^

Soa / HIV-preventiemethoden

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Preventie en beheersing van SOA's is gebaseerd op vijf hoofdconcepten: ten eerste, het opleiden van mensen die een risico lopen op het voorkomen van SOA's; ten tweede, de identificatie van asymptomatisch geïnfecteerde personen of personen die symptomen van een SOA hebben, maar hoogst waarschijnlijk geen medische hulp van een medische instelling zullen zoeken; ten derde, de effectieve diagnose en behandeling van geïnfecteerde personen; Ten vierde, onderzoek, behandeling en counseling van seksuele partners van personen met SOA's; Ten vijfde, het verstrekken van preventieve vaccinatie aan personen die in gevaar zijn. Hoewel dit artikel zich richt op secundaire preventie, dat wil zeggen, de klinische aspecten van SOA-controle, is de belangrijkste manier om SOA's te voorkomen het veranderen van het seksuele gedrag van patiënten. Aangezien STD-controle de kans op overdracht van infecties naar een partner vermindert, is het resultaat van maatregelen ter voorkoming van infectie van individuen bovendien het voorkomen van de incidentie van de samenleving als geheel.

Artsen en andere gezondheidswerkers spelen een belangrijke rol bij de preventie van SOA's. Door patiënten met soa's te behandelen die worden veroorzaakt door bacteriën of protozoa om verdere overdracht van infecties te onderbreken, kunnen clinici bovendien patiënten informeren en begeleiden en deelnemen aan de identificatie en behandeling van geïnfecteerde seksuele partners. Het vermogen van een medische werker om een accurate anamnese te verzamelen van het seksuele leven van de patiënt is uitermate belangrijk bij het uitvoeren van preventieve werkzaamheden. Aanbevelingen over dit onderwerp worden gegeven in de rubriek "Seksualiteit en reproductieve gezondheid" in de handleiding "Techniek van anticonceptie". Het vaststellen van een juiste diagnose en het tijdig indienen van informatie hierover door artsen vormt de basis voor de effectiviteit van de toezichtsdienst.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Aanbevelingen voor patiënten over SOA-preventie

Om de verspreiding van SOA's te voorkomen, is het noodzakelijk dat personen die het risico lopen een ziekte over te dragen of te krijgen hun gedrag veranderen. De eerste noodzakelijke stap in deze richting is de opname in de ontwikkeling van een anamnese van correct geformuleerde vragen over het seksuele leven van de patiënt. Wanneer er risicofactoren zijn vastgesteld, kan de gezondheidswerker aanbevelingen doen over de preventie van SOA's. Om aanbevelingen effectief te laten zijn, zijn communicatieve vaardigheden (bijvoorbeeld het vermogen om respect te tonen, medeleven en niet te veroordelen) noodzakelijk. Effectieve methode van communicatie met de patiënt, met inbegrip van het gebruik van open vragen en termen die begrijpelijk zijn voor de patiënt, evenals de zekerheid van de patiënt dat de behandeling, ongeacht de mogelijkheid om te betalen, burgerschap, immigratie-status, taal waarin hij zegt, of levensstijl zal worden verstrekt.

Bij het voeren van een gesprek is het noodzakelijk om rekening te houden met de risicofactoren specifiek voor deze patiënt. Het is noodzakelijk om de specifieke acties te beschrijven die de patiënt moet nemen om infectie of verspreiding van soa's te voorkomen (inclusief onthouding van seks als hij symptomen van SOA heeft).

Seksueel overdraagbare infectie

De meest effectieve manier om seksuele overdracht van HIV en andere soa's te voorkomen, is om geen seksueel contact te hebben met geïnfecteerde partners. Het moet worden geadviseerd om er zeker van te onthouden van indringende soorten seks individuen die wordt behandeld voor seksueel overdraagbare aandoeningen, of waarvan de partners worden behandeld voor seksueel overdraagbare ziekten, evenals degenen die willen de gevolgen van geslachtsgemeenschap (dwz, SOA / HIV-infectie en zwangerschap) te vermijden. Een meer gedetailleerde discussie over onthouding wordt beschreven in "Contraceptieve technologie".

 • Beide partners moeten worden getest op SOA en HIV voordat ze geslachtsgemeenschap hebben.
 • Als een persoon de voorkeur geeft om seks te hebben met een partner wiens infectieuze status onbekend is, of met iemand die is geïnfecteerd met HIV of andere SOA's, moet hij een nieuw latex condoom gebruiken voor elke geslachtsgemeenschap.

