Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Roos in de oren: waarom verschijnt het, hoe moet het worden behandeld?

Medical expert of the article

Dermatologist
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.04.2020

Iedereen kent roos op hun hoofd; de meeste mensen hebben deze plaag, zoals ze zeggen, op hun eigen huid ervaren. Huidcellen exfoliëren en pellen echter over het hele lichaam af, zodat overal witte schubben kunnen verschijnen. Oren - een van de favoriete locaties om te pellen. Met haar is alles min of meer duidelijk. Hoe om te gaan met roos in de oren?

Epidemiologie

Volgens verschillende bronnen beïnvloedt roos van 20% tot een derde van de mensheid. De statistieken houden rekening met kinderen vanaf 12 jaar. Vooral roos wordt gestoord door roos, die zich in de puberteit bevindt.

 • Zelfs volledig gezonde mensen die hun uiterlijk in de gaten houden, zijn niet immuun voor dit onaangename fenomeen en cosmetisch tekort.

Tegelijkertijd zijn er veel minder gegevens over roos in de oren. Het is bekend dat er een genetische aanleg is en dat de kans op oorroos aanzienlijk groter is bij degenen van wie de ouders soortgelijke problemen hadden.

Statistieken beweren dat de aanwezigheid van roos niet afhankelijk is van de hoeveelheid en kleur van haar, huid. Toegegeven, op blond haar vallen "sneeuwvlokken" minder op. Er wordt ook berekend dat roos vaker voorkomt bij mannen dan bij het vrouwelijke deel van de bevolking.

Oorzaken

Een bekwame arts voert de behandeling zodanig uit dat niet alleen roos in de oren wordt verwijderd, maar ook alle redenen voor de terugval. De lijst met redenen waarom oorroos wordt gevormd, duurt meer dan één regel.

 • Een van de meest voorkomende is het negeren van persoonlijke hygiëne, evenals het niet matchen van zeep of shampoo met het type huid en haar.

Een disbalans in de voeding, vooral een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen, stofwisselingsstoornissen, hormonale verstoringen bij adolescenten en zwangere vrouwen worden ook slecht gereflecteerd op de huid.

Roos in de oorschelpen kan een allergische reactie signaleren - op teken die in kussens leven, op cosmetica, huishoudelijke chemicaliën en sieraden. Mensen met een aangeboren aanleg zijn vooral vatbaar voor allergieën. Peeling kan het gevolg zijn van ziekten van de spijsverteringsorganen en de lever.

Soms worden de oren de lokalisatie van steenpuisten, die peeling en roos veroorzaken; het kan ook voorkomen bij een ontsteking van het middenoor. De oorzaak is ook een te droge huid.

Natuurlijk vormt roos, zelfs op zo'n delicate plek, geen bedreiging voor de gezondheid. Echter, schilferig ogende ophopingen bederven niet alleen de stemming, maar kunnen ook leiden tot de vorming van zwavelproppen in de oren. En files verstoren het gehoor, veroorzaken tinnitus en algemeen ongemak.

Waarom vormt zich roos in mijn oren?

De redenen waarom roos zich in de oren vormt, kunnen alleen door een arts worden bepaald - na het verzamelen van een geschiedenis en het onderzoeken van de patiënt. Als het uiterlijk wordt veroorzaakt door een soort ziekte, wordt de persoon naar een specifieke specialist gestuurd. De patiënt kan zich vergissen en de oorzaken van het onaangename fenomeen niet begrijpen. Bovendien is het moeilijk het volledige beeld te zien: denk aan het bekende gezegde over de oren en de spiegel. Daarom mag zelfmedicatie voor roos in de oren niet worden beoefend.

 • De oorzaken van roos zijn anders, soms ontstaan gunstige voorwaarden voor roos door een complex van oorzaken. Vaak is verstrooiing van schubben in het oor een logische 'voortzetting' van roos op het hoofd.

Roos wordt gevormd door het gebruik van ongepaste shampoo, cosmetica van slechte kwaliteit die allergieën veroorzaken, een verkeerde levensstijl: stress, fysieke inactiviteit, het gebruik van schadelijk voedsel en dranken. Te vet voedsel, een overvloed aan snoep in de voeding wordt zeer slecht gereflecteerd op de huid. Auricles kunnen ook worden aangetast.

