^
A
A
A

"Kleine problemen" van pasgeborenen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Problemen met de neonatale huid

Beperkte plekken op de huid komen vrij vaak voor, en het maakt ouders altijd zorgen. De meeste zijn volledig ongevaarlijk.

Milium - kleine crèmekleurige papels op de neus en soms in de lucht ("parels" van Ebstein) zijn cysten van talgklieren; ze verdwijnen alleen.

Giftig erytheem (urticaria van pasgeborenen). Dit zijn rode vlekken, vaak met een centrale witte blaar. Ze zijn ook onschadelijk. De levensduur van elk van deze vlekken is niet meer dan 24 uur (probeer een cirkel te omcirkelen), dit is anders dan de septische erythemateuze vlekken die zich ontwikkelen tot etterige puisten. Als u twijfelt - doe dat dan met een stukje schrapen voor microbiologisch onderzoek.

Zweten (uitslag bij oververhitting). Dit is een jeukende rode uitslag die snel verdwijnt zodra je de baby veegt.

"Het spoor van de snavel van de ooievaar". Dit zijn gebieden met verwijde capillairen op de oogleden, het centrale deel van het voorhoofd en op de achterkant van de nek, d.w.z. Op die plaatsen waar de pasgeborene "de ooievaar met de bek hield toen hij het bracht!" Bij druk worden deze plaatsen bleek, en na verloop van tijd gaat dit voorbij.

Verandering in de verkleuring van de huid van een harlekijn van het pasgeboren type - een zijde van het gezicht of lichaam bloost opeens gedurende enkele minuten. Dit is meestal een kort vasomotorisch incident.

Schilferige huid. Dit verschijnsel doet zich meestal voor bij pasgeborenen met een late geboorte, het leidt meestal niet tot dermatologische problemen. Smering van deze gebieden met olijfolie beschermt huidplooien tegen scheuren.

Petechiale bloedingen, cyanose van het gezicht, subconjunctivale bloedingen. Dit zijn voorbijgaande fenomenen, ze worden meestal geassocieerd met het passeren van het hoofd van een pasgeborene door het geboortekanaal van de moeder.

Zwelling van de borstklieren. Dit gebeurt bij pasgeborenen van beide geslachten en gaat soms gepaard met de scheiding van de zogenaamde heksenmelk. Dit komt door de invloed van maternale hormonen op het lichaam van de pasgeborene. Dit verschijnsel zelf gaat voorbij, maar bij infecties is er behoefte aan het gebruik van antibiotica.

Problemen met de navel van pasgeborenen

Het koordresidu droogt gewoonlijk op en scheidt zich af van de natte basis op de 7e dag. Tekenen van infectie - een onaangename geur, het uiterlijk van pus, roodheid in het periumbilical gebied, het kind wordt traag. Het moet geïsoleerd worden, een was uit de navel halen om te zaaien en ook een bloedcultuur maken. De pasgeborene moet antibiotica voorgeschreven krijgen.

Granuloma - de aanwezigheid van urachus moet worden uitgesloten; granuloma prizhzhite lapisnym "potlood".

Flikkerend oog

Dit is een vrij veel voorkomende aandoening veroorzaakt door een niet-genezen traanbuis. Het moet worden gezaaid om de oftalmie van pasgeborenen uit te sluiten.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Verschillende problemen die zich voordoen bij het voeden van een pasgeborene

Een gezonde pasgeborene die in de loop van de tijd is geboren, heeft de eerste paar dagen heel weinig voeding nodig. Maak je daarom geen zorgen als hij tegenwoordig een slechte borst neemt en hem geen fles melk hoeft aan te bieden. Trouwens, de pasgeborenen, die 4 dagen vastzaten in de aardbeving, overleefden goed. In de eerste dagen kunnen pasgeborenen moeilijkheden ondervinden tijdens het voeden vanwege een gebrek aan coördinatie van zuig- en ademhalingsbewegingen: ze stikken enigszins, ze braken, ze worden soms cyanotisch. Een ziekte elimineren, nogmaals de techniek van borstvoeding controleren (te veel melk? Te snel?) En proberen te kalmeren. Regurgitatie (regurgitatie) wordt meestal geassocieerd met een snelle overflow van een pasgeboren maag met kleine capaciteit met melk en lucht. Controleer nogmaals de voedingstechniek. Als een kind melk van een fles krijgt, kan het zijn dat de tepel te groot is voor de mond van de baby of een gat in de tepel, integendeel, te weinig of gewoon te veel melk? De zwelling van de baby vóór het voeden kan helpen, maar het is niet erg nuttig voor zijn gezondheid.

Roodachtige vlekken op de luier (luier)

Meestal is dit te wijten aan uraat in de urine, maar dit kan de afvoer van bloed uit de vagina of de seksuele streng zijn (het rudiment van de eileider), wat te wijten is aan het beëindigen van de inname van de oestrogenen van de moeder in het bloed van de baby.

Chyhane

Pasgeborenen niezen meestal om de neus van het vruchtwater te verwijderen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.