^

Gezondheid

A
A
A

Ameloblastoom van de kaak

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een odontogeen tumorproces - ameloblastoom - is van epitheliale aard en heeft de neiging tot agressieve groei. De tumor is niet kwaadaardig, maar kan botafbraak veroorzaken en, in zeldzame gevallen, metastaseren. Chirurgische behandeling: de omvang van de operatie hangt voornamelijk af van het stadium van de pathologie. [1]

Epidemiologie

Ameloblastoom komt met ongeveer dezelfde frequentie voor bij zowel mannen als vrouwen. Het is goed voor ongeveer 1% van alle tumoren van de mondholte en ongeveer 9-11% van de odontogene tumoren. Het is meestal een langzaam groeiende, maar lokaal invasieve tumor. [2]De gemiddelde leeftijd van de patiënten ligt tussen de twintig en vijftig jaar. Het verschijnen van een tumor in de kindertijd en adolescentie is ook mogelijk, hoewel dit veel minder vaak voorkomt - bij slechts 6,5% van de patiënten met goedaardige neoplasmata van de kaaklocatie.

In de overgrote meerderheid van de gevallen treft ameloblastoom de onderkaak (80-85%), en veel minder vaak - de bovenkaak (15-20%):

 • de meest voorkomende laesie is de mandibulaire hoek en ramus;
 • in 20% van de gevallen wordt het lichaam aangetast door de grote kiezen;
 • bij 10% is de kin aangetast.

Bij vrouwen komt ameloblastoom van het sinusonasale systeem vaker voor, dat wordt gevormd uit het prolifererende odontogene epitheel. Pathologie is poly- en monocystisch, wat de meest nauwkeurige differentiële diagnose met cysten vereist.

De incidentie van odontogene neoplasmata is 0,8 tot 3,7% bij alle tumorprocessen die het maxillofaciale gebied aantasten. Onder hen hebben odontomen (meer dan 34%), ameloblastomen (ongeveer 24%), myxomen (ongeveer 18%) de overhand. [3]

Ameloblastoom is in bijna 96-99% van de gevallen goedaardig. Maligniteit wordt alleen waargenomen bij 1,5-4% van de patiënten. [4]

Andere namen voor ameloblastoma zijn adamantoblastoma, adamantinoma (van het woord  email  - substantia adamantina). 

Oorzaken ameloblastomen

Er is geen consensus onder deskundigen over de oorzaken van de ontwikkeling van ameloblastoom. Sommige wetenschappers associëren de pathologie met een schending van de vorming van het tandrudiment, terwijl anderen - met odontogene epitheelresten. Er is echter nog geen duidelijk antwoord op de vraag naar het ontstaan van het tumorproces en de risicofactoren zijn onbekend.

De naam van het neoplasma komt van een combinatie van Engelse en Griekse woorden: "amel" email en "blastos" rudiment. Pathologie ontwikkelt zich vanuit het epitheel van de tandplaat, wordt gekenmerkt door lokale agressieve groei en een hoog risico op herhaling. [5]

De eerste tumor werd beschreven door Dr. Cusack, en het gebeurde in 1827. Bijna 60 jaar later beschreef een andere wetenschapper Malassez een ziekte die hij adamantinoma noemde. Tegenwoordig verwijst deze term naar een zeldzame primaire kwaadaardige bottumor. Maar de naam ameloblastoom werd pas in 1930 voor medisch gebruik geïntroduceerd en wordt nog steeds gebruikt.

Ameloblastoom is een echte formatie van goedaardige aard, bestaande uit een prolifererend odontogeen epitheel dat in het fibreuze stroma ligt.

Pathogenese

De etiologie van de ontwikkeling van ameloblastoom is niet volledig begrepen. Experts geloven dat de groei van het neoplasma begint met de cellulaire structuren van de mondholte, of met de epitheliale eilandjes van Malasse, de beginselen van overtollige tanden of verspreide cellulaire complexen van de tandplaat en tandzakjes.

In de context van ameloblastoom onderscheidt het zich door een roze-grijsachtige tint en een sponsachtige structuur. De basisstructuur wordt weergegeven door vezelig bindweefsel verrijkt met spoelvormige cellen en takken van strengen odontogeen epitheel. Nabij elk van de strengen zijn cellen van het kolomepitheel gelokaliseerd en aan de binnenkant grenzen veelhoekige structuren eraan, die veranderen in stervormige structuren.

