^

Gezondheid

A
A
A

Meningitis zonder koorts: symptomen, behandeling

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De temperatuur in het ontstekingsproces - met name bij meningitis - is een typische reactie, waardoor u op tijd op het probleem kunt letten, maatregelen kunt nemen en de ontwikkeling van complicaties kunt voorkomen. In zeldzame gevallen ontwikkelt meningitis zich echter zonder koorts, wat de diagnose aanzienlijk bemoeilijkt en kan duiden op aandoeningen van het immuunsysteem. De kenmerken van dit fenomeen moeten in meer detail worden besproken.

Kan er meningitis zijn zonder koorts?

Alle infectieuze en inflammatoire pathologieën zijn potentieel gevaarlijk, en zelfs nog meer - infecties die de hersenen aantasten. Meningitis van welke oorsprong dan ook vormt een aanzienlijk gevaar voor de gezondheid en het leven van de patiënt. Daarom is het uiterst belangrijk om de ziekte tijdig op te merken en een arts te raadplegen voor diagnose en behandeling. Maar helaas, in sommige gevallen is het klinische beeld atypisch, de symptomen worden gewist. Er zijn inderdaad gevallen waarin meningitis optreedt zonder koorts.

Experts leggen uit: normaal gesproken moet het infectieuze proces gepaard gaan met een temperatuurstijging, omdat het lichaam met behulp van een dergelijke reactie de ziekte bestrijdt. Maar de tegenovergestelde situatie, wanneer infectie en ontsteking aanwezig zijn en temperatuurindicatoren in het bereik van 36,6-36,9 ° C liggen, kan erop wijzen dat het mechanisme van immuunafweer en thermoregulatie is aangetast, en daar zijn verschillende redenen voor.

Epidemiologie

Naar schatting komen er jaarlijks wereldwijd meer dan 1,2 miljoen gevallen van bacteriële meningitis voor. [1]De meest voorkomende tekenen van pathologie zijn koorts en hoofdpijn, hoewel het aantal atypische gevallen van de ziekte de afgelopen tien jaar aanzienlijk is toegenomen.

Meningitis zonder koorts komt vaker voor bij ouderen, hoewel de ontwikkeling ervan bij kinderen niet wordt uitgesloten: bij ongeveer één op de vijf kinderen eindigt een hersenvliesontsteking met een dodelijke afloop. In de gevaarlijkste risicozone bevinden zich zuigelingen jonger dan één jaar.

Oorzaken meningitis zonder koorts

Lichaamstemperatuur is een soort marker, of een complexe indicator die alle thermische processen in het lichaam weerspiegelt. Deze indicator is constant als er een balans is tussen warmteontwikkeling en warmteverlies. Thermoregulatie wordt direct gecontroleerd door het zenuwstelsel, met behulp van temperatuurreceptoren en een neuro-endocriene regulator - de hypothalamus.

Met het begin van infectieuze en ontstekingsprocessen wordt een temperatuurstijging boven 37 ° C waargenomen. Het ontbreken van een dergelijke verhoging kan verschillende redenen hebben:

 • staat van immuniteit. Het wordt als normaal beschouwd dat elke ontstekingsreactie gepaard gaat met de productie van antilichamen en een verhoging van de temperatuur. Als er een duidelijke immunodeficiëntie is, kan dit proces worden verstoord. [2]
 • soort infectie. Tot op heden zijn honderdduizenden verschillende virussen en bacteriën met een verschillende mate van virulentie bekend. De immuunafweer van een persoon reageert niet altijd op dezelfde manier op een bepaalde ziekteverwekker. Ze kan een "vreemde" als gevaarlijk beschouwen en snel reageren op zijn invasie (in het bijzonder met behulp van een temperatuurreactie), en in relatie tot een andere ziekteverwekker kan de reactie nogal zwak zijn.
 • Regelmatige inname van medicijnen. Als de patiënt constant of heel vaak niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen gebruikt, kan dit leiden tot remming van de synthese van prostaglandinen en cyclo-oxygenase - componenten die actief betrokken zijn bij het mechanisme van ontsteking en koorts. [3]
 • Chemotherapie. Als een persoon onlangs chemotherapie heeft ondergaan voor oncologische pathologieën, kan zijn immuunsysteem sterk worden verzwakt. Dientengevolge, de snelle verspreiding van infectie en latente symptomen. [4]

Risicofactoren

Het onjuiste verloop van interne biologische en chemische processen kan worden waargenomen bij patiënten met immunodeficiëntie, oncologie en chronische gecompliceerde pathologieën. Deze aandoeningen kunnen een falen van de immuunrespons of het metabolisme veroorzaken en daardoor de opbouw van de ontstekingsreactie in het lichaam verstoren.

