,
 • slechte kwaliteit betekent voor de zorg voor de baard en snor,
 • straling, slechte omgevingsomstandigheden, enz.

Er zijn veel van dergelijke factoren en vaak gaat het om hun gezamenlijke invloed, wat de situatie alleen maar ingewikkelder maakt.

Het is niet moeilijk om de kalende zakken op de baard op te merken, het is alleen nodig om een aantal dagen niet te scheren en dan de conditie van het haar op het gezicht te beoordelen. Meestal haarloze foci zijn van beperkte grootte en ronde vorm, zoals in focal alopecia. "Naakte" pleisters kunnen van kleur verschillen, een roze, witachtige of roodachtige tint krijgen, de huid erop kan ofwel extreem zacht en zacht zijn, of ruw, afhankelijk van de oorzaak van de pathologie.

In plaats van kale plekken kan jeuk of verbranding worden gevoeld, wat typisch is voor schimmelziekten. Als er naast kale foci op de baard een verandering is in het uiterlijk van het haar op het hoofd en een verandering in de structuur van de nagels, kan men een gebrek aan vitaminen of hormonale stoornissen vermoeden.

Haarverlies op het hoofd, wenkbrauwen, baard, snor duidt de veralgemening van het proces aan. In dit geval komt kaalheid het vaakst snel voor.

Vanwege het hoge gehalte aan testosteron is het gebruikelijk dat mannen behoorlijk veel vegetatie op hun poten hebben. Tegelijkertijd wordt haaruitval op dit gebied een alarmerende factor, omdat het voor het grootste deel pathologische oorzaken heeft:

 • tekort aan het lichaam dat nodig is voor de normale haargroei van vitamines en sporenelementen,
 • het gebruik van sterke medicijnen, waarvan de bijwerking de kaalheid van de benen en andere lichaamsdelen bij mannen is,
 • verhoogde bloedsuikerspiegel (terwijl op de benen, haar zal uitvallen, en op het gezicht daarentegen actiever worden),
 • hormonale aandoeningen veroorzaakt door verstoringen in de schildklier.

Maar voordat u begint te panikeren over uw gezondheid, moet u op uw kleding letten. Mode voor strakke jeans en broeken kan een slechte dienst bewijzen, omdat de stof over de huid kan wrijven, de haren kan verwijderen of breken, vandaar de vorming van "kale" gebieden op de benen. Een identieke situatie wordt waargenomen bij het dragen van grove schoenen.

Gelijktijdig of progressief haarverlies bij mannen op armen, benen, hoofd, borst en gezicht spreekt het meest waarschijnlijk van ernstige auto-immuunproblemen, gekenmerkt door het optreden van focale alopecia, die verschillende vormen kan aannemen:

 • als er een enkele kale kop op het hoofd was, die een ronde of ovale vorm heeft en niet in omvang toeneemt, is dit de meest onschadelijke lokale vorm van focale alopecia,
 • het verschijnen van een groot aantal kleine kale plekken op het hoofd spreekt van puntachtige alopecia areata,
 • over subtotaal alopecia spreken in het geval van het verschijnen van meerdere grote foci op het hoofd en hun verspreiding naar het gezicht, lichaam, axillaire holtes,
 • universele alopecia-areata gekenmerkt door het voorkomen van haarloze, duidelijk gedefinieerde foci op het hoofd, lichaam en ledematen, vergezeld door veranderingen in de toestand van de huid en nagels, evenals de ontwikkeling van neurasthenie en VSD,
 • met blote focale alopecia verschijnen grote haarloze zones op het hoofd en lichaam,
 • totale alopecia areata - een haarverlies op hoofd en lichaam, dat wordt beschouwd als de meest ernstige graad van de ziekte, bijna oncontroleerbaar.

