^

Gezondheid

A
A
A

Hoesten en koorts bij een kind

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 28.08.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Het lichaam van een kind verschilt nogal van dat van een volwassene, dus het moet je niet verbazen dat een kind op volwassen leeftijd ziek kan worden van een ziekte die velen zich niet eens herinneren (of helemaal niet kennen). Ja, en "volwassen" ziekten bij een kind verlopen anders: acuter, met uitgesproken symptomen, hoewel het uiterlijk lijkt alsof de baby zich niet veel zorgen maakt.

Acute virale infecties treden op met snelle en ernstige koorts. Het mechanisme van thermoregulatie bij een kind is nog steeds onvolmaakt, dus het optreden van koorts bij verkoudheid en sommige andere ziekten zou ouders niet moeten verbazen. Je moet er alleen voor zorgen dat de thermometer niet te hoog stijgt. Temperaturen tot 38 graden met virale infecties raden artsen over het algemeen niet aan om neer te halen. Maar met zijn verdere toename, moet u zich concentreren op de toestand van het kind.

Bij de gebruikelijke symptomen van verkoudheid (hoesten, loopneus, niezen, hoge koorts, zwakte, roodheid en keelpijn) bij kinderen komen niet-specifieke symptomen vaak samen. Deze omvatten misselijkheid, braken en soms zelfs diarree. Dit brengt ouders enorm in verwarring en doet hen nadenken over allerlei vreselijke diagnoses. Sterker nog, we hebben het meestal over een sterkere intoxicatie dan bij volwassenen (zowel bij een luchtweginfectie als bij een voedselinfectie).

Maar je moet niet ontspannen, want hoge koorts en hoesten bij een kind kunnen gepaard gaan met behoorlijk gevaarlijke kinderziekten. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat hoesten in sommige gevallen een symptoom is van de ziekte zelf, terwijl het in andere gevallen kan wijzen op de ontwikkeling van gevaarlijke bacteriële complicaties.

Kinkhoest is een ongelooflijk besmettelijke infectieziekte die kinderen vanaf de geboorte tot 14 jaar treft. Vaccinaties verminderen natuurlijk de kans op infectie, maar kunnen deze niet volledig elimineren. Bij adolescenten en volwassenen veroorzaakt de ziekte meestal geen uitgesproken acute symptomen, wat niet gezegd kan worden over kinderen, die zelfs kunnen overlijden.

Hoesten en koorts bij een kind kunnen de eerste tekenen van kinkhoest zijn, omdat ze kenmerkend zijn voor de catarrale periode, hoewel er soms geen temperatuurstijging is. Maar een hoest (zeer kenmerkend: droog, obsessief, zelfs met medicijnen moeilijk te kalmeren) wordt bijna altijd bij kinderen gedetecteerd. Het symptoom verergert naarmate de ziekte zich ontwikkelt, waardoor het zieke kind uitgeput raakt. Voorheen werd dit symptoom als het meest specifiek beschouwd: hoestbuien treden op bij het uitademen, gevolgd door een "fluitende" ademhaling. Tegenwoordig wordt bij kinkhoest zo'n hoest ook gediagnosticeerd, wanneer een hoestaanval onmiddellijk na inademing optreedt.

Kinkhoest is paroxysmaal. Eén aanval kan bestaan uit 3-10 hoestschokken of meer. Sputum is moeilijk uit te scheiden omdat het een hoge viscositeit heeft. Bij hoesten begint het gezicht van het kind blauw te worden, de bloedvaten in de nek zwellen op, er bestaat een risico op ademstilstand. Verlichting treedt op wanneer het sputum vertrekt of na het braken.

Een hoge temperatuur met kinkhoest duurt alleen in de eerste dagen en een hoest kan een baby zelfs langer dan 1,5 maand kwellen. Toegegeven, geleidelijk wordt de frequentie van aanvallen minder en de hoest zelf verschilt niet langer van de gebruikelijke verkoudheid. Maar tegelijkertijd kan een resthoest bij een kind zich nog zes maanden aan zichzelf herinneren. [1]

De diagnose "kroep" betekent wijdverbreide ontsteking van zowel de bovenste als de onderste luchtwegen, waarvan de veroorzaker wordt beschouwd als het para-influenzavirus. De ziekte omvat het strottenhoofd, de luchtpijp, de bronchiën en de bronchiolen, de binnenste weefsels van de long. Veel inflammatoir exsudaat hoopt zich op in de luchtwegen en er ontstaat ernstig oedeem, wat leidt tot een fenomeen dat obstructie wordt genoemd, d.w.z. Tot luchtwegobstructie.