Roos begeleidt verschillende pathologische huidaandoeningen: schimmelinfecties (Malassezia spp),  [1], [2] seborrheic dermatitis , droog eczeem, psoriasis,  atopische dermatitis , contactdermatitis, ontsteking, furunculose; kan te wijten zijn aan endocriene, spijsverterings- en zenuwaandoeningen. In moeilijke gevallen kan het nodig zijn om meerdere specialisten te raadplegen om een diagnose te stellen en de redenen te verduidelijken. [3], [4]

Risicofactoren

Als er een geschiedenis van roos in de oren is, kan deze onder gunstige omstandigheden opnieuw verschijnen. De risicogroep omvat mensen die gehoorapparaten gebruiken. Om een onaangenaam fenomeen te voorkomen, moet u het apparaat regelmatig behandelen en de oren begraven met speciale druppels.

 • Een van de risicofactoren zijn de populaire oordopjes.

Otolaryngologen waarschuwen dat de stokken het epitheel en het natuurlijke smeermiddel dat zich in de gehoorgangen vormt, vernietigen. En dit creëert op zijn beurt een gunstige omgeving voor het verschijnen van roosschubben.

De roos draagt bij aan de kou, waartegen het nodig is om jezelf te beschermen met hoofddeksels en water; gebruik een badmuts om te voorkomen dat vloeistof in de oren binnendringt tijdens waterprocedures. Als er een ontsteking in of nabij het oor optreedt, moeten ze snel en effectief worden behandeld. Anders is afpellen in dit gebied onvermijdelijk. En onbehandelde roos is beladen met mycose, waarbij de schimmel doordringt in diepere weefsels.

 • Onordelijke mensen en liefhebbers van accessoires van andere mensen (koptelefoons, oordopjes) lopen een groot risico.

Risico's zijn workaholics en perfectionisten die rust en tijdige voeding negeren, en voortdurend stress ondergaan. Een uitgebalanceerd dieet, de afwisseling van werk en actieve ontspanning, voldoende drinken van hoge kwaliteit - deze eenvoudige maatregelen versterken het lichaam en verwijderen het geleidelijk uit de risicozone.

Pathogenese

Er wordt aangenomen dat de pathogenese van roos geassocieerd is met een hoge gevoeligheid van het menselijke immuunsysteem voor bepaalde soorten schimmels. Ondanks het schimmelkarakter van roos in de oren is het echter niet besmettelijk. Dergelijke schimmels zijn tenslotte aanwezig bij alle mensen, ook bij degenen die absoluut gezond zijn.

 • Roos wordt gevormd met verhoogde activiteit van de talgklieren die talg produceren. Daarom koos ze plaatsen waar de talgklieren geconcentreerd zijn.

Het hoofd, de gehoorgangen zijn precies zulke zones. Met de activering van het proces groeien kolonies van schimmel micro-organismen die zich voeden met dit product sneller, hopen zich op en vormen een karakteristieke roosschilfering.

Er is ook droge roos, die optreedt met hypofunctie van de talgklieren. Tegelijkertijd wordt het afschilfingsproces van dode cellen ook verstoord, worden strakheid, irritatie en ernstige jeuk op de huid gevoeld. Bij het kammen van het hoofd op de kleding vallen droge "sneeuwvlokken".

Oorschilfers lijken op een korst in de gehoorgang en lijken misschien een lokaal probleem. Behandeling moet echter niet alleen lokaal, maar ook het hele lichaam worden uitgevoerd. Dit moet onmiddellijk worden gedaan om complicaties, waaronder gehoorverlies, te voorkomen.

Symptomen

Vaak wordt roos in de oren verward met de gebruikelijke ruwheid van de huid. Het komt voor dat het visueel onderscheiden van deze pathologieën, alleen door symptomatologie, niet eenvoudig is. In dergelijke gevallen moet u gekwalificeerde hulp zoeken - bij een dermatoloog of tricholoog. Ze weten waarschijnlijk dat seborrheic-schalen voornamelijk zijn gelokaliseerd waar er haren zijn: op de wenkbrauwen, het hoofd, in het oor.