Haaruitval op het gezicht, lichaam en ledematen komt zelden alleen voor. Meestal is het een gewrichtsproces dat het hoofd en lichaam beïnvloedt, slechts een man in zijn tijd vestigde de aandacht op slechts één symptoom (haard), terwijl het probleem kan bestaan op andere delen van het lichaam, evenals in het lichaam.

trusted-source[37]

Complicaties en gevolgen

Op zichzelf is kaalheid bij mannen eerder een probleem van een esthetisch plan (tenzij het natuurlijk om huidinfecties gaat). Het ontbreken van haar op het hoofd, zelfs tot op zekere hoogte vergemakkelijkt de verzorging van haar, om goede reden, jonge jongens graag een kapsel "onder de toonbank". De waarheid in dit geval is om meer aandacht te besteden aan het beschermen van het hoofd tegen actief zonlicht.

Maar grappen zijn grappen en voor het verschijnen van kalende gebieden op het hoofd kunnen ernstige gezondheidsproblemen verdwijnen, die later niet alleen het haar zullen treffen. Schimmelziekten, dermatitis, wat leidt tot het uiterlijk van de huid wonden met een groot risico op infectie, hart- en vaatziekten, diabetes, slechte werking van de schildklier en een aantal andere aandoeningen vereisen serieuze behandeling omdat ze geen problemen veroorzaken is geen esthetische plan.

Maar zelfs als je geen rekening houdt met de pathologische oorzaken van het fenomeen, en haaruitval vanuit het oogpunt van psychologie overweegt, is het beeld niet erg geruststellend. Het is duidelijk dat elke man het probleem op zijn eigen manier zal behandelen. Iemand die net afscheren het haar geschoren en vanzelfsprekend een nieuw kapsel, en voor andere hoge tempel zal een struikelblok te worden, vermindert het gevoel van eigenwaarde en het vertrouwen in hun aantrekkelijkheid voor het andere geslacht, wat heel belangrijk is op jonge leeftijd. Elegant haar lijkt in elk geval voordeliger dan een nalyso voor het knippen.

Alopecia veroorzaakt door ondervoeding en verslechtering van de hoofdhuid, kan gepaard gaan met de vorming van roos, dat is tegen de achtergrond van de schaarse kapsel ziet er erg onaantrekkelijk, verwijzend naar het ontbreken van de juiste zorg voor de hoofdhuid en het haar. Vettig, aan elkaar geplakt haar en korstige roos zal mensen afstoten, en soms is het niet zo eenvoudig om anderen uit te leggen dat de oorzaak van deze situatie een ziekte is en geen zeldzame wasbeurt van het hoofd. Een kale plek in de pariëtale zone bij jonge jongens kan een reden zijn om achter je rug te lachen en een aanstootgevende plagerij.

Het verschijnen van een kale plek op de top maakt onder andere het risico op zonnebrand en thermische schokken groter in de lente-zomerperiode, wanneer de activiteit van zonlicht behoorlijk hoog is. Een kalende man zal regelmatig hoofdbedekking moeten dragen om de huid te beschermen tegen agressieve stralen die brandwonden en zelfs kanker kunnen veroorzaken. En gebruik bij afwezigheid van een hoofdtooi regelmatig zonnebrandcrème in het haarloze gebied op het hoofd en waar het hoofd van het gehoor een slechte dichtheid heeft.

Alopecia kan de meest negatieve impact hebben op de kwaliteit van leven van een man. Vooral het betreft gevoelige en emotioneel labiele individuen, in wie een dergelijke situatie een langdurige depressie kan veroorzaken, die de toestand alleen maar verergert. Immers, de stressfactor kan haaruitval zelfs tegen de achtergrond van een genetische aanleg verhogen, om nog maar te zwijgen van de pathologische oorzaken van alopecia.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46]

Diagnostics kaalheid bij mannen

Alopecia bij mannen en vrouwen is een aandoening met duidelijke externe manifestaties. De kale plekken op het voorhoofd of het "nest" op de top zijn zichtbaar voor het blote oog, en het uitgedunde haar is opvallend, het is alleen nodig om het kapsel van een man van dichterbij te bekijken. Het is niet verrassend dat de diagnose van het feit van alopecia-ontwikkeling de arts geen problemen bezorgt, zelfs als het een eenvoudige therapeut is.

