^
A
A
A

Reclame voor medicijnen mag in Oekraïne verboden worden

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

29 January 2015, 09:00

De Oekraïense autoriteiten zijn van plan de reclame voor geneesmiddelen in de media te verbieden (in het regeerakkoord blijft dit item tot op de dag van vandaag, ondanks de verzoeken van mediabedrijven om het te verwijderen).

Voor de media dreigt de goedkeuring van deze wet massale reducties, en sommige zullen gedwongen worden om uit mogelijke financiële moeilijkheden te komen.

Als het verbod op reclame voor geneesmiddelen op wetgevend niveau komt, kunnen mediabronnen tot 40% van de inkomsten verliezen.

Grote mediabedrijven deden eind november een beroep op de president van Oekraïne en vroegen om clausule 4.4 (over het verbod op reclame voor medicijnen in de media) te schrappen uit het regeerakkoord.

Nu wordt de rekening niet gemaakt, maar de autoriteiten ondersteunen de implementatie ervan.

De overeenkomst bepaalt dat het verboden is om te adverteren voor alleen niet-voorgeschreven medicijnen. Volgens Alexey Pogorelov (hoofd van de vereniging van Oekraïense uitgevers van de periodieke pers), als de rekening wordt goedgekeurd, verliezen alle media zonder uitzondering een deel van de winst. De grootste regionale en centrale bedrijven zullen het meest te lijden hebben.

Volgens A. Pogorelov bevordert een dergelijke wet farmaceutische belangen, omdat de belangrijkste informatiekanalen voor de bevolking apothekers en artsen zijn. Er wordt ook verondersteld dat er reclame zal worden gemaakt in apotheken en ziekenhuizen, zodat de positie van sommige artsen die de ondertekening van deze wet ondersteunen, begrijpelijk wordt.

Voor de media zal de ondertekening van de wet eindigen met grote reducties en gedwongen sluiting van een aantal van hen, wat de crisis in deze sector verder zal verergeren.

Ook ontneemt een dergelijke wet de consument de mogelijkheid om op de hoogte te zijn van farmaceutische innovaties, waardoor deze daadwerkelijk afhankelijk worden van apothekers en artsen.

De EU-medicijnen kunnen ook worden verboden.

Oekraïne tekende een overeenkomst over de levering van medicijnen uit 28 Europese landen, eind december 2014 waren drugs al geïmporteerd in het land. Als gevolg hiervan is het verboden om na het ondertekenen van de wet reclame te maken voor medicijnen uit Europa. Volgens mid-centers in Europa is de beperking van reclame voor geneesmiddelen alleen geldig in Noorwegen (alleen reclame op tv is verboden). Ook zijn er geen dergelijke verboden in de GOS-landen (vroeger was een dergelijke wet in Kazachstan, maar dit jaar schaften de autoriteiten het af).

Volgens de Oekraïense burgers zonder reclame, zal het moeilijker zijn om te navigeren in de apotheek. Zoals consumenten zeggen, is de wet zinloos, want als reclame wordt verboden, stopt niemand met het kopen van medicijnen. Maar met veel advertenties is de keuze van medicijnen eenvoudiger, omdat mensen al weten wat ze moeten kopen. Mede dankzij reclame in gedrukte media en op tv, blijven veel consumenten op de hoogte van farmaceutische innovaties. Volgens gepensioneerden zullen apothekers in staat zijn om winstgevende goederen te promoten, die naar verluidt geen analoog hebben, dus gewone burgers zullen veel meer betalen voor drugs.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.