Als we het hebben over de symptomen, dan zijn ze met roos als volgt.

 • Meestal worden niet alleen de gehoorgang en de schelp aangetast, maar ook het gebied van de huid achter het oor. De schimmel kan zich verspreiden naar de lob en zelfs naar het trommelvlies.
 • Roos ziet eruit als witte of geelachtige vlokken.
 • Schubben overschrijden de normale peeling en veroorzaken jeuk.
 • Jeukt en brandt constant of periodiek.
 • Droogte wordt gevoeld in het oor, de aanwezigheid van een zogenaamd vreemd lichaam, het oppervlak in het getroffen gebied wordt rood.
 • Bij otitis media blokkeert het het oor en is het gehoor aangetast.

Symptomen verschillen afhankelijk van de oorzaken en het type seborrhea. Wanneer olieachtig, olieachtig wordt waargenomen, zijn de schubben alsof ze bedekt zijn met een olieachtige film. Dode vlokken zijn dicht en dik, geelachtig.

Dit zijn slechts de belangrijkste symptomen. Als peeling wordt geassocieerd met andere ziekten, kan hun lijst aanzienlijk worden uitgebreid. Om de diagnose te verduidelijken, wordt een uitstrijkje uit de gehoorgang onderzocht op de aanwezigheid van otomycose.

Roos wordt niet als een ziekte beschouwd, maar als een symptoom van verschillende ziekten. Als in het probleemgebied een verhoogde droogte, jeuk en roodheid begint, kunnen we praten over de eerste tekenen van de ziekte. De huid is geïrriteerd door stoffen die worden gevormd in verband met de activiteit van schimmels die op de hoofdhuid leven. Micro-organismen breken vetten af en sommige mensen zijn bijzonder gevoelig voor hun metabolische producten.

Roos in de oren kan ook gepaard gaan met pijn, een gedeeltelijke afname van de gehoorscherpte. Bij dergelijke symptomen moet u onmiddellijk een otolaryngoloog raadplegen die de oorzaak zal bepalen of naar een andere gespecialiseerde specialist verwijzen.

Roos vormt zich om het oor om dezelfde redenen als op het hoofd. Bedekt de gehoorgang, schelp, huidgebied achter het oor. Vervolgens exfoliëren de schilfers, pellen ze af en verkruimelen ze constant op kleding.

 • Bij olieachtige roos glanst de huid - als gevolg van verhoogde vetafscheiding, het vormen van een film en het verstoppen van de poriën.
 • Wanneer het droog is, vormt zich kleine roos en kan de ziekte gepaard gaan met verschillende infecties.
 • Bij een gemengde vorm worden de symptomen van beide typen gecombineerd, wat de behandeling van pathologie bemoeilijkt.

Jeuk is aanwezig bij alle vormen van de ziekte. U kunt de symptomen met medicijnen elimineren, nadat de oorzaak is weggenomen.

Stages

Huidpeeling door verschillende oorzaken is geen besmettelijke ziekte. Hoewel veroorzaakt door een voorwaardelijk pathogene gistachtige schimmel. Waarom? Omdat deze schimmel niet alleen op de huid leeft bij ziekte, maar bij elke gezonde persoon. Voor het leven heeft het micro-organisme vetzuren nodig die aanwezig zijn in talg. Wanneer de afscheiding mislukt, worden schimmels actiever, neemt hun aantal toe, wat leidt tot ontsteking, jeuk en peeling.

 • Als het proces het oorgebied beïnvloedt, wordt er roos gevormd in de oren.

Symptomen ontwikkelen zich geleidelijk; in het begin zijn ze bijna onzichtbaar, vooral als ze droog zijn. Weinigen rennen onmiddellijk naar de artsen: begin meestal met het gebruik van antiroosshampoos of medicinale kruiden. Het gebeurt dat het helpt. Maar wekoproepen kunnen niet worden genegeerd. Het is belangrijk om het volgende te onthouden:

 • Het is veel moeilijker om gevorderde roos te behandelen, dus het is beter om in het beginstadium van de ziekte contact op te nemen met de kliniek.

