Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Echografie van de bovenste extremiteit

Medisch expert van het artikel

Oncoloog, radioloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 31.05.2018

Onderzoek naar adertrombose van de bovenste extremiteit

Trombose treft meestal de vena subclavia. Omdat de ader zich achter het sleutelbeen bevindt, kan een monster met compressie niet worden uitgevoerd. Het is ook moeilijk om het proximale en middelste derde deel van de okselader te persen. Daarom is het belangrijkste criterium voor de diagnose van veneuze trombose van het bovenste lidmaat de detectie van een gebrek aan kleurbloedstroming. Er kunnen echter kleurartefacten zijn. Bij gebruik van compressie en het scannen van het bloedvat in de lengterichting, is het mogelijk om de ware mate van trombose te bepalen. Andere aders van de nek, schouder en distale gedeelte van de bovenste ledematen kunnen worden gescand en gecomprimeerd, zoals hierboven aangegeven. Het onderzoek kan worden aangevuld met het gebruik van monsters met provocatie, zoals op het onderste lidmaat. Distale compressie wordt op dezelfde manier uitgevoerd als bij het onderzoeken van de aders van de onderste extremiteit. De bovenste ledemaat verschilt van de onderste doordat een diepe inspiratie een versnelling van de veneuze bloedstroom veroorzaakt door een afname van de intrathoracale druk.

Verkeerde interpretatie van dopplerografiedata met ultrasound

Echogeen lumen (verdenking op trombose)

Intravasculaire echo's kunnen worden veroorzaakt door overmatige B-modusverbetering (te hoge versterking) of onaanvaardbare akoestische toestand

Vrij van echo-klaring (geen tekenen van trombose)

Verse thrombi kunnen transparant zijn voor echografie.

Er is geen signaal van de bloedstroom in het lumen van het vat (verdenking op trombose)

Zeer langzame bloedtoevoer kan buiten de detectiedrempel liggen, zelfs bij optimale sensorinstellingen. Vaak kan het kleursignaal niet direct proximaal of distaal van trombose worden verkregen, noch in de scheenader of in de staande positie Schaduwvorming door verkalkte plaques kan kleurenonderzoek verstoren

Detectie van een kleursignaal in het lumen van het vat (geen tekenen van trombose)

Onvolledige of gedeeltelijk geanalaniseerde trombose kan een kleursignaal geven, dus voordat u trombose uitsluit, moet u ervoor zorgen dat de kleur het lumen volledig vult. Soms is dit moeilijk te bereiken, zelfs bij gezonde individuen, en daarom wordt distale compressie gebruikt. Deze techniek kan echo's van gedeeltelijke trombose veroorzaken.

Kritische beoordeling

Vermoeden van diepe veneuze trombose

Continue golf-dopplerografie wordt niet gebruikt wanneer twee methoden mogelijk zijn: venografie en echo-dopplerografie. Ultrasound doppler-echografie heeft meer de voorkeur omdat het niet-invasief is en minder tijd kost dan venografie. Een ervaren specialist kan de volledige onderste ledematen binnen 5-10 minuten volledig onderzoeken. Het onderzoek kan langer duren in een diagnostische situatie (ongeveer 5-10% van de gevallen). De studievoorwaarden zijn uitstekend in het geval dat alle diepe aders van het onderste lid in de B-modus worden gezien. Diepe veneuze trombose kan in deze gevallen ook worden uitgesloten. In 10% van de gevallen kunnen de resultaten van ultrasone doppler-echografie echter vals-negatief zijn. Venografie kan minder informatief zijn dan echografie shin dopplerografie, vanwege de aard van de techniek van toediening, omdat de visualisatie van alle drie de veneuze beensystemen onvolledig is. Visualisatie van spiergroepen in de aderen gebeurt willekeurig, dus ultrageluid heeft de voorkeur bij de detectie van geïsoleerde trombose van de spieraders.

Naast het scheenbeen is een ander gebied dat moeilijk is voor echografie het bekken. Venografie van het bekken bij gezonde personen is de beste methode, hoewel de interpretatie moeilijk kan zijn als gevolg van de "psevdotromboticheskogo artefact" veroorzaakt door onversterkte contrast, bloed uit de diepe dijbeenader , grote vena ader of iliaca interna. In dergelijke gevallen is echografie dopplerografie een goede aanvulling op venografie. Als er op grote schaal trombose van het bovenbeen en onderbeen van contrast verbetering in het niveau van het bekken is meestal niet voldoende om te bevestigen of uit te sluiten van de nederlaag van de aders in het gebied. Nogmaals, een extra onderzoeksmethode is echo-dopplerografie. Met dezelfde resultaten, of als de chirurg wil de beeldkwaliteit te verbeteren, de proximale locatie van trombose kan worden verduidelijkt door CT. Het is buitengewoon moeilijk om echografie te gebruiken om de aanwezigheid van recidiverende trombose bij posttrombotisch syndroom te beoordelen. Venografie is een standaardtechniek voor het bepalen van posttrombotische veranderingen in veneuze stammen, visualisatie van collateralen en differentiatie van verse en oude veranderingen.

Vermoeden van vasculaire insufficiëntie

De omvang van spataderen in de grote vena saphena kan worden beoordeeld met behulp van een kleine permanentgolfsensor. In tegenstelling tot Doppler-echografie met continue golf, bepaalt de Doppler-echografie beter de secundaire of post-trombotische insufficiëntie van de diepe aders van de onderste extremiteit en perforerende aderen. Bij het identificeren van de tekortkoming van de laatste blijft de methode van keuze venografie.

Vermoeden van veneuze trombose van de bovenste extremiteit

Ultrasone dopplerografie is de voorkeursmethode voor het onthullen van de oorzaken van oedeem van de bovenste extremiteit. Continue golf-dopplerografie wordt niet gebruikt wanneer ultrasone dopplerografie of venografie mogelijk is. Venografie beter definieert onderpand kanalen, maar bij patiënten met een acute zwelling van de handen en tekenen venograficheskimi subclavia trombose Doppler-echografie kan trombose collaterals detecteren, als de oorzaak van acuut oedeem. B-modus maakt het mogelijk om trombose van de halsader te identificeren of uit te sluiten.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.