Vaak ontwikkelt zich meningitis zonder koorts bij seniele patiënten, wat te wijten is aan de dominantie van metabolische vervalprocessen over de vorming en synthese van stoffen. Opgemerkt wordt dat op oudere leeftijd de productie van pro-inflammatoire componenten aanzienlijk wordt verminderd. Ook zijn oudere patiënten vaak niet in staat een sterke ontstekingsreactie op infectie en ziekte op te wekken, omdat hun temperatuur niet het temperatuurbereik bereikt dat traditioneel wordt beschouwd als het koortstemperatuurbereik. [5]

In zeldzame gevallen wordt meningitis zonder koorts geassocieerd met een aangeboren aandoening van de hypofyse. Sommige mensen hebben dus een overeenkomstig ontwikkelingsdefect, en soms is zo'n defect het gevolg van een intra-uteriene infectie.

Pathogenese

Meningitis zonder koorts is een soort afwijking van de norm. De basale thermoregulerende centra die alle processen coördineren die verband houden met het behoud of de temperatuurstijging tijdens meningitis, zijn gelokaliseerd in de hypothalamus. [6] Bovendien zijn ook de endocriene klieren betrokken bij het mechanisme - in het bijzonder de bijnieren en de schildklier.

Onder de etiologische factoren die een temperatuurstijging bij meningitis veroorzaken, praten ze meestal over bacteriën en virussen, hun vervalproducten, evenals de componenten die fungeren als "doelen" van fagocytose en pinocytose.

Pyrogenen zijn stoffen die een temperatuurreactie veroorzaken. Ze zijn exogeen (microbieel, niet-microbieel) of endogeen (leukocyten). [7]Wanneer pyrogenen het lichaam binnenkomen, wordt het thermoregulatiemechanisme geactiveerd, de temperatuur stijgt:

 • pyrogenen komen het centrale zenuwstelsel binnen, beïnvloeden de zenuwcellen van het voorste deel van de hypothalamus;
 • deze zenuwcellen hebben specifieke membraanreceptoren, waardoor het adenylaatcyclasesysteem wordt gestimuleerd;
 • de intracellulaire hoeveelheid cyclisch adenosinemonofosfaat neemt toe, wat de gevoeligheid van de zenuwcellen van het thermoregulerende centrum verandert. [8]

Meningitis zonder koorts is meestal het gevolg van een overtreding in een van de stadia van het proces veroorzaakt door pyrogenen.

Symptomen meningitis zonder koorts

Bij patiënten die lijden aan meningitis zonder koorts, kan een infectieuze en inflammatoire pathologie worden vermoed vanwege andere kenmerkende symptomen:

 • ernstige pijn in het hoofd;
 • nekspierspanning, onvermogen om het hoofd naar de borst te kantelen (specifieke meningeale tekenen);
 • misselijkheid tot braken (na braken treedt geen verlichting op);
 • bewustzijnsstoornissen (beslaan, slaperigheid, bewustzijnsverlies);
 • verhoogde reactie op licht en harde geluiden, hoge huidgevoeligheid;
 • tachycardie;
 • krampachtige spiertrekkingen;
 • ster uitbarstingen.

In ernstige gevallen, met meningitis zonder koorts, hallucinaties, wanen, opwinding, angst of vice versa, kan apathie optreden. 

Eerste tekenen

In veel gevallen wordt een acute respiratoire virale infectie een voorbode van inflammatoire pathologie, die lange tijd en zonder resultaat wordt behandeld, hoewel de ziekte in werkelijkheid al gecompliceerd is door meningitis zonder koorts. Het is belangrijk om een dergelijke complicatie tijdig te vermoeden, aangezien meningitis, indien niet goed behandeld, ernstige bijwerkingen kan veroorzaken die de patiënt nog vele maanden of zelfs een leven lang zullen hinderen.