Houd er rekening mee dat roos kan verdwijnen en weer kan verschijnen, zelfs als deze wordt behandeld. Of het kan zich ontwikkelen tot psoriasis wanneer de oren opzwellen en roze worden. Dan wordt het esthetische probleem medisch.

Vormen

Roos, of vette seborrhea, is van twee soorten: droog en vettig. Volgens een andere classificatie onderscheiden artsen een derde, gemengde vorm. De verschillen ertussen zijn visueel zichtbaar. Type roos is direct gerelateerd aan het type huid. De lokalisatie van het probleem is als volgt: oorschelpen, passages, gebied achter de oren.

 • Bij droge roos in het oor wordt het geproduceerde vet in de dikte van de huid vastgehouden als gevolg van verstopping van de poriën, waardoor er tekenen van uitdroging op het oppervlak verschijnen. Door mechanische verwijdering van de schubben wordt de huid rood en ontstoken.
 • Vette roos wordt gevormd met een verhoogde vetafscheiding. Het proces gaat gepaard met een onaangename geur. De kaf krijgt een gelige tint. Vaak gepaard met acne, vooral op de mannelijke huid. Het olieachtige uiterlijk wordt door consistentie verdeeld - in dik en vloeibaar.
 • Voor gemengde roos is de aanwezigheid van verschillende brandpunten met verschillende vetgehaltes typisch. Er worden bijvoorbeeld witte placers waargenomen op het gezicht en de oren en geelachtige schubben worden waargenomen op de wenkbrauwen en vlechten.

Jeuk irriteert de patiënt met elk type roos, dus hij wil het in de eerste plaats elimineren.

Elke vorm van roos moet met alle passende middelen worden verwijderd. Als dit niet gebeurt, is het probleem verergerd en gecompliceerd. De keuze van medicijnen hangt grotendeels af van de oorzaak van de pathologische aandoening. Van allergische aard zijn antihistaminica vereist, bij hormonale onevenwichtigheden zijn corticosteroïden vereist. Maar de belangrijkste remedies zijn antimycotisch, met ontstekingsremmende, jeukwerende, verzachtende effecten.

Complicaties en gevolgen

Het negeren van roos in de oren of onjuiste behandeling is een duidelijk gevaar voor de gezondheid. Zelfmedicatie kan hetzelfde kwaad doen. De gevolgen en complicaties van dergelijke acties zijn als volgt:

 • diepe mycose: schade aan het mondslijmvlies, lymfeklieren, lever;
 • sepsis;
 • infectie van het getroffen gebied;
 • perforatie van het trommelvlies;
 • vernietiging van de auditieve elementen van het middenoor.

Vooral gevaarlijk is diepe mycose, waarvan er geen volledige bevrijding is. Risico's voor terugval bestaan mijn hele leven en met een zwakke immuniteit zijn de ernstigste gevolgen voor de gezondheid mogelijk.

Diagnostics

De effectiviteit van de behandeling hangt rechtstreeks af van de juiste diagnose. Tijdens het bezoek moet de patiënt de arts alles vertellen wat hem dwarszit, aanvullende vragen beantwoorden. Na onderzoek door een otolaryngoloog of dermatoloog worden laboratoriumtests voorgeschreven.

 • Om de diagnose te verduidelijken, wordt een uitstrijkje uit de gehoorgang genomen, waarvan de resultaten de besmettelijke aard van roos in het oor bevestigen of weerleggen.

Als u een stofwisselingsprobleem vermoedt, worden tests voorgeschreven: bloed - totaal en biochemisch, urine voor suiker. Als er een voorgeschiedenis van diabetes of een andere endocriene ziekte wordt waargenomen, is voor de diagnose een hormonale achtergrondstudie vereist. Indien nodig wordt de patiënt geraadpleegd door specialisten met een smal profiel. Na diagnose schrijft de arts een individuele behandelingskuur voor. [5]

Analyses

Om een diagnose te stellen, moeten artsen, naast onderzoek, verschillende tests uitvoeren. Welke - hangt af van de oorzaak van roos in de oren. De analyses zijn als volgt:

 • oorzwabber voor infectie;
 • de huid op de schimmel schrapen;
 • algemene bloedtest;
 • urinetest voor suiker;
 • biochemische bloedtest;
 • hormonaal achtergrondonderzoek.

