^
A
A
A

Oekraïne geeft veel uit aan medicijnen en onderwijs

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

28 September 2016, 09:00

Het ministerie van Financiën van Oekraïne heeft verklaard dat het te veel budgettaire middelen nodig heeft voor medicijnen, onderwijs en wetenschap, en het wordt aanbevolen om de uitgaven voor deze gebieden te verminderen. Dit was in een interview met een van de Oekraïense publicaties, zei Minister van Financiën Alexander Danilyuk.

Volgens de functionaris wordt het budgetgeld in de bovengenoemde gebieden irrationeel en niet-transparant verdeeld.

Vooral de heer Danilyuk benadrukte dat als we het totale gebied van medische instellingen in het land berekenen, het dan ongeveer gelijk zal zijn aan het gebied van Estland. Alexander Danilyuk is er zeker van dat het in de zeer nabije toekomst noodzakelijk is om "lege" financiering te stoppen, maar om alle inspanningen te richten op het verbeteren van de kwaliteit van medische diensten voor de bevolking. Voor het leveren en verwarmen van openbare ziekenhuizen worden enorme bedragen uitgegeven uit budgetfondsen, maar je kunt rekenen op echt uitgeruste moderne apparatuur en goede ziekenhuizen aan je vingers.

De minister van Financiën merkte op dat overheidsgeld niet mag worden gebruikt voor vervallen, verlaten ziekenhuizen, de aandacht moet vooral worden gericht op het verlenen van hoogwaardige medische zorg, en niet op het bouwen van de gebouwen.

Dezelfde situatie, aldus de minister van Financiën, is ook op het gebied van onderwijs, waarvoor meer middelen worden uitgegeven uit de begroting van Oekraïne dan worden uitgegeven in bijvoorbeeld Japan, Frankrijk, Polen, Duitsland, maar in deze landen is de kwaliteit van het onderwijs veel hoger dan in Oekraïne. De minister van Financiën merkte ook op dat, ondanks de lage kwaliteit van het onderwijs, ambtenaren voorstellen doen om de financiering van de onderwijssector te verhogen en de overheidsopdrachten voor specialisten te verhogen. Volgens Danilyuk spreidt al het geld uit de begroting zich eenvoudig en heeft het geen enkel effect, dus moeten we in de allereerste plaats aandacht besteden aan de kwaliteit, zowel in de gezondheidszorg als in het onderwijs.

Eerder had de minister van Financiën van Oekraïne al een beroep gedaan op het ministerie van Onderwijs en aanbevolen dat zij weigeren om beurzen te betalen vanaf 2017, en alle plaatsen in de magistratuur overbrengen naar een betaalde vorm van onderwijs. Volgens deskundigen wordt vandaag het voorstel om 2 beurzen in te voeren overwogen - sociaal en academisch, waarvan de laatste zal worden betaald aan studenten die echte academische prestaties hebben, terwijl de academische beurs vrij hoog zal zijn.

Beurzen van sociale aard zijn gepland om te worden toegewezen aan studenten uit grote gezinnen die een van hun ouders en andere materieel onbeschermde groepen hebben verloren.

Een ander voorstel van het ministerie van Financiën was het op budgettaire basis afschaffen van plaatsen in de magistratuur. Hiervoor zijn enkele wijzigingen in de wetgeving nodig.

Oleg Sharov, hoofd van de afdeling hoger onderwijs van Oekraïne, merkte op dat de voorstellen van Danilyuk slechts aanbevelingen zijn en dat nu wordt overwogen om over te stappen naar een betaalde magistraat.

Op zijn beurt zei het plaatsvervangend hoofd van de commissie over onderwijs Alexander Spivakovsky dat de voorstellen voor Daniluk al bekend waren in het Oekraïense parlement, maar in de nabije toekomst, naar alle waarschijnlijkheid, zullen de ontvangen aanbevelingen van de minister van Financiën van Oekraïne niet in overweging worden genomen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.