^
A
A
A

Wat u moet weten over het programma "Beschikbare medicijnen"

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

08 May 2017, 09:00

Sinds april van dit jaar kunnen Oekraïners sommige medicijnen gratis of met een symbolische toeslag ontvangen: het sociale programma "Beschikbare geneesmiddelen" is in het land geïntroduceerd.

Medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid wijzen erop dat mensen volgens het voorgestelde programma medicijnen kunnen kopen die vaak worden gebruikt bij hartaandoeningen, bij type 2 diabetes, met bronchiale astma. Volgens de statistieken veroorzaken deze ziekten meestal de dood of verslechtering van de levenskwaliteit van mensen in Oekraïne.

Om de voorkeursgeneesmiddelen te krijgen die door het programma worden verstrekt, moet u een afspraak maken met de arts. De arts zal het recept opschrijven op een speciaal formulier, dat de actieve component van het gewenste medicijn aangeeft. Vervolgens moet u met dit recept naar de apotheek gaan, waar patiënten worden geholpen in het kader van het programma 'Beschikbare medicijnen' en medicijnen kunnen ophalen.

"Beschikbare geneesmiddelen" is een regeling met een geleidelijk toenemende omzet van geneesmiddelen, omdat apothekersketens de lijst met apotheken zullen uitbreiden om mensen volgens het programma van dienst te zijn. Apothekers zullen vrijwillig een overeenkomst sluiten met medische instellingen om deel te nemen aan het systeem.

De lijst met apotheken, die al patiënten van het programma bedienen, is te vinden in de medische instelling van hun stad.

Welke vragen worden het vaakst gesteld door patiënten die 'betaalbare medicijnen' willen ontvangen?

Wat moet ik doen om een gratis medicijn te krijgen?

  • U moet naar een arts gaan die een speciaal recept zal opschrijven. Met dit recept moet u naar de apotheek gaan, die ter ondersteuning van het programma "Beschikbare medicijnen" werkt. In de apotheek leggen apothekers uit welke medicijnen gratis verkrijgbaar zijn en waarvoor u extra moet betalen. Als u medicijnen heeft, kunt u ze meteen krijgen.

Wat als er geen noodzakelijke geneesmiddelen in de apotheek zijn of alleen tegen volledige kosten worden verkocht?

  • U kunt aangeven wanneer het benodigde gratis medicijn zal verschijnen en wachten. Houd er echter rekening mee dat het recept een maand geldig is.

Hoe weet u wat medicijnen gratis moeten krijgen en wat moet u betalen?

  • Gratis goedkopere voorbereidingen worden vermeld in de lijst die wordt voorgesteld in het register van de verkoopprijs.
  • Als het medicijn aanvankelijk duurder is dan zijn tegenhangers, moet u een verschil betalen met betrekking tot de minimumkosten en de verkoopprijs van het geneesmiddel.

Is het mogelijk om medicijnen gratis te kopen als er geen recept is?

  • Elke apotheek beslist in een gratis bestelling of een geneesmiddel aan een patiënt moet worden afgegeven zonder een recept te moeten voorleggen.

De lijst met geneesmiddelen, waarvan de waarde wordt vergoed op kosten van de staat, wordt gepubliceerd op de pagina's van de website van het ministerie van Volksgezondheid van Oekraïne. Bovendien moet een vergelijkbare lijst beschikbaar zijn voor de behandelende arts en apothekers die patiënten in de apotheek dienen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.