^

Gezondheid

A
A
A

Wond na verwijderen wrat

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 24.07.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Wratten of andere huidgroei kunnen op verschillende manieren worden verwijderd - ze kunnen bijvoorbeeld worden vernietigd door elektrocoagulatie of cryodestructuur, of worden "geëxfolieerd" met een laser. De laatste methode wordt als de veiligste en meest effectieve beschouwd: de laserstraal speelt de rol van zowel een chirurgisch instrument als een antisepticum, zodat de wond sneller geneest na het verwijderen van de wrat.

Maar kan het gebeuren dat genezing optreedt bij problemen? En na welke tijd moet de wond genezen na verwijdering? Hoe kunt u uzelf beschermen tegen mogelijke onaangename gevolgen?

Hoe lang duurt het voordat een wond geneest na het verwijderen van de wrat?

Moderne methoden voor het verwijderen van wratten worden als minimaal invasief beschouwd - dat wil zeggen, ze veroorzaken praktisch geen schade aan een gezonde huid. Zowel bij laserwrattenverwijdering als cryodestructuur is er echter altijd een kleine wond die in verschillende fasen geneest.

 1. De eerste fase duurt ongeveer een week en wordt gekenmerkt door de vorming van een donkere korst op de wond (deze mag niet worden aangeraakt en beschadigd!). Zo'n korst dient als een soort bescherming, voorkomt dat infectie de wond binnendringt en bevordert een adequate groei van nieuw weefsel op de plaats van de voormalige wrat.
 2. De tweede fase kan worden waargenomen vanaf ongeveer de tweede week van genezing en duurt ongeveer 4-7 dagen: de korst wordt afgescheurd, een hernieuwde roze huid wordt blootgelegd. Het gebied voor het verwijderen van de wrat mag nog steeds niet worden aangeraakt, gekamd, doorweekt of zelfs niet worden blootgesteld aan zonlicht.
 3. De derde fase is de vorming van een volwaardige gezonde huid. Volledige genezing van de wond na verwijdering van de wrat wordt na ongeveer 3-4 weken gedetecteerd. Na deze tijd krijgt de huid een natuurlijke kleur, de plaats van verwijdering wordt gladgestreken.

Ongeveer drie maanden later wordt na het verwijderen van de wrat een bijna onmerkbare ronde markering in het wondgebied waargenomen. Er mogen geen littekens, donkere gebieden zijn. In zo'n geval kunnen we spreken van hoogwaardige wondgenezing. [1]

Waarom geneest de wond niet na het verwijderen van de wrat?

Meestal wordt de wond na het verwijderen van de wrat met een laser of stikstof in een paar weken strakker. Zoals we al zeiden, heeft dit genezingsproces een bepaalde volgorde en worden weefsels in fasen hersteld. Zichtbare genezing kan al worden waargenomen na het verwijderen van de korst - een droge oppervlakkige korst.

Het is mogelijk dat als de laserstraal of stikstof te lang of te diep doordringt, de wond na verwijdering langzamer geneest. Overtreding van de regels voor postprocedurele zorg voor het gebied van weefselbeschadiging verhindert ook een snelle genezing. De individuele kenmerken van het organisme spelen ook een belangrijke rol - een persoon kan bijvoorbeeld de immuunafweer hebben verzwakt, er kunnen brandpunten zijn van chronische infectie, enz.

Elk van deze factoren kan een vertraging in de wondgenezing veroorzaken. Bovendien kunnen complicaties optreden:

 • roodheid, zwelling van de wond, het verschijnen van ettering en pijn;
 • de vorming van een ruw litteken, litteken of onesthetische vlek na het verwijderen van de wrat;
 • koorts, algemene zwakte en malaise;
 • de vorming van een hypergepigmenteerde huid.

De wond etterde na het verwijderen van de wrat: wat te doen?

Na het verwijderen van de wrat is het belangrijk om te zorgen voor een goede verzorging van het geblesseerde gebied, omdat er een gevaar bestaat voor een infectieuze complicatie, die zich manifesteert door ettering, zwelling van het weefsel en pijn. Als ettering wordt gevonden, is de beste oplossing om contact op te nemen met de arts die de verwijdering heeft uitgevoerd. In de meeste situaties zal de arts eenvoudig het gebruik van bepaalde externe antiseptica voorschrijven, in combinatie met algemene versterkende middelen (bijvoorbeeld vitaminetherapie). [2]

Voor een snelle genezing van de wond is constante ventilatie noodzakelijk, daarom is het absoluut onmogelijk om het af te dichten, het te smeren met irriterende zalven of crèmes, en de gevormde korst (korst) af te scheuren.