De eerste tekenen die speciale aandacht vereisen en een snelle reactie daarop:

 • frequente pijn in het hoofd, die niet kan worden geëlimineerd door de gebruikelijke medicijnen te nemen;
 • sterk toenemende verslechtering van de visuele en/of auditieve functie;
 • regelmatige convulsies, onverwachte aanvallen van epilepsie;
 • het optreden van problemen met hartactiviteit;
 • tekenen van longoedeem (vaak oppervlakkig ademhalen, droge hoest met piepende ademhaling, ernstige kortademigheid, zwelling in het gezicht en de hals, schuim uit de mond);
 • tekenen van hersenoedeem (toegenomen pijn in het hoofd, braken, convulsies, kortademigheid, bewustzijnsdaling tot coma);
 • verlamming.

Tekenen van meningitis bij een volwassene zonder koorts

De meest voorkomende symptomen van meningitis zonder koorts zijn:

 • ernstige pijn in het hoofd, die niet kan worden geëlimineerd door de gebruikelijke pijnstillers in te nemen;
 • spanning van de nekspieren tot gevoelloosheid;
 • verminderd bewustzijn (van lichte slaperigheid tot coma);
 • verhoogde gevoeligheid voor licht- en geluidsprikkels.

De patiënt voelt zich ziek, braakt, wat, zelfs na herhaalde afleveringen, geen verlichting brengt. Ernstige zwakte wordt opgemerkt, de hartslag versnelt, pijn in de spieren verschijnt.

Meningeaal syndroom komt tot uiting in het optreden van symptomen van Kernig en Brudzinsky: de patiënt kan de nek niet buigen en de kin naar de borst brengen. Gelijktijdig met dergelijke pogingen worden de benen gebogen bij de kniegewrichten. Overgevoeligheid wordt uitgedrukt: harde geluiden, fel licht wordt pijnlijk. Zelfs het aanraken van het lichaam veroorzaakt een hypertrofische reactie.

Meningitis zonder temperatuur is gevaarlijk omdat, met schijnbaar welzijn, het pathologische proces voortgaat, zodat het zich snel kan ontwikkelen tot een coma. Het belangrijkste diagnostische moment in een dergelijke situatie is de studie van cerebrospinale vloeistof die is afgenomen tijdens een lumbaalpunctie.

Kan een kind meningitis hebben zonder koorts?

Aangeboren kwetsbaarheden van immuniteit, imperfectie van de immuunfunctie kunnen ertoe leiden dat meningitis bij een kind niet gepaard gaat met een uitgesproken temperatuurstijging. In een dergelijke situatie is het belangrijk om tijdig aandacht te besteden aan andere symptomen:

 • de baby wordt lusteloos, zeurderig, wispelturig;
 • de huid wordt bleek (vooral op de ledematen);
 • er is braken, slaperigheid;
 • mogelijke verschijning van roodachtige stippen op het lichaam. 

Het kind weigert te eten, huilt constant. Er kunnen krampachtige spiertrekkingen zijn, uitsteeksel en pulsatie van de grote fontanel, spanning van de occipitale spieren. De jongen schreeuwt hard als hij een hard geluid hoort, draait zich weg van het raam, gooit zijn hoofd achterover en buigt zijn benen bij de kniegewrichten, laat zich niet aanraken. Als de hersenzenuwen zijn aangetast, kan het kind scheelzien krijgen. [9]

Als deze tekenen worden gevonden, moet het kind dringend naar het ziekenhuis worden gestuurd. Behandeling van deze aandoening thuis is onmogelijk en kan dodelijk zijn.

Complicaties en gevolgen

Ongeacht welk type meningitis optreedt zonder koorts (viraal, bacterieel of schimmel), het risico op complicaties is altijd aanwezig. Bij de meeste patiënten, zelfs met een succesvolle behandeling, wordt het zogenaamde asthenische syndroom lange tijd waargenomen, dat wordt gekenmerkt door algemene zwakte, apathie en depressie. De gemiddelde duur van het syndroom is van drie maanden tot een jaar.