Bovendien worden cellulaire structuren met een onregelmatige configuratie opgemerkt: daarin ligt het belangrijkste verschil tussen ameloblastoom en het glazuurorgaan. Cystische intratumorale formaties beschadigen epitheelcellen, daarom worden tijdens microscopisch onderzoek alleen cilindrische perifere cellen waargenomen.

De afmetingen van destructieve zones in ameloblastoom variëren van drie millimeter tot enkele centimeters. In ernstige gevallen verspreidt de zwelling zich door het hele kaaklichaam. [6]

Op dit moment praten experts over verschillende pathogenetische theorieën over het verschijnen van ameloblastoom. Hiervan hebben er slechts twee de grootste geldigheid:

 1. De theorie van A. Abrikosov suggereert dat de ontwikkeling van het tumorproces begint tijdens de vorming van de tand in het stadium van het glazuurorgaan. Normaal gesproken ondergaat het glazuurorgaan na een tanduitbarsting een omgekeerde ontwikkeling. Maar met schendingen houdt het aan en prolifereert het: dit wordt de oorzaak van de vorming van ameloblastoom.
 2. De theorie van V. Braitsev en N. Astakhov wijst op de betrokkenheid van de overblijfselen van epitheelweefsel in het bot en het parodontium (eilandjes van Malyasse). Deze aanname is in de eerste plaats aannemelijk omdat ameloblastoom zich onderscheidt door een grote histologische diversiteit. Bovendien werden bij veel patiënten in de loop van de diagnostiek vergelijkbare glazuurstructuren gevonden in tumoren.

Er zijn ook andere theorieën bekend die op dit moment onvoldoende zijn bestudeerd. De hypothese van bindweefselmetaplasie en de hypothese van epitheliale proliferatie van de maxillaire sinus worden bijvoorbeeld overwogen.

Symptomen ameloblastomen

Het belangrijkste symptoom bij ameloblastoom, waarmee patiënten zich tot artsen wenden, is asymmetrie en schending van de vorm van de kaak, met verschillende gradaties van dergelijke manifestaties. Meestal verschijnt een soort uitsteeksel, zwelling in het kaakgebied. Wanneer de tumor zich langs het onderkaaklichaam en de takken bevindt, wordt vervorming van het gehele onderste laterale deel van het gezicht opgemerkt.

Door het neoplasma te voelen, is het mogelijk om een zeehond met een glad of hobbelig oppervlak te detecteren. In de latere stadia, tegen de achtergrond van het dunner worden van het botweefsel, wordt de buiging opgemerkt wanneer er met de vingers op wordt gedrukt. De huid boven het ameloblastoom ziet er normaal uit, de kleur en dichtheid veranderen niet, ze worden gemakkelijk in een plooi gevormd en verplaatst. Door onderzoek van de mondholte kunt u een schending van de configuratie van het alveolaire proces opmerken. [7]

Als we het hebben over maxillair ameloblastoom, kan het uiterlijk slechts in geringe mate lijden, omdat de tumor in de sinus groeit. Er wordt echter vervorming van het harde gehemelte opgemerkt en er is ook een aanzienlijk deel van de kans dat het proces zich verspreidt naar de orbitale en neusholten. [8]

Over het algemeen kan het klinische beeld worden weergegeven door de volgende symptomen:

 • pijnsensaties die toenemen met het begin van schade aan botweefsel;
 • verslechtering van de kaakmobiliteit;
 • onvastheid van tanden, schending van het gebit;
 • moeite met slikken, kauwen, geeuwen;
 • onaangename geluiden tijdens beweging van de onderkaak, wat te wijten is aan het dunner worden van de corticale plaat;
 • ulceratie, bloeding van slijmvliezen in het gebied van het neoplasma;
 • gebrek aan reactie van de submandibulaire lymfeklieren.

Als zich een complicatie ontwikkelt in de vorm van een etterende ontstekingsreactie, zijn er tekenen die kenmerkend zijn voor phlegmon of een acute vorm van osteomyelitis. [9]

In het beginstadium van de vorming van ameloblastoom voelt een persoon meestal niets onaangenaams. De tumor vordert vrij langzaam, omdat de groei is gericht op de holte van de maxillaire sinus. Na ongeveer zes maanden van zo'n geleidelijke ontwikkeling, is het al mogelijk om een schending van de kaakconfiguratie te detecteren. Het uiterlijk is aangetast en de functie lijdt. Op het gebied van lokalisatie van ameloblastoom wordt een gladgestreken of knolvormig spoelvormig uitsteeksel opgemerkt, wat een verandering in de vorm van het alveolaire proces en daaropvolgende loslating van de kauwtanden veroorzaakt.

