Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Wenen

Medisch expert van het artikel

Hartchirurg, thoracale chirurg
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 31.05.2018

Venules, die met elkaar verbonden zijn en groter worden, vormen aders. Muren van aderen, zoals slagaders, hebben ook drie schillen: innerlijk, midden en uiterlijk.

Gezien de structuur van de muren zijn er twee soorten aderen: de spier en de spier. De aders van het kaakloze type zijn de aders van de harde en zachte hersenvliezen, het netvlies van het oog, botten, milt en andere organen van het immuunsysteem. In de wanden van deze aderen hechten endotheliocyten aan het basale membraan, dat extern wordt bedekt met een dunne laag los vezelig bindweefsel. De wanden van de kaakloze aderen zijn versmolten met het bindweefsel van de organen waar deze aderen zich bevinden, zodat deze aderen hun lumen behouden, hun wanden niet instorten.

De aders van het spiertype kunnen zwakke, medium en hoogontwikkelde gladde spierelementen in hun wanden hebben. Aders met een zwakke ontwikkeling van de gladde spier bevinden zich voornamelijk in de bovenste delen van de romp, in de nek en het hoofd. Naarmate het kaliber van aders toeneemt, verschijnen er circulair georiënteerde myocyten in hun wanden. In aderen in de middenader, buiten het basale membraan, bevindt zich een subendent bindweefsel waarin individuele elastische vezels aanwezig zijn. Er zit geen intern elastisch membraan in deze aderen. De middelste schaal wordt gevormd door 2-3 lagen circulair georiënteerde myocyten, waartussen er bundels collageen en elastische vezels zijn. Het buitenmembraan (adventitia) van middelgrote aderen wordt gevormd door een los vezelig bindweefsel, waarin bloedvaten en zenuwvezels (zenuwen) passeren. In de wanden van grote aderen in de middelste schaal bevindt zich een klein aantal cirkelvormig georiënteerde myocyten. Buitenschaal dik, gevormd door bindweefsel.

In de wanden van de aderen met een gemiddelde ontwikkeling van gladde spiercellen (brachiale ader, enz.), Is er een basaal membraan en een subendotheliale laag. Er is geen intern elastisch membraan. De middelste schaal wordt gevormd door bundels van cirkelvormig georiënteerde myocyten. Het buitenste elastische membraan is afwezig, de adventitia is goed uitgesproken.

Aders met een hoog ontwikkeld glad-spiermembraan bevinden zich in de onderste helft van de romp, in de onderste ledematen. Gladde spiercellen zijn aanwezig in alle drie de aderwanden, vooral in de middelste schaal.

Kleine, middelgrote en enkele grote aderen hebben veneuze kleppen, kleppen (valvulae venosae) - halfvouwige vouwen van het binnenmembraan, die zich gewoonlijk in paren bevinden. Binnenin deze plooien dringen de vezels van bindweefsel door. Het grootste aantal kleppen heeft aders van de onderste ledematen. Kleppen stromen bloed naar het hart en voorkomen dat het terugstroomt. Zowel holle aders, aders van het hoofd en de nek, nieraders, portaal, longaderen hebben geen kleppen. Veneuze sinussen, waarin het bloed wegstroomt van de hersenen, in de binnenruimte (splitsing) van vaste membranen van de hersenen en hebben nespadayuschiesya wand verschaffen onbelemmerde stroming van bloed uit de schedelholte van extracraniale ader (halsader).

Afhankelijk van de topografie en positie van de aderen in het lichaam en de organen, zijn ze onderverdeeld in oppervlakkig en diep. Oppervlakkige (subcutane) aderen (venae superficiales) volgen in de regel onafhankelijk. Diepe aders (venae profundae) zijn verdubbeld (in paren) naast dezelfde aderen van de ledematen, daarom worden ze begeleidende aderen (begeleidende aders) genoemd. De namen van diepe aderen zijn vergelijkbaar met de namen van slagaders waaraan de aders grenzen (ulnaire arterie - ulnaire ader, brachiale ader - brachiale ader). Ongepelde diepe aderen zijn de interne jugularis, subclavia, oksel, iliac (algemeen, extern, intern), femorale en enkele andere grote aderen. De oppervlakkige aderen zijn verbonden met de diepe aderen met behulp van de zogenaamde perforerende aderen, die dienen als de gewrichten - veneuze anastomosen. Aderen in de buurt worden vaak samengevoegd door talrijke anastomosen, waarbij in totaal de veneuze plexus (plexus venosus) wordt gevormd. Deze plexi worden goed tot expressie gebracht op het oppervlak of in de wanden van sommige inwendige organen (blaas, rectum, slokdarm). Over het algemeen is het aantal aderen groter dan het aantal slagaders.

De grootste aderen van de grote cirkel van circulatie zijn de bovenste en onderste holle aderen. De leveraders met hun zijrivieren gaan de vena cava inferior binnen. Omslachtige bloedstroom door de aderen wordt uitgevoerd, waarbij het veneuze bloed stroomt passeert de hoofdbaan (collaterale bloedvaten). De instroom van een grote (hoofd) ader is met elkaar verbonden door intra-systemische veneuze anastomosen. Tussen de verschillende zijtakken grote aders (bovenste en onderste vena cava, poort Vienna) zijn intersystem veneuze anastomose (Cavo-caval, kavoportalnye, Cavo-kavoportalnye) waarin collaterale pathways (vaten) veneuze bloedstroom naar de hoofdnerven omzeilen.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.