Ongeveer elke derde persoon die meningitis zonder koorts heeft gehad, ontwikkelt ernstigere complicaties:

 • parese en verlamming;
 • slechthorendheid tot volledig verlies;
 • waterhoofd;
 • ischemische beroerte (typischer voor volwassen patiënten);
 • verstandelijke beperking - in het bijzonder geheugenstoornis, leermoeilijkheden, enz.;
 • convulsies, epilepsie;
 • verslechtering van de visuele functie, tot blindheid;
 • verandering in gang, coördinatiestoornissen.

Over het algemeen wordt geschat dat tot 1 op de 10 gevallen van bacteriële meningitis fataal is. [10]

Het voorspellen van de gevolgen van meningitis zonder temperatuur is bijna onmogelijk. Daarom is het uiterst belangrijk om de ziekte tijdig te identificeren en met de behandeling te beginnen.

Diagnostics meningitis zonder koorts

Meningitis zonder koorts is een aandoening die een bijzonder zorgvuldige diagnose vereist. Het onderzoek begint met een onderzoek van de patiënt, een beoordeling van meningeale symptomen. Vervolgens worden instrumentele diagnostiek en analyses voorgeschreven, waarbij de lumbaalpunctie centraal staat. Indicatoren van hersenvocht die meningitis bevestigen zijn: cytose (een toename van het aantal cellen), veranderingen in de celsamenstelling, een toename van het eiwitgehalte. Over het algemeen kan de arts de volgende procedures voorschrijven:

 • microbiologisch onderzoek van de cerebrospinale vloeistof (bacterioscopie van uitstrijkjes met Gram- en Romanovsky-Giemsa-kleuring, inoculatie op voedingsmedia (is de "gouden standaard" voor de diagnose van bacteriële meningitis en het verkrijgen van  in vitro -resultaten  is verplicht));
 • virologisch onderzoek van hersenvocht (PCR, ELISA, IFM, RTGA);
 • parasitologisch onderzoek (drankmicroscopie, PCR, ELISA);
 • polymerasekettingreactie om het DNA of RNA van de ziekteverwekker te bepalen;
 • algemene en biochemische bloedonderzoeken;
 • elektro-encefalografie;
 • elektromyografie;
 • radiografie;
 • serodiagnose;
 • computergestuurde en magnetische resonantie beeldvorming;
 • elektrocardiografie;
 • algemeen urineonderzoek.

Het is ook mogelijk om het bloedstollingssysteem te evalueren.[11]

Aangezien de patiënt herstelt van meningitis zonder koorts, moet de patiënt slagen voor controletests en een consult krijgen van een neuroloog.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose van meningitis zonder temperatuur wordt gereduceerd tot de identificatie van:

 • individuele ziekten met tekenen van primaire meningitis;
 • pathologieën waarbij meningitis een secundaire ziekte kan worden (bijvoorbeeld focale bacteriose of virale infectie);
 • purulent-septische pathologieën met een beeld van secundaire bacteriële meningitis;
 • andere, voornamelijk neurologische pathologieën - bijvoorbeeld intracraniaal hematoom, acuut cerebrovasculair accident, kwaadaardige hersentumoren, enz.

Meestal moet meningitis zonder koorts worden onderscheiden van dergelijke pathologieën:

 • Hemorragische beroerte - het wordt gekenmerkt door een acuut begin geassocieerd met fysieke of stressvolle overbelasting en hoge bloeddruk.
 • Ischemische beroerte - treedt op met een overwicht van focale neurologische symptomen boven meningeaal syndroom.
 • Volumetrische hersenpathologieën (abcessen, intratumorale bloedingen) gaan gepaard met een subacute ontwikkeling van het cerebrale syndroom, ze onderscheiden zich door de afwezigheid van een infectieuze en epidemiologische factor. CT-beelden, fundusonderzoeksgegevens en de afwezigheid van een infectieuze component worden diagnostisch significant.
 • Trombose van de cerebrale aderen wordt gekenmerkt door een acuut begin en de ontwikkeling van focale en cerebrale neurologische symptomen samen met een algemeen infectieus syndroom en/of intoxicatie. Neurologische symptomen komen overeen met de locatie van de veneuze sinus.
 • Neurotoxicose - vergezeld van normale parameters van de analyse van hersenvocht.
 • Migraine - gekenmerkt door de afwezigheid van somatische aandoeningen, infectieus en meningeaal syndroom.
 • Bloedarmoede, die meestal hoofdpijn en zwakte veroorzaakt.
 • Blootstelling aan koolmonoxide.
 • Kindermishandeling.
 • Door teken overgedragen ziekten.
 • Tuberculose. [12]

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling meningitis zonder koorts

Meningitis zonder koorts is potentieel levensbedreigend en moet altijd als een medisch noodgeval worden beschouwd. De patiënt wordt opgenomen in het ziekenhuis en de antibiotische therapie wordt zo vroeg mogelijk gestart - onmiddellijk nadat de lumbaalpunctie is uitgevoerd.