Als gevolg van pathologische processen voelt de patiënt pijn en onaangename klikken tijdens beweging van de onderkaak in het gebied van de slaapbeenderen. Dit leidt tot problemen met het kauwen en doorslikken van voedsel. [10]

Met de verdere groei van tumorvorming ontwikkelt zich een purulente ontstekingsreactie met de mogelijke vorming van fistels die naar de mondholte leiden. Als de patiënt tegen die tijd geen gekwalificeerde chirurgische zorg heeft gekregen, neemt het risico van de daaropvolgende verspreiding van het pijnlijke proces naar de orbitale en neusholten toe.

In sommige gevallen kunnen fistels met etterende inhoud op de slijmvliezen van de mondholte verschijnen. Wonden die achterblijven na tandextractie zijn moeilijk te genezen. Tijdens het aanprikken van de tumorfocus wordt een licht troebele colloïdale substantie of een gelige substantie gevonden, die cholesterolkristallen kan bevatten.

Ameloblastoom is vatbaar voor ettering, dus u moet zo snel mogelijk een arts raadplegen. [11]

Ameloblastoom bij kinderen

In de kindertijd komt ameloblastoom voor bij 6-7% van alle goedaardige kaaktumoren. Pathologie wordt vaker gediagnosticeerd op de leeftijd van 7 tot 16 jaar, met een overheersende lokalisatie in de zone van de onderkaaktak en -hoek. De redenen voor het verschijnen van een neoplasma zijn nog niet onderzocht.

In een vroeg stadium van ontwikkeling laat het kind geen klachten horen. Minder vaak worden pijnen opgemerkt, die als tandpijn worden beschouwd. Op een later tijdstip zijn er problemen met de neusademhaling, slechtziendheid, tranenvloed, een verandering in de gevoeligheid van de huid vanaf de zijkant van de tumor. Een doktersbezoek volgt voornamelijk na de ontdekking van misvormingen in het gezicht en de kaken.

Bij kinderen wordt in uiterst zeldzame gevallen een maligniteit van ameloblastoom waargenomen, bijvoorbeeld bij langdurige onjuiste therapie. De behandeling is uitsluitend chirurgisch: het neoplasma wordt verwijderd in gezonde weefsels (10-15 mm van de tumor). [12]

Vormen

Experts verdelen ameloblastoom in de volgende variëteiten:

 1. Solide ameloblastoom.
 2. Cysteus ameloblastoom:
  • single-cystic;
  • polycysteus.

Ameloblastoom van de onderkaak wordt meestal weergegeven door een polycysteuze variant van een tumor die groeit uit deeltjes odontogeen epitheel.

Een solide tumor heeft bij macroscopisch onderzoek het uiterlijk van een losse roze-grijsachtige formatie, op sommige plaatsen met een bruinachtige tint. Bij microscopisch onderzoek kunnen cysten worden gevonden. [13]

Cystic ameloblastoma heeft een of meer onderling verbonden holtes - gladwandig of licht knolvormig, gescheiden door zachte weefsellagen, gevuld met lichtbruine of colloïdale inhoud. In de loop van de histologie worden in de meeste gevallen zones gevonden, gerangschikt naar analogie met een solide tumor.

Daarom kunnen zowel dichte als cystische zones worden gevonden in de structuur van ameloblastoom. Sommige deskundigen zijn van mening dat verschillende soorten ziekten slechts verschillende stadia van tumorvorming vertegenwoordigen. [14]

In de cystische variant zijn er meer parenchymale gebieden en minder stroma. Er zijn een aantal cystische holtes van verschillende groottes en configuraties, evenals botsepta. In de cysten wordt een rekvloeistof gevonden, soms met cholesterolkristallen.

Een vaste vorm van pathologie wordt vertegenwoordigd door het stroma en parenchym, heeft een capsule. Het stroma is een bindweefsel met vasculaire en cellulaire insluitsels. Het parenchym bestaat uit strengen epitheelweefsel die vatbaar zijn voor overgroei. [15]

Ameloblastoom van de bovenkaak is vrij zeldzaam en manifesteert zich bijna nooit als een defect in de kaakwand, wat gepaard gaat met de groei van een neoplasma in de holte van de maxillaire sinus. Als kieming echter plaatsvindt in de neusholte of baan, is er een schending van de configuratie van het harde gehemelte en het alveolaire proces, verplaatsing van de oogbol.

