^

Gezondheid

A
A
A

Aviaire influenza

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Wat is vogelgriep? Dit is een ernstige ziekte die vogels en vervolgens mensen treft. Het is opgewonden door het H5N1-virus en veroorzaakt complexe symptomen : moeite met ademhalen, schade aan het spijsverteringsstelsel en hoge sterfte. Dit virus is vooral gevaarlijk omdat het mensen te snel infecteert en te snel verandert, wat alle gebruikelijke vaccins nutteloos maakt.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Waar komt de vogelgriep vandaan?

Het werd voor het eerst ontdekt door de Italiaanse dierenarts Perroncito in 1878. Hij noemde het kippengriep, en vervolgens werd deze ziekte een kippenplaag genoemd vanwege de hoge prevalentie. De wetenschapper concludeerde dat de ziekte een virale aard is. Het virus wordt influenzavirus A genoemd en behoort tot de influenzavirussen omdat het een vergelijkbare structuur heeft, evenals een antigeenkit. Toen wist de Italiaan nog niet hoe gevaarlijk dit virus is en hoeveel mensen het zal kunnen raken.

Meer over aviaire influenzavirussen

Wanneer artsen een vaccin tegen aviaire influenza uitgevonden, zijn opgenomen 16 verschillende species met formule HA, waarbij de letter H aangeduid en neuraminidase 9 verschillende soorten die worden aangeduid met de letter N in de formule van het virus.

In totaal zijn de combinaties van aviaire influenza maar liefst 144, omdat het is onderverdeeld in subtypen. De gevaarlijkste soorten virussen voor vogels zijn H7 en H5. Het virus is zeer gevoelig voor de externe omgeving en gaat verloren als het oppervlak wordt behandeld met een bacteriedodende oplossing, zelfs in kleine hoeveelheden. Maar in een koele omgeving leeft het virus langer.

Waar komt het influenzavirus vandaan?

Het wordt gevonden in vogels, meestal wilde en overwegend eenden. Op hen aan dit type van een virus de bewijs immuniteit. Maar als ze het virus van huiseenden of kippen infecteren, sterven ze heel snel.

Een van de meest voorkomende combinaties van het vogelgriepvirus is A / H5N1. Volgens de voorspellingen van medische experts is het dit virus dat overal ter wereld een pandemie kan veroorzaken. De stam is zeer virulent, dat wil zeggen, hij kan zich op grote schaal verspreiden. Als een persoon in contact komt met een zieke vogel of haar vlees, kan hij de vogelgriep opvangen. Vooral gevaarlijke spanning van deze griep in combinatie met anderen - mens en varken, dan verandert de stam van influenza en verwerft een speciale sluwheid.

Meer over het vogelgriepvirus

Voor het eerst werden gevallen van aviaire influenza in het openbaar bekend in 1997 in Hong Kong. Toen bereikte het aantal sterfgevallen meer dan 60%. Die mensen, wier manifestaties van de ziekte zwak waren, gingen niet naar de artsen, anders zou het percentage van hen die stierven nog hoger zijn. De meest kwetsbare regio van de verspreiding van aviaire influenza was Zuidoost-Azië.

In vergelijking met conventionele influenza is de incidentie van aviaire influenza zeker veel lager, maar de mutatie van dit virus veroorzaakt serieuze bezorgdheid bij wetenschappers. Zijn mogelijke pandemie wordt vergeleken met de beruchte 'Spanjaard', die de hele wereld in 1918-1919 in de problemen bracht. Toen stierven er door dit virus tot 100 miljoen mensen.

Er zijn speculaties van wetenschappers dat aviaire influenza een nieuwe pandemie kan veroorzaken, die de schuldige kan zijn van meer dan 150 miljoen doden op de hele planeet. Daarom is vaccinatie tegen reguliere griep eenmaal per jaar een logische verdediging tegen vogelgriep, omdat een specifiek vaccin nog niet is uitgevonden.

Symptomen van aviaire influenza bij vogels

Zodra het virus de vogel raakt, kan de ziekte zich in een latente vorm van 20 tot 48 uur voordoen. De vogel vertoont een duidelijk zichtbare remming, de vogel draagt geen eieren en drinkt veel. De veren van een zieke vogel steken in verschillende richtingen uit, haar ogen worden rood. Een bek wordt vrijgegeven van de bek, en vóór de vogel sterft, zijn zijn oorringen en een kam blauwachtig. Deze symptomen kunnen gepaard gaan met krampen en instabiele gang.

Wanneer een aan de griep blootgestelde vogel wordt geopend, merken de artsen dat deze bloedingen heeft in de luchtwegen en op de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal, evenals op de lever en de nieren.

Helaas is het onmogelijk om dergelijke vogels te genezen - ze komen ten onder. Om andere vogels niet te infecteren en mensen die ziek zijn van de vogelgriep van individuen worden vernietigd.

Wat zijn de symptomen van vogelgriep bij mensen?

 • De temperatuur wordt verhoogd tot 39 graden Celsius en hoger
 • De man is aan het chillen
 • Hoofd en spieren doen pijn
 • Er is droge hoest
 • Er is een faryngitis
 • Ogen rood en waterig, artsen diagnosticeren conjunctivitis
 • Er kan sprake zijn van overgeven, uitgestelde ademhaling, ernstige longontsteking, die zich snel ontwikkelt
 • Meestal eindigt de vogelgriep bij mensen in een dodelijke afloop

Artsen observeren ook een zogenaamde cytokine-storm bij vogelgriep. Cytokinen zijn stoffen die het immuunsysteem van het lichaam afscheiden als reactie op de invasie van aviaire influenzavirussen. Het is opmerkelijk dat het de aviaire influenzavirussen zijn die zoveel cytokinen veroorzaken als de reactie van het lichaam op de interventie van influenza-pathogenen. Daarom manifesteren zich de reeds vermelde symptomen - hoge koorts, hoofdpijn enzovoorts. Vanwege het grote aantal cytokines worden orgaanweefsels vernietigd op de plaats waar de infectie is doorgedrongen, waardoor de lichaamssystemen kunnen worden losgekoppeld. De persoon sterft.

Wordt vogelgriep behandeld?

Ja, het wordt behandeld met nieuwe generatie medicijnen die de meeste stammen van influenza kunnen treffen. Deze zanamivir, evenals oseltamivir (bekend als Tamiflu - door de naam van het merk dat het produceert). Het is niet bekend of andere geneesmiddelen kunnen interfereren met aviaire influenza-virussen.

Vogelgrieppreventie

Zoals we al hebben vermeld, is het vaccin tegen de vogelgriep nog niet uitgevonden. Hoewel wetenschappers van over de hele wereld eraan werken. Daarom is het belangrijk om vast te houden aan de gebruikelijke methoden om vogelgriep te voorkomen

 • Sta niet toe dat een kind met vogels speelt, vooral als ze tekenen van ziekte vertonen
 • Koop geen ongecontroleerd vlees
 • Als u huisdieren houdt die plotseling zijn gestorven, raak ze dan niet aan zonder handschoenen
 • Nadat je de zieke vogel hebt vernietigd, moet je je handen grondig wassen en je kleren wassen
 • Als je na het aanraken van de vogel griepsymptomen krijgt, moet je dringend een arts-therapeut raadplegen

Aviaire influenza is gelukkig heel zeldzaam in ons land. Maar toch, u moet alle voorzorgsmaatregelen volgen die u toelaten om gezond te blijven.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.