^

Gezondheid

A
A
A

Convulsiesyndroom

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een convulsief syndroom is een symptoomcomplex dat ontstaat door onwillekeurige samentrekking van gestreept of gladde spieren. Over spasme het zou kunnen zijn in gevallen waar sprake is van alleen de tonische contractie van de spiervezels, de lengte van een lange periode van krimp, soms tot een dag of meer, stuiptrekkingen optreedt tonic en clonische (of tetanische) reductie, duur van typisch tot drie minuten, maar kan en meer. Een duidelijke parallel ertussen is vaak niet mogelijk.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Oorzaken convulsief syndroom

Afhankelijk van de oorzaak kan het convulsieve syndroom gegeneraliseerd worden en kan lokaal, dat een bepaalde groep spiervezels kan vangen, permanent en van voorbijgaande aard zijn. Door de aard van klinische manifestaties worden onderscheiden: spastische reactie, convulsiesyndroom en epileptische ziekte. De ontwikkeling van convulsies hangt af van de spastische beschikbaarheid, afhankelijk van de volwassenheid van het zenuwstelsel en de genetische kenmerken. Bij kinderen ontwikkelen de aanvallen zich 4-5 keer vaker dan bij volwassenen.

Spastische reacties kunnen optreden in een gezond persoon in extreme situaties en omstandigheden :. Uitputting, hyperthermie, hypothermie, intoxicatie, vooral voor alcoholhoudende, hypoxische omstandigheden en andere spastische reactie is op korte termijn, meestal sporadisch, maar kan herhaald worden, dat hangt, spastische paraatheid. In dit geval moet men al nadenken over de ontwikkeling van een dergelijke toestand als een convulsief syndroom.

Spastische syndroom ontstaat wanneer de huidige actieve pathologische processen in het zenuwstelsel, wat resulteert in een afname van de hersenen verkregen krampachtige bereid extreem verhoogde prikkelbaarheid van de hersenen. Hearth prikkelbaarheid, die is gevormd in de hersenen, speelt een dominante rol in de ontwikkeling van het ziekteproces als stuiptrekkingen, exogene factoren dus een veel kleinere rol te spelen, en convulsies kan aan het einde van hun activiteiten terugkomen, vaak al.

Epilepsie komt voor tegen de achtergrond van een erfelijke geconditioneerde toename van de spasticiteit van de hersenen. Voor de ontwikkeling van een kleine of grote epileptische status is er doorgaans geen noodzaak voor een opvallende provocerende factor, nogal wat irritatie.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Symptomen convulsief syndroom

Klonisch convulsief syndroom (myoclonie) wordt gekenmerkt door kortdurende spasmen en ontspanning van de spieren, snel na elkaar volgend, wat leidt tot stereotiepe bewegingen met een verschillende amplitude. Ze komen voort uit de over-stimulatie van de cerebrale cortex en begeleid somatotopical verspreiding van de spieren, respectievelijk de positie van de motor corticale centra: Start met een persoon consequent vingers, hand, onderarm, bovenarm, en dan zijn voeten vast te leggen.

Er kan worden gelokaliseerd klonische convulsies: horeynye met ritmische samentrekking van spieren - de nek, schouders, schouderbladen (kinkhoest Bergeron syndroom), bilaterale myoclonus gezicht, hals, borst, schouders en bovenste ledematen (kinkhoest Bergeron-Henoch syndroom) wanneer corticale genesis - Kozhevnikov epilepsie (aritmie convulsies bepaalde lichaamsfuncties groepen) of Jacksonian epilepsie (spastische contractie onderdeel aan de zijde tegenover hersenbeschadiging), terwijl stam laesies - aanvallen oog, niet zacht ba, taal, gezichtsspieren van het gezicht, de hals (knikken spasme), enz. Hun onderscheidend kenmerk (tot convulsies differentiëren in tetanus) -. Pijnloos of vermoeidheid.

Gegeneraliseerde myoclonus in een chaotische trillen van spieren en ledematen van het lichaam convulsies die ook kenmerkend laesies van de cerebrale cortex door trauma, tumoren, meningitis, hypoxie, diabetisch coma en andere hoge temperaturen zijn genoemd.

Tonic convulsive syndrome gaat gepaard met een lange (tot 3 minuten of meer) spiercontractie. Manifesteren zich tijdens de stimulatie van de subcorticale hersenstructuren en perifere zenuwen, alsook bij aandoeningen van neurohumorale regelgeving, met name / bijschildklieren functie verstoord, vooral calcium en fosfor, hypoxie, enz .. Algemene tonische convulsies (opisthotonos) zijn zeldzaam. Ontstaan Meestal lokale aanvallen, wanneer er sprake is als het ware een terughoudendheid, "is het stollen" van de individuele spiervezels, bijvoorbeeld het gezicht, het neemt de vorm van de "vis mond" - symptoom Chvostek, kalf of rug osteochondrose (Kornoova symptoom), vingers ( "writer's kramp" ), met de hand ( "de hand verloskundige" - Trousseau's teken), duim en wijsvinger (daktilospazm) - kleermakers, musici en anderen, van wie het werk is gerelateerd aan het stimuleren van zenuwen die deze spieren. Diagnose uitgedrukt myospasm geen problemen veroorzaken bij de interictale periode en heimelijk een reeks provocerende werkwijzen uitgevoerd voor het detecteren van verhoogde prikkelbaarheid van zenuwen stammen.