Afhankelijk van de microscopische kenmerken wordt het mandibulaire ameloblastoom onderverdeeld in de volgende ondersoorten:

 • folliculair ameloblastoom - bevat in het stroma eigenaardige follikels of epitheliale eilandjes;
 • pleomorf - bevat een netwerk van epitheliale strengen;
 • acantomateus - verschilt in de vorming van keratine in het gebied van tumorcellen;
 • basale cel - heeft tekenen die kenmerkend zijn voor basaalcelcarcinoom;
 • granulaire cel - bevat acidofiele korrels in het epitheel.

In de praktijk komen de eerste twee typen neoplasma vaker voor: folliculaire en pleomorfe vormen. Veel patiënten hebben een combinatie van meerdere histologische varianten in één tumor.

Complicaties en gevolgen

Ameloblastoom is vatbaar voor herontwikkeling, zelfs enkele jaren na verwijdering. In ongeveer 1,5-4% van de gevallen is maligniteit mogelijk, wat zich manifesteert door versnelde groei en ontkieming van de formatie in nabijgelegen weefsels.

Van de onmiddellijke postoperatieve gevolgen kunnen pijn en zwelling worden genoemd, die gedurende enkele dagen vanzelf verdwijnen. De pijn kan zich uitbreiden naar de kaak, tanden, hoofd, nek. Als tijdens de week het ongemak niet verdwijnt, maar verergert, moet u zeker een arts bezoeken. [16]

Andere mogelijke postoperatieve complicaties:

 • ontstekingsprocessen;
 • neuritis;
 • paresthesie (verdoofd gevoel, verlies van gevoeligheid van de wangen, tong, kaken);
 • hematomen, abcessen van zacht weefsel.

Ontstekingsprocessen kunnen zich ontwikkelen met onvoldoende naleving van antiseptica, met onjuiste postoperatieve zorg (bijvoorbeeld wanneer voedsel in de wond komt).

Een dringende noodzaak om een arts te raadplegen als:

 • binnen een paar dagen verdwijnt het oedeem niet, maar neemt toe;
 • de pijn wordt intenser en pijnstillers zijn niet effectief;
 • lichaamstemperatuur stijgt enkele dagen;
 • tegen de achtergrond van verlies van eetlust verschijnen algemene zwakte en misselijkheid.

Tijdens de groei vervormt de tumorvorming het gebit en de kaak. Het komt voor dat ameloblastoom ettert, zwelling van zachte weefsels wordt gevormd, wat gecompliceerd kan worden door het leggen van fistels. [17]

De herhaalde ontwikkeling van ameloblastoom in de vorm van een terugval wordt opgemerkt in 60% van de gevallen na conservatieve curettage, in 5% van de gevallen na radicale chirurgische verwijdering.

Preoperatieve complicaties

 • Pathologische breuk van de kaak.
 • Ontstekingsproces.
 • Maligniteit.

Vroege postoperatieve complicaties

 • Bloeden.
 • Ontstekingsproces.
 • Gebrek aan engraftment van de autograft.
 • Blokkering van de vasculaire pedikel van het gerevasculariseerde transplantaat.

Late complicaties

 • Herontwikkeling van een neoplasma, waarbij een herhaling van de chirurgische ingreep nodig is en met een ongunstiger prognose.
 • Overtreding van de kaakconfiguratie.
 • Huid- en slijmvliesafwijkingen veroorzaakt door littekens.

Diagnostics ameloblastomen

Ameloblastoom wordt gediagnosticeerd door middel van een tandheelkundig onderzoek en röntgenfoto's, die karakteristieke veranderingen in de botstructuur kunnen detecteren. Om de diagnose te bevestigen, wordt een cytologisch onderzoek voorgeschreven. [18]

Analyses zijn niet-specifiek en kunnen worden voorgeschreven als onderdeel van een algemene klinische diagnose:

 • er wordt driemaal een algemene bloedtest afgenomen (vóór de operatie, na de operatie en vóór ontslag);
 • urineanalyse wordt ook drie keer ingediend;
 • een biochemische bloedtest wordt elke 14 dagen gedurende de gehele behandelingsperiode afgenomen (het gehalte aan totaal eiwit, cholesterol, ureum, bilirubine, creatinine, ALT, AST);
 • coagulogram;
 • SCC-tumormarkers;
 • een bloedtest voor glucosespiegels.

Daarnaast wordt een cytologisch onderzoek van een uitstrijkje van het oppervlak van de tumor uitgevoerd.

