Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn in de borst bij kinderen

Medical expert of the article

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 31.05.2018

Meestal treedt pijn op aan de voorkant van de borstkas.

Pijn in de borst wordt conventioneel verdeeld in de volgende groepen:

  • cardiovasculaire pijn (pathologie van de kransslagaders, cardiomyopathie, aortastenose, oprispingen, pericarditis, aortadissectie, embolie of pulmonaire infarct, pulmonale hypertensie);
  • Pulmonale genese (pleuritis met of zonder longontsteking, pneumothorax);
  • gastro-intestinale genese (spasmen van de slokdarm, oesofagitis, reflux, maagzweer, pancreatitis, cholecystitis);
  • neuromusculaire oorsprong (myositis, chondrieten, osteitis, neuritis);
  • Andere (gordelroos, trauma, mediastinale tumoren, hyperventilatiesyndroom, onverklaarde oorzaken).

Pijn kan acuut, chronisch, relapsing, oppervlakkig (neuromusculair, bot) of diep (cardiale genese, evenals oesofagitis, mediastinale tumoren) zijn.

Een gedetailleerde medische geschiedenis en klinisch onderzoek maakt differentiëren van hartpijn en pijn veroorzaakt door ziekten van andere organen mogelijk.

Pijn in de borst kan optreden als het hartritme wordt verstoord. In dergelijke gevallen worden schokkerige, onaangename gewaarwordingen waargenomen. Ze ontstaan en in rust, verdwijnen vaak wanneer ze worden geladen. Wanneer een gedetailleerde enquête, in de regel blijkt dat samen met de pijn patiënten een gevoel van onderbreking, hartslag voelen, "zinken" van het hart.

Acute pericarditis treedt op met precardiale pijn, variërend in intensiteit van een gevoel van botte druk tot ernstige hardheid. Pijn neemt toe met hoesten, ademen, liggen. Ademhaling frequent, oppervlakkig. Bij auscultatie is een pericardiaal wrijvingsgeluid hoorbaar, waarvan het kenmerk varieert met een variërende mate van fibrineuze overlapping van een zacht geruis tot een grof machinegeluid. Het geluid van wrijving van het pericard neemt toe met de druk van de phonendoscope, buiging van de patiënt, diepe inspiratie. Bij ECG met pericarditis wordt een laag voltage geregistreerd in alle leads (met een uitgesproken uitademing fluctueert de spanning in de tijd naar de ademhaling) en heeft het ST-segment een horizontale of concave vorm. Moeilijkheden bij differentiële diagnose van pericarditis komen voor bij het syndroom van vroege repolarisatie. Het komt vaker voor bij jonge patiënten met vagotonie en gaat verder met een lichte verhoging van het ST-segment. Bovendien, met pericardiaal vaak gemarkeerd met puntige uitsteeksel P en omgekeerde tand T.

Pijn in de borst met pleurale schade manifesteert zich door zijn afhankelijkheid van de ademhaling. Ze nemen toe met inademing en nemen af (soms bijna tot volledige uitdoving) bij uitademing, dus patiënten geven de voorkeur aan vaak en oppervlakkig ademhalen. De pijn straalt op de somato van Zakharyin-Ged langs de gevoelige tak van de overeenkomstige zenuw. Dus, met de nederlaag van het borstvlies dat de centrale delen van het diafragma bedekt, verspreidt de pijn zich naar de schouders, en wanneer de perifere delen van het diafragmatische borstvlies worden aangetast - de maag. Bij auscultatie wordt droge pariëtale pleuritis gekenmerkt door een kenmerkende pleurale wrijvingsruis, die toeneemt met de verdieping van de ademhaling. Dubbelzijdig geluid van pleurale wrijving bij jonge sterke mensen met een algemene milde aandoening gaat vaak gepaard met virale infecties, vooral Coxsackie.

Functionele pijn in het hart wordt vaak waargenomen bij meisjes en emotionele jonge mannen, met hypermobiliteitssyndroom, mitralisklepprolaps. Het veroorzaakt de verschijning van cardialgia van benauwdheid, emotionele belasting. Meestal ontwikkelt dergelijke pijn zich niet tijdens lichamelijk werk, maar erna. Lichaamsbeweging leidt zelfs tot een verbetering van de conditie. Pijn kan bot zijn, precardiaal, soms uren duren. In andere gevallen kan de pijn vuren als een vluchtige, intensieve injectie, duidelijk gelokaliseerd, gepaard met moeite met uitademen. Veranderingen aan ECG en EchoCG worden niet gedetecteerd.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Wat zit je dwars?

Wat moeten we onderzoeken?


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.