Tikken een hamer op de stam van de gezichtszenuw voor de oorschelp kan spasmen van de spieren geïnnerveerd door de gezichtszenuw {symptoom Chvostek I veroorzaken), de neusvleugels en de mondhoek (symptoom Chvostek II), alleen de hoek van de mond (III Chvostek symptoom). Kloppen bij de buitenrand van de baan tijdens het jukbeen tak van de gezichtszenuw veroorzaakt samentrekking van de kringspier en frontale oog (Weiss symptoom). Klemarm manchet inrichting voor het meten van de bloeddruk in 2-3 minuten veroorzaakt spastische vermindering borstel van het type "kant verloskundige" (Trousseau's sign).

Passieve flexie in het heupgewricht met een gestrekte knie in de positie van de patiënt op de rug veroorzaakt myopathie van de dijbeenuitstrekers en voet supinatie (Stelsinger-Poole symptoom). Tikken langs het middengedeelte van de voorkant van het scheenbeen veroorzaakt een salvage plantaire flexie van de voet (het symptoom van Peten). Irritatie met een zwakke galvanische stroom van minder dan 0,7 mA van de mediane, ulnaire of peroneale zenuwen veroorzaakt spastische samentrekking, geïnnerveerd door deze zenuwen (Erb's symptoom).

Kenmerkend krampachtige syndroom tetanus - Wondinfectie veroorzaakt door een toxine absolute anaërobe sporenvormende staafjes Clostridium tetani, gekenmerkt door laesies van het zenuwstelsel toevallen en tonisch-clonische aanvallen. Met een lange incubatieperiode (soms tot een maand) kan het convulsiesyndroom zich al ontwikkelen met helende wonden. Het convulsieve syndroom en de ernst ervan hangen af van de hoeveelheid toxine.

Met een zeer kleine hoeveelheid toxine verspreidt het zich langs lokale weefsels (spieren) met schade aan de zenuwuiteinden van deze spieren en regionale zenuwstammen. Het proces ontwikkelt zich lokaal, meestal veroorzaakt het een niet-abstinente reductie en fibrillatie.

Met een kleine hoeveelheid toxine verspreidt het zich door de spiervezels en perineumaal, inclusief zenuwuiteinden, zenuwen naar de synapsen en wortels van het ruggenmerg. Het proces is van een gemakkelijk oplopende vorm met de ontwikkeling van tonische en clonische convulsies in het ledemaatsegment.

Matige tot significante hoeveelheid toxine vermeerdering plaatsvindt peri- en endoneurial en intraksonalno raken van de voorste en achterste hoorn van het ruggenmerg neuronen en synapsen en motorische kern van het ruggenmerg en craniale zenuwen met de ontwikkeling van ernstige vormen van tetanus uplink. Het gaat gepaard met de ontwikkeling van gemeenschappelijke tonische aanvallen, waartegen er ook klonische aanvallen zijn.

Op ontvangst van het toxine in bloed en lymfe ontwikkelt neerwaartse tetanus vorm waarin het zich voordoet zich door het lichaam, die alle groepen van spiervezels en zenuwen stammen en intraoksalno van neuron tot neuron verschillende motorische centra bereikt. De verspreidingssnelheid hangt af van de lengte van elk neuraal pad.

De kortste neurale route in het gezicht zenuwen, dus convulsieve aandoening die zich ontwikkelt in de eerste plaats, waardoor de spieren van het gezicht en de kauwspieren met de vorming van drie pathognomonisch symptomen: lockjaw, veroorzaakt door tonische contractie van de kauwspieren, waardoor de patiënt kan zijn mond, een sardonische (niet openen spot, viper) lachen aangezichtsspieren veroorzaakt convulsies (voorhoofdsrimpels, oog sleuven versmald, lippen uitgerekt en mondhoeken verlaagd); Dysfagie als gevolg van spasme bij het slikken. Dan worden de middelpunten van de spieren van nek en rug, later de ledematen geraakt. Tegelijkertijd ontwikkelt het typische beeld opistatonusa patiënt als gevolg van een sterke inkrimping van de spieren bocht boog, tekenen achterkant van het hoofd, hielen en ellebogen "

In tegenstelling tot hysterie en katalepsie neemt het convulsiesyndroom toe met het geluid (genoeg om handen te klappen) of het licht (het licht aanzetten) irritatie. Bovendien, in tetanus, het proces alleen betrekking op de grote spiervezels houden handen en voeten mobiliteit, die nooit gebeurt in hysterie en catalepsie - integendeel, was de hand gebald in een vuist, voeten verlengd. Met tetanische contracties van het gezicht en de nek beweegt de tong naar voren en de patiënt bijt hem meestal, wat niet gebeurt bij epilepsie, meningitis en hoofdletsel, die wordt gekenmerkt door het draaien van de tong. Ten slotte zijn de ademhalingsspieren van de thorax en het diafragma bij het proces betrokken. De hersenen hebben geen last van tetanustoxine, dus patiënten blijven zelfs in de meest ernstige gevallen bij bewustzijn.

Momenteel worden alle patiënten met een convulsief syndroom, inclusief tetanus, doorverwezen naar gespecialiseerde ziekenhuizen met een neurologische en reanimatieafdeling.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Met wie kun je contact opnemen?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.