Om ameloblastoom te herkennen, worden de volgende instrumentele diagnostiek gebruikt:

 • Röntgenfoto (geeft informatie over de grootte van de tumor, de grenzen en structuur);
 • CT, computertomografie (een methode die nauwkeuriger en gedetailleerder is dan radiografie);
 • MRI, magnetische resonantie beeldvorming van de kaken;
 • biopsie (met problemen met de definitieve diagnose);
 • cytologie, histologie (om de samenstelling van het neoplasma te bestuderen, de diagnose te bevestigen).

Histologisch onderzoek laat zien dat ameloblastoom overeenkomsten vertoont met de structuur van het glazuurorgaan. Aan de periferie van epitheliale uitgroeiingen zijn hoge zuilvormige of kubische cellen gelokaliseerd, die grote hyperchrome kernen bevatten, met een overgang naar veelvlakkig en kubisch, en verder naar het centrale deel - naar stellaire cellulaire structuren. Tussen losjes verdeelde cellen bevinden zich cysten van verschillende grootte, gevuld met korrelige of homogene inhoud. [19]

Cystische holtes kunnen van binnen worden bedekt door meerlagig plaveiselepitheelweefsel. In dergelijke situaties schrijft de arts een excisiebiopsie voor om de weefsels van het gehele neoplasma te onderzoeken.

Tumorparenchym kan voornamelijk combinaties of strengen van plaveiselepitheelcellen of uitgroeisels van veelvlakkige en kolomvormige cellen omvatten. Soms bevat de structuur cellen van het basale epitheel, evenals klierweefsel bedekt met kolomepitheel. In zeldzame gevallen wordt de angiomateuze structuur van het neoplasma waargenomen. Het tumor-stroma is goed ontwikkeld; hyalinose met focale calcificatie kan aanwezig zijn.

De röntgenfoto van ameloblastoom is vrij specifiek. Een onderscheidend röntgencriterium is de transparantie van holteschaduwen van verschillende gradaties. Holtes kunnen verschillende niveaus van transparantie hebben, van laag tot hoog. Het centrale deel van de cyste is altijd zeer transparant. Bij een cystische variant van ameloblastoom kan één grote cyste, gelokaliseerd in het gebied van de mandibulaire hoek en takken, of polycystoma, worden gevonden. Een grote cyste wordt radiografisch gekarakteriseerd door duidelijke grenzen van vorming, vaak homogene botverdunning. In sommige gevallen wordt een geïmpacteerde tand op de cystische holte geprojecteerd, maar de kroon bevindt zich buiten met een andere tandheelkundige opstelling. Röntgenfoto van polycystoma toont de aanwezigheid aan van verschillende cysten van verschillende diameters, die onderling aan elkaar grenzen (zoals "zeepbellen"). De formaties hebben een duidelijke afgeronde configuratie, soms met ongelijke contouren. Kan een geïmpacteerde tand bevatten. [20]

Solide ameloblastoom op het röntgenogram wordt bepaald door ongelijkmatige botverdunning met relatief duidelijke grenzen. Bij sommige patiënten worden, tegen de achtergrond van verdunning, nauwelijks te onderscheiden cystische holtes gevonden, die vaak wijzen op een overgangsperiode van een neoplasma van een solide ameloblastoom naar een cystische.

Differentiële diagnose

Ameloblastoom moet worden onderscheiden met de volgende pathologieën:

 • osteoblastoclastoom;
 • odontogene cysten;
 • fibreuze osteodysplasie;
 • sarcoom ;
 • chronische osteomyelitis (met een etterende tumor).

Als de tumorvorming zich in de onderkaakhoek bevindt, moet deze bovendien worden onderscheiden van odontoom, hemangioom, cholesteatoom, fibroom, eosinofiel granuloom.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling ameloblastomen

Ameloblastoom kan alleen worden genezen door een operatie, namelijk door de weefsels van de kaak te verwijderen die door de tumor zijn beschadigd. De omvang van de interventie wordt bepaald door de locatie en het stadium van het pathologische proces. Hoe eerder de operatie wordt uitgevoerd, hoe minder constructies verwijderd hoeven te worden. Als het neoplasma een grote omvang heeft bereikt en zich heeft verspreid naar het overheersende deel van het bot, kan het nodig zijn om een deel van de kaak en zelfs het hele gebit te verwijderen. Aangezien de operatie wordt uitgevoerd in het gebied van het gezicht, waar de esthetische factor bijzonder belangrijk is, wordt de ingreep voltooid met reconstructieve correctie van de verwijderde weefsels en organen - dat wil zeggen, de eliminatie van een zichtbaar cosmetisch defect. [21]

Na resectie van de tumorfocus wordt medicamenteuze therapie gestart, gericht op het voorkomen van postoperatieve complicaties en herontwikkeling van pathologie.