Personen die intraveneus drugs gebruiken

Aanbevelingen voor drugsgebruikers met behulp van intraveneuze drugs (CNV) zijn als volgt:

 • Start of vervolg het behandelprogramma voor drugsverslaving.
 • Gebruik in geen geval injectiegereedschap (spuiten, naalden) als deze al door een andere persoon zijn gebruikt.
 • Als er een naaldwisselprogramma in het gebied is, moet u schone naalden krijgen.
 • Personen die spuitjes of naalden die al zijn gebruikt blijven gebruiken, moeten ze eerst met bleekwater en water reinigen. (Chloor-kalkdesinfectie steriliseert apparatuur niet en garandeert niet de inactivatie van HIV, maar de constante reiniging van injectietools zal het niveau van HIV-overdracht verminderen als de hulpmiddelen door verschillende mensen worden gebruikt).

Profylactische vaccinatie

Preventieve vaccinatie is een van de meest effectieve methoden om de overdracht van bepaalde SOA's te voorkomen. Infectie veroorzaakt door het hepatitis B-virus is vaak seksueel overdraagbaar en hepatitis B-vaccinatie wordt aanbevolen voor alle niet-gevaccineerde patiënten die SOA-screening ondergaan. Onlangs hebben vaccins tegen hepatitis A, vervaardigd door twee productiebedrijven, een vergunning gekregen in de Verenigde Staten. Vaccinatie tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor verschillende groepen patiënten die de SOA-kliniek kunnen bezoeken, inclusief homoseksuele en biseksuele mannen, evenals mensen die drugs gebruiken. Vaccins worden getest tegen andere SOA's, waarvan het praktische gebruik de komende jaren kan beginnen.

Methoden voor het voorkomen van SOA / HIV

Condomen voor mannen

Met consistent en correct gebruik zijn condooms een zeer effectief middel om verschillende SOA's te voorkomen, waaronder HIV-infectie. Tal van cohortstudies, waaronder studies van serodiscordante paren, vertoonden een uitgesproken beschermend effect van condooms bij HIV-infectie. Omdat condooms niet het hele oppervlak bestrijken dat is blootgesteld aan het risico van infectie, zijn ze effectiever in het voorkomen van infecties die worden overgedragen door contact met slijmvliezen dan die welke zijn geïnfecteerd door contact met huidoppervlakken. Condooms verwijzen naar medische apparaten en worden gecontroleerd door de FDA. De integriteit van elk latex condoom vervaardigd in de VS wordt onderzocht door elektronische apparaten vóór verpakking. In de VS is de frequentie van condoomonderbrekingen tijdens gebruik laag (2 per 100). Mislukkingen in het gebruik van condooms zijn meestal het gevolg van onderbroken of verkeerd gebruik, in plaats van een condoom pauze.

Om SOA's effectief te voorkomen, moeten patiënten worden aangemoedigd condooms consequent en correct te gebruiken. Patiënten moeten ook worden geïnstrueerd over het juiste gebruik van het condoom. De volgende aanbevelingen zullen het mogelijk maken om het mannelijke condoom correct toe te passen:

 • Gebruik bij elke geslachtsgemeenschap alleen een nieuw condoom.
 • Behandel het condoom voorzichtig om schade aan de nagels, tanden of andere scherpe voorwerpen te voorkomen.
 • Draag een condoom op de penis in een staat van erectie en vóór elk genitaal contact met een partner.
 • Zorg ervoor dat er geen lucht aan het einde van het condoom is.
 • Zorg ervoor dat je voldoende smeermiddel hebt tijdens de seksuele handeling, misschien heb je extra gebruik van smeermiddelen nodig.
 • Gebruik alleen glijmiddelen op waterbasis met latexcondooms (bijv. KY Jelly ™ of glycerine). Gebruik geen smeermiddelen op oliebasis (vaseline, minerale oliën, massagecrèmes, bodylotions of bakolie), aangezien deze latex vernietigen.
 • Om uitglijden na geslachtsgemeenschap te voorkomen, is het noodzakelijk om het condoom stevig vast te houden aan de basis van de penis terwijl het wordt verwijderd en te verwijderen terwijl de penis in erectie staat.