Instrumentele diagnostiek

Om roos in het oor te diagnosticeren, moet een KNO-arts de oorschelp, het kanaal en het aangrenzende gebied zorgvuldig onderzoeken en onderzoeken. Instrumentele diagnostiek is onmisbaar.

 • Hulpmiddelen zijn nodig, zowel voor het stellen van een diagnose als voor het uitvoeren van medische procedures.

Gebruik apparaten voor endoscopisch onderzoek: concave spiegels, oortrechters, reflectoren die aan het voorhoofd zijn bevestigd, zonder welke het traditionele beeld van de otolaryngoloog onvolledig zal zijn. De "Gentleman's set" van een KNO-specialist omvat oorpincetten, spoelspuiten, sondes en rubberen blaascilinders.

Differentiële diagnose

Bij het diagnosticeren van roos in het oor moeten vergelijkbare problemen worden uitgesloten:

 • peeling;
 • psoriasis
 • irritatie
 • een allergie.

Differentiële diagnose houdt er rekening mee dat roos gepaard gaat met jeuk, maar normaal pellen niet. Roos is een schimmelziekte en peeling wordt geassocieerd met uitdroging en de natuurlijke dood van huidcellen. Om te differentiëren, schraap van de huid, soms een biopsie.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling

Je kunt roos op verschillende manieren in de oren verwijderen - zowel in de apotheek als op alternatieve manieren. Een belangrijke plaats wordt ingenomen door hygiëneprocedures: wassen met babyzeep en een spons, spoelen met warm water, de oorgangen schoonmaken met een wattenstaafje. Na waterprocedures moeten de oren grondig worden gedroogd met een servet en bevochtigd met room. Als roos na dergelijke manipulaties niet verdwijnt, moet u naar een arts gaan.

 • Ongeletterde manipulaties kunnen het trommelvlies beschadigen.

De behandeling begint na diagnose en de oorzaak. Het moet volledig zijn en, naast lokale manipulaties, goede voeding en een gezonde levensstijl omvatten. Als het probleem wordt genegeerd, verspreidt het zich en wordt het ingewikkelder. In het bijzonder kan mycose zich in de oren ontwikkelen en de diepe weefsels van het lichaam binnendringen. [6]

De volgende medicijnen worden gebruikt om roos te verwijderen:

 • teerproducten (Friederm, Cebuton);
 • Octopyrex, zinkpyrithion, salicylzuur;
 • Ketoconazole, Nizoral, Clotrimazole;
 • crèmes en shampoos tegen roos en schimmels;
 • seleniumsulfide (Sulsen);
 • lotions met vitamines;
 • antibiotica.

Alternatieve geneeskunde biedt even effectieve recepten. De belangrijkste trekken de aandacht:

 • turunds met plantaardige olie, kamille-infusie, novocaïne;
 • olie- en knoflookolie-maskers voor het afvegen van de oren;
 • sluzhivanie orogovelostey broodpap.

Om roos te voorkomen, moet hygiëne worden gevolgd, persoonlijke accessoires worden gebruikt, uw gehoororganen niet met wattenstaafjes worden gereinigd en uzelf beschermen tegen water, vooral chloorwater, en de kou. Op tijd om otitis media, steenpuisten en andere ooraandoeningen te behandelen.

Medicatie

De meeste alternatieve medicijnen elimineren de symptomen van het pathologische proces. Gekwalificeerde artsen schrijven niet alleen lokale effecten voor, maar elimineren ook de oorzaak van roos in de oren. En geef ook aanbevelingen voor het voorkomen van terugval.

 • Combinatietherapie moet twee maanden duren. Topisch aangebrachte druppels, crèmes, zalven.

Effectieve medicijnen bevatten ketoconazol, cyclopirox, zink, salicylzuur, seleniumdisulfide, teer. De behoefte aan andere actieve ingrediënten hangt af van de factoren die roos veroorzaken. Dit kunnen corticosteroïden, antihistaminica, antischimmelmiddelen zijn.