Antibiotica na de operatie worden voorgeschreven door de chirurg. Vaak wordt Amoxiclav het favoriete medicijn, wat wordt geassocieerd met de effectiviteit, het minimale aantal contra-indicaties en bijwerkingen. Medicijnen worden ingenomen, strikt volgens het schema dat door de arts is beschreven.

Wanneer pijn optreedt, worden pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen (bijvoorbeeld nimesulide) ingenomen, evenals vitaminemiddelen om de immuniteit te ondersteunen.

Chloorhexidine, furaciline-oplossing, Miramistin worden meestal gebruikt om de mond te spoelen.

Tijdens de revalidatiefase is het belangrijk om een speciaal dieet te volgen. Voedsel moet zacht (optimaal vloeibaar) zijn, met een aangename temperatuur. Pittige smaakmakers, zout en suiker, frisdrank, alcoholische dranken, rauw plantaardig voedsel moeten van het dieet worden uitgesloten. [22]

Medicijnen

Bij het kiezen van medicijnen moet rekening worden gehouden met contra-indicaties, de mate van toxiciteit van de medicijnen, mogelijke bijwerkingen, de mate van penetratie in zachte weefsels en de duur van uitscheiding uit het lichaam. [23]Voorschrijven van de volgende medicijnen is mogelijk:

 • Ibuprofen - neem driemaal daags één tablet gedurende drie dagen. Langer gebruik kan de toestand van het spijsverteringsstelsel negatief beïnvloeden.
 • Ketanov - eenmaal of herhaaldelijk oraal ingenomen, afhankelijk van de ernst van de pijn, 10 mg per dosis, tot 3-4 keer per dag. De duur van de behandeling is niet meer dan vijf dagen, waardoor erosieve en ulceratieve laesies van het maagdarmkanaal worden vermeden.
 • Solpadeïne - gebruikt om ernstige pijn te elimineren, 1-2 tabletten driemaal daags, met een interval tussen de doses van minimaal 4 uur.Neem het medicijn niet langer dan vijf dagen in. Bij langdurig gebruik zijn buikpijn, bloedarmoede, slaapstoornissen, tachycardie mogelijk.
 • Tsetrin - om wallen te verlichten, neem dagelijks 1 tablet met water. Het medicijn wordt meestal goed verdragen, alleen kan het soms spijsverteringsongemakken, hoofdpijn, slaperigheid en een droge mond veroorzaken.
 • Amoxiclav - benoem in de postoperatieve periode 2-3 maal daags 500 mg, gedurende maximaal 10 dagen. Mogelijke bijwerkingen: dyspepsie, hoofdpijn, stuiptrekkingen, allergische reacties.
 • Cifran (ciprofloxacine) wordt voorgeschreven als onderdeel van antibiotische therapie in individuele doseringen. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, allergische reacties.
 • Lincomycine is een antibioticum-lincosamide, dat driemaal daags 500 mg wordt ingenomen. De behandeling kan gepaard gaan met misselijkheid, buikpijn, reversibele leukopenie en tinnitus. Aan het einde van de behandelingskuur verdwijnen dergelijke bijwerkingen vanzelf.

Fysiotherapie behandeling

Fysiotherapie kan worden gebruikt na chirurgische resectie van ameloblastoom om weefselherstel te versnellen. Een goed effect wordt bereikt door:

 • elektrische blootstelling aan ultrahoge frequenties in een oligothermische of athermische dosis, gedurende 10 minuten, zes procedures per behandelingskuur;
 • Fluctuorisatie met een duur van 10 minuten, in een hoeveelheid van zes procedures (drie - dagelijks en de rest - eens in de twee dagen);
 • infraroodlaser met een behandelingsduur van 15-20 minuten, dagelijks, in een hoeveelheid van 4 procedures;
 • magnetische laserbehandeling bij een golflengte van 0,88 micron, een totaal vermogen van 10 mW, magnetische inductie van 25 tot 40 mT, met een duur van 4 minuten en een kuur van acht sessies.

Als er afdichtingen en cicatriciale veranderingen in het operatiegebied blijven, dan is ultrasone behandeling geïndiceerd in een continue modus, met een sessieduur van maximaal 8 minuten en een hoofdoppervlak van 1 cm². De behandelkuur bestaat uit 8-10 sessies.