Vrouwelijke condooms

Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat het vrouwencondoom (Reality ™) - een vlekkerig polyurethaan omhulsel met een ring aan beide uiteinden, geplaatst in de vagina - een betrouwbare mechanische barrière is voor virussen, waaronder HIV. Naast kleine studies over trichomoniasis zijn klinische studies om de effectiviteit van vrouwencondomen te evalueren om HIV-infectie en andere SOA's te voorkomen, nog niet afgerond. Met consistent en correct gebruik zouden vrouwencondooms het risico op SOA's aanzienlijk moeten verminderen. In een situatie waarin u geen mannelijk condoom kunt gebruiken, moet het paar een vrouwencondoom gebruiken.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Condooms en spermiciden

Gegevens die aantonen dat condooms gesmeerd met spermiciden effectiever zijn in het voorkomen van de overdracht van HIV-infectie en andere SOA dan condooms met andere smeermiddelen zijn dat niet. Bovendien is het gebruik van condooms bedekt met zaaddodende middelen geassocieerd met infectie van de urinewegen van Echehchia coli bij jonge vrouwen. Er zijn geen gegevens die aantonen of het gebruik van condooms met toepassing als zaaddodende middel effectiever is dan condooms zonder zaaddodende middelen. Daarom wordt het juiste gebruik van condooms zonder smeermiddelen, evenals met spermicide smeermiddelen of met de introductie van zaaddodende middelen in de vagina aanbevolen.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Vaginale spermiciden, sponzen en diafragma's

Zoals in verschillende gerandomiseerde, gecontroleerde studies aangetoond, vaginale zaaddodende zonder condoom vermindert het risico op cervicale gonorroe en chlamydia. Echter, ze niet een beschermend effect tegen HIV-infectie hebben, dus gebruik zaaddodende middelen om te voorkomen dat een HIV-infectie wordt niet aanbevolen. Vaginale anticonceptie spons te beschermen tegen cervicale gonorroe en chlamydia, maar het gebruik ervan verhoogt het risico op het ontwikkelen van candidiasis. Bij gebruik van een membraan wordt een beschermend effect tegen cervicale gonorroe, chlamydia en trichomonas, maar alleen in de onderzoeksmethode van "dwarsdoorsnede" en "case-control ''; cohort studies uitgevoerd om vrouwen te beschermen tegen HIV-infectie kan gebruiken vaginale zaaddodende middelen, sponzen of. Diafragma. De rol van spermiciden, sponzen, membranen te voorkomen soa is niet onderzocht bij mannen.

Niet-barrière-anticonceptie, chirurgische sterilisatie, hysterectomie

Vrouwen die geen risico om zwanger te raken, kunnen onredelijk veronderstellen dat zij niet besmet zijn met soa's, waaronder HIV kan worden. Nebarernye voorbehoedsmiddelen beschermen niet tegen soa's of hiv. Hormonale anticonceptiva (orale anticonceptiva, Norplant, Depo-Provera) werden in verband gebracht in verschillende cohort studies met een verhoogde incidentie van cervicale soa's en HIV-infectie, maar deze feiten zijn niet bevestigd alle studies. Het is noodzakelijk om vrouwen die hormonale anticonceptie (orale anticonceptiva, Norplant ™, Depo-Provera ™) te gebruiken, chirurgische sterilisatie of hysterectomie, op het gebruik van condooms, evenals de huidige risico op soa's, waaronder HIV-infectie hebben ondergaan adviseren.

Advies over hiv-preventie

Opheldering van de HIV-status en passende counseling spelen een belangrijke rol bij het motiveren van gedragsverandering. Daarom wordt counseling over hiv-preventie als zeer belangrijk beschouwd in de strategie om de verspreiding van hiv te voorkomen, hoewel de effectiviteit ervan bij het verminderen van het risico in gedrag niet nauwkeurig kan worden beoordeeld. Overtuigd dat de counseling succesvol is geweest en de patiënt goed is georiënteerd, kan de gezondheidswerker het risico van de patiënt correct inschatten en hem helpen een individueel en realistisch plan voor de preventie van HIV-infectie te ontwikkelen.

De counseling bij HIV-tests bestaat uit twee hoofdfasen: counseling voor en na het testen. Tijdens de counseling, vóór de test, moet de gezondheidswerker het individuele risico van de patiënt beoordelen, het belang van positieve en negatieve testresultaten uitleggen, informele toestemming voor testen verkrijgen en de patiënt helpen bij het ontwikkelen van een realistisch persoonlijk risicoverminderingsplan. Tijdens counseling na de test moet de gezondheidswerker de patiënt op de hoogte stellen van de testresultaten, uitleggen over de betekenis van de bevindingen en preventieve aanbevelingen. Als het resultaat van de test positief is, is het bij raadpleging na het testen noodzakelijk om de verwijzing naar medische instellingen te bespreken voor follow-up en, indien nodig, sociale bescherming en psychologische ondersteuningsdiensten. Voor HIV-seronegatieve patiënten die een HIV-infectie oplopen, kan doorverwijzing naar andere counseling-diensten of preventiediensten ook nuttig zijn.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.