 1. Laat Sofradex vallen. Ze verlichten jeuk, ontsteking, zwelling en bestrijden pathogene micro-organismen. De oplossing wordt in het oor gedruppeld of een bevochtigd gaasje wordt in de doorgang geplaatst. Solliciteer voor een week.
 2. Zalf (of aerosol) Geocorton. Breng meerdere keren per dag een dunne laag aan op het getroffen gebied. Werkt als een antimicrobieel middel. In geval van intolerantie voor de componenten van de zalf, wordt aerosol op een afstand van 20 cm gespoten. De duur van de cursus is individueel.
 3. Plak Sulsen. Droogt, verwijdert ontstekingen en schilfers. Massa besmeurde huid en haar gewassen met medische shampoo. 2% van het medicijn is therapeutisch, 1% is profylactisch.
 4. Nizoral-crème 2% bevat ketoconazol, werkt tegen schimmels met seborrheic dermatitis. Breng 1-2 keer per dag aan op het getroffen gebied, afhankelijk van de ernst van de infectie. De cursus duurt enkele weken.

Alle preparaten kunnen componenten bevatten die niet door individuele patiënten worden verdragen. Allergische reacties, branderig gevoel en ongemak zijn mogelijk. In dergelijke gevallen zoeken ze naar analogen of alternatieve middelen. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn uitwendig aanbrengen, volgens de instructies, om accidentele inname te voorkomen.

De vermelde voorbereidingen worden ter referentie aangeboden. Het gebruik van specifieke medicijnen moet worden overeengekomen met de arts.

Zalf voor roos in de oren

Dermatitis kan zich ontwikkelen tegen een achtergrond van droge of olieachtige seborroe. Zowel patiënten als artsen geven in de regel de voorkeur aan eenvoudige maar effectieve zalven voor roos in de oren. Hun taak is om ontstekingen te verlichten en de schimmel in de getroffen gebieden te vernietigen: de gehoorgang, concha, achter het oorgebied. Jeukwerende en kalmerende medicijnen zijn ook vereist. Als de oorzaak een hormonale onbalans is, schrijf dan medicijnen voor roos in de oren voor met corticosteroïden

 • Bij vermoeden van allergieën zijn antihistaminica nodig.

In de beginfase van roos in de oren wordt zinkzalf voorgeschreven. Het is een antiseptisch en ontstekingsremmend medicijn. Droogt de opperhuid sterk, dus wordt het op een droog oppervlak aangebracht in een mengsel met basisolie (perzik, zonnebloem, olijfolie).

Bij schade aan de gehoorgang worden Sofradex, Garazon, Betagenot en Travobon aanbevolen. De huid van de schelp en het oor in de vroege stadia wordt behandeld met Soderm-zalf. Het elimineert jeuk en stopt de voortgang van het proces. Salicylzuur, retinoïne, teerzalf is effectief.

 • Alternatieve geneeskunde heeft zijn eigen behandelingsgeheimen.

Een populaire roosplant is een natuurlijk elecampane-antibioticum met ontstekingsremmende en decongestivum eigenschappen. Zalven volgens oude recepten worden onafhankelijk bereid, op basis van varkensvlees of ganzenvet. 10 g plantaardige grondstoffen worden vermengd met 50 g vet en een week bewaard op een plaats die beschermd is tegen daglicht. Bewaar de zalf in de koelkast, breng twee tot drie keer per dag op de oren aan.

Fysiotherapeutische behandeling

Van de antiroosmethoden trekken fysiotherapeutische procedures de aandacht. Ze worden gebruikt om de lokale bloedcirculatie te verbeteren, de talgafscheiding en het metabolisme te normaliseren.

 • Roos op het hoofd wordt behandeld met cryomassage, darsonval, ozon, UV-stralen, laser, mesotherapie.

De procedures worden uitgevoerd onder constant toezicht van een arts, in combinatie met andere voorschriften. Misschien schrijft de arts fysiotherapie voor bij roos in de oren. Procedures verlichten ontstekingen, dragen bij aan de snelle eliminatie, inclusief de meest ernstige vormen van de ziekte.