Kruidenbehandeling

Hoe kunnen kruiden helpen bij ameloblastoom? Bepaalde planten kunnen pijn verlichten en het immuunsysteem stimuleren, waardoor weefselherstel wordt versneld. Andere voordelen van kruidengeneeskunde zijn bekend:

 • kruiden kunnen kankerbestrijdende effecten hebben;
 • veel planten behouden het zuur-base-evenwicht;
 • kruidenpreparaten worden goed opgenomen, zelfs door een verzwakt lichaam in elk stadium van de pathologie;
 • kruiden verbeteren de aanpassing van het lichaam aan nieuwe levensomstandigheden, vergemakkelijken het verloop van de postoperatieve fase.

Medicinale planten kunnen zowel gedroogd als vers geoogst worden gebruikt. Infusies, afkooksels worden van hen bereid. Bij ameloblastoom zijn de volgende soorten kruiden relevant:

 • Katarantus is een struik met antitumoractiviteit. Om de tinctuur te bereiden, neem 2 el. Ik. Takjes en bladeren van de plant, giet 250 ml wodka, bewaar 10 dagen op een donkere plaats, filter. Neem een half uur voor de maaltijd 5 druppels, verhoog de dosering dagelijks tot 10 druppels per dag. De duur van de behandeling is 3 maanden. Let op: de plant is giftig!
 • Marshmallow is een bekende slijmoplossend en ontstekingsremmende plant, die niet minder effectief is bij verschillende tumorprocessen. Een eetlepel geplette wortelstokken wordt met 200 ml kokend water in een thermoskan gegoten, 15 minuten bewaard, in een kopje gegoten en 45 minuten op kamertemperatuur afgekoeld en vervolgens gefilterd. Het wordt driemaal daags oraal ingenomen na de maaltijd, 50-100 ml, gedurende 2-3 weken.
 • Marsh calamus - een terpenoïde is aanwezig in de wortelstok van deze plant, die een pijnstillend en herstellend effect heeft. Een infusie wordt bereid met een snelheid van 1 el. Ik. Gehakte wortel in 200 ml kokend water. Neem 50 ml per dag (verdeeld over twee doses).
 • Berberisfamilie - bevat een alkaloïde die met succes wordt gebruikt om zelfs kwaadaardige tumoren te behandelen. De wortels en jonge scheuten van berberis (20 g) worden gegoten met 400 ml kokend water, 15 minuten gekookt en vervolgens ongeveer 3-4 uur toegediend.Filter en breng het volume met gekookt water op 500 ml. Drink 4 keer per dag 50 ml.
 • Immortelle - verlicht uitstekend spasmen en elimineert pijn na een operatie. Om de infusie voor te bereiden, neem 3 el. Ik. Gemalen plant, giet 200 ml kokend water, blijf 40 minuten aandringen, filter. Het volume wordt met gekookt water op 200 ml gebracht. Neem driemaal daags 50 ml een half uur voor de maaltijd, gedurende een maand.
 • Kliswortel - heeft een antitumoreffect. Het wordt oraal ingenomen in de vorm van een afkooksel (10 g per 200 ml water), 100 ml tweemaal per dag, gedurende een maand.
 • Sedum - een afkooksel en infusie van dit kruid verbetert de stofwisseling, tonen, elimineert pijn en stopt het ontstekingsproces. Een infusie wordt bereid uit 200 ml kokend water en 50 g droge geplette bladeren van de plant. Ze drinken dagelijks 50-60 ml.
 • Tatarnik - voorkomt de ontwikkeling van tumorrecidief. De infusie wordt bereid met een snelheid van 1 el. Ik. Bladeren in 200 ml kokend water. Neem 3 keer per dag 100 ml.
 • Calendula - bevordert de resorptie van pathologische foci, bloedzuivering, wondgenezing. Apotheektinctuur wordt driemaal daags, binnen een maand, 20 druppels 15 minuten voor de maaltijd (met water) ingenomen.

Het gebruik van medicinale planten moet worden goedgekeurd door de behandelend arts. Ze mogen in geen geval worden gebruikt in plaats van de traditionele behandeling. [24]

Chirurgie

De behandeling bestaat uit snelle verwijdering van het ameloblastoom. Met een purulent ontstekingsproces voert de chirurg mondholtesanering uit. Het neoplasma wordt geëxfolieerd, de wanden worden gewassen met fenol: dit is nodig om necrotische processen in tumorelementen te starten en hun ontwikkeling te vertragen. Als de operatie in het onderkaakgebied wordt uitgevoerd, worden bovendien bottransplantatie en tandprothesen uitgevoerd met het constante dragen van een orthopedisch apparaat. Aan het einde van de operatie wordt de holte niet gehecht om het risico op terugkeer van de tumor te verminderen. In plaats van te hechten, wordt tamponnade gebruikt, die de epithelialisatie van de holtewanden bevordert. [25]

In complexe oude gevallen wordt gedeeltelijke kaakdisarticulatie uitgevoerd (operatieve verdraaiing van de kaak langs de rand van de gewrichtsruimte, waarvoor geen botsnede nodig is). In plaats van het verwijderde deel van de kaak, wordt een botplaat geïmplanteerd met behulp van een speciaal orthopedisch apparaat.