Het infectieus-inflammatoire proces wordt behandeld met antibiotica zoals penicilline, ampicilline, ceftriaxon. Om het effect van medicijnen te versterken, worden pyrazinamide en rifampicine voorgeschreven. [13], [14]

Om te ontgiften, is het aangewezen om atoxil, enterosgel te gebruiken.

Als we het hebben over een schimmelinfectie, wordt amfotericine, 5-flucytosine voorgeschreven.

Als symptomatische middelen is het mogelijk om antihistaminica, ontstekingsremmende medicijnen, diuretica en analgetica voor te schrijven.

Een voorbeeld van een behandelingsregime kan er als volgt uitzien:

 • Overvloedige vochtinname, nasogastrische intubatie en sondevoeding met kans op aspiratie en depressief bewustzijn, verhoogde hoofdpositie met hoofd naar één kant gedraaid.
 • Benzylpenicilline-natriumzout elke 3-4 uur intramusculair in combinatie met ceftriaxon (1-2 keer), of met cefotaxime (elke 6 uur). Als de initiële antibioticatherapie niet effectief is, worden antibiotica gedurende 2-3 dagen vervangen volgens de geïdentificeerde bacteriële gevoeligheid.
 • Als immuunvervangende behandeling is intraveneuze toediening van humaan normaal immunoglobuline mogelijk.
 • Bij herpetische meningitis wordt aciclovir gedurende 2 weken elke 8 uur intraveneus gebruikt.
 • Met cytomegalovirus wordt ganciclovir met succes intraveneus gebruikt gedurende 2-3 weken.
 • Bij convulsies worden verhoogde intracraniale druk, hersenoedeem, dexamethason (2-7 dagen), mannitol (15-20%), furosemide, diacarb, magnesiumsulfaat voorgeschreven.
 • Ten behoeve van ontgifting worden 15% mannitol met lasix, zoutoplossing, 10% glucose-oplossing, rheopolyglucine, oplossing van gelatinesuccinaat en hydroxyethylzetmeel intraveneus toegediend.

Voer indien nodig tracheale intubatie en kunstmatige ventilatie van de longen uit.

Gedurende de gehele behandelingsperiode wordt de dynamiek van de symptomen van het centrale zenuwstelsel genoteerd, de grootte van de pupillen en lichaamstemperatuur, hemodynamische parameters en uurlijkse diurese, kalium-, natriumgehalte in plasma en zuur-base-evenwicht van het bloed. Bewaakt.

Sanering van het hersenvocht wordt beschouwd als het belangrijkste criterium voor verbetering van meningitis zonder koorts. Controle lumbaalpunctie wordt uitgevoerd na eliminatie van meningeaal syndroom, met stabilisatie van de algemene bloedtellingen. De behandeling wordt stopgezet wanneer het aantal cellen in 1 μl cerebrospinale vloeistof niet groter is dan 50 cellen vanwege lymfocyten (70%).

Het voorkomen

De vorming van het immuunsysteem van een persoon vindt zelfs in de baarmoeder plaats en veel hangt af van de erfelijke factor. Maar net zo belangrijk als immuniteit is de manier van leven, die we kunnen en moeten beïnvloeden. Versterking van het lichaam is een garantie dat het immuunsysteem correct werkt, het temperatuurregulatiemechanisme niet wordt verstoord en de kans op het krijgen van meningitis aanzienlijk zal afnemen.