Kruidenbehandeling

Een van de gemakkelijkste alternatieve recepten is de gebruikelijke kamille-infusie. Thuis wordt het bereid uit hun gedroogde bloemen, gekocht bij een apotheek of onafhankelijk geoogst. Een handvol grondstoffen wordt 200 ml kokend water gegoten en staat op 20 ml. Om roos in de oren te verzachten, kunt u in druppels olijf- of zonnebloemolie toevoegen. In vloeistof gedrenkte katoenen sponzen worden op plaatsen geplaatst waar peeling aanwezig is, zowel in de gangpaden als achter de oren. 15 minuten vasthouden.

De therapeutische eigenschappen van roos worden ook bezeten door andere geneeskrachtige planten die veel voorkomen op ons land:

 • brandnetel;
 • calendula
 • eiken schors;
 • stinkende gouwe;
 • salie;
 • duizendblad;
 • weegbree;
 • lavendel.

Preparaten worden bereid volgens hetzelfde recept als kamille-infusie, plaatselijk aangebracht in de vorm van kompressen of lotions, zoals ze in de volksmond worden genoemd. Een spons gemaakt van watten of gaas gedrenkt in een kruidenbouillon wordt gedurende 5-7 minuten op het probleemgebied aangebracht. De veelheid van de procedure is afhankelijk van het ontwikkelingsstadium. Bij de eerste symptomen zijn twee tot drie kompressen per dag voldoende, met de progressie van de pathologie - minstens vijf.

Genezende kruiden zijn ook actief in andere medicijnen - elecampane is bijvoorbeeld een bestanddeel van zelfgemaakte zalf voor oorroos. De genezende kracht kan worden beoordeeld aan de hand van het feit dat de plant de "jongere broer" van magische ginseng wordt genoemd.

Het voorkomen

De juiste techniek, apotheek en alternatieve remedies kunnen niet alleen de symptomen elimineren, maar ook de oorzaken. Als roos in de oren wordt geëlimineerd, is het belangrijk om een terugval te voorkomen. De belangrijkste punten bij preventie zijn het bewaken van uw gezondheid, persoonlijke hygiëne en levensstijl. De voedingsmethode speelt een belangrijke rol. Een gezond dieet wordt aanbevolen, wat niet alleen nuttig is voor de huid, maar ook voor het hele lichaam.

Preventieve maatregelen tegen roos omvatten de volgende items:

 • was uw hoofd en lichaam regelmatig met geschikte wasmiddelen;
 • als de arts het aanbeveelt, gebruik dan een speciale dermatologische shampoo of teerzeep;
 • gebruik alleen uw persoonlijke hygiëneproducten;
 • houd de gehoorgangen schoon;
 • eet gezond verrijkt voedsel;
 • als seborrhea wordt gediagnosticeerd, vervang dan de koptelefoon, sieraden, gehoorapparaat;
 • neem afzonderlijk een complex met mineralen: zink, magnesium, selenium;
 • vet, calorierijk, meel, gerookte gerechten uitsluiten van de voeding;
 • voeg groentegerechten toe aan het menu, veel water zonder gas;
 • bescherm je oren tegen seizoenskou door het dragen van hoeden gemaakt van natuurlijke stoffen;
 • wissel werk af met buitenactiviteiten
 • stoppen met roken en alcohol.

Prognose

Hoewel de prognose gunstig is, kan de ziekte toch veel onaangename momenten en ongemakken opleveren. Daarom is zelfmedicatie ongepast; Roos in de oren mag alleen worden behandeld door gespecialiseerde specialisten - KNO-artsen en dermatologen.

Een schone, gladde huid is een van de voorwaarden voor een mooie uitstraling. Het is mogelijk om jezelf te beschermen tegen ontsteking, peeling, roos in de oren en haren terwijl je persoonlijke hygiëne en een gezonde levensstijl in acht neemt. Bij alarmerende symptomen moet je naar een familie- of profielarts. Verantwoord handelen van de patiënt en de juiste behandelmethode zorgen voor een volledige eliminatie van roos en bescherming tegen terugval.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.