Maar in feite is de verklaring van het feit van kaalheid geen overblijvende factor voor het vaststellen van de uiteindelijke diagnose en de benoeming van een geschikte behandeling. Het is belangrijk om het type en de omvang van alopecia vast te stellen, omdat het behandelingsschema voor verschillende vormen van alopecia anders zal zijn, wat niet verrassend is vanwege het verschil in de oorzaken van vroeg haarverlies.

Vragen met betrekking tot haarproblemen worden behandeld door een aparte arts - tricholoog. Het is aan hem en je moet contact opnemen over het dunner worden van haar. Tenslotte kunnen noch de therapeut noch de dermatoloog helpen, als we het hebben over de meest voorkomende oorzaak van alopecia - de invloed van genen. Een ander ding, als het gaat om de huid of interne ziekten, maar hier blijft het beslissende woord vaak voor de tricholoog. Hij zal, indien nodig, de patiënt doorverwijzen naar een consult met de juiste specialist.

Hoewel het in de praktijk meestal precies het tegenovergestelde is. Een man komt met klachten bij de therapeut, hij schrijft allerlei onderzoeken en consulten met verschillende specialisten voor, afhankelijk van de gediagnosticeerde ziekten, en als de oorzaak van alopecia faalt, wordt de patiënt doorverwezen naar de tricholoog.

Om het probleem van kaalheid te identificeren, heeft een arts een lichamelijk onderzoek van het hoofd van een man nodig (en, indien nodig, van andere delen van het lichaam waar abnormaal haarverlies wordt waargenomen). Maar om de oorzaak van deze aandoening te identificeren, moeten de geschiedenis van de patiënt en informatie over de aanwezigheid of afwezigheid van de feiten van vroege kaalheid in zijn gezin worden bestudeerd. Als naaste familieleden zulke problemen hadden, kunt u onmiddellijk androgenetische alopecia vermoeden, zoals het zal vertellen en de vorm van kale plekken of kale plekken.

Maar zelfs met androgenetische alopecia is het moeilijk om te zeggen wat de oorzaak was van het vroege haarverlies: het gen van kaalheid verkregen van de moeder of vader of problemen met hormonen. Dit laatste kan eenvoudig worden geïdentificeerd door laboratoriumtests.

Aangezien de reden voor kaalheid bij een man er niet één is, maar een aantal factoren die misschien niet eens met elkaar in verband staan, impliceert de diagnose alopecia een uitgebreid onderzoek van de patiënt, dat een aantal laboratoriumtests omvat:

 • een algemene en uitgebreide bloedtest,
 • de analyse van hormonen van een schildklier, waarmee de functionaliteit van een orgaan kan worden geschat,
 • een bloedtest voor het niveau van mannelijke geslachtshormonen,
 • de studie van biomateriaal voor de aanwezigheid van parasieten, die vaak de boosdoeners worden van vitamine-minerale tekorten,
 • de bepaling van het ijzergehalte in het bloedserum (de berekening van de concentratie van ferritine in het bloed, die het mogelijk maakt de ijzervoorraden in het lichaam te schatten),
 • om syfilis uit te sluiten, wat vaak de oorzaak van haaruitval wordt, een serologische bloedtest en een Vaserman-reactie worden voorgeschreven, of een meer moderne techniek wordt gebruikt - een anticardiolipine-test,
 • als er een vermoedelijke huidlaesie is met een schimmelinfectie, zoals aangegeven door desquamatie en jeuk, worden er monsters genomen met kaliumhydroxide (als de dermatofyt positief is, de test positief) en een speciale lamp,
 • een biopsie gevolgd door een studie van het biomateriaal onder de microscoop maakt het ook mogelijk om dermatomycose te diagnosticeren, maar deze studie is ook informatief in alimentatie en alicecia voor kinderarbeid.

Afzonderlijke foci van alopecia op het hoofd en lichaam kunnen worden gevonden in schimmellaesies en in alopecia areata die worden veroorzaakt door een inadequate reactie van het immuunsysteem. Leg uit dat de situatie helpt bij de bloedtest, die een verminderd aantal T- en B-lymfocyten vertoont, wat typisch is voor focale alopecia. Bevestiging van de diagnose zal een test zijn, bestaande uit een gemakkelijk nippen van het haar: met alopecia areata wordt het haar buitengewoon gemakkelijk uitgetrokken.