Als er al ettering aanwezig is, moet de korst nog worden verwijderd. Maar alleen een arts zou dit moeten doen, na een voorlopige onderdompeling in een oplossing van furaciline of waterstofperoxide. Nadat het korstje zacht is geworden, wordt het voorzichtig met een pincet bij de geëxfolieerde rand opgetild en verwijderd - geleidelijk, zonder onnodige inspanning, indien nodig, afsnijden met een steriel instrument. Na de procedure zal de arts verdere details van de behandeling van de wond uitleggen vanaf het verwijderen van de wrat: nu moet het vijf dagen worden gesmeerd met Levomekol en vervolgens met de Fukortsin-kleurstofvloeistof. Andere afspraken zijn mogelijk - ter beoordeling van de behandelend arts. [3]

Hoe de wond te behandelen na het verwijderen van de wrat?

Veel medicinale oplossingen verschillen in desinfecterende eigenschappen - het kan bijvoorbeeld een oplossing zijn van briljant groen ("briljant groen"), jodium of kaliumpermanganaat. Nadat het korstje is verdwenen, kan de arts aanbevelen om de wond na het verwijderen van de wrat te smeren met 1% hydrocortisonzalf: het wordt twee keer per dag aangebracht op het verstevigende huidoppervlak. Een dergelijke afspraak wordt echter niet door iedereen uitgevoerd en alleen in uitzonderlijke gevallen.

Tijdens weefselherstel wordt aanbevolen om het regeneratieve vermogen van de huid te vergroten en de lokale immuniteit te verbeteren. Hiervoor zijn de vitamines A en E perfect geschikt Nuttige stoffen die het lichaam binnenkomen, dragen zo veel mogelijk bij aan een zo snel mogelijke weefselregeneratie.

U kunt complicaties voorkomen als u zich strikt aan alle medische voorschriften houdt en zorgvuldig voor de wond zorgt na het verwijderen van de wrat. [4]

Hoe de wond verzorgen na het verwijderen van de wrat met laser en stikstof?

Kenmerken van wondverzorging na verwijdering van laserwratten kunnen worden omschreven als de volgende aanbevelingen:

 • De verwijderingsplaats moet worden beschermd tegen zonlicht, dus zonnebaden en een zonnebank bezoeken gedurende 1-2 maanden na de procedure wordt niet aanbevolen.
 • Elk extra trauma en schade in het gebied van de procedure voor het verwijderen van wratten moet worden vermeden. Eventuele kneuzingen, kneuzingen, schaafwonden hebben altijd een negatief effect op het genezingsproces.
 • Na het verwijderen van een wrat in het gezicht, is het belangrijk om het beschadigde gebied niet te bedekken met make-upproducten (foundation, poeder, enz.). Het is het beste om het beschadigde gebied met rust te laten totdat het volledig is genezen.
 • Het is onwenselijk om beschadigde weefsels binnen 14-20 dagen na verwijdering van de wrat nat te maken. Vocht voorkomt de vorming van een korst, waardoor gunstige omstandigheden ontstaan voor maceratie - losraken en zwellen van weefsels, wat op zijn beurt ettering kan veroorzaken. Het is optimaal om te beginnen met het wassen van het wrattengebied na volledige weefselregeneratie.
 • Het is onmogelijk om de huid in het gebied voor het verwijderen van wratten te onderkoelen en oververhitten - tenminste gedurende 2-3 weken. Het resultaat van sterke temperatuurschommelingen kan een vertraging van de wondgenezing, de vorming van hyperpigmentatie of een ruw spoor van de procedure zijn.
 • Als de arts de behandeling van de plaats van verwijdering van de wrat met eventuele voorbereidingen heeft voorgeschreven, moet deze behandeling zonder mankeren worden uitgevoerd om de ontwikkeling van complicaties te voorkomen.

Een andere veel voorkomende manier om wratten te verwijderen is cryodestructie of verwijdering met stikstof. [5]Na deze procedure wordt aanbevolen om de volgende regels voor wondverzorging in acht te nemen:

 • Enige tijd na blootstelling aan vloeibare stikstof vormt zich een bel in het wratgebied en wordt zwelling gedetecteerd. Zo'n luchtbel mag niet worden geopend, ook al is er geen ichor van binnen zichtbaar, maar bloed. Als de bel wordt geopend, wordt het natuurlijke proces van wondgenezing verstoord.
 • Het is toegestaan om een speciaal farmaceutisch aseptisch verband op de wond aan te brengen na verwijdering van de wrat, evenals behandeling met tampons met 2% salicylalcohol of een oplossing van kaliumpermanganaat. De behandeling wordt systematisch herhaald totdat er schilfering optreedt op het beschadigde deel van de huid. Dit kan in ongeveer een week gebeuren.

Er zijn geen andere aanvullende zorgmaatregelen nodig. Het is belangrijk om de hygiëneregels te volgen, het getroffen gebied niet te beschadigen of nat te maken: de wond na het verwijderen van de wrat moet vanzelf genezen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.