Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn bij het syndroom van Guillain-Barre

Medical expert of the article

Neuroloog, epileptoloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.04.2020

Pijn bij het Guillain-Barre-syndroom (acute inflammatoire demyeliniserende polyradiculo-neuropathie) ontwikkelt zich bij 89% van de patiënten. Klinisch gezien zijn er bij deze ziekte 2 soorten pijn. Het eerste type is pijn in de rug en benen, waarvan de ernst correleert met spierzwakte. De pijn kan gelokaliseerd worden in het gluteale gebied, langs de voor- en achterkant van de heupen vanaf twee kanten. Passieve bewegingen in de aangedane spieren dragen bij aan verhoogde pijn. Het tweede type is aanhoudende brandende pijn gepaard met paresthesieën en hyperesthesie. De eerste soort pijn is waarschijnlijk geassocieerd met ontsteking en compressie van zenuwwortels, de tweede - met het disfunctioneren van gedemyeliniseerde zintuiglijke zenuwen en de verschijning van deze spontane ontladingen. Niettemin zijn de pathofysiologische mechanismen van pijn bij het Guillain-Barre-syndroom nog niet voldoende bestudeerd. Het is gesuggereerd dat door demyelinisatie dik (goed gemyeliniseerde) en dunne (slecht gemyeliniseerde) sensorische vezels verstoord fysiologisch evenwicht tussen binnenkomende naar achteren hoorn nociceptieve (voor dunne vezels) en antinociceptieve (door dikke vezels) pulsen. Deze mechanismen verklaren gedeeltelijk de lage effectiviteit van NSAID's en opioïden bij patiënten met het Guillain-Barre-syndroom. Dat is de reden waarom bij de behandeling van pijn in het Guillain-Barre-syndroom begon anti-epileptica te gebruiken. In het kort 2 gerandomiseerde studies onderzocht de effectiviteit van gabapentine in de acute fase van de ziekte in vergelijking met placebo en carbamazepine, en in combinatie met opioïde on demand. In één onderzoek was gabapentine werkzamer dan placebo en verminderde het de frequentie van opioïdengebruik. In een ander onderzoek werd een hogere werkzaamheid van gabapentine vergeleken met carbamazepine vastgesteld.

Op basis van een systematische analyse van pijnmanagementgegevens voor het Guillain-Barre-syndroom werd gesuggereerd dat carbamazepine of gabapentine moet worden gebruikt in de acute fase van de ziekte om pijn te verlichten. Het gebruik van opioïden moet worden beperkt vanwege de bijwerkingen die vooral voorkomen bij patiënten met het Guillain-Barre-syndroom (waarschijnlijk als gevolg van een schending van de autonome innervatie die kenmerkend is voor deze ziekte).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.