Een dergelijke wijdverbreide ontsteking is typisch voor jonge kinderen onder de 3 jaar, waarbij het immuunsysteem de infectie nog niet kan bestrijden. Het begin van de ziekte lijkt op een infectie van de bovenste luchtwegen, dan wordt de stem hees en verschijnt een krampachtige blaffende hoest, die 's nachts intenser wordt. Ouders merken ook de luidruchtige, piepende ademhaling van het kind op. Auscultatie onthult bilaterale rales.

Door respiratoire insufficiëntie kan de huid van het kind blauwachtig worden, de polsslag versnelt, kortademigheid is mogelijk. Bij de helft van de baby's gaat de ziekte verder met een temperatuurstijging.

Mazelen is niet per se een kinderziekte, maar is veel ernstiger bij jonge kinderen dan bij schoolkinderen en volwassenen. Het begin van de acute periode van de ziekte lijkt over het algemeen op een verkoudheid met hoge koorts en een hoest die geleidelijk erger wordt. Na 2-3 dagen vanaf het verschijnen van de eerste tekenen van verkoudheid, is er een significante temperatuurstijging tot 39-40 graden en verschijnt er een specifieke kleine papulaire uitslag op de huid, die vatbaar is voor versmelting in grotere haarden (eerst op nek en breidt zich vervolgens uit naar het lichaam en de ledematen). Verkoudheidssymptomen, waaronder hoesten en koorts, verdwijnen 4-5 dagen nadat de uitslag verschijnt. Tot die tijd voelt het kind zich onwel, heeft het last van koorts en een ondraaglijke hoest. [2]

Roodvonk is een ziekte die meestal wordt gediagnosticeerd bij kinderen van 2-8 jaar. Het wordt veroorzaakt door streptokokken van groep A. Net als veel andere ziekten van een infectieus en inflammatoir plan, begint het vaak met een temperatuurstijging tot 39 graden, hoofdpijn, misselijkheid (soms braken), zwakte, de keel wordt erg rood, zwelt op en doet pijn, de tong wordt helder karmozijnrood. De temperatuur blijft ongeveer een week. Vrijwel onmiddellijk verschijnt een kleine rode uitslag over het hele lichaam (met uitzondering van de nasolabiale driehoek), die geconcentreerd is in het gebied van de plooien in de vorm van gepigmenteerde strepen. [3]

Hoesten met roodvonk komt zeer zelden voor. Meestal verschijnt dit symptoom in het ernstige beloop van de ziekte of de complicaties ervan, bijvoorbeeld longontsteking.

Waterpokken is een kinderziekte die ook volwassenen kan treffen, terwijl het in het laatste geval ernstiger is en vatbaar is voor verschillende complicaties. Meestal wordt de ziekte gediagnosticeerd bij kinderen jonger dan 8 jaar die nog geen immuniteit hebben ontwikkeld tegen de ziekteverwekker (zoster-virus). [4]

Deze pathologie begint onmiddellijk met uitslag die zich snel door het lichaam verspreidt en eruitziet als puistjes en gele blaasjes. De meeste kinderen verdragen de ziekte gemakkelijk, maar in sommige gevallen kan het optreden met een merkbare temperatuurstijging gedurende de hele periode dat de bubbels verschijnen.

Meestal verdwijnt een blaarvormige uitslag zonder complicaties: de elementen van de uitslag barsten en drogen uit. Als de uitslag zich uitbreidt naar het slijmvlies van de keel of naar het gezicht van een bacteriële complicatie (de uitslag begint in dit geval te etteren), treden hoesten, kortademigheid, keelpijn en andere onaangename symptomen op.

Als er geen hoest en loopneus is, maar de temperatuur hoog is, is het onwaarschijnlijk dat we het hebben over aandoeningen van de luchtwegen. Als dit geen oververhitting of snijtanden is, is een temperatuurstijging een indicator van een slechte gezondheid. Het is waarschijnlijk dat we het hebben over het ontstekingsproces, maar de lokalisatie ervan kan anders zijn. Hier moet u rekening houden met andere opkomende symptomen, de toestand van de baby, zijn gedrag.

Zoals u kunt zien, is de diagnose van ziekten die gepaard gaan met hoesten en koorts geen gemakkelijke taak. Het is voor een niet-specialist erg moeilijk om erachter te komen wanneer het om een verkoudheid gaat en in welke gevallen een kind een levensbedreigende ziekte heeft. En is het het risico waard om zelf een diagnose te stellen en riskant een dubieuze behandeling voor te schrijven?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.