Veel informatie over de oorzaken van kaalheid geeft de arts instrumentale diagnose: een onderzoek van de haarschacht onder de microscoop en spectraalanalyse haar, waardoor het lichaam stoornissen van het mineraal metabolisme identificeren. Spectrale analyse stelt ons niet alleen om het gebrek aan sporenelementen die nodig zijn voor het haar te identificeren, maar ook voor vele ziekten te diagnosticeren gerelateerde diabetes, osteoporose, ziekte van de schildklier en het maagdarmkanaal, psoriasis, etc.

Nadat de pathologische oorzaak (of meerdere oorzaken) van kaalheid bij een man is onthuld, kan de tricholoog de patiënt doorverwijzen naar een consult met andere specialisten: een cardioloog, een endocrinoloog, een neuroloog, een psycholoog, enz. Deze artsen kunnen, afhankelijk van de geconstateerde overtredingen, aanvullende laboratorium- en instrumentele onderzoeken voorschrijven die zullen helpen bij het ontwikkelen van een effectief behandelingsregime voor de onderliggende ziekte.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51], [52]

Differentiële diagnose

Aangezien alopecia wordt beschouwd als een multifactoriële aandoening en verdere oorzaken van haarverlies afhankelijk zijn van de geïdentificeerde oorzaak van haarverlies, moet een belangrijke rol worden toegekend aan differentiële diagnose. De taak van de arts is het differentiëren van androgene alopecia veroorzaakt door een specifiek gen van hormonale aandoeningen. Manifestaties van alopecia areata staat los van schimmels laesies en symptomen van secundaire syfilis, die wordt gekenmerkt door het verschijnen van meerdere kleine foci van alopecia. Wanneer litteken alopecia is het belangrijk om de aard van de huid te bepalen, want zakken van fibrotisch weefsel kan worden weergegeven op de site van traumatische letsels van de huid, en op de achtergrond van ziekten, zoals lupus erythematosus, sarcoïdose van de huid, gordelroos, etc ..

Het is erg belangrijk om de oorzaak van diffuse (symptomatische) kaalheid te bepalen, die niet alleen wordt geassocieerd met de negatieve invloed op de hoofdhuid van buitenaf, maar ook met interne problemen in het lichaam, zonder de behandeling waarvan het onmogelijk is om de haarlijn te herstellen.

Met wie kun je contact opnemen?

Het voorkomen

Wat betreft het voorkomen van kaalheid bij mannen, zijn er geen dergelijke maatregelen en vereisten die met een 100% garantie een persoon tegen haaruitval kunnen beschermen. Als diffuse kaalheid duidelijke externe en interne oorzaken heeft die kunnen worden voorkomen met behulp van een gezonde levensstijl, goede voeding, tijdige behandeling voor artsen, dan is het voorkomen van focale en androgene kaalheid veel moeilijker.

Toch is dit geen excuus om je handen te laten vallen en te wachten op wat er daarna zal gebeuren. Sommige momenten in het leven van een persoon helpen zelfs om de erfelijke aanleg te verzwakken, omdat bekend is dat niet alle mannen die een gen voor alopecia van hun ouders hebben gekregen, vroegtijdig kalend zijn. En het getuigenis dat de kale patch bij grootvader, overgrootvader en vader was, is helemaal geen indicatie dat hetzelfde lot op hun nakomelingen wacht.

Maatregelen zoals kort haar (blijkbaar het vermindert de druk op de huid en de haarfollikels, ook van mening dat het haar dan beginnen om actief te groeien) en het opgeven van hoofddeksels (om de reden dat zij niet toestaan dat de huid om het hoofd te ademen) beschikken niet over een bewijsbasis. Bovendien verhoogt het lopen met het blote hoofd alleen de negatieve invloed op de huid en het haar van externe factoren.