Vaccinatie

Vaccins zijn de meest effectieve manier om te beschermen tegen bepaalde soorten bacteriële meningitis. Er zijn vaccins tegen 4 soorten bacteriën die meningitis kunnen veroorzaken:

 • Meningokokkenvaccins helpen beschermen tegen N. Meningitidis. [15]
 • Pneumokokkenvaccins helpen beschermen tegen S. Pneumoniae.
 • Haemophilus influenzae serotype b (Hib)-vaccins helpen beschermen tegen Hib.
 • Bacillus Calmette-Guérin-vaccin helpt beschermen tegen tuberculose. [16]

Vaccins kunnen beschermen tegen bepaalde ziekten, zoals mazelen, bof, waterpokken en griep, die kunnen leiden tot virale meningitis. [17]

De belangrijkste punten voor het versterken van de immuniteit zijn als volgt:

 • Het immuunsysteem heeft regelmatige training nodig, bijvoorbeeld verharding. Het moet niet alleen regelmatig, maar ook matig en geleidelijk worden getemperd. Oefen niet meteen, zonder voorbereiding, een koude douche. Om te beginnen moet je meer in de frisse lucht zijn, de kamer vaker ventileren, op blote voeten lopen, je lichaam afvegen met een vochtige handdoek en je gezicht wassen met koud water. En pas in de tweede fase, wanneer het lichaam gewend raakt aan een kleine temperatuurverandering, kunt u een contrastdouche proberen. Procedures moeten regelmatig worden uitgevoerd, waarbij lange pauzes worden vermeden. De enige voorwaarde waaronder u de procedure moet overslaan, is een ziekte (verkoudheid, acute luchtweginfecties, SARS, enz.).
 • De kwaliteit van immuunbescherming hangt grotendeels af van onze voeding: hoe uitgebalanceerd deze is, rijk aan mineralen en vitamines. Het is wenselijk dat het dieet zeer gevarieerd was. Het menu moet zuivelproducten, groenten en fruit, granen, eiwitten (vlees, vis, eieren, peulvruchten of noten) bevatten. Het lichaam moet voldoende vet krijgen - natuurlijk geen margarine en transvetten, maar natuurlijke plantaardige olie, visolie. Handig in dit verband, noten en avocado's.
 • Als er niet genoeg vitamines in de voeding zitten, hebben ze mogelijk extra inname nodig - in de vorm van multivitaminen en complexe vitamine-minerale preparaten. Het is vooral belangrijk om dergelijke fondsen te nemen tijdens een golf van seizoensgebonden morbiditeit, met ernstige en frequente stress, depressie, overmatige stress, zwangerschap, chronische ziekten en ook na langdurige antibioticatherapie. Het gebruik van medicijnen kan 30 tot 90 dagen duren en het wordt aanbevolen om de cursus 2 keer per jaar te herhalen. Naast vitamines zullen probiotica niet minder voordelen opleveren - biologisch actieve componenten die een positieve invloed hebben op de darmmicroflora en de menselijke gezondheid in het algemeen. De voordelen van probiotica zijn niet langer beperkt tot de kwaliteit van de microflora: deze medicijnen worden gebruikt om immuundeficiëntie en pathologieën veroorzaakt door dysbacteriose te behandelen en te voorkomen.
 • Voor de normale werking van het immuunsysteem is een regime nodig, omdat de afwezigheid ervan het lichaam veel extra stress met zich meebrengt. Het is belangrijk om tegelijkertijd wakker te worden en naar bed te gaan, voldoende te slapen, meer te wandelen (bij elk weer) en lichamelijke activiteit te behouden. Zelfs gewone ochtendoefeningen hebben een positief effect op het immuunsysteem, verhogen de lichaamstonus, verrijken het bloed met zuurstof, verbeteren de slaap en eetlust en verlichten de effecten van stress.
 • Slechte gewoonten in de vorm van roken, alcohol- en drugsmisbruik blokkeren het immuunsysteem, hebben een negatieve invloed op de functie van de meeste organen, verslechteren de kwaliteit van bloedvaten en verhogen het risico op het ontwikkelen van veel pathologieën. Trouwens, sommige medicijnen kunnen ook het immuunsysteem verzwakken, vooral als ze ongecontroleerd en ongepast worden gebruikt zonder een arts te raadplegen.

Meningitis zonder koorts is een pathologie die moeilijk tijdig te diagnosticeren is. Daarom moet u van tevoren voorzichtig zijn en alle maatregelen nemen om de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen en het immuunsysteem te versterken.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.