Als het verwijderen van ameloblastoom om welke reden dan ook onmogelijk is, of als het neoplasma kwaadaardig is, wordt bestralingstherapie voorgeschreven. [26]

Na de operatie krijgen de geopereerde patiënten een antibioticakuur voorgeschreven, waarin de belangrijkste punten van postoperatieve voeding worden uitgelegd. Gedurende enkele weken mag de patiënt geen hard en ruw voedsel eten en na elke maaltijd moet de mond worden gespoeld met een speciale oplossing. [27]

Verwijdering van ameloblastoom wordt als volgt uitgevoerd:

 • Als het neoplasma zich in de botmassa bevindt, wordt een gedeeltelijke mandibulaire resectie uitgevoerd.
 • Als het ameloblastoom groot is en zich uitstrekt tot aan de rand van de onderkaak, wordt een doorgaande mandibulaire resectie uitgevoerd. Als de tak ernstige schade heeft en het condylaire proces is aangetast, is dit een indicatie voor disarticulatie van de onderkaak en neoplasmata tot aan de grenzen van gezond weefsel.
 • Om terugkerende tumorgroei uit te sluiten, moet de chirurg bekend zijn met de principes van ablastische en antiblastische chirurgie en deze volgen.

De patiënt wordt gedurende ongeveer 2 weken in het ziekenhuis behandeld, waarna hij wordt overgebracht naar poliklinische observatie met een verplicht bezoek aan de arts:

 • tijdens het eerste jaar na de operatie - elke drie maanden;
 • binnen de komende drie jaar - eens per zes maanden;
 • verder - jaarlijks.

Het voorkomen

Om complicaties in de vorm van ontstekingsprocessen, pathologische fracturen en maligniteiten in de preoperatieve fase te voorkomen, is een zo vroeg mogelijke detectie van ameloblastoom vereist. Voor alle patiënten zonder uitzondering wordt een complexe behandeling met het gebruik van symptomatische geneesmiddelen en antibiotische therapie aanbevolen.

Om bloedingen in het stadium van postoperatief herstel te voorkomen, moeten de kwaliteit van de bloedstolling en bloeddrukindicatoren worden gecontroleerd.

Preventie van late bijwerkingen hangt nauw samen met gekwalificeerde diagnostiek, voorlopige stereolithografische modellering. Het optimale is een radicale interventie met daaropvolgende plastische chirurgie van het bot, met het plaatsen van endoprothesen en zebra-implantaten, contourplastiek, transplantatie microvasculaire maatregelen.

Prognose

Ameloblastoom wordt vaak al in de late stadia van de groei gediagnosticeerd, wat gepaard gaat met onvoldoende tot uitdrukking gebrachte symptomen van de ziekte en de lage verspreiding ervan. De belangrijkste optie voor het behandelen van een tumor is de onmiddellijke verwijdering ervan met verdere reconstructie (indien mogelijk).

De basisfactor voor een gunstige prognose is een vroege diagnose van de ziekte en tijdige gekwalificeerde behandeling, waaronder chirurgische verwijdering, chemische of elektrische coagulatie, bestralingstherapie of een combinatie van chirurgie met bestraling.

Het verdere resultaat van postoperatief herstel hangt af van het volume en de aard van de behandeling, inclusief chirurgie. Radicale verwijdering van de onderkaak leidt bijvoorbeeld tot het optreden van significante cosmetische defecten, evenals een verminderde spraak- en kauwfunctie. [28]

Het belangrijkste punt bij de revalidatie van patiënten die ingrijpende ingrepen hebben ondergaan, is de correctie van de kaakfunctie. Hiervoor wordt primaire of vertraagde bottransplantatie uitgevoerd, gevolgd door tandprothesen. De omvang van een dergelijke operatie wordt bepaald door de kaakchirurg.

Op dit moment zijn de methoden van individuele dentoprothetiek nog niet voldoende ontwikkeld nadat de patiënt een ameloblastoom heeft verwijderd, ondanks het feit dat herstel van de gezichtsconfiguratie en kaakfunctionaliteit een belangrijk punt is van sociale en medische revalidatie.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.