Maar er zijn nog andere maatregelen die het risico op vroeg haarverlies echt kunnen verminderen:

 • Adequate haarverzorging: regelmatig wassen met milde reinigingsmiddelen, gebruik van alternatieve recepten om het haar te versterken, nette kammen van haarkam met zeldzame tanden. Tijdens en na het wassen met haar, moet u uiterst voorzichtig zijn, omdat zij op dit punt het meest gevoelig zijn voor verwonding. Wrijf niet te veel en kras je hoofdhuid tijdens de procedure, en na het wassen, je hoeft alleen maar je haar te deppen met een zachte handdoek en niet krassen met nat.
 • Regelmatige massageprocedures op het hoofd in de zone voor haargroei. Kammen kan slechts als een van de varianten van hoofdmassage worden beschouwd, die de bloedcirculatie in de huid activeert, de bloedtoevoer en voeding van haarzakjes versterkt, het haar gezond en sterk maakt.
 • Evenwichtige voeding is de sleutel tot sterk haar en nagels, want wat we eten, hangt af van wat ons haar eet. Als voedsel wordt uitgeput door vitaminen en mineralen, is het niet nodig als er geen aanleg is om op dik haar te tellen.
 • Een actieve levensstijl, die het mogelijk maakt om een normaal metabolisme te handhaven, in tegenstelling tot hypodynamie, zal de toestand van het haar op het hoofd en lichaam alleen maar positief beïnvloeden.
 • Beheersing van de neuropsychische toestand, het vermogen om correct te reageren op stressvolle situaties, sterke gevoelens te vermijden en, indien nodig, en sedativa te nemen, zal helpen om veel gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder stressvolle diffuse alopecia.

Maar zelfs naleving van alle bovengenoemde vereisten garandeert niet dat het haar op een bepaald moment niet zal afvallen. En hier is het belangrijk om de reis naar de dokter niet uit te stellen. Immers, kaalheid bij mannen, als het niet wordt veroorzaakt door de impact van zware stress, is het proces meestal geleidelijk en progressief. Het is veel gemakkelijker om het in een eerste fase in het eerste halfjaar te behandelen dan na enkele jaren, wanneer de kale plek duidelijk wordt. Dit wordt bevestigd door de studies die werden gebruikt voor de behandeling van alopecia, waarvan de meeste simpelweg niet kunnen helpen als de tijd werd gemist.

trusted-source[53]

Prognose

Waarschijnlijk zijn dit de meest controversiële punten bij het bestuderen van het probleem van kaalheid bij mannen, die een verschillende oorsprong kunnen hebben. Zelfs de loop van de meest bestudeerde androgene alopecia is vaak moeilijk te voorspellen, omdat het proces van haarverlies in dit geval vele jaren vertraagd is. Bovendien is de intensiteit van haarverlies grotendeels afhankelijk van het testosterongehalte in het bloed en de activiteit van 5-alpha-reductase, die bij mannen aanzienlijk kan variëren.

De behandeling van androgene alopecia is een lang proces en levert niet altijd de gewenste resultaten op. Het idee is om te vechten met kaalheid, een man zal zijn hele leven hebben, zelfs na een haartransplantatie. Een andere mogelijkheid om het probleem op een andere manier te bekijken en van jezelf te houden in een nieuwe gedaante.

Een gunstiger prognose voor de behandeling van diffuse alopecia, omdat om haarverlies op het hoofd te stoppen, het voldoende is om de factor die een dergelijke overtreding veroorzaakt te verwijderen. Het is dus voldoende om externe prikkels te verwijderen en interne problemen te behandelen, aandacht te schenken aan de neuropsychische toestand, zodat het normale metabolisme wordt hersteld en het haar normale voeding ontvangt voor leven en groei. Het moeilijkst in deze zin zijn patiënten met chronische pathologieën, waarvan de behandeling wordt uitgevoerd door cursussen of voortdurend gedurende het hele leven.

Een controversiële prognose wordt ook waargenomen bij focale alopecia. In de meeste gevallen duurt het 3 jaar, maar er is altijd een risico op herhaling van de ziekte en een herhaalde behandeling is vereist. Enigszins helpt om het probleem van haartransplantatie op te lossen, maar in dit geval is er geen garantie dat het immuunsysteem getransplanteerd haar niet zal afstoten.

Maar met cicatricial alopecia is chirurgische behandeling de enige mogelijke en effectieve methode om de hoofdhuid te herstellen.

trusted-source[54]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.