^
A
A
A

Onderzoek naar de oorzaken van de cholera-epidemie in Haïti zal worden uitgevoerd door Russische experts

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

09 January 2011, 18:53

De deskundigengroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die onderzoek doet naar de oorzaken van de cholera-epidemie in Haïti, zal Russische specialisten omvatten. Dit werd verteld aan RIA Novosti door de chief state sanitaire dokter van de Russische Federatie Gennady Onishchenko. De epidemie, die halverwege oktober 2010 in het land begon, heeft nu meer dan 150.000 mensen getroffen, waarvan meer dan drieduizend zijn gestorven. Haïtianen verdacht van het verspreiden van de besmetting van VN vredessoldaten die uit Nepal arriveerden. Naar hun mening hebben Nepalezen het rioolwater samengevoegd in de zijrivier van de Artibonite-rivier. Geen van de vredessoldaten was echter ziek van cholera en de analyse van rivierwater uitgevoerd door het Haïtiaanse Ministerie van Volksgezondheid bracht geen cholera-vibrio aan het licht. Begin december stelde de Franse epidemioloog Reno Piaru een rapport op waarin hij de basis van vredeshandhavers de enige plausibele bron van infecties noemde. De inhoud van dit rapport lekte in de media van de wereld, die de aandacht van het hoogste VN-leiderschap trok. Het hoofd van de vredesmacht van de organisatie Alain Le Roy zei medio december 2010 dat de WHO een onafhankelijke internationale commissie van 'beste experts' zou vormen om de oorzaken van de epidemie te onderzoeken. Zoals bekend werd, zal de commissie Russische specialisten omvatten. "We hebben voorstellen gedaan aan deze onafhankelijke deskundigengroep, die zou moeten werken namens Ban Ki-moon om de oorzaken van de uitbraak te identificeren," zei Onishchenko en voegde eraan toe dat deze voorstellen werden gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de opperbevelhebber blijft de epidemische situatie in Haïti en in de naburige Dominicaanse Republiek 'verontrustend'. In dit verband hebben Rospotrebnadzor-medewerkers 20.315.000 passagiers en 219 bemanningsleden van 123 vliegtuigen onderzocht die vanuit de Dominicaanse Republiek in de Russische Federatie zijn aangekomen. Er zijn geen gevallen van cholera vastgesteld, maar Onishchenko sluit de mogelijkheid van invoer van